papryka - 32566 przepisów (strona:385/2172)

Kimchi – kiszonka po koreańsku 90

nęcąca swym zapachem potrawa, która neutralnemu smakowo ryżowi dodała charakteru i wartości odżywczych. Skąd jednak ostry smak koreańskich kiszonek? Odkąd w XVII wieku upowszechniła się sproszkowana meksykańska ostra papryka chili (do Południowo-Wschodniej Azji przywieźli ją portugalscy kupcy), to właśnie ta papryczka stała się nieodzownym składnikiem pasty, w której marynuje się warzywa na kimchi. Poznaj sprawdzony, prosty przepis(...)duże marchewki 1 cebula dymka 10 łyżek soli Pasta do kiszenia: 1 szkl. wody 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka płatków chili 2 cm korzenia imbiru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Przygotowanie Wieczorem dnia poprzedzającego przyrządzenie kimchi, poszatkuj kapustę pekińską – najpierw wzdłuż, potem na ćwiartki

smakowitehistorie.com
Sałatka à la hot dog z parówkami i prażoną cebulą 110

plasterki. Sałatkę ze słoika odciśnij i odcedź z zalewy, jeśli nitki kapusty są długie, poszatkuj ją drobniej. Użyłam takiej sałatki obiadowej w zalewie octowej z ogórkiem, zielonymi pomidorami, papryką i marchewką. Parówki włóż do rondelka z wrzątkiem i gotuj 3 minuty. Wyjmij z wody, przestudź i pokrój w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki umieść w misie sałatkowej. Obsyp chrupiącą prażoną cebulką(...)zalewy, je\u015bli nitki kapusty s\u0105 d\u0142ugie, poszatkuj j\u0105 drobniej. U\u017cy\u0142am takiej sa\u0142atki obiadowej w zalewie octowej z og\u00f3rkiem, zielonymi pomidorami, papryk\u0105 i marchewk\u0105.","text":"Sa\u0142atk\u0119 ze s\u0142oika odci\u015bnij i odced\u017a z zalewy, je\u015bli nitki kapusty s\u0105 d\u0142ugie, poszatkuj j\u0105 drobniej

ProstePesto.pl
Sos pieczeniowy – tylko domowy! 203

naprawdę nie wymaga wiele pracy, a efekt nie jednego z Was zaskoczy! SOS PIECZENIOWY – TYLKO DOMOWY Składniki: łopatka wieprzowa: 600 – 700 g smalec: 1 łyżka słodka papryka: 1,5 łyżeczki liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 2 kulki majeranek: 1 łyżka czosnek: 2 ząbki cebula: 1 szt. pietruszka: 0,5 szt. ziemniaki średnie: 2 szt. sól i pieprz(...)woda SOS PIECZENIOWY – TYLKO DOMOWY Wykonanie: 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, posypujemy papryką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż się ładnie zrumieni. Należy pilnować, aby się nam nie przypaliło, ponieważ sos będzie gorzki. 2. Pod koniec, do obsmażonego mięsa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę oraz pietruszkę. Smażymy razem ok. 1 minuty. 3. Zalewamy wodą

Kuchnia Na Wypasie
Kanapka ryżowa z Japonii czyli Onigirazu Faceta w Kuchni 78

według swoich gustów. ✅ 400 g ryżu do sushi ✅ 5 łyżek octu ryżowego ✅ 2 łyżki cukru ✅ 1 łyżeczka soli ✅ Tuńczyk w puszcze ✅ Wędzony Łosoś ✅ Paluszki krabowe ✅ Serek śmietankowy ✅ Wasabi ✅ Czerwona papryka ✅ Zielony papryka ✅ Żółta papryka ✅Pędy bambusa ✅ Marynowany imbir ✅ Zielony ogórek ✅ Młody szpinak ✅ Sos sojowy ✅ Arkusze Nori ✅ Folia spożywcza 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 🛠️ Ocet wymieszaj z cukrem

