niesamowicie smaczne i proste w przygotowaniu. Do przygotowania halibuta pieczonego z warzywami potrzebujecie podstawowych składników, z których pewnie większość macie stale w domu. Są to między innymi ziemniaki, papryka, czosnek, czy sok z cytryny. Jeśli nie macie pod ręką świeżych ziół, możecie również użyć tych suszonych, smak będzie podobny. Jeżeli nie mieliście okazji jeść halibuta, polecam Wam to nadrobić. Jego(...)niżej. Zobacz też: Matias – śledź nad śledzie Gotowany homar Przepis na halibuta pieczonego z warzywami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 filety halibuta 3 ziemniaki papryka (ja użyłam połowy czerwonej, połowy żółtej) cebula 2 ząbki czosnku 2 garście świeżej kolendry garść świeżej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz
Kuchnia Bazyliipowiem fanom tych przysmaków! Polecam! #olejrzepakowywdiecie SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – ok. 400 g * sól – 0,5 łyżeczki * pieprz 0,5 łyżeczki * chili – 0,5 łyżeczki * słodka papryka – 1 łyżeczka CIASTO: * jajko – 80 g * mleko – 80 ml * mąka pszenna – ¾ szkl * sól 0,5 łyżeczki * pieprz 0,5 łyżeczki * chili – 0,5 łyżeczki * słodka papryka – 1 łyżeczka * imbir – 0,5 łyżeczki(...)kukurydziana – 2 łyżki * olej rzepakowy do smażenia – ok. 500 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filety kroimy na ok. 3 cm kwadraty. Wkładamy do miski, wsypujemy sól, pieprz, chili i słodką czerwoną paprykę. Dokładnie obtaczamy i odstawiamy na kilka godzin do marynowania. Jajko, mleko, mąkę i przyprawy blendujemy. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlewamy do miski z kawałkami kurczaka i mieszamy. Każdy kawałek
Ostra na Słodkozdrowe i pełnowartościowe – nie mogą być nadpsute, obite czy spleśniałe. Jeśli macie możliwość – wybierzecie warzywa z upraw BIO, bez zbędnej chemii. Do mojego kimchi używam pasty z czerwonej papryki (gochujang) zamiast płatków koreańskiej czerwonej papryki (gochugaru) – nie używam też kleiku z ryżu, który w podstawowym przepisie pozwala połączyć składniki pasty do marynowania – pasta gochujang jest tu dla mnie świetnym(...)smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność. Pasta gochujang to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego kleistego ryżu, imbiru, czosnku i pasty z ostrej papryki. SPOSÓB WYKONANIA KIMCHI Bez problemu można zrobić wszystko w ciągu jednego dnia: rano pokroić, zasolić i namoczyć kapustę, a skończyć szykowanie kimchi wieczorem. Mnie wygodniej jest podzielić sobie pracę
Karo in the Kitcheninnymi przepisami tego typu. Nie wiem czy będzie mi się chciało bawić w jakieś rolady, ale na bank pokombinuję z przyprawami. Chociaż dla mnie połączenie rozmarynu, czosnku i papryki jest połączeniem idealnym. Myślę jeszcze nad ugotowaniem takiego filetu, może w mleku? Poszperam w przepisach, może znajdę coś godnego uwagi. Składniki: 1 kg filetu z indyka 4 ząbki czosnku 1 łyżka(...)suszonego rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Indyka solidnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Ząbki czosnku obieram, rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego rozmaryn (jeżeli macie ochotę, możecie go pokroić w mniejsze kawałki), paprykę i olej, mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z wszystkich stron indyka, odstawiamy
KardamonovyBiałko – 50 Węglowodany – 32 Tłuszcze – 52 Oczywiście potrzebujemy kilku składników 200 g mielonego mięsa z indyka 15 g mąki migdałowej Jajko 5 łyżek wędzonej papryki 3 łyżki słodkiej papryki Po 1 łyżeczce Cynamon Gałka muszkatołowa Pieprz cayenne 1 plaster słodkiego ziemniaka grubości ok. 1-1,5 cm. 2 plasterki cebuli 2 plastry pomidora Pół avocado(...)moździerzu ugnieć czosnek, chili i miód, teraz oczywiście połącz zawartość moździerza z avocado i wymieszaj. Teraz zajmiemy się królem, czyli kotletem, mięso włóż do miski, dodaj jajo, mąkę, papryki i dobrze ugnieć i wymiesza, uformuj kotleta. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej łyżkę oliwy z oliwek, wiesz już zapewne skąd i jaką, tak oczywiście z Domu Oliwnego
