papryka - 32566 przepisów (strona:401/2172)

Fit pierożki z kalarepy z farszem paprykowym 177

rzeczywistości jest proste i przyjemne. Przepis pochodzi z mojej ulubionej ostatnio książki „Vegan für Fit”.  Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy 4 łyżki oleju sól morska 1 czerwona papryka 1 i 1/2 cebuli 60g zmielonych na proszek nerkowców szczypta suszonego oregano świeżo mielony czarny pieprz 2 pomidory 1/2 pęczka liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego Kalarepy obierz(...)minuty osusz dokładnie na papierowym kuchennym ręczniku. Do miski wlej 2 łyżki oleju, dodaj szczyptę soli i wrzuć plastry. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania.  Aby przygotować nadzienie, paprykę oraz obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć 1/3 pokrojonej cebuli oraz całą paprykę. Smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa przełóż

Roślinna - blog wegański
RYŻ Z WARZYWAMI 226

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: 300 g ryżu, około 400 g groszku Bonduelle, 2 średnie marchewki, większa papryka czerwona, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, suszona natka pietruszki, curry, szczypta pieprzu cayenne, sól do smaku, łyżka masła, 250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki). Przygotowanie: Groszek osączam z zalewy(...)paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam. Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty. Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać). Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie potrzeby doprawiam

JejKuchnia
Warzywny red bull 194

rozkładanie tłuszczów, poprawia wchłanianie w jelicie. Dzięki aminokwasom - cysteinie i cystynie - pełni ważną rolę w oczyszczaniu wątroby i spiera jej pracę. Jogurt unieszkodliwia zapach czosnku i wspomaga mikroflorę jelitową. Papryka podnosi ilość witaminy C w mieszance i reguluje wydzielenie żółci. Sok bogaty w potas i witaminę C odtruwa odtruwa po nadmiernym spożyciu alkoholu. SKŁADNIKI: 600 g pomidorów (5 średnich(...)papryki żółtej (sztuka) 30 g białego chrzanu (2 łyżeczki) 200 g jogurtu naturalnego (kubek) szczypta ziół prowansalskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce. Jogurt wymieszać z ziołami i białym chrzanem. Wszystkie składniki połączyć razem

Menu Zdrowia
Pulpety w sosie na wypasie :) 169

skonstruowany i wcielony w życie przez mojego chłopaka i trenera ;] pycha <3 Skład Pulpety: 500g chudego miesa z szynki jajko ulubione przyprawy Sos: 2 puszki pomidorów 2 marchewki papryka czerwona ulubione przyprawy (sól, pieprz cayenne, zioła prowansalczykie, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra) Sposób przygotowania: Pulpety: Wszystkie składniki na pulpety mieszamy najlepiej ręką formujemy kulki obsmażamy na patelni(...)miedzy czasie ścieramy jedna średnią marchewkę na tarce druga marchewkę kroimy na pół talarki i dodajemy do pomidorów i wszystko dusimy pod koniec duszenia dodajemy (pokrojoną w kostkę) paprykę i przyprawy i jeszcze chwile dusimy na końcu dodajemy kulki mięsne i pod przykryciem dalej dusimy tak żeby mięso doszło już w sosie SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ligawa, wołowina pieczona w niskiej temperaturze bez soli 191

wysuszyć, mieszanka przypraw i ziół sprawia, że wszelkie inne dodatki są zbędne. Składniki: - 1.5 kg do 2 kg ligawy, na zdjęciu 1,8 kg mięsa - 2 kopiaste łyżeczki papryki wędzonej słodkiej w proszku - 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej w proszku - 3 łyżeczki suszonego majeranku - olej do smażenia Przyprawy i dodatki dobrej jakości znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Mięso myjemy(...)osuszamy. Mieszamy ze sobą oba rodzaje papryk i majeranek, a następnie nacieramy nim dokładnie mięso, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 4 do 5 godzin. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pieczeń z każdej strony po 3-4 minuty. Do piekarnika na środkowy poziom wkładamy kratkę kuchenną (nie blachę! i niczym mięsa nie owijamy!), a na spodzie piekarnika stawiamy

Apetyczna babeczka
Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika 185

kurczak (u mnie 1,3 kg) 4-5 gałązek rozmarynu 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z cytryny zesterem 2-3 łyżki oliwy/oleju sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 8-10 młodych ziemniaków 2 średnie cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na 4 części. Z okolic kuperka i udek usunąć nadmiary(...)tłuszczu, z kuperka wyciąć "górkę" z odbytem  wymieszać sok z cytryny z oliwą i pociętymi gałązkami rozmarynu i skórką otartą z cytryny. Kurczaka natrzeć solą, oprószyć pieprzem, czerwoną papryką, obtoczyć w marynacie, następnie ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki  kurczaka ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Na blaszce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto z groszkiem i warzywami 173

kuchni. Prosto, bo tak ma być a jak smacznie! Składniki: 25 dag ryżu arborio 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 30 dag bobu 1 puszka  groszku Bonduelle 1 papryka podłużna Ramiro 1 cukinia 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr bulionu domowego najlepiej warzywnego 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki masła Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony(...)przygotowania: Bób wrzucam na osolony wrzątek, gotuję do miękkości-jeśli jest młodziutki wystarczy 5 minut jeśli starszy, trochę dłużej. Odcedzam, przelewam na sicie zimna wodą i obieram z łupinek. Paprykę myję, wydrążam z nasion, kroję w kostkę. Cebulę siekam drobno, tak samo obrany czosnek, wrzucam na głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła  i przesmażam aż się