RafalCook
Kurczak curry 106

sypko ryżu, jak i pszennego pieczywa (koniecznie zobacz przepis na indyjski chleb naan z patelni).  Do kurczaka w sosie curry możesz dodać ulubione warzywa - pasują niemal wszystkie - papryka, bataty, dynia, zielona fasolka itd. Swój niesamowity smak potrawa zawdzięcza przyprawom i mleczku kokosowemu, które jest charakterystycznym składnikiem kuchni z południa Indii. W Kerali oprócz wymienionych w przepisie przypraw dodaje się(...)biała lub czerwona 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek obranego ze skórki imbiru 5 liści curry, ale możesz pominąć, jeśli nie masz 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku  opcjonalnie 1 lub 2 czerwone papryczka chili świeże lub suszone 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kolendry w proszku  2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka

Cztery Fajery
Sałatkowa Chwilka 87

dodatek do obiadu. Składniki: ·        1 sałata lodowa ·        1 pęczek rzodkiewki ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        1 ogórek gruntowy ·        1 cebula(...)łyżki wody Sposób przygotowania: 1.    Salatę lodową rwiemy na małe kawałki, przekładamy do miski. 2.    Rzodkiewki kroimy w plasterki, papryki oraz ogórek obrany w kostkę. 3.    Cebulę również obieramy i drobno kroimy. 4.    Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. 5.    Do osobnego naczynia wlewamy oliwę, wodę oraz wsypujemy sos sałatkowy

Kulinarna Chwila
Paprykowe roladki z kabanosami 94

tego smaczne. Możecie użyć dowolnych cienkich kiełbasek. Można jeść na ciepło ale też na zimno. 2 piersi z kurczaka 100 g kabanosów paprykowych sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej przyprawa do kurczaka olej rzepakowy Piersi z kurczaka rozcinam tak żeby uzyskać jeden większy płat. Delikatnie rozbijam. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką wędzoną. Kabanosy docinam do długości płatów mięsa(...)Układam kiełbaski w odstępach i zwijam w roladę. Spinam wykałaczką, i owiązuję nitką dodatkowo. Obtaczam roladki w papryce  wędzonej. Na patelni rozgrzewam olej i na wolnym ogniu smażę z każdej strony aż mięso dojdzie. Około 20 minut. Przed podaniem kroję

wesoła kuchnia
Pieczone pałki z kurczaka w marynacie z dodatkiem majonezu 63

Składniki: Pałki z kurczaka 8 sztuk Sól łyżka Pieprz łyżeczka Papryka słodka łyżka Papryka ostra łyżeczka Majonez 2 pełne łyżki Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. ( możemy również innych ulubionych przypraw do kurczaka). Dodajemy majonez i wszystko razem mieszamy. Odkładamy na minimum godzinę do lodówki a najlepiej na całą noc.  Tak przygotowanego kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia

Kulinarne przygody
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 100

Składniki:  - podwójna pierś kurczaka  - 200 g ryżu, najlepiej jaśminowego - 300 g wybranych warzyw, świeżych lub mrożonych - 3 jajka - sos sojowy jasny i ciemny - przyprawy: imbir, curry, słodka papryka, czosnek - sól, pieprz - olej do smażenia Choć samo przyrządzanie dania jest szybkie, to wymagać będzie od nas pewnych przygotowań. Pierwszym z nich jest ugotowanie ryżu, a następnie przestudzenie(...)był co najwyżej letni. Drugi punkt to mięso, które kroimy w kostkę i marynujemy z użyciem sosu sojowego, odrobiny oleju, soli, pieprzu, imbiru, szczypty curry, papryki i czosnku, według uznania można dodać również chilli. Jeśli używamy świeżych warzyw, to kroimy je w słupki podobnej wielkości, ja użyłam warzyw mrożonych - mieszanki brokuła, marchewki, papryki, fasolki szparagowej i cebuli, więc ten punkt

Kulinarne zapędy Kokosa
Domowy sos BBQ 122

miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu Tabasco 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Cebulę oraz czosnek drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, miód, sos Tabasco(...)sojowy, sok z cytryny oraz musztardę. Smażymy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy do sosu ocet, słodką i ostrą paprykę, mieszamy. Podajemy na ciepło lub zimno jako dodatek do potraw

Qchnia po prostu
Meksykańskie cudo 81

Olej do smażenia ·        ½ opakowania makaronu świderki ·        Cebula ·        Papryka czerwona ·        Papryka żółta ·        4 ogórki konserwowe ·        410 g puszki fasolki czerwonej(...)przyprawą Gyros oraz solą. 3.    Mięso układamy na makaronie. 4.    Cebulę obieramy, prużymy na rozgrzanym oleju. 5.    Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki i kostkę ogórki. 6.    Następnie dodajemy fasolkę odlaną z zalewy i sos meksykański. 7.    Warzywa z sosem układamy na mięsie i posypujemy startym na tarce

Kulinarna Chwila
Burrito z mięsem mielonym 87

Meksyku. Składa się z mięsnego farszu zawiniętego w pszenną tortillę. Świetnie smakuje i szybko zaspokaja głód Możesz przygotować wersję łagodniejszą lub ostrzejszą dodając pikantne przyprawy (papryczki chili, ostrą paprykę mieloną, pieprz cayenne) . Burrito można podać samodzielnie, z ulubionymi dodatkami (z zimnym sosem, surówką, frytkami, z nachosami) lub zapiekane z sosem i żółtym serem. Sprawdzi się jako danie na obiad, kolację(...)tortilli 400 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli cebula puszka pomidorów (400 g) 2-3 ząbki czosnku 100 g żółtego sera (np. gouda) przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona 2 łyżki oleju   W rondlu rozgrzej tłuszcz – zeszklij posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć mięso – smażąc mieszaj łopatką rozbijaj grudki. Gdy będzie obsmażone, dodaj

Kulinarny S.O.S.
Dip z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich (przepis krok po kroku) 106

Jakie produkty kojarzą Wam się z końcówką lata? Dla mnie to smak ostatnich słodkich pomidorów, kolorowych papryk oraz bakłażanów. Dawno na blogu nie było żadnej pasty do chleba, dlatego dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny dip z pieczonego bakłażana. Trochę inny od popularnej pasty Baba Ganoush , bo z dodatkiem orzechów włoskich. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku(...)czosnku 150 g gęstego jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego kuminu szczypta soli 1 łyżka oliwy Monini NonFiltrato + więcej do polania na talerzu do dekoracji: mielona papryka, płatki chilli lub sumak nasiona sezamu listki świeżej mięty i/lub kolendry (może być też natka pietruszki) Przygotowanie dipu z bakłażana i orzechów włoskich:  1. Bakłażany przekrój na pół, ułóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Marynowane pomidory z warzywami 110

Malutkie pomidorki koktajlowe z cukinią, cebulą, czosnkiem, papryką w zalewie z oliwy i octu. Na zimę jak znalazł. Smaki lata zamknięte w słoiku. zalewa: 2 i 1/2 szklanki wody 125 ml octu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka gorczycy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 ziela angielskie 1 liść laurowy warzywa: 1 cukinia 2 papryki zielone(...)czosnku Do garnka przekładam pokrojoną cebulę w piórka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól, cukier, wodę, ocet, olej. Zalewę zagotowuję i gotuję dwie minuty. Pomidory, plastry cukinii, kawałki papryki, czosnek przekładam do słoiczków. Wlewam zalewę. Słoiki zamykam. Do garnka wlewam wody tak żeby zakryła 1/2 wysokości słoików i gotuję około pięć minut. Po wyjęciu z garnka jeszcze gorące odkładam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania