mięs, lub tak po prostu do obiadu oraz jako farsz do tortilli, można ją urozmaicać poprzez dodanie ulubionych składników, ja tym razem oprócz pomidorów, cebuli i ziół dodałem paprykę i czosnek. SKŁADNIKI: • 3 pomidory • 2 ząbki czosnku • 1 żółta papryka • 1 mała cebula • łyżka oliwy • sól i pieprz • oregano lub bazylia PRZYGOTOWANIE: Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, przekładamy
KUCHNIA POLSKApiernikami się połączyły, ciekawą zupę stworzyły, połączenie niebanalne, w smaku idealne. Składniki: 500 g batatów, 400 g cebuli czerwonej, 150 g marchewki, 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 10 szt. Toruńskich Pierników „Uszatki”, ½ świeżo mielonej suszonej papryki chili, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, ponadto: 2 łyżki czarnuszki. Przygotowanie(...)wiórka, batata w kostkę, marchew w plasterki. Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy zupę. W garnku o szerokim dnie, rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy marchew, batata i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 600 ml gorącej wody, przykrywamy pokrywą i dusimy
Moniki Smakołykiśmietanowo-musztardowym. Są pyszne, niebanalne w smaku i dość wyraziste! Danie do zrobienia jest proste i wykwintne. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 550 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 1 szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki musztardy delikatesowej Surówka: 1 połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 puszki kukurydzy(...)łyżeczki pieprzu, szczypta soli i mała kropla octu Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, odcinamy błonkę i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy polędwiczki przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni np. talerz i odstawiamy. W garnku
Gotuj z Mąkązalegają w lodówce, a ich czas wykorzystania nieubłaganie mija:D SKŁADNIKI:marynata Podwójna pierś z kurczaka (pokrojona w większą kostkę) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Szczypta soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kurczaka łączymy że wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. SKŁADNIKI warzywne 1 papryka 1 spora cebula(...)Kukurydza w puszce 2 pomidory obrane że skóry Mała cukinia 2 marchewki 1/2 kostki rosółowej (rozpuszczone w szklance wody) Warzywa kroimy w mała kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę i pomidory. Zalewamy je bulionem i dusimy 15min. Po tym czasie Dorzucamy Cukinię i kukurydzę, znowu dusimy do miękkości wszystkich warzyw,doprawiamy (sól, pieprz, Maggie, wegeta
Mamuśka wraca do formykory cynamonu 5 ząbków czosnku 4 goździki 2 łyżeczki pierzu ziarnistego kawałek gazy do ketchupu: około 150 g cukru (cukier dodajemy stopniowo) 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Domowy ketchup Przygotowanie: Najpierw przygotuję pulpę z pomidorów: Z umytych pomidorów wykrawam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze(...)przygotowane pomidory przekładam na drobne sito i delikatnie przecieram łyżką, tak aby na sicie pozostały jedynie nasionka pomidorów i resztki skórek (które wyrzucam). Do przetartych pomidorów dodaję cukier, sól, paprykę słodką, ostrą i mieszam. Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu gotuję około 50 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można gotować dłużej lub krócej. Przyprawy i cukier najlepiej dodawać
Uwaga Babcia GotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g makaronu wstęgi papryka+chili Makarony Polskie (jeżeli używacie zwykłego do sosu należy dodać chili lub pieprzu cayenne, aby nie był mdły), 250 g serka mascarpone, 2 plastry schabu, mała cebula, suszona natka pietruszki, curry, papryka słodka, bazylia, sól, pieprz, łyżka(...)opakowaniu, odcedzam. Mięso kroję w paski, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy mięso lekko się przyrumieni dodaję ser i przyprawy - sól, paprykę, bazylię i natkę pietruszki. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszam. Gotowy sos łączę z ugotowanym wcześniej makaronem
JejKuchniapieprz do smaku opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kuminu Do przybrania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, duża szczypta kashmiri chilli (można zastąpić pieprzem kajeńskim albo ostrą papryką), orzeszki piniowe, plasterki świeżego ogórka obsypane słodką lub ostrą mieloną papryką, natka z pietruszki albo kolendry lub inne ulubione dodatki Przygotowanie Uwagi: Po ugotowaniu ziarenko ciecierzycy powinno(...)minuta, obroty 10, Gotowy hummus przełożyć do płaskiej miseczki, łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki. Podawać z chlebem z chlebem markook, pita lub tandoori, jako dodatek do falafeli, krakersów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakurek 350 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki masła 1/2 cebuli 50 ml bulionu (przepis TUTAJ ) 160 ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wrzucamy cebulę co chwilę mieszamy(...)się zeszkli. Dodajemy kurki, zwiększamy delikatnie ogień i smażymy przez około 2 minuty co chwila mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Wlewamy bulion i doprowadzamy do odparowania przez około 1 minutę na większym ogniu. Dodajemy śmietankę oraz koperek. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Polędwiczkę opłukujemy, osuszamy, odkrajamy błonę z boku. Kroimy na plastry nie wielkiej grubości
Gotuj z MąkąSkładniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa) sól , pieprz, oregano, papryka słodka z proszku Ciasto : 1 szklanka ciepłej wody 0,75 szklanki oleju 3 szklanki mąki ( + nieco więcej do podsypania ) sól łyżeczka papryki słodkiej w proszku Tajemniczo wyglądający farsz(...)tłuszczu, jeśli z kiełbasy wytworzy się go wystarczająca ilość). Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną soczewicę blendujemy na gładką masę razem z koncentratem i przyprawami dodanymi wedle uznania (ja dodałam sporo papryki i oregano :) ). Do powstałej pasty dodajemy podsmażoną kiełbasę. I farsz gotowy ! Składniki na ciasto łączymy (ja wyrabiam ręką) do momentu uzyskania elastycznego ciasta, podsypując, gdy ciasto klei się
CynamonemPoOczachDelikatna cielęcinka, o tak! WARTO SPRÓBOWAĆ! SKŁADNIKI : 500g cielęciny (u mnie karkówka) 1 duża papryka(pokrojoną w kostkę) 1 mała cukinia (o rana że skóry, pokrojoną w kostkę) 1 cebula( posiekana dość drobno) 1 puszka pomidorów (zblendowana) 2 ząbki czosnku (posiekane, bądź przeciśnięte) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)smażymy (u mnie to była sekunda, bo cielęcina puściła sok) zawartość patelni przekładamy do garnka,zalewamy szklanką wody. Dodajemy koncentrat, pomidory w puszce i przyprawy, dusimy 15 min. Dorzucamy paprykę, dusimy kolejne 15 min i po tym czasie wrzucamy Cukinię. Całość pozostawiamy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie, u mnie trwało to kolejnych 15 min:) Na koniec
Mamuśka wraca do formyskoro bierzemy udział całą rodziną, danie powstało dla Nas wszystkich. Zapraszam i Was do spróbowania, nie pożałujecie, jest przepysznie. Składniki: 50 dag piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 10 dag żółtego sera Aldamer Sm Mońki sól,pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki majonezu Wykonanie: Pierś z kurczaka drobno kroimy w kostkę, paprykę również kroimy w niewielką kostkę(...)żółty kroimy w cienkie paseczki, następnie przekrajamy na mniejsze kawałki. Do pokrojonej piersi z kurczaka dodajemy pokrojona paprykę, ser, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzany olej kładziemy łyżką porcję masy mięsno -paprykowej. Smażymy na rumiano z obu stron
Z Majeczką w kuchniciepło. Sprawdzi się rownież jako imprezowa przekąska! Ps. fajnym dodatkiem jak np. sos czosnkowy. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie
Ostra na Słodkopłatków jaglanych dr Gaja 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka tymianku suszonego dr Gaja sól Dodatkowo: 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 duża cebula czerwona 100 g żółtego sera ketchup tymianek suszony dr Gaja Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, płatki gryczane, płatki jaglane, proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy(...)pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Ciasto na pizzerinki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy ketchupem i układamy składniki - pieczarki, paprykę oraz
Kuchnia MagdaLenyŚwietny dodatek do dań głównych. Składniki Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 500 g ziemniaków oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz tymianek rozmaryn mielona czerwona papryka mielona ostra papryka Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu zawrzenia(...)wody. Odcedzamy. Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą, układamy ziemniaki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, paprykami i ziołami ( wg uznania ). Dokładnie obtaczamy ziemniaki w przyprawach , zapiekamy 40-45 min w temperaturze 200°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenTakie zapiekanki mogą stanowić pyszną przekąskę na domowych imprezach. W smaku są dość ostre za sprawą ajwaru i ostrej czerwonej papryki. Podane na cieście francuskim wyglądają smacznie! 300 g ciasta francuskiego (1 arkusz) 100 g ostrego ajwaru 4 duże pieczarki 60 g camemberta z ziołami 150 g żółtego sera 250 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz(...)Ostra czerwona papryka Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem
VioletoweKucharzenie