marchewką świetnie sprawdza się jako danie obiadowe do pracy. Ja wymieszałam go z ryżem i podałam z brokułami. 2 filety z kurczaka 2 marchewki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej 1. Filety kroimy w kostkę i obsypujemy papryką słodką, ostrą, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem
Szefowa kuchnipodpłomykach z pesto z rukoli. Efekt zaskoczył moje podniebienie, to było przepyszne! Chrupiący podpłomyk, gorący, posmarowany grubą warstwą domowego pesto z rukoli, z serem provolone dolce, czarnuszką, ostrą papryką i świeżą rukolą. Takiego przepisu nie znajdziesz w żadnej książce kulinarnej! To moja własna propozycja dla Ciebie na nie tylko karnawałowe imprezy! Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli Składniki: pesto(...)rukoli - przepis na pesto z rukoli na podpłomyki: 1 szklanka mąki pszennej woda szczypta soli ponadto czarnuszka do posypania suszone oregano do posypania ostra papryka do posypania ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera świeża rukola Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto
Moja smaczna kuchniaakurat to połączenie przypadnie Wam do gustu :) Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem Składniki : 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża biała cebula 1 duża papryka 2-3 plastry ananasa z puszki 2 ząbki czosnku 350 ml passaty pomidorowej 75 ml soku z ananasa (z puszki) olej do smażenia 200 g ryżu białego(...)sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Cebulę i czosnek obieramy, paprykę oczyszczamy z nasion - kroimy w kosteczkę (czosnek posiekałam drobniutko). Ananasa kroimy dość drobno w paseczki. warzywa przekładamy na patelnie i podsmażamy do zeszklenia, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku - dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy passatę oraz sok z ananasa - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibrokuł 200 g, kalafior 200 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe 400g, pieczarki 350g, ser żółty 15 dag, śmietana 18% 200 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, gałka muszkatołowa, sol, pieprz, olej do smażenia + do wysmarowania naczynia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na palnik. Gotujemy(...)Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparują wodę. Następnie przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz s ó l i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na półtwardo
kulinarne odsłony patitrakcie sezonu. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy owsianej (lub innej ulubionej) 400g mrożonych warzyw (u mnie mieszanka z cukinią, marchewką, kukurydzą i fasolką) 100g tofu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę(...)oliwek, wrzuć tofu. Dopraw je papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Podsmaż. Następnie dodaj mrożone warzywa. Całość smaż do miękkości. Wymieszaj z ugotowaną kaszą owsianą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSKŁADNIKI: 1 bagietka ok 30 cm 1 0 dag upieczonego fileta z kurczaka 1 Garść świeżego szpinaku 1 /3 papryki czerwonej 1 łyżka sosu np czosnkowego PRZYGOTOWANIE: Bagietkę przekrajamy wzdłuż. Następnie jedną cześć 'dolną' smarujemy ulubionym sosem, ja użyłam sosu czosnkowego. Następnie kładę umyty szpinak. Upieczonego kurczaka kroję w plastry o grubosci palca. Paprykę czerwoną myję i kroję(...)plastry lub słupki. Na koniec kładę pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Składam bagietkę. Smacznego
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 3 nuggetsy z kurczaka już upieczone --- KLIK TU 1 Garść jarmużu 2 plastry czerwonej papryki 1 tortilla np. pszenna 1 łyżka ketchupu np pikantnego PRZYGOTOWANIE: Tortille smaruję ulubionym sosem ja użyłam ketchupu. Następnie posypuję umytym, świeżym jarmużem. Nuggetsy z kurczaka kroję na mniejsze części układam na tortilli. Następnie paprykę myję i kroję w mniejsze kawałki. Kładę świeże kawałki(...)papryki czerwonej na tortilli. Calość roluję. Można owinąć folią aluminiową. Smacznego
Gotowanie Patkipowodu hasło to zapadło w mojej pamięci. Widnieje ono na Bułgarskim godle i oznacza „Jedność daje siłę”. Dzisiaj proponuję Wam pozyskać siłę z jedności fasoli z marchewką, pomidorem i papryką. Jest konkretnie, jest pikantnie, jest moc. Pieczona fasola po bułgarsku może stanowić samodzielne danie, ale można ją też podać z mięsem, np. z filetem z grilla, albo z klopsem. Przepis(...)bardzo fajnym blogu Podróże kulinarne . Pieczona fasola po bułgarsku Składniki: 500 g białej fasoli (u mnie „Piękny Jaś") 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 papryka pokrojona w paski 1 papryczka chilli, drobno posiekana 1 łyżeczka dżodżenu (mięty kędzierzawej) lub zwykłej suszonej mięty 3 pomidory lima drobno posiekane (lub pomidory krojone w puszce) pieprz i sól
Trzeci talerzszaszłyki z ciastem francuskim. Idealnie sprawdzają się jako przekąska lub kolacja. Czas przygotowania nie zajmuje czasu. Polecam! Szaszłyki z ciastem francuskim Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 czerwone papryki, 6-7 parówek, 2 cebule, czarne oliwki, patyczki do szaszłyków. Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na podłużne paski. Cebule, papryki kroimy w kostkę, parówki w krążki. Na patyczek do szaszłyków nadziewamy ciasto(...)francuskie, następnie na zmianę paprykę, cebulę, parówki i oliwki. Całość obwijamy ciastem francuskim. Przygotowane szaszłyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut (do czasu zrumienienia się ciasta). Szaszłyki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
paapilotkaamąka pszenