znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań jak np ten prosty bigos, na który Was dziś zapraszam. Składniki (porcja dla 2 osób): 3 patisony 4 ziemniaki 1 cebula 1 papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego pętko kiełbasy (u mnie podwawelska) sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość, aż patisony będą miękkie. Wtedy doprawiamy, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy. #MyVictorinox
Cynamonowe szczęścieProste , szybkie do zrobienia ciasto ,minimum składników i mamy smakowitą pizzę z patelni.Polecam. 1 szklanki.mąki 2 łyżki oleju woda letnia sól 0.5 łyżeczki papryka czerwona Papryka żółta Papryczka peperonata Ser żółty startu *************************** Do miski wsypać mąkę , dodać olej ,sól i powoli ,mieszając ręką dolewać wody ,tyle aby nam się ciasto ładnie połączyło.Wyłożyć na blat podsypany mąką(...)wielkość patelni . Patelnię suchą rozgrzewamy ,zmniejszamy ogień , układamy na niej ciasto i pieczemy na złoty kolor.Odwracamy , smarujemy przecierem pomidorowym ,solimy , popieprzyć , posypać ziołami ,czosnkiem i serem.Ulożyć pokrojone papryki w paski i peperonate,zakryć pokrywką i smażyć aż ser się roztopi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiznika błyskawicznie z talerzy, farsz to moja kompozycja smaków, pierwszy raz użyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to dziki ogórek o łagodnym smaku na pograniczu groszku i papryki. Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda(...)startego sera emmentaler do posypania Dodatkowo: Plasterki cukinii oraz cyklantery Jak wykonać ? Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać
Wanilia i Kardamondobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię paprykę faszerowaną z tym, że papryka kojarzy mi się definitywnie z jesienią, a cukinia z latem. Wersja dla alergika nie zawiera sera żółtego na wierzchu. 3-4 duże cukinie z miękką skórką(...)łopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, czosnek) kawałek żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinie umyć i przekroić w poprzek na kilka kawałków. Ze środka wydrążyć miąższ, pozostawiając ok. 2 cm na spodzie (aby farsz nam nie wypłynął podczas pieczenia). Wydrążone kawałki cukinii natrzeć mieszanką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczemu by nie zrobić zapiekanki gyros??:) SKŁADNIKI: 3 saszetki ryżu płaska łyżeczka curry duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 2/3 puszki kukurydzy 3 pomidory 2 ogórki konserwowe pół papryki żółtej cała papryka czerwona zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2 kulki sera mozzarella WYKONANIE: Ryż gotujemy wedle wskazań producenta(...)wody dodajemy curry. Pierś smażymy na niewielkiej ilości oleju z przyprawą gyros. Pomidory,ogórki,papryki kroimy w kostkę mieszamy razem w misce dodajemy kukurydzę i około pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przygotowujemy sos - jogurt majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warstwowo układamy: Połowa Ryżu - pierś z kurczaka - warzywa - sos czosnkowy - połowo ryżu - ser pokrojony w paseczki. zapiekamy całość w piecyku około
Dziś Ja gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 Składniki: nieduży bakłażan, dwie średnie cukinie, po jednej czerwonej i zielonej papryce średniej wielkości, sól, 6 łyżek oleju, 2 duże pomidory, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz świeżo mielony, pęczek posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Bakłażana kroję w kostkę, mieszam(...)łyżką soli, odstawiam na 30 minut, następnie odcedzam na durszlaku z puszczonego soku. Opłukuję pod zimną wodą, osuszam. Papryki dzielę na ćwiartki, oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w paseczki. Cukinię kroję w około centymetrowe plastry, cebulę w większą kostkę, czosnek rozgniatam nożem. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w większe kawałki. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, podsmażam cukinię
JejKuchniaprzepis! Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI: na około 7 słoików po 0,5 litra ok. 2 - 2,5 kg pomidorów ( żółtych, czerwonych lub takich i takich) 3 szt. niewielkiej papryki 3 cebule pokrojone w plastry olej marynata: 1 kopiasta łyżka soli 1 szklanka cukru 20 goździków 20 ziarenek pieprzu 3-4 listki laurowe (pokruszone) 5-6 szklanek wody 1/2 szklanki octu(...)Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory kroimy na części (np. na sześć), paprykę w paseczki a cebulę w krążki. Krok 3. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku (oprócz octu), gotujemy 3 minuty, wyjmujemy goździki, pieprz, listki laurowe i wlewamy ocet (ewentualnie
