papryka - 32566 przepisów (strona:386/2172)

Makaron z fasolą 128

makaron. Na dodatek smaczny i baaardzo sycący ;-) Składniki -15 dag makaronu (np. kolanek) -10 dag ryżu -20 dag kiełbasy -cebula -1/2 pora -2 łyżki oleju -strąk czerwonej papryki -40 dag fasoli z puszki -łyżeczka curry -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Ryż zalać 2 szklankami wody, oprószyć solą, gotować(...)minut często mieszając. Kiełbasę pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Por oczyścić, umyć, przekroić na pół, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski. Fasolę osączyć z zalewy na sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Olej rozgrzać na dużej patelni. Włożyć kiełbasę, obsmażyć. Dodać cebulę, por i paprykę, mieszając podsmażyć

Zielona Kuchnia
Zupa marchwiowa z chilli i selerem naciowym 106

talerzu się nie skończy! Składniki -6 dużych marchwi -3 łodygi selera naciowego -mały kawałek świeżego imbiru -2 cebule -ząbek czosnku -2 łyżki masła -łyzeczka curry -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -2 l bulionu -1/2 szkl. jogurtu naturalnego - 1/2 pęczka szczypioru -sól, pieprz Przygotowanie Warzywa umyć i obrać. Pokroić. Czosnek, cebulę i imbir posiekać. Poddusić(...)rozgrzanym w garnku maśle. Dodać pokrojone wcześniej warzywa i podsmażyć ok 5 minut. Posypać curry i paprykami. Całość wymieszać. Do podsmażonych warzyw wlać bulion. Gotować ok. 20 minut aż marchew będzie miękka. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypior drobno posiekać i wymieszać z jogurtem. Podawać z kleksem jogurtu. Smacznego

Zielona Kuchnia
Francuskie paszteciki z hummusem i papryką 194

pracy brak... realizacja mojego marzenia musi się przesunąć... Tymczasem zafundowałam sobie szybką namiastkę tych małych pyszności. A mianowicie paszteciki z..francuskiego ciasta. Składniki -opakowanie ciasta francuskiego -1 czerwona papryka -ok 160g hummusu (można wykonać samemu lub, tak jak ja, użyć gotowego. Do tego celu polecam hummus naturalny firmy Primavika, którego słoiczek idealnie pasuje na taką porcję) -żółtko -ulubione zioła Przygotowanie(...)Ciasto francuskie rozwinąć (mrożone wcześniej rozmrozić). Posmarować dość grubo hummusem. Posypać lekko ulubionymi ziołami czy przyprawami. Pokroić na prostokąty (ok 7x10cm). Paprykę umyć, powycinać nasiona, pokroić w paseczki. Na każdy kawałek ciasta kłaść 1-2 paseczki papryki, zawijać. Gotowe paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziołami. Piec ok 15minut

Zielona Kuchnia
Kotlety z czerwonej soczewicy z orzechami i papryką 188

kotlety (któż nie robił kotletów z soczewicy?), ale z orzechową i paprykową nutą tworzą naprawdę ciekawą propozycję na rodzinny obiad. Składniki -225 g czerwonej soczewicy w połówkach -1 zielona papryka -1 czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala -1/2 łyżeczki chilli w proszku -1 łyżeczka kminku mielonego(...)łyżeczka kurkumy -2 łyżeczki soku z cytryny -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Paprykę i cebulę drobno pokroić. Orzeszki posiekać. Soczewicę ugotować razem z papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić. Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety

Zielona Kuchnia
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 196

fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza(...)marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona WRZESIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola

Zielona Kuchnia
Sałatka gyros 142

spotkałam się z kilkoma wersjami jej wykonania. W moim domu od zawsze króluje ta klasyczna.  Składniki -2 duże filety z kurczaka -puszka kukurydzy -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -6-7 ogórków konserwowych -kapusta pekińska -przyprawa gyros -majonez, keczup -olej do smażenia Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na małe podłużne kawałki. Obsypać przyprawą do gyrosa. Obsmażyć(...)odrobinie oleju. Ostudzić. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć. Kapustą pekińską poszatkować. Warstwami układać: mięso, majonez z keczupem, cebulę, ogórki, kukurydzę, paprykę, majonez z keczupem, kapustę pekińską. Smacznego

Zielona Kuchnia
Filet z kurczaka zapiekany z pomidorem, czerwoną cebulą i mozzarellą 213

pieczone ziemniaczki! Koniecznie musicie spróbować! Składniki (porcja na 2 osoby): 1 połowa fileta z kurczaka 1/2 średniej wielkości pomidora 1/2 średniej wielkości czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 sos sałatkowy np. grecki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Przygotowanie: Fileta umyć, osuszyć dokładnie. Oczyścić błonki nożem, ponakrajać w poprzek (kroimy(...)żeby nie przeciąć całkiem) robiąc takie jakby kieszonki. Obsypać z każdej strony solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Pomidor umyć i pokroić na małe półplasterki. Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki. Mozzarellę również kroimy w półplasterki. Następnie w nacięte miejsca w filecie wkładamy na przemian cebulę z mozzarellą i pomidor z mozzarellą. I tak przekładamy całego fileta. Sos sałatkowy rozrabiamy

