wiadomo, buraki czerwone wzmacniają układ krwionośny, mają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają w walce z wirusami. Jednym słowem, jedzmy buraki czerwone! Składniki: 2 średnie buraczki czerwone 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 2-4 ząbki czosnku 1 szklanka orzechów włoskich 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku sok z połowy cytryny 1 szklanka wody sól pieprz(...)plasterki mniej więcej tej samej grubości. Przekładamy je do naczynia, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, posypujemy papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez około 25-30 minut. Następnie w blenderze mieszamy upieczone buraczki i pozostałe składniki i miksujemy stopniowo dodając wodę
Lamarida.plczosnku 5 pieczarek 1 duża marchewka 1/4 małej główki kapusty 1 mały brokuł cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie warzywa dozwolone 1 opakowanie ulubionego tofu (300 g) 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 2 suszone lub 1/2 świeżej papryki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku olej lub woda(...)obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie koszyczki, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję je papryką – niech sobie czekają aż podsmażą się warzywa. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Teraz też jest
Lamarida.plSkładniki: 5 bułek 5 plastrów schabu (im cieńsze tym lepsze) 150 ml białego wytrawnego wina + dodatkowo 50 ml 30 ml octu winnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + 1/2 łyżeczki dodatkowo 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 6 goździków sos tabasco (niewielka ilość) sól smalec do smażenia Wykonanie: W misce wymieszać 150 ml wina , ocet, ząbek(...)czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz 1/2 łyżeczki papryki, goździki oraz sos tabasco. Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Na patelni rozpuścić smalec i smażyć mięso z obu stron (czas zależy od grubości mięsa). Obsmażone mięso zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na patelnię dodać
zadanie-gotowanieprzepis! Składniki: 12 rurek cannelloni sos boloński z tego przepisu: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano mozzarella SOS BESZAMELOWY: 30 g masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki żółtego sera startego(...)oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory
Gotuj z MąkąCały sekret dania tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Polecam Wam przyprawy Skworcu – jakość, smak i niska cena! Warto zajrzeć do sklepu: Składniki: około 100 g kurek 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta pieprzu bałkańskiego (bez chemii) szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego(...)łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Cebulkę kroimy, podsmażamy chwilę na oleju kokosowym, po czym dodajemy opłukane i przekrojone na pół kurki. Podsmażamy około 4 minut, doprawiając pod koniec słodką papryką, pieprzem bałkańskim, granulowanym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem (większa ilość). Dodajemy nasz fasolkowy miks, mieszamy i smażymy aż warzywa odpowiednio zmiękną. Zmniejszamy płomień na minimalny, szybko dodajemy jogurt mieszamy, próbujemy smak
Słodkie okruszkiSkładniki: 1/2 czerwonej papryki 2 cebulki dymki 5 jajek 5 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Paprykę wydrążyć i razem z dymką pokroić drobno. Zeszklić na … Czytaj dalej Frittata z piekarnika
czarrna od kuchniPOTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-14 Składniki: 2 placki tortilli, opakowanie serka śmietankowego, 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, dwie większe garście rukoli, dwie większe garście kiełków rzodkiewki, 1/4 małej papryki czerwonej, mała marchewka. Dodatkowo: 14 wykałaczek, 7 małych rzodkiewek. Przygotowanie: Z rzodkiewek wycinam kwiatki małym nożykiem z czubkiem (zygzakiem naokoło). Rukolę myję i dokładnie osuszam. Paprykę kroję w cienkie paseczki(...)marchewkę obieram, a następnie tworzę cienkie paseczki obieraczką. Placki tortilli smaruję serkiem śmietankowym, na każdym układam po dwa plastry szynki, garść rukoli i kiełków oraz paprykę i marchewkę. Całość ściśle zwijam, kroję na mniejsze kawałki. Każdy kawałek nabijam na wykałaczkę, dekoruję kwiatkami z rzodkiewki
JejKuchniaOSÓB: 🍝500 ml przecieru pomidorowego 🍝250 g makaronu Chow Mein 🍝1/2 puszki czerwonej fasoli 🍝150 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 🍝Sól i pieprz do smaku 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 🍝1 łyżeczka czosnku mielonego 🍝1 łyżka majeranku 🍝100 ml wody PRZYGOTOWANIE: Makaron chow mein zalewam wrzątkiem. I trzymam pod przykryciem kilka sekund(...)dnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję warzywa mrożone po chińsku. Mieszam. Następnie dodaję odsączoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem, czosnkiem, czerwoną papryką oraz majaerankiem. Mieszam. Duszę ok 2 min następnie dodaję makaron chow mein. Mieszam całość aż wszystko zgęstnieje i się ze sobą połączy. Podaję na ciepło. Smacznego