RafalCookpojawi się również na Waszych kuchenkach. Polecamy! Danie dla 4 osób Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami Składniki: ziemniaki: 500 g kapusta biała: 300 g kiełbasa swojska: 300 g papryka: 1 szt. cebula: 1 szt. czosnek: 3 ząbki majeranek: 1 łyżka ziołowy pieprz: 1 łyżeczka kminek mielony: 1/3 łyżeczki czarny pieprz: 1/2 łyżeczki sól: 1 łyżeczka tymianek suszony: 1 łyżeczka(...)łyżka woda lub rosół: 400 ml odrobina oleju do smażenia Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami Przepis: Kiełbasę kroimy w plasterki, a obrane ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Podobnie paprykę. Kapustę dość grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Do wody lub rosołu dodajemy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy
Kuchnia Na Wypasiewszystkich odcieniach różu i czerwieni to propozycja na zimowy obiad o nieco lżejszych smakach. Filety łososia zanurzone w kremowym sosie z trzema rodzajami pomidorów i żurawiną, podkręcone aromatem wędzonej papryki i oregano to poezja smaków! Do tego wyraziste wiórki pamezanu, które podbijają smak sosu i ryby. Początkowo planowałam zrobić klasyczny sos pomidorowy ale kiedy sięgałam do szafki po zioła(...)sosie z suszonymi pomidorami i żurawiną Potrzebujesz: 3-4 filety z łososia bez skóry 1 średnią cebulę 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczkę suszonego oregano 1/3 łyżeczki płatków chili 1 puszka pomidorów 7 szt. suszonych pomidorów 1 duża garść suszonej żurawiny 100ml śmietanki 30% 1 czubata łyżka tartego parmezanu / grana padano
Kuchnia w Słońcu Skąpanapodwójnie mielona mąka z pszenicy durum) szczypta soli łyżeczka oliwy 120g czerwonego barwnika (patrz: poniżej) 2. Barwnik do ciasta: 1 niewielki burak, ugotowany na parze ("w mundurku") 1 czerwona papryka, upieczona (180 stopni, ok. 20 minut) 3. Nadzienie: 250g wędzonego twarogu 1 łyżka posiekanego szczypioru 1 łyżka przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" Kamisu śmietana 18% sól i pieprz(...)smaku 4. Do podania: masło starty Grana Padano Wykonanie: buraka obrać, z papryki usunąć skórkę. Oba warzywa dokładnie zblendować. Wymieszać, dobierając proporcje odpowiednio do pożądanego koloru (papryka rozjaśnia czerwień). Odmierzyć 90g mieszaniny, dodać 30g wody i dokładnie wymieszać - otrzymamy 120g barwnika do ciasta; zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny; ser rozkruszyć, wymieszać
Pasta Po Polskuwoda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru(...)wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzez co po ugotowaniu pozostanie twarda. Do sosu używamy pomidorów z puszki (lub świeżych w sezonie) i koncentratu pomidorowego. Ja doprawiam swój sos majerankiem, oregano i słodką oraz wędzoną papryką, która nadaje fasolce wspaniałego aromatu. Jeśli do fasolki nie użyjecie boczku (ja zazwyczaj nie używam), taka wędzona papryka świetnie go zastąpi - będzie zdrowiej i mniej kalorycznie :) Jeśli chodzi o konsystencję(...)gotowania fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka i wędzona papryka, szczypta cukru Tradycyjna fasolka po bretońsku, przygotowanie: Fasolę namoczyć przez noc w dużej ilości wody (około 12 godzin). Na drugi dzień odlać wodę i przepłukać fasolę. Zalać wodą i gotować
Lekcje w kuchniWariacja na temat najzwyklejszej jajecznicy. Idealne dla wegetarian. Składniki: 🍴 1 duża papryka 🍴 2 jajka 🍴 2 łyżki startego twardego sera typu parmezan 🍴 1 mała cebulka 🍴 garść drobno posiekanego szczypiorku 🍴 200g pieczarek 🍴 pieprz 🍴 sól Wykonanie: 🥚Pieczarki i cebulkę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. 🥚Jajka wymieszać ze szczypiorkiem, pieczarkami , cebulką i połową sera. Doprawić solą i pieprzem(...)Paprykę umyć, usunąć ogonek i gniazdo nasienne. 🥚Jajka przelać do papryki, a wierzch posypać pozostałym serem. 🥚Ustawić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez poł godziny. Zdjąć folię i piec kolejne pół godziny
Pysznie & Pięknieuzyskania odpowiedniej konsystencji 1 duże jajko szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego Na nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 1 mały bakłażan 1 średnia czerwona papryka łyżka siekanych ziół – użyłam mieszanki bazylii, oregano i tymianku sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy Na serowy beszamel: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 1/2 szklanki(...)jeśli tak jak ja chcecie do pieczenia ozdobić naleśniki, polecam ukroić po kilka cienkich plasterków cukinii i bakłażana, obsmażyć je osobno na odrobinie oliwy i odłożyć do późniejszego przyozdobienia. Paprykę myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią cebulę i krótko ją obsmażamy – około 2 -3 minuty. Do niej
Smaczna Stronaopis jak to zrobić ). W pierwszym przypadku kurczak będzie gotowy po pół godzinie, w drugim po kwadransie. Dobierając składniki staraj się, żeby było wśród nich coś chrupiącego, jak np. papryki. W sałatce z kurczaka świetnie sprawdzają się owoce. My dodaliśmy granat, ale bardzo dobre będą winogrona, soczysta gruszka, czy mango. Składniki: Upieczona pierś kurczaka 1 szklanka kaszy jaglanej 2 małe(...)przepisu ). Wymieszaj, przestudź. Krok 2 Zrób dresing: do miseczki włóż musztardy, miód, sok z cytryny, czosnek, sól. Wymieszaj. Dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Krok 3 Umyj warzywa. Pokrój papryki w krążki. Kurczaka pokrój w plastry. Przełóż do misy kaszę jaglaną, dodaj do niej szpinak i rukolę oraz papryki. Obierz granat i wyłuskaj nasionka – przełóż do misy. Dodaj do misy
Niedzielny kucharzSkładniki: cienkie ( 3 – 4 mm ) kotlety ze schabu: 8 szt. szynka: 8 plasterków ser: kilka plasterków musztarda: 1 łyżka posiekana natka pietruszki: 2 łyżki ziemniaki: 4 szt. słodka papryka: 1 łyżeczka Roladki schabowe z piekarnika Przygotowanie: Ze schabu usuń tłuszcz i błony. Mięso rozbij delikatnie na cienkie plastry. Każdy kotlet posmaruj niewielką ilością musztardy. Następnie posyp posiekaną natką pietruszki(...)oraz 3 – 4 cm pasek żółtego sera. Każdą roladkę zwiń ciasno i układaj w zwilżonym odrobiną masła naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Roladki możesz posmarować od góry słodką papryką wymieszaną z odrobiną oleju. Obrane ziemniaki pokrój na grube frytki, oprósz słodką papryką i wymieszaj. Ziemniaki ułóż w naczyniu pomiędzy roladkami. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 stopni
Kuchnia Na Wypasietakże jako przekąska do lunchboxu. Polecam! Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety Składniki: mała dynia (u mnie piżmowa) 1 cebula 1 łyżka pasty z czerwonej papryki (użyłam ajvaru) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 250g bulguru 2 jajka sól olej do smażenia Na nadzienie: 2 duże garście orzechów włoskich 150g(...)czasu aż będzie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wraz z pastą paprykową (ajvarem), kminem rzymski, słodką papryką oraz płatkami chilli. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gdy dynia będzie upieczona, należy ja nieco przestudzić, po czym zmiksować w blenderze na puree
Codzienne Gotowanie