Wanilia i Kardamon
Zupa gołąbkowa na kaszance 114

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oj tak! Zobaczyliśmy kaszankę w ladzie i od razu zapragnęliśmy. Tym bardziej, że pierwszy raz spotkaliśmy się w wersji z bazylią i papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna. Składniki 250-300 g młodej kapusty 3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego(...)bazylią 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki kaszy pęczak koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy sos, mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy. Do zupy wrzucamy

R'n'G Kitchen
Kasza jaglana z mięsem mielonym, zieloną fasolką szparagową i papryką 138

prosty i kolorowy obiad, który na pewno i Wam posmakuje. Polecamy kaszę jaglaną z mięsem mielonym, zieloną fasolką szparagową i papryką :) Składniki na kaszę z mięsem: – 300 g mięsa mielonego wieprzowego – 60 g kaszy jaglanej – 200 g zielonej fasolki szparagowej – 1 mała czerwona papryka

Kuchenne Wariacje
Lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem 537

warzywami i sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Zamiast tuńczyka można dodać szynkę konserwową, też będzie pasować. Składniki na sałatka warstwowa z tuńczykiem: pęczek rzodkiewek mała czerwona papryka puszka kukurydzy puszka groszku 4 jajka 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym) szczypiorek Sos: 150 ml gęstego, naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku łyżeczka musztardy(...)sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kotkę. Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Rzodkiew ścieramy na tarce. Jogurt i majonez łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. W przezroczystej misce układamy kolejno: tuńczyk, kukurydza, papryka, groszek, jajka, sos czosnkowy, rzodkiew

e-PrzepisyKulinarne
Szakszuka z ciecierzycą 140

Jejku jak dobrze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców! Młoda cukinia, kapusta, papryka... Pyszne malinowe pomidory, ogórki gruntowe, truskawki... Długo by wymieniać! Żal aż nie skorzystać i nie przygotować potraw z ich wykorzystaniem. Jedną z nich jest szakszuka- tunezyjski przysmak z patelni. Przygotowywałam ją już kilka razy, ale ten pomysł- z ciecierzycą, myślę, że wart jest publikacji na blogu(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   ok 15 pieczarek 1 średnia cebula 1 cukinia ½ gotowanej lub pieczonej ciecierzycy  (można użyć konserwowej) 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Na dużej

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z komosą ryżową, szparagami zielonymi i ziołami 116

Smaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy.  Składniki (4 średnie porcje): 1 szklanka komosy ryżowej  1 żółta papryka  10 suszonych pomidorów  pęczek zielonych szparag 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej(...)dwóch szklankach wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na oliwie z oliwek podsmażam szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję posiekane drobno szparagi i całość smażę 4-5 minut. Paprykę i suszone pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Zioła drobno siekam. W dużej misce mieszam podsmażone składniki, ugotowaną kaszę, posiekane zioła i pokrojone drobno warzywa. Doprawiam solą, pieprzem, olejem lnianym

Mango Papaja
Roladki z mozzarellą i boczkiem. 111

Składniki: -mięso wieprzowe (użyłam schabu) -mozzarella  -cienkie plastry boczku -250 ml. bulionu -sól -pieprz -słodka papryka -ostra papryka -majeranek -rozmaryn -odrobina oleju Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Ser kroimy w słupki. Układamy na mięsie i zwijamy roladkę. Następnie owijamy boczkiem

Magia jedzenia.
Flaczki wołowo wieprzowe 151

sposób przypadnie wam do gustu. Składniki: 900 g krojonych gotowanych flaczków wołowych 3 litry wody 3 marchewki  korzeń pietruszki seler 300 g  2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki przecier pomidorowy 2 łyżki 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe pieprz ziołowy mielony pół łyżeczki sól do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy do flaków(...)mamy już czyściutkie to przekładamy do naszego garnka z wywarem i gotujemy do momentu kiedy żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek,przyprawę do flaków oraz papryki mielone słodką i ostrą.Oczywiście w międzyczasie smakujemy zupkę i sprawdzamy czy smak nam odpowiada.           Jeśli podoba wam się porcelana to już wam mówię skąd

Różowa kuchnia
Polędwiczki z podsmażaną cebulą 163

Mięciutka polędwiczka i podsmażana cebulka, czyli aromatyczny, prosty i szybki do zrobienia obiad. Składniki: duża polędwiczka (około 0,6 kg) kilka łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz czerwona, słodka papryka w proszku ( łącznie około 2 czubate łyżeczki) 6 średnich cebul Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kotleciki o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy ręką. Mięso(...)doprawiamy, z dwóch stron, solą, pieprzem oraz papryką słodką i od razu smażymy. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, łącznie 4 minuty (po 2 minuty na każdej stronie). Jeśli patelnia była gorąca, po tym czasie mięso będzie usmażone. Krótki czas smażenia gwarantuje, że polędwiczka będzie miękka. Usmażone polędwiczki wykładamy na talerz. Taką ilość mięsa najlepiej jest smażyć w dwóch turach

Smak mojego domu