Gotowanie Patkiproste i szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 3 łyżki oliwy 3 średnie cukinie młode 2 cebule 500 g cienkich kiełbasek 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka czerwonej papryki w proszku 1 łyżka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz do smaku szczypta chili do smaku Cebulę, pieczarki obieramy, cukinię i resztę(...)rozgrzewamy oliwę, następnie przekładamy cebulę i posiekany czosnek chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy kiełbaski i przyprawy, podsmażamy tak długo aż kiełbaski się zarumienią.Następnie dodajemy, cukinię, pieczarki, przecier i czerwoną paprykę pokrojoną np: w paseczki lub jak wolicie, wszystko mieszamy.Rondel przykrywamy pokrywką i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy.Jeśli cukinia ma mało soku można dodać około
Sama słodycz i szczypta chilipodałam je ze szparagami z boczkiem i gorgonzolą . Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też kurczaka zapiekanego ze szparagami , kurczaka z papryką i pieczarkami w słodkim, winnym sosie , jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo , pycha! Scroll down for recipe in English Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem(...)porcje) Składniki: 2 łyżki masła 2 udka z kurczaka, pałki i nadudzia oddzielnie 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 średnie młode ziemniaki,wyszorowane i pokrojone w grubszą kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę 1 duża garść świeżego, młodego szpinaku 1 łyżeczka płatków chilli 250 ml bulionu drobiowego
karmelowyprostu z pieczywem. Uwielbiam go w każdym wydaniu! Zapraszam do spróbowania :-) Składniki: ciecierzyca z puszki 1 opakowanie, tahini 1,5 łyżki, czosnek 1,5 ząbka, woda 10 łyżek, papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: oliwa z oliwek 2 łyżki, posiekana natka pietruszki 1 łyżka, papryka ostra w proszku(...)przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką. Podajemy według upodobań
kulinarne odsłony patisuma produktów to niewielkie koszty, a efekt rewelacyjny. Dla 3 osób, foremka o wymiarach 20x30 cm 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 woreczki ryżu, czyli 200 g 3/4 papryki czerwonej lub 1 mała 4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 mała puszka mieszanki warzywnej meksykańskiej Bonduelle 1 szklanka startego na grubych oczkach żółtego sera 3 kopiaste łyżki majonezu 3 łyżki(...)olejem i obficie przyprawiamy przyprawą Gyros, dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki, po tym czasie smażymy na patelni. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Majonez, ketchup i śmietanę mieszamy ze sobą. Mieszankę warzywną odcedzamy na sicie. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy równomiernie ryż, na to wykładamy piersi z kurczaka
Jadło i czytadłoobiadek jest rozwiązaniem słodkiego i słonego 🤤 mój faworyt 😍 SKŁADNIKI (2 porcje) 240 g mięsa 200 g papryki 100 g cebuli 60 g ananasa z puszki (można dać świeży) 40 g śmietanki 30 % curry i inne przyprawy tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić curry i odstawić do lodówki. Cebulę, paprykę, ananasa również drobno w kosteczkę(...)Rozgrzewamy tłuszcz na patelni podsmażamy cebulę, dorzucamy mięso. Po obsmażeniu dodać paprykę, ananasa i śmietankę wymieszać i dusić pod przykryciem z 10 min mieszając co jakiś czas. Połączenie smakowe jakie jest przy tym daniu zachwyci nie jedno podniebienie 😎 Makro: 439,5 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuwynos jako lunch box, można je jeść zarówno na zimno jak i na ciepło 🎒 💼 Składniki ✔️ 3/4 szklanki kaszy jaglanej ✔️ 10 g koncentratu pomidorowego ✔️ 125 g mięsa (indyk) ✔️ 50 g papryki ✔️ 50 g cebuli ✔️ 50 marchewki ✔️ oliwa do smażenia Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę, mięso pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć. 2. Paprykę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach 3. Podsmażamy na patelni cebulkę, dodajemy paprykę, marchewkę, koncentrat i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i kaszę wszystko dokładnie mieszając żeby smaki się połączyły i gotowe 😋 Makro (bez oliwy) 317,2 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuczasu do czasu można, a nawet trzeba grzeszyć. Składniki na 2-4porcje: 500g boczniaków (najlepiej tych o większych rozmiarach) 1 szklanka mąki 4 łyżeczki wędzonej suszonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego suszonego czosnku sól i pieprz 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia boczniaków Boczniaki umyj i osusz na papierowym ręczniku. Do większej miski wsyp(...)mąkę, 2 łyżeczki wędzonej papryki, starte ząbki czosnku, sól i pieprz. Wlej wodę i dokładnie zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na duży talerz wysyp bułkę tartą, dodaj kolejne 2 łyżeczki wędzonej papryki oraz czosnek w proszku, a także odrobinę soli i pieprzu, po czym zamieszaj. Zabierz się za panierowanie grzybów: każdego boczniaka dokładnie obtocz w cieście, a następnie w bułce
Roślinna - blog wegański