Gotuj z Mąką
Ostra papryka na zimę 163

męża-bo on ją uwielbia do wszystkiego. Coś dla prawdziwych twardzieli,lub osób które lubią pikantny smak. Można ją również wykorzystać do doprawiania na ostro potraw zimą . Polecam .... Składniki: Papryka ostra kilka ząbków czosnku gorczyca ZALEWA: 1 LITR WODY 1/5 ŁYŻKI SOLI 1 SZKL.CUKRU 1 SZKL.OCTU 10% 1-2 LIŚCIE LAUROWE 3-ZIELA ANGIELSKIE WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWAĆ   Przygotowanie: Najpierw(...)załóżcie rękawiczki!!!Paprykę myjemy,przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona(kilka zostawiam całych bo dodaję jedną cała do każdego słoika). paprykę wkładamy ciasno do słoików dodając do każdego jedną całą papryczkę,1-2 ząbki czosnku i łyżeczkę gorczycy.Zalewamy zalewą przegotowaną ze składników powyżej. Słoiki zakręcamy  i pasteryzujemy od zagotowania ok 15 min. Smacznego

Swojskie jedzonko
Pizza z grzybami leśnymi 165

Bardzo dobry obiadek dziś był. Pizza domowa i z tym co lubię czyli grzyby leśne papryka i kiszony ogórek. Rewelacja,nadal czuje ten smak na końcu języka. Składniki: grzyby leśne 300 gram po ugotowaniu i podsmażeniu papryka  czerwona 1 szt ogórki kiszone 5 szt oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka zioła prowansalskie 1 łyżeczka ser 300 g Składniki(...)odrobiną soli. Ciasto wyrosło więc odgazowujemy je i robimy koło które kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy keczupem .Posypujemy bazylią oregano i ziołami prowansalskimi.Kładziemy podsmażone grzybki paprykę pokrojoną w paseczki i ogórka w plasterki.Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.Po 18 minutach posypujemy startym serem i trzymamy w piecu do rozpuszczenia.Jemy na gorąco

Różowa kuchnia
Tabouleh 145

balkon. I tak rozglądam się i planuję kolejne zmiany. Tak, jesień tez jest dobra na zmiany, pozytywne zmiany.  Tabouleh to libańska sałatka z bulguru i pomidorów, czerwonej papryki, ogórka i cebuli, doprawiona czosnkiem, miętą, cytryna, pietruszką.  Składniki: 0,5 szklaki kaszy bulgur* 2 mięsiste pomidory (ok 200g) 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 mały gruntowy ogórek(...)pęczka natki pietruszki kilka gałązek mięty sok z połowy cytryny sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki oliwy Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Pomidor, ogórek, paprykę pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. Natkę pietruszki i mięte posiekać. Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Odstawić na 10 minut, żeby

Obiad gotowy
Kremowa zupa kalafiorowo-pomidorowa – dieta dr Dąbrowskiej 197

Zupa o zaskakującym smaku – kalafiorowo-pomidorowa z wędzoną papryką. W monotonnej diecie dr Dąbrowskiej ta kremowa zupa pozwala cieszyć się dobrym smakiem. Składniki: – 1/2 kalafiora – 1 cebula – 1 pietruszka – 1 marchewka – kawałek imbiru – papryka wędzona, sól, pieprz do smaku – pęczek koperku – 1 szklanka soku pomidorowego(...)zalać wodą (1,5 litra) i gotować 10 minut. – Dodać kalafior i koperek, gotować do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować z sokiem pomidorowym, doprawić papryką wędzoną, pieprzem i solą

To co kocham
Czakalaka 593

południowej. O wyrazistym smaku i apetycznym wyglądzie :) Skła dniki : 1 ząbek czosnku kawałek tj. ok. 3 cm imbiru olej do smażenia 1 cebula 2 marchewki 1 czerwona i zielona papryka 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki przyprawy carry 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki tymianku suszonego(...)łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego sól, 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Czosnek i imbir obrać i posiekać, a obraną cebulę pokroić w kostkę, tak samo paprykę. Marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce W dużym garbku rozgrzać olej i dodać czosnek i imbir - smażyć 30 sek. dodać carry i smażyć dalsze 15 sek. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz

Proste Potrawy
20 przepisów na obiad jesienią! 161

jest przepyszne i smakowite. Polecam Wam wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6.  ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego(...)SPAGHETTI IDEALNE ;-)  Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem z mąki Amber Durum

SMYKWKUCHNI
Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym 143

mniej pestek. Małe cukinie mają mniej wody, dzięki czemu są lepsze w smaku. Zamiast tradycyjnej panierki można użyć np. płatków kukurydzianych. Dip to jogurt naturalny wymieszany z solą, słodką paprykę i suszonym oregano. Lato wkrótce się kończy, ale na blogu trwa przez cały rok! Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje Składniki: 1 mała cukinia(...)jajko 1 łyżka mleka bułka tarta 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 szczypty słodkiej papryki 2 szczypty suszonego oregano sól do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Z cukinii odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na ćwiartki i następnie na mniejsze kawałki. Jajko wbijamy do głębokiego naczynia, wlewamy mleko. Roztrzepujemy widelcem. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Kawałki cukinii panierujemy w jajku, a następnie

Moja smaczna kuchnia
Sałatka warzywna na zimę - łagodna 392

szybki obiad po pracy. Składniki: 2,5- 3 kg białej kapusty 1 kg marchwi 1 kg ogórków - najlepiej długich lub gładkich, gruntowych 1/2 kg cebuli białej 1/2 kg papryki - może być kolorowa 1 pęczek natki pietruszki ok. 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli kamiennej Zalewa: 150 ml oleju roślinnego 175 ml szkl. octu jabłkowego 200 g cukru 2 łyżki soli(...)kamiennej 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki w proszku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować na drobno. Ogórki umyć i pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać), o grubości 1-1,5 mm - ja starłam na tarce z regulowanym ostrzem. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynówce. Cebulę pokroić w cienkie ćwierćpiórka. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. Natkę pietruszki posiekać. Czosnek pokroić

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania