szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, 1,5 dużej marchewki, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę(...)stron (przewracamy na drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy
Jeść, by żyć w zdrowiuśredniej wielkości kotletów. 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g pieczarek 1 mała cebula 100 g łagodnego sera żółtego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz suszona, ostra papryka 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia Kaszę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Kaszę odlać i zostawić do przestygnięcia. Pieczarki(...)cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i papryki. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. W misce wymieszać kaszę, ser, usmażone pieczarki z cebulą oraz szczypiorek. Spróbować
Bulliomała, biała cebula, pokrojona w kostkę - 1 s zczypta soli, bardziej do smaku - 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru - 2 ząbki czosnku, prasowane lub mielone - 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 1 żółta lub zielona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 3 marchewki, obrane(...)dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, do zeszkleniu dodajemy imbir oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym
upichconaprzede wszystkim... smaaacznie! Polecam. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 1 duża cebula (duża) 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa rosołowa (bez glutaminianu sodu) papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 1 pęczek koperku 200 ml śmietanki (u mnie 30%) Ponadto: mąka pszenna olej do smażenia Mięso z żeberek pokroić w kostkę i przyprawić solą(...)pieprzem oraz słodką papryką. Następnie dokładnie obtoczyć je w mące i obsmażyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Żeberka przełożyć do garnka (bez tłuszczu) i na tej samej patelni zarumienić pokrojoną w piórka/kostkę cebulę. Cebulę połączyć z mięsem, zalać wodą i dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz dobrej jakości przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) do miękkości
Di gotujePropozycja na obiad - łazanki lub inny gruby makaron z mięsem, pieczarkami i papryką. 1 opakowanie łazanek (np. Lubella) 80 dag szynki wieprzowe bez kości 50 dag pieczarek 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula olej pieprz, sól,Vegeta lub Kucharek, czosnek granulowany Łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na oleju(...)Przyprawić solą, pieprzem i Vegetą. Dodać posiekaną cebulę. Dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając co jakiś czas lekko wodą. Pod koniec duszenia dodać obrane i pokrojone pieczarki oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Posypać odrobiną czosnku granulowanego. Dusić wszystko razem jeszcze kilkanaście minut, następnie połączyć z łazankami. W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i Vegetą
Praktyczna pllekkiego, co przygotuje nas do wiosennego oczyszczania. Robi się bardzo szybko, bo boczniaki, kalarepa i cukinia szybko się duszą. Składniki: 2 cebule, obrane i pokrojone masło klarowane do podsmażenia papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki pół kilo boczniaków, umytych i pokrojonych na kawałki kalarepa, obrana i pokrojona cukinia, obrana i pokrojona po pół łyżeczki zmielonego pieprzu, papryki i tymianku łyżeczka(...)pasty chili małe opakowanie passaty pomidorowej koperek do dekoracji Jak przygotować wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą? Cebulę podsmażyć, kiedy się zeszklą dodać paprykę i boczniaki. Po kilk minutach dodać kalarepę i cukinię, oraz przyprawu. Dusić do miękkości, a potem dodać opakowanie passaty, wymieszać i odstawić na kilka minut. Podawać posypane koperkiem. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco
Ugotowane pozamiataneSkładniki: 500 g topinamburu 3 łyżeczki suszonego tymianku 3-4 łyżki oliwy 3/4 szklanki kaszy owsianej 1 średnia czerwona cebula spora garść małych pomidorków 1/2 niewielkiej świeżej papryki sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii Topinambur umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić dokładnie oliwą i posypać tymiankiem(...)przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki. Kaszę wymieszać z upieczonym topinamburem, papryką i cebulą. Przyprawić grubym świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Udekorować pomidorkami i bazylią. Przepis dodaję do wspólnej cotygodniowej akcji
Codzienna kuchnia niecodziennazapakujemy pęczak, pieczarki, mozzarellę i kilka dodatków. Składniki: -0,7 kg mięsa mielonego -czerstwa bułka -2 jajka -ząbek czosnku -5 dkg pęczaku -4 pieczarki -1/2 małej papryki -1/2 cebuli -1/2 sera mozzarella -natka pietruszki -sól, pieprz ziołowy i naturalny -bułka tarta -olej do smażenia Pęczak gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Odsączamy i studzimy. Cebulę(...)pieczarki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę dodajemy do pęczaku. Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki. Ser mozzarella kroimy w kosteczkę i dodajemy do pęczaku. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno
