sera (użyłam Podlaskiego i Morskiego OSM Mońki) 400 g pomidorowej passaty 1 puszka białej fasoli 4 jajka 50 g śmietany 30% 2 łyżki kaszy manny przyprawa do ziemniaków słodka papryka w proszku majeranek zioła prowansalskie tymianek sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w plastry i krótko podgotowujemy (dosłownie 4-5 minut od momentu zagotowania się wody) w lekko(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. Jajka rozkłócamy, wlewamy śmietanę i passatę pomidorową oraz przyprawiamy ziołami prowansalskimi i słodką papryką (opcjonalnie też solą i pieprzem-u mnie passata była wystarczająco doprawiona). Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty - tak, by przykryły dno, a na niej rozkładamy plastry sera. Całość smarujemy łyżką sosu pomidorowego i układamy plastry ziemniaków w ten sposób, by zachodziły
Kolorowy PrzepisownikPyszna,zupełnie inna.Odmieniona wersja klasycznej faszerowanej papryki u mnie z kuskusem,tuńczykiem i cukinią -dzięki temu zrobisz ją w 15 min potem już tylko pieczenie. Spróbujcie sami.....polecam gorąco Składniki: 2-3 papryki 3/4 szkl. kaszki kuskus puszka tuńczyka w oleju 1 duża czerwona cebulka jedna mała cukinia (ok 250-300g) ulubione zioła(prowansalskie,toskańskie(...)kosteczkę cukinię i jeszcze chwilę smażymy. gotowe dodajemy do kaszki,dodajemy również odsączony z oleju tuńczyk,mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku ziołami i solą i pieprzem. Papryki rozkrajamy wzdłuż na pół i usuwamy nasionka,układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.Napełniamy farszem. Posypujemy startym żółtym serem Zapiekamy ok 40 min w 180 stopniach. Smacznego
Swojskie jedzonkoocet 10%, zastąpiłam go 6%. Utopence w smaku są lekko kwaskowate, pikantne, z wyraźną nutą czosnkową. Przekąska do piwa rzeczywiście idealna :) Składniki: parówki 1-2 cebule 1 nieduża papryka czerwona (można zastąpić papryczkami chili) 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. octu (dałam jabłkowy 6%) 2 szkl. wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki ziela angielskiego(...)sól, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, oliwę z oliwek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wystudzić. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, paprykę na mniejsze kawałki. Do słoika na dno ułożyć ok. 1 cm warstwę cebuli, następnie umieścić w miarę ciasno parówki (większe pokroić uprzednio na mniejsze kawałki), pomiędzy powtykać plastry czosnku
zadanie-gotowanieprzepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie! Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na ok. 9 słoiczków 250ml 1,5 kg czerwonych pomidorów 1,5 kg czerwonej papryki 1 główka czosnku 3/4 szklanki oleju 3 duże winne jabłka 1/3do 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka(...)Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu. Krok 2. Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Krok 3. Następnie do garnka wlewam ocet
Moja Książka Kucharskapełne zdrowych warzyw i przygotowujmy z nich pyszne potrawy, takie jak np. spaghetti. SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 200g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1 mała cukinia, ½ strąka papryki czerwonej, ½ strąka papryki żółtej, 3 pomidory, 5 łyżek oliwy, woda, sól, pieprz, oregano, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie warzywa kroję w małą kostkę. Mięso mielone razem z cebulą przekładam na patelnię. Wlewam(...)oliwę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. 2. Mięso podlewam niewielką ilością wody. Dodaję cukinię oraz papryki. Wszystko razem duszę 5 minut. Dodaję pomidory. Duszę kolejne 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. 3. Spaghetti gotuję według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładam na talerz. Na środek nakładam porcję przygotowanego sosu i podaję
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne, zdrowe i szybkie danie. Doskonałe na letni obiad. Do lecza dodałam łyżkę ajwaru, który doskonale podkręcił jego smak. duża cukinia duża cebula czerwona papryka 10 pomidorków koktajlowych ząbek czosnku łyżka ajwaru łyżeczka słodkiej papryki sól morska O,Sole pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju 2 łyżki siekanej natki pietruszki torebka kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos W rondlu rozgrzać(...)olej, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną paprykę, pomidorki i cukinię. Doprawić do smaku i dusić do miękkości. Pod koniec dodać natkę pietruszki. W międzyczasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Leczo podawać z kaszą
Smakołyki Asikurczaka w płatkach kukurydzianych Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut Składniki podwójna pierś z kurczaka pół szklanki mąki szklanka-dwie płatków kukurydzianych duże jajko łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu papier do pieczenia Przepis 1 Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety. 2 Płatki wsypujemy do miski i lekko je zgniatamy ręką, aby łatwiej(...)mniejsze kawałki przyklejały się do mięsa. 3 Mąkę wysypujemy na talerzyk. 4 Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą i mieszamy do połączenia się składników. 5 Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie
Kuchnia Bazyliicukinii bez skóry i pestek 1 cebula 1 płaska łyżeczka soli 1 nie pełna szklanka cukru ( dałam jakieś 3/4 szklanki cukru) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 300 g koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki octu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W misce zasypujemy cebulę(...)cukinię solą i zostawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy łyżką i gotujemy około 30 minut. Co chwilę mieszając, by ketchup nie przypalił się. Na koniec dodajemy ocet. Mieszamy i gorący wlewamy do słoiczków wcześniej wyparzonych. Zakręcamy i stawiamy nakrętką do dołu. I tak trzymamy aż ketchup w słoiku
Gotuj z Mąkągotowe! 1 główka kapusty 200g ryżu 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki 4 marchewki 2 duże cebule 500g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany 2 łyżki masła 1. Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki(...)czasie dorzucamy ryż i kapustę, zalewamy przecierem pomidorowym i 1 litrem wody. Dusimy pod przykryciem aż składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając. 3. Potrawę doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem granulowanym. Dodajemy koncentrat. Gotujemy bez przykrycia do odparowania wody
Szefowa kuchniczemu by nie zrobić zapiekanki gyros??:) SKŁADNIKI: 3 saszetki ryżu płaska łyżeczka curry duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 2/3 puszki kukurydzy 3 pomidory 2 ogórki konserwowe pół papryki żółtej cała papryka czerwona zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2 kulki sera mozzarella WYKONANIE: Ryż gotujemy wedle wskazań producenta(...)wody dodajemy curry. Pierś smażymy na niewielkiej ilości oleju z przyprawą gyros. Pomidory,ogórki,papryki kroimy w kostkę mieszamy razem w misce dodajemy kukurydzę i około pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przygotowujemy sos - jogurt majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warstwowo układamy: Połowa Ryżu - pierś z kurczaka - warzywa - sos czosnkowy - połowo ryżu - ser pokrojony w paseczki. zapiekamy całość w piecyku około
Dziś Ja gotujezapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki 10 listków bazylii papryka ( po pół z każdego koloru ) cebulka czerwona olej kokosowy do smażenia Wykonanie Do blendera dodajemy jaja , cebulkę pietruszkę , liście bazylii , pieprz , sól , i wszystko mielimy około 1 minuty(...)Kiedy jajka mamy już bardzo dobrze rozbite , naszą paprykę kroję w kostkę , następnie na rozgrzaną patelnie dodaję odrobinę oleju kokosowego i wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie delikatnie odwracam na drugą stronę , po czym nasz omlet jest gotowy do podania
Mój Smakłyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 szklanki (500 ml, 500 g) przecieru pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ok. 1 łyżeczka oregano ok. 1 łyżeczka(...)bazylii ok. 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Dodatkowo: 350 g makaronu spaghetti parmezan sól Przygotowanie: 1) Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. 3) Do miski z mięsem dodać jajko, bułkę tartą (w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt luźna można
Fitsweet.meświeże makrele sól i pieprz papryka czerwona łyżeczka kaparów kilka rzodkiewek świeże zioła oliwa sok z cytryny Makrele umyć i natrzeć solą i pieprzem. Polać oliwą i włożyć na 30 minut do piekarnika razem z czerwona papryka owiniętą w folię. Obrać ze skóry i ości rybę. Obrać paprykę. Mięso ryby ułożyć na talerzu i dodać pokrojone warzywa. Skropić sokiem
AZgotuj!tworzy idealny duet z grillowanym mięsem. Wtedy wystarczy nalać go do niewielkich kubeczków i podać mocno schłodzony. Składniki na 2-3 porcje: 5 większych pomidorów 1 średnia czerwona papryka 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie) 2 średnie ząbki czosnku sól do smaku szczypta cukru kiełki - ja użyłam z lucerny 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego Pomidory sparzyć i obrać ze skórki(...)aczkolwiek jeśli macie dobry blender, to skórkę można zostawić. Wyciąć twardy środek. 4 pomidory pokroić w mniejsze kawałki, pozostały pokroić w drobniejszą kostkę i odłożyć do dekoracji. Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Papryczkę chili drobno posiekać. Jeśli ktoś lubi bardzo ostro to można razem z pesteczkami. Pomidory
Codzienna kuchnia niecodziennasułtanek/rodzynek (niesiarkowanych) około pół łyżeczki nierafinowanej soli i przyprawy do gotowania kaszy: 1 liść laurowy, po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kuminu, kardamonu, kurkumy i kolendry, spora szczypta ostrej papryki 1 łyżka oleju 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub 2 szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebulki spora garść świeżej kolendry około 400 g marchewek około 300 g różyczek kalafiora(...)łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron lub roztopionego kokosowego) nierafinowana sól i przyprawy do warzyw: 2 łyżeczki garam masala, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kuminu, ostra papryka do smaku garść posiekanych pistacji, płatków migdałowych lub kokosowych 2 garście młodego szpinaku Młode, niewielkie marchewki oskrobać i przekroić wzdłuż na połówki, starsze, większe marchewki obrać i pokroić na kilka mniejszych
Even Better Food