Smaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy. Składniki (4 średnie porcje): 1 szklanka komosy ryżowej 1 żółta papryka 10 suszonych pomidorów pęczek zielonych szparag 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej(...)dwóch szklankach wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na oliwie z oliwek podsmażam szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję posiekane drobno szparagi i całość smażę 4-5 minut. Paprykę i suszone pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Zioła drobno siekam. W dużej misce mieszam podsmażone składniki, ugotowaną kaszę, posiekane zioła i pokrojone drobno warzywa. Doprawiam solą, pieprzem, olejem lnianym
Mango PapajaSkładniki: -mięso wieprzowe (użyłam schabu) -mozzarella -cienkie plastry boczku -250 ml. bulionu -sól -pieprz -słodka papryka -ostra papryka -majeranek -rozmaryn -odrobina oleju Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Ser kroimy w słupki. Układamy na mięsie i zwijamy roladkę. Następnie owijamy boczkiem
Magia jedzenia.sposób przypadnie wam do gustu. Składniki: 900 g krojonych gotowanych flaczków wołowych 3 litry wody 3 marchewki korzeń pietruszki seler 300 g 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki przecier pomidorowy 2 łyżki 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe pieprz ziołowy mielony pół łyżeczki sól do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy do flaków(...)mamy już czyściutkie to przekładamy do naszego garnka z wywarem i gotujemy do momentu kiedy żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek,przyprawę do flaków oraz papryki mielone słodką i ostrą.Oczywiście w międzyczasie smakujemy zupkę i sprawdzamy czy smak nam odpowiada. Jeśli podoba wam się porcelana to już wam mówię skąd
Różowa kuchniaMięciutka polędwiczka i podsmażana cebulka, czyli aromatyczny, prosty i szybki do zrobienia obiad. Składniki: duża polędwiczka (około 0,6 kg) kilka łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz czerwona, słodka papryka w proszku ( łącznie około 2 czubate łyżeczki) 6 średnich cebul Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kotleciki o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy ręką. Mięso(...)doprawiamy, z dwóch stron, solą, pieprzem oraz papryką słodką i od razu smażymy. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, łącznie 4 minuty (po 2 minuty na każdej stronie). Jeśli patelnia była gorąca, po tym czasie mięso będzie usmażone. Krótki czas smażenia gwarantuje, że polędwiczka będzie miękka. Usmażone polędwiczki wykładamy na talerz. Taką ilość mięsa najlepiej jest smażyć w dwóch turach
Smak mojego domuswoim domu bardzo często. Wolę taki swój, domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: - ok. 400 g sera białego niemielonego ( może być z obniżoną zawartością tłuszczu(...)łyżek jogurtu naturalnego - połowa czerwonej papryki - pęczek szczypiorku - sól - pieprz PRZYGOTOWANIE: Ser przemielić lub zagnieść widelcem na gładką, ale wciąż ziarnistą masę. Przełożyć do miski. Szczypiorek pokroić drobno i wrzucić do sera. Paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do twarożku. Dodać jogurt, sporo soli i pieprzu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Całość dobrze wymieszać
Calzonella.combardzo mi zasmakował taki gulasz, jest lekki a zarazem sycący. Podałam go z kaszą jęczmienną perłową. Składniki: 1 opakowanie mrożonych warzyw z marchewką, groszkiem i kukurydzą 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Olej kokosowy do smażenia 2 torebki kaszy jęczmiennej perłowej(...)Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy cebulę i chwile smażymy, dodajemy mrożone warzywa. Oczyszczone papryki kroimy w paski i dodajemy do warzyw, chwile razem smażymy. Dodajemy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielka ilością wody, dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku
Bajeczna KuchniaSkładniki 1 czerwona papryka 1 mała główka kalafiora 1 średnia cebula olej kokosowy (do smażenia) około 170-200 g cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej ,lub innej cieniutko pokrojonej sól morska do smaku -można pominąć ,jak szynka słona 1 łyżeczka przyprawy włoskie lub różne świeże zioła ,koperek,pietruszka ,szczypior czarny pieprz do smaku - opcjonalnie opakowanie sera mozzarella 60 g sera żółtego zmielonego(...)pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku - opcjonalnie Wykonanie Umyć ,osuszyć warzywa .Pokroić na mandolinie ,lub nożem tak cienko jak to możliwe na cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym smażyć ,każdy składnik warzywa osobno,a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Gdy warzywa mamy już usmażone ,wrzucić na patelnie szynkę porwaną na kawałki. Doprawić w razie potrzeby solą ,pieprzem. Formę
w mojej kuchniOrzechy arachidowe z papryką - przekąska idealna na imprezki lub do piwa. Składniki: 200 g orzechów arachidowych bez dodatków (polecam Skworcu ) 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Orzechy arachidowe polewamy oliwą i dokładnie z nią mieszamy. Dodajemy przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy
Smak mojego domuKolejną moją propozycją na pyszną kanapkę do pracy oraz szkoły jest pełnoziarnista bułka z serem wędzonym oraz wędliną i czerwoną papryką. Pysznie i zdrowo. Bułka jest posmarowana pyszną miodową musztardą co dodatkowo podkreśla jej smak. SKŁADNIKI: 🍴1 bułka pełnoziarnista 🍴2 plastry szynki 🍴2 plastry sera wędzonego 🍴1 Garść jarmużu 🍴1/3 papryki czerwonej 🍴Musztarda do posmarowania np miodowa PRZYGOTOWANIE(...)Bułkę pełnoziarnistą przekrajam wzdłuż. Następnie jedną połówkę smaruję musztardą. Następnie kładę umyty drobno posiekany jarmuż. Następnie kładę plastry sera wędzonego. Na sam koniec kładę plastry wędliny. Paprykę czerwoną myję i kroję w słupki, kładę na kanapkę. Przykrywam drugą połówka bułki. Smacznego
Gotowanie PatkiPyszna pełnoziarnista tortilla z wędliną , jarmużem i świeżą papryką to idealna alternatywa dla tradycyjnych kanapek jaką można zabrać ze sobą do pracy , na wycieczkę czy do szkoły. Polecam każdemu. SKŁADNIKI: 1 pełnoziarnista tortilla 3-4 plastry ulubionej wędliny 1 garść jarmużu 1 /3 czerwonej papryki ketchup do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Tortillę smaruję ketchupem. Następnie kładę umyty i drobno(...)pokrojony jarmuż. Następnie układam plastry ulubionej wędliny. Następnie paprykę czerwoną myję i kroję w słupki. Kładę na tortilli ok 3-4 słupki. Tortillę zawijam w folię spożywczą lub papier śniadaniowy
Gotowanie Patkichciałabym wam przedstawić spring rolls-y z indykiem, zachęcam jednak do próbowania innych farszów (np. z krewetkami! Pychota!) Składniki: 300 g sznycli z fileta z piesi indyka awokado czerwona papryka 100 g serka śmietankowego mix sałat papier ryżowy olej kokosowy curry kurkuma sól pieprz chili cayenne sos sojowy Przygotowanie Sznycle z indyka kroimy w paseczki, oprószamy curry, kurkumą, solą(...)pieprzem chili cayenne oraz doprawiamy sosem sojowym. Smażymy paseczki na oleju kokosowym Awokado i Paprykę kroimy w paseczki Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie (przez około 15 sekund, w głębszym naczyniu np misce do zupy). Następnie przekładamy go na deskę do krojenia. Na arkusz układać po kawałku indyka, awokado, papryki, parę listków mixu sałat. Na całość nałożyć odrobinę serka
Taste Therapypasują nie tylko do falafeli, ale też do większości dań kuchni polskiej. Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny pół(...)Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję w drobną kostkę. Z owocu granatu wyłuskuję ziarenka, a liście sałaty rozrywam na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobowiązkowym pozostają bataty i ich sposób przyrządzania, ale reszta składników, to już Wasza sprawa. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję. Smacznego! Składniki: bataty (1 sztuka na osobę) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 250 g kiełków stir - fry filet z kurczaka 1 opakowanie sera mozzarella z zalewy oregano i estragon suszony, sól olej roślinny Przygotowanie: Dokładnie umyj bataty(...)duże, licząc jednego na osobę. Przygotuj dużą blaszkę, którą lekko posmaruj olejem roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia. Połóż połówki batatów i wydrążone środki. Skrój po połowie obie papryki, na mniejsze kawałki. Dodaj mieszankę kiełków typu stir-fry. Oprósz odrobiną soli. Na wierzchu ułóż filet z kurczaka posypany suszonym oregano i estragonem. Na koniec całość skrop olejem roślinnym. Tak przygotowaną
Karczma HonoriettySchab jest bardzo wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju roladki i rolady. Na dzisiaj proponuję roladki o wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką. Składniki: Schab Boczek parzony Zielona świeża papryka Suszone pomidory w oleju Kilka pieczarek Musztarda francuska Chrzan tarty Sól Pieprz Olej Bulion/ kostka bulionowa Wykonanie: Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie(...)kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie układamy po plasterku boczku, kawałku pomidora, papryki i pieczarki. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami ( ja zawsze używam do tego celu nitki ). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy roladki z każdej strony. Po chwili podlewamy bulionem
Smaki EwyKotleciki, które podbijają serca nie tylko wegan i wegetarian- a również mięsożerców! Wszystko za sprawą wędzonej papryki, która nadaje im bardzo orginalny smak. Zrobiłam ich tak dużo, że wraz ze współlokatorką jadłyśmy je przez trzy dni- za każdym razem rozpływały się w ustach. SKŁAD: szklanka czerwonej soczewicy 5 młodych ziemniaków 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki(...)czarnego sezamu 2 ząbki czosnku przyprawy: papryka wędzona słodka, słodka papryka, sól, pieprz, kurkuma, chili WYKONANIE: Soczewicę i ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i studzimy. Ugotowane składniki blendujemy z lnem, płatkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy sezam i przyprawy- całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, formujemy płaskie kotleciki i smażymy po kilka min z każdej
healthy dreams