Maminek kulinarnySKŁADNIKI: 2 jajka oliwa z oliwek 20 g jarmużu 50 g papryki czerwonej WYKONANIE: 1. Formę na muffiny natłuścić oliwą z oliwek. 2. Do każdego zagłębienia dodać troche jarmużu i pokrojonej papryki. 3. Jajka rozkłócić z dodatkiem soli i pieprzu. Wlać do foremek. 4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 10 min. INSTRUKCJA(...)KROK PO KROKU: KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Jajko 174 120 16.8 12 0 Jarmuż 8 20 0.66 0.12 1.66 Papryka czerwona 14 50 0.65 0.25 3.3 Oliwa z oliwek 44 5 0 5 0 Podsumowanie
Atlas SmakówSałatka brokułowa z jajkiem Składniki: Brokuły – 1 sztuka Papryka czerwona – 1 sztuka Jajka – 4 sztuki Jogurt naturalny gęsty – 4-5 łyżek Czosnek – 2 ząbki Płatki migdałów – 4 łyżki Sól, pieprz Oliwa Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie. Paprykę umyć, pokroić w kostkę i skropić delikatnie oliwą a następnie piec przez 40 minut w 180 stopniach(...)między czasie ugotować jajka na twardo.W naczyniu ułożyć zblanszowane (ale miękkie) różyczki brokuła, upieczoną paprykę i jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypać solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nim sałatkę i posypać wszystko prażonymi płatkami migdałów. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Kuchnia Bon Appetitjest głodny, a rano gdy wstałam nie było ani jednego pasztecika, ha! Taki on Ci nie głodny! Składniki na około 10 pierożków 3 kiełbasy pół czerwonej papryki cebula szalotka mozzarella 150 - 200 g tartej goudy 15 g drożdży jajko 250 g mąki pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła 2 łyżki suszonej bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży(...)międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do kiełbasy i smażymy przez 5 - 7 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy drobno paprykę, przekładamy do miski, dodajemy rozdrobnioną mozzarellę, tarty ser, ostudzoną kiełbasę z cebulą (starajmy się nie dodać tłuszczu który się wytopił z kiełbasy). Doprawiamy łyżeczką majeranku, imbirem, słodką i ostrą papryką, pieprzem
Delusional Trinerozkładanie tłuszczów, poprawia wchłanianie w jelicie. Dzięki aminokwasom - cysteinie i cystynie - pełni ważną rolę w oczyszczaniu wątroby i spiera jej pracę. Jogurt unieszkodliwia zapach czosnku i wspomaga mikroflorę jelitową. Papryka podnosi ilość witaminy C w mieszance i reguluje wydzielenie żółci. Sok bogaty w potas i witaminę C odtruwa odtruwa po nadmiernym spożyciu alkoholu. SKŁADNIKI: 600 g pomidorów (5 średnich(...)papryki żółtej (sztuka) 30 g białego chrzanu (2 łyżeczki) 200 g jogurtu naturalnego (kubek) szczypta ziół prowansalskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce. Jogurt wymieszać z ziołami i białym chrzanem. Wszystkie składniki połączyć razem
Menu Zdrowiaznajdziecie tutaj http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/pieczona-dynia.html ok. 150 g. mąki pszennej + do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki startego sera (parmezan lub inny długo dojrzewający) 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko plus 1 żółtko PRZYGOTOWANIE: Przygotować i odmierzyć puree z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię (puree dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut(...)ciasta będziemy mogli dodać mniej mąki, więc kluseczki będą delikatniejsze i bardziej miękkie po ugotowaniu). Ziemniaki i dynię ostudzić. Mąki przesiać, dodać ziemniaki,dynię i starty ser, doprawić solą, paprykami. Wbić jajko oraz żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wycinać małe kółeczka (np. kieliszkiem). Zagotować osoloną wodę, łyżką cedzakową
Kopystką po garachklopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną w dużą kostkę rybę, plus cebulę(...)plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie,jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy
Kopystką po garachgustu. SKŁADNIKI: Ok. 30 dkg dobrego, żółtego sera 6-7 cm pora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu a najlepiej pasta w pieczonej papryki, taka jak do Htipiti ( http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html )-oczywiście bez dodatku sera Feta. Sól Papryka chili Pieprz PRZYGOTOWANIE: Żółty ser w kawałku-wkładamy do zamrażalki (ułatwi to ścieranie na tarce). Ser trzemy(...)drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojony por, koncentrat, ketchup, doprawiamy solą, papryką, pieprzem. Pasta powinna być dość ostra-ale to kwestia gustu. Taką pastę owijamy w szynką i zalewamy żelatyną lub owijamy listkiem sałaty
Kopystką po garach