papryka - 32566 przepisów (strona:385/2172)

Kanapka ryżowa z Japonii czyli Onigirazu Faceta w Kuchni 84

według swoich gustów. ✅ 400 g ryżu do sushi ✅ 5 łyżek octu ryżowego ✅ 2 łyżki cukru ✅ 1 łyżeczka soli ✅ Tuńczyk w puszcze ✅ Wędzony Łosoś ✅ Paluszki krabowe ✅ Serek śmietankowy ✅ Wasabi ✅ Czerwona papryka ✅ Zielony papryka ✅ Żółta papryka ✅Pędy bambusa ✅ Marynowany imbir ✅ Zielony ogórek ✅ Młody szpinak ✅ Sos sojowy ✅ Arkusze Nori ✅ Folia spożywcza 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 🛠️ Ocet wymieszaj z cukrem

RafalCook
Kurczak curry 112

sypko ryżu, jak i pszennego pieczywa (koniecznie zobacz przepis na indyjski chleb naan z patelni).  Do kurczaka w sosie curry możesz dodać ulubione warzywa - pasują niemal wszystkie - papryka, bataty, dynia, zielona fasolka itd. Swój niesamowity smak potrawa zawdzięcza przyprawom i mleczku kokosowemu, które jest charakterystycznym składnikiem kuchni z południa Indii. W Kerali oprócz wymienionych w przepisie przypraw dodaje się(...)biała lub czerwona 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek obranego ze skórki imbiru 5 liści curry, ale możesz pominąć, jeśli nie masz 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku  opcjonalnie 1 lub 2 czerwone papryczka chili świeże lub suszone 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kolendry w proszku  2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka

Cztery Fajery
Sałatkowa Chwilka 92

dodatek do obiadu. Składniki: ·        1 sałata lodowa ·        1 pęczek rzodkiewki ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        1 ogórek gruntowy ·        1 cebula(...)łyżki wody Sposób przygotowania: 1.    Salatę lodową rwiemy na małe kawałki, przekładamy do miski. 2.    Rzodkiewki kroimy w plasterki, papryki oraz ogórek obrany w kostkę. 3.    Cebulę również obieramy i drobno kroimy. 4.    Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. 5.    Do osobnego naczynia wlewamy oliwę, wodę oraz wsypujemy sos sałatkowy

Kulinarna Chwila
Paprykowe roladki z kabanosami 98

tego smaczne. Możecie użyć dowolnych cienkich kiełbasek. Można jeść na ciepło ale też na zimno. 2 piersi z kurczaka 100 g kabanosów paprykowych sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej przyprawa do kurczaka olej rzepakowy Piersi z kurczaka rozcinam tak żeby uzyskać jeden większy płat. Delikatnie rozbijam. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką wędzoną. Kabanosy docinam do długości płatów mięsa(...)Układam kiełbaski w odstępach i zwijam w roladę. Spinam wykałaczką, i owiązuję nitką dodatkowo. Obtaczam roladki w papryce  wędzonej. Na patelni rozgrzewam olej i na wolnym ogniu smażę z każdej strony aż mięso dojdzie. Około 20 minut. Przed podaniem kroję

wesoła kuchnia
Pieczone pałki z kurczaka w marynacie z dodatkiem majonezu 66

Składniki: Pałki z kurczaka 8 sztuk Sól łyżka Pieprz łyżeczka Papryka słodka łyżka Papryka ostra łyżeczka Majonez 2 pełne łyżki Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. ( możemy również innych ulubionych przypraw do kurczaka). Dodajemy majonez i wszystko razem mieszamy. Odkładamy na minimum godzinę do lodówki a najlepiej na całą noc.  Tak przygotowanego kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia

Kulinarne przygody
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 103

Składniki:  - podwójna pierś kurczaka  - 200 g ryżu, najlepiej jaśminowego - 300 g wybranych warzyw, świeżych lub mrożonych - 3 jajka - sos sojowy jasny i ciemny - przyprawy: imbir, curry, słodka papryka, czosnek - sól, pieprz - olej do smażenia Choć samo przyrządzanie dania jest szybkie, to wymagać będzie od nas pewnych przygotowań. Pierwszym z nich jest ugotowanie ryżu, a następnie przestudzenie(...)był co najwyżej letni. Drugi punkt to mięso, które kroimy w kostkę i marynujemy z użyciem sosu sojowego, odrobiny oleju, soli, pieprzu, imbiru, szczypty curry, papryki i czosnku, według uznania można dodać również chilli. Jeśli używamy świeżych warzyw, to kroimy je w słupki podobnej wielkości, ja użyłam warzyw mrożonych - mieszanki brokuła, marchewki, papryki, fasolki szparagowej i cebuli, więc ten punkt

Kulinarne zapędy Kokosa
Domowy sos BBQ 128

miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu Tabasco 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Cebulę oraz czosnek drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, miód, sos Tabasco(...)sojowy, sok z cytryny oraz musztardę. Smażymy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy do sosu ocet, słodką i ostrą paprykę, mieszamy. Podajemy na ciepło lub zimno jako dodatek do potraw

Qchnia po prostu
Meksykańskie cudo 85

Olej do smażenia ·        ½ opakowania makaronu świderki ·        Cebula ·        Papryka czerwona ·        Papryka żółta ·        4 ogórki konserwowe ·        410 g puszki fasolki czerwonej(...)przyprawą Gyros oraz solą. 3.    Mięso układamy na makaronie. 4.    Cebulę obieramy, prużymy na rozgrzanym oleju. 5.    Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki i kostkę ogórki. 6.    Następnie dodajemy fasolkę odlaną z zalewy i sos meksykański. 7.    Warzywa z sosem układamy na mięsie i posypujemy startym na tarce

