papryka - 32566 przepisów (strona:405/2172)

Surówka z kapusty kwaszonej i marchewki 157

którą pamiętam z dziecinnych lat, była zawsze serwowana do smażonej ryby. W domu było nas dużo, więc i składniki są na rodzinną dwudniową porcję dla każdego. Od siebie dodałam paprykę i koper. Podaję z ziemniakami i rybą, ale surówka pasuje także do kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiu. Składniki: 700 g kapusty kwaszonej 1 cebula (może być czerwona(...)czerwona papryka 1 jabłko 2 średnie marchewki pęczek świeżego kopru sól, pieprz, płaska łyżka cukru - dla kontrastu smaku olej rzepakowy, wg uznania Przygotowanie: Kapustę odciskam, drobno szatkuję. Możecie ją przepłukać jeśli wolicie lżejszy smak. Cebulę obieram, razem z papryką kroję w drobną kosteczkę, obraną marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Koper siekam drobniutko. W misce mieszam

Zasmakuj Kuchni
Sałatka warstwowa z mięsem mielonym i mozzarellą + film 387

porcje 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych dwie kulki mozzarelli 500 g mielonego mięsa 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki olej do smażenia czarny pieprz sól sos 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka ziół(...)godziny do lodówki. Mielone mięso smażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, pod koniec smażenia do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy solą,czarnym pieprzem słodką i ostrą papryką, mieszamy i jeszcze krótko razem podsmażamy, po czym zdejmujmey z ognia i dokładnie studzimy. Umytą i osuszoną kapustę pekińską oraz czerwoną cebulę drobno siekamy. Ogórki konserwowe oraz mozzarellę kroimy

Smakowite Dania
Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera 133

Przepis znalazłam  tutaj składniki ( 1 słoik ) 15 liści czosnku niedźwiedziego 100 g kremowego białego sera, (kozi  +twaróg) 1 łyżeczka sumaku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku mleko lub jogurt opcjonalnie do słoika: 1/4 papryczki chili ząbek czosnku 4 ziarenka pieprzu kwiaty czosnku - opcjonalnie oliwa przygotowanie Liście czosnku opłukać, osuszyć. W miseczce wymieszać(...)sumak, kmin i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodać trochę mleka lub jogurtu. Liście ułożyć błyszczącą stroną do dołu. Ogonki obciąć. Na każdym liściu położyć kulkę farszu - w najszerszym końcu, od strony ogonka. Liście zrolować, końcówkę można lekko posmarować serkiem aby rolki się nie rozwijały. Słoik wyparzyć, ułożyć czosnkowe rolki, dodać ząbek czosnku, kawałek papryki

Stare Gary
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE 125

jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku szczypta cukru 1 pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieram a następnie myję. Ziemniaki trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam aż ziemniaki(...)puszczą sok. Odcedzam z nadmiaru płynów. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, czosnkiem oraz papryką. Ząbki czosnku obieram a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Koper myję a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję pozostałe skaładniki. Mieszam. Rozgrzewam olej na patelni, za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta. Smażę na rumiano z obu stron. Przekładam na ręcznik papierowy

Gotowanie Patki
WEGETARIAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCY 175

mleka kokosowego (połowa puszki) -  przyprawy: 2 nasiona kardamonu, po łyżeczce mielonego kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry mielonej (może być ziarnista rozdrobniona w młynku do kawy), słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki -  świeża kolendra lub natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Dzień wcześniej należy namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie: należy ją najpierw opłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie włożyć do garnka(...)ciecierzycy z puszki znacznie przyspiesza proces przygotowania tej potrawy.  Przyprawy wymieszać w osobnej miseczce: wyłuskane ziarenka z łusek kardamonu, mielony kumin, cynamon, kurkumę, kolendrę mieloną, słodką i ostrą paprykę wrzucić do miski i wymieszać dobrze. W dużym garnku na 1 łyżce oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drobno starty imbir i czosnek.  Smażyć

Calzonella.com
ŁOSOŚ PO INDYJSKU 210

kuchnię indyjską i jej  smak , zacznij od tej potrawy , która cię przeniesie w czasie do krainy pachnącego sandałowego drzewa , tropikalnych lasów i gorącego cynamonem i kardamonem kawy.Polecam. 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 filety z łososia 1 papryka żółta 2 ząbki czosnku 3 cm.świeżego imbiru 1 cebula 2 puszki pomidorów w zalewie 200 ml.mleczka kokosowego 1 łyżka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 181

Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki soli, Dodatkowo(...)jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z kurczakiem i pomidorami + film 725

aromatyczna i smaczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków.     składniki na 3 porcje 250 g makaronu Penne Polskie Młyny podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru z dymki olej do smażenia 2 łyżki przyprawy do kurczaka(...)czym odcedzamy. Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z przyprawą do kurczka i odstwiamy na 10 minut. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czerwoną paprykę w kostkę a szczypior z dymki drobno siekamy. Do garnka z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy kurczka

Smakowite Dania
42 przepisy z nowalijkami 118

małosolne, moje ulubione. Zapraszam do wiosennego gotowania! Które przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką(...)zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta

Moja smaczna kuchnia
BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM 185

miałam w domu i wyszło pysznie i lekko - w sam raz na ciepłe dni. Składniki:   2 - 3 bakłażany 1 duża pierś kurczaka 1 cebula 1,5 czerwonej papryki 1 duży pomidor 1/2 pęczka natki pietruszki mozzarella bądź żółty ser 2-3 ząbki czosnku czubryca czerwona zioła prowansalskie  sól,pieprz Umytą pierś kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i przyprawić(...)kilkanaście minut.Gdy bakłażany puszczą sok osuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę i  przesmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju.Dodać mięso,smażyć kilka minut. Paprykę oczyścić,pokroić w kostkę,sparzonego pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki - dodać razem z papryką do mięsa. Pod koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz posypać ziołami prowansalskimi

Niespełnione zdolności kulinarne
Szparagi z boczkiem, koperkiem i pieczonymi ziemniaczkami 153

Dzisiaj coś na szybko, ale bardzo smacznie. Nasze ulubione szparagi podsmażyłam na maśle klarowanym, potem dodałam boczek i na końcu koperek. Do tego pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką, solą i pieprzem. Tak lekko, ale nam bardzo smakowało :-). Miłego dzionka :-) Składniki: szparagi 1 opakowanie boczek w plasterkach koperek masło klarowane ziemniaki sól pieprz wędzona papryka olej do wysmarowania formy 1.Ziemniaki obieramy(...)kroimy na ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy na niego troszkę oleju. Wrzucamy ziemniaczki, oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Mieszamy, pieczemy w 200 stopniach około 40 minut (u mnie góra - dół ) 2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szparagi, oprószamy solą i na małym ogniu podsmażamy. Jak będą robić się miękkie, to wrzucamy pokrojony

kruche babeczki
PIECZARKI FASZEROWANE RICOTTĄ 158

przygotowaniu, tak przyrządzone pieczarki możecie podać na różne okazje. Czas przygotowania: 15 min. Pieczenie: 15 min   Dla 6 osób: ● 18 dużych pieczarek ● 250 g ricotty ● 1 żółta papryka ● 1 nieduży fenkuł ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz   ● pieprz kajeński lub pieprz z Espelette   Pieczarki obierz, odetnij nóżki i pokrój w drobną kostkę. Kapelusze odłóż(...)Paprykę umyj, osusz i drobno posiekaj. Fenkuł umyj, odkrój nać i odłóż na bok, odetnij podstawę i usuń zewnętrzną, twardą warstwę bulwy. Pokrój fenkuła w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojone nóżki pieczarek, paprykę i fenkuła przez około 10 minut, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (jedna lub dwie szczypty), i zdejmij z ognia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szaszłyki z papryką, cebulą, ogórkiem, boczkiem i suszonymi śliwkami 142

warzywne z boczkiem i suszoną śliwką. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Szaszłyki doskonale smakują. To rozkosz dla każdego podniebienia. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1 duża papryka czerwona, 1 ogórek, 3 cebule, 10 plastrów boczku parzonego, 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich HELIO , zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Z papryki czerwonej usuwam gniazda nasienne. Warzywo kroję(...)mniejsze kawałki. Cebule obieram i kroję na ćwiartki. Ogórek obieram i kroję w grubsze plasterki. 2. Śliwki suszone zawijam w plastry boczku. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę czerwoną, śliwki zawinięte w boczek, cebule oraz ogórka. Postępuję tak, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.  3. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z brokułem, jajkiem,rzodkiewką i podsmażaną szynką 98

wrzucić do michy, szybko wymieszać i zjeść. Kupiłam brokuł i pęczek rzodkiewki, a reszta składników wyklarowała się sama.   Składniki: 1/4 brokuła 3 jajka 6 główek rzodkiewki 1/2 czerwonej papryki 100g szynki 1 łyżeczka masła 3 łyżeczki maślanki 1 łyżeczka śmietany 1/2 łyżeczki majonezu i musztardy sól pieprz czosnek (opcjonalnie) Wykonanie: Brokułowe różyczki podzielić i podgotować w lekko osolonej wodzie(...)Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Rzodkiewki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni stopić masło, wrzucić pokrojoną w paski szynkę, podsmażyć. Do salaterki przełożyć brokuły, rzodkiewkę, paprykę, pokrojone jajka. Przygotować sos: w kubeczku wymieszać maślankę, śmietanę, majonez oraz musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, całość wymieszać i schłodzić w lodówce. Artykuł Sałatka

Raj dla Podniebienia
Fritatta z szynką i warzywami 87

wtedy robimy frittatę! Jest i pomysł, i obiad!   Składniki: 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 50g szynki wieprzowej 3 ogórki kiszone 10 szt zielonych oliwek 2 szt papryki marynowanej 1 cebula 1/2 pomidora oregano papryka mielona ostra bazylia pieprz czarny, sól 1 łyżka smalcu koperek Wykonanie: Na patelni na smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Szynkę pokroić w słupki. Pomidora(...)oliwki, ogórki i paprykę dowolnie pokroić na kawałki. Do garnka przełożyć śmietankę i jajka. Zmiksować na gładką masę. Masę jajeczną doprawić ziołami, solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Podsmażoną szynkę oraz pokrojone warzywa połączyć z masą jajeczną. Całość przelać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, w połowie smażenia przykryć pokrywką, aby jajka ścięły się z wierzchu. Fritattę

Raj dla Podniebienia