Moja Książka Kucharskapapryczki chili, 3 ząbki czosnku, 1/3 szklanki cukru, 300 ml wody, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 łyżeczki soli, 100 ml octu. łyżeczka słodkiej papryki ok 1-2 cm korzenia imbiru Przygotowanie: Wodę z cukrem, solą, słodką papryką zagotować, dodać posiekaną paprykę chili ,posiekany imbir i czosnek, chwilę pogotować aż składniki sosu zmiękną. Następnie dodać
Swojskie jedzonkoProsta, szybka do przygotowania,pyszna. Z żółtymi pomidorami, papryką i malosolniaczkami, które w sezonie smakują najlepiej. Pyszna przekąska w ciągu dnia. Składniki: 1 papryka czerwona 2 żółte pomidory 1 cebula świeży koperek 6-7 ogórków małosolnych 2-3 dniowych 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka octu sól, pieprz Wykonanie: Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulkę oraz koperek drobno siekamy
Z Majeczką w kuchniowsiana wersja jest szybsza do zrobienia i spokojnie mogą ją zjeść osoby, które się odchudzają/zdrowo odżywiają w ramach obiadu lub kolacji. Ja swoją przygotowałam z tuńczykiem, czerwoną papryką i oliwkami, bo tylko takie składniki znalazłam w lodówce. Jak zawsze dodam, że możecie na wierzch dodać to, co lubicie :) Inspiracja: Kulinarna Ja Składniki na 2 porcje: Spód: 10 łyżek płatków(...)przecieru pomidorowego 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli 50g tuńczyka z puszki w sosie własnym 1/3 czerwonej papryki Kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Tortownicę (o średnicy ok. 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj za pomocą pędzla olejem. Płatki owsiane (zmielone wcześniej blenderem na mąkę) wsyp do miski, dodaj
Fabryka pomysłówczerwone pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/3 łyżeczki świeżego imbiru 5 łyżek brązowego cukru 50 ml octu balsamicznego bądź czerwonego wina 2 ziarna kardamonu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Pokroić drobno czerwoną cebulę. Dodać do niej drobno krojone czerwone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojony imbir, krojoną paprykę chili, brązowy cukier, paprykę w proszku, kardamon oraz ocet balsamiczny
mecooksSkładniki: 225 g sera halloumi; 2 chlebki pita; 1 średni ogórek gruntowy; 1/2 średniej, żółtej papryki; 4 liście sałaty masłowej; 2 plastry czerwonej cebuli (u mnie bez); 3 łyżki słodkiego sosu chili; Sok wyciśnięty z połowy średniej limonki; Skórka starta z połowy średniej limonki; 1 łyżka oleju. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w cienkie(...)stron, aż staną się gorące i zarumienione. Do każdego chlebka pita włożyć 2 liście sałaty, 2 plastry halloumi w sosie chili - limonkowym, plaster cebuli, kilka plasterków ogórka i paseczków papryki. Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 chlebki pita z grillowanym halloumi. Potrawa ma pyszny, delikatnie pikantny i orzeźwiający (dzięki limonce) smak
Gospodyni MiejskaSmaczna zapiekanka z mięsem mielonym, papryką i sezonowo dałam tutaj do niej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka(...)suchej patelni pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie do smaku i wymieszać . Masę mięsno warzywną wylać na ugotowany makaron, posypać startym serem
Wanilia i Kardamonszklanki mąki 1 jajko + 1 do posmarowania ciastek 4 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia sól duża szczypta Papryka słodka i ostra do ciasta po dużej szczypcie do posypania sól i papryka ostra oraz słodka Suche składniki wymieszać razem dodać jajko i śmietanę Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując je obficie mąką. Wycinać ciasteczka szklanką.Jajko rozmącić(...)posmarować nim ciasteczka ,nie jest to konieczne ale zalecane.Posypać ciasteczka solą i paprykami. Piec w 170 stopniach, do zarumienienia około 15 minut. Smacznego
cukrem pudrem posypanekrótkim czasie. Poniżej przedstawiam Wam podstawową wersję, którą można śmiało wzbogacać o inne dodatki, choć tej najprostszej wg mnie niczego nie brakuje;) ciasto francuskie 2-3 pojedyncze piersi kurczaka papryka mielona słodka szczypta papryki ostrej sól, pieprz ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową(...)grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry. Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym
Smaki Na Talerzu