Kulinarna Chwila
Burrito z mięsem mielonym 90

Meksyku. Składa się z mięsnego farszu zawiniętego w pszenną tortillę. Świetnie smakuje i szybko zaspokaja głód Możesz przygotować wersję łagodniejszą lub ostrzejszą dodając pikantne przyprawy (papryczki chili, ostrą paprykę mieloną, pieprz cayenne) . Burrito można podać samodzielnie, z ulubionymi dodatkami (z zimnym sosem, surówką, frytkami, z nachosami) lub zapiekane z sosem i żółtym serem. Sprawdzi się jako danie na obiad, kolację(...)tortilli 400 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli cebula puszka pomidorów (400 g) 2-3 ząbki czosnku 100 g żółtego sera (np. gouda) przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona 2 łyżki oleju   W rondlu rozgrzej tłuszcz – zeszklij posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć mięso – smażąc mieszaj łopatką rozbijaj grudki. Gdy będzie obsmażone, dodaj

Kulinarny S.O.S.
Dip z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich (przepis krok po kroku) 111

Jakie produkty kojarzą Wam się z końcówką lata? Dla mnie to smak ostatnich słodkich pomidorów, kolorowych papryk oraz bakłażanów. Dawno na blogu nie było żadnej pasty do chleba, dlatego dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny dip z pieczonego bakłażana. Trochę inny od popularnej pasty Baba Ganoush , bo z dodatkiem orzechów włoskich. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku(...)czosnku 150 g gęstego jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego kuminu szczypta soli 1 łyżka oliwy Monini NonFiltrato + więcej do polania na talerzu do dekoracji: mielona papryka, płatki chilli lub sumak nasiona sezamu listki świeżej mięty i/lub kolendry (może być też natka pietruszki) Przygotowanie dipu z bakłażana i orzechów włoskich:  1. Bakłażany przekrój na pół, ułóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Marynowane pomidory z warzywami 113

Malutkie pomidorki koktajlowe z cukinią, cebulą, czosnkiem, papryką w zalewie z oliwy i octu. Na zimę jak znalazł. Smaki lata zamknięte w słoiku. zalewa: 2 i 1/2 szklanki wody 125 ml octu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka gorczycy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 ziela angielskie 1 liść laurowy warzywa: 1 cukinia 2 papryki zielone(...)czosnku Do garnka przekładam pokrojoną cebulę w piórka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól, cukier, wodę, ocet, olej. Zalewę zagotowuję i gotuję dwie minuty. Pomidory, plastry cukinii, kawałki papryki, czosnek przekładam do słoiczków. Wlewam zalewę. Słoiki zamykam. Do garnka wlewam wody tak żeby zakryła 1/2 wysokości słoików i gotuję około pięć minut. Po wyjęciu z garnka jeszcze gorące odkładam

wesoła kuchnia
Sałatka z kaszą bulgur, soczewicą i panierowanym halloumi 90

kmin rzymski, kolendrę i suszoną miętę. Uwielbiam orientalne przyprawy i zioła. Miętę, tym razem świeżą dodałam również do sałatki. Przygotowałam coś na podobieństwo tabbouleh. Bulgur wymieszałam z soczewicą, miętą, papryką i słodko kwaśnym dressingiem. Idealne dodatki do halloumi. Znacie halloumi? To cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Jest to ser o zwartej konsystencji świetnie nadający(...)truskawkami i smażonym halloumi to hit tegorocznego lata. Halloumi świetnie pasuje z wszelkiego rodzaju kaszami. Bardzo lubię podawać go z pęczakiem . Panierowany halloumi 2 porcje Składniki: 1 czerwona papryka 4 łyżki mięty pieprzowej, drobno posiekanej 100 g bulgur 200 ml wody + ½ łyżeczki soli 50 g zielonej soczewicy, waga sucha 200 g halloumi 30 g zmielonych migdałów 2 łyżki przyprawy dukkah

codojedzenia
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 113

mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki(...)gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie  Cukinię kroję wzdłuż na połówki ( moje cukinie były dość spore, to połówki przekroiłam jeszcze w poprzek na pół ), wyjmuję delikatnie miąższ

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z fetą i kuskusem 77

Sałatka z fetą i kuskusem idealna do pracy i na imprezę. 150 g kuskusu, 1 nieduża lub 3/4 czerwonej papryki, 1 mała cebula (najlepiej cukrowa), 200 g sera feta, 3 -5 łyżek czarnych oliwek, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, oliwa, sok z cytryny, Kuskus wsypać do miseczki, wlać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Wlać wrzącą wodę(...)poziom kaszy. Przykryć i odstawić aby kasza wchłonęła płyn. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić na 3, 4 plasterki. Wymieszać kuskus z papryką, cebulą, serem feta i oliwkami. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem

królestwo garów
Ostre pikle z cukinii na zimę – relish z cukinii 128

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach lub szybciej: przystawką-tarką do robota, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Przekładamy rozdrobnioną cukinię do dużej miski.   Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze. To samo robimy z cebulą – wszystkie warzywa powinny być bardzo mocno rozdrobnione. Warzywa w misce dokładnie mieszamy dłonią(...)razem zdjęcia. Wszystko robione z rozpędu Samsungiem S9+ Zaraz zabieram się za przetwarzanie i pakowanie w słoiki 4 skrzynek pomidorów – pojawią się przepisy na pomidory marynowane w papryce i czosnku, na ostro, na pomidorowy słodki i wytrawny dżem, do deski serów i kieliszka wina na zimę. Tym razem już nie zapomnę o lustrzance i lepszych ilustracjach, stay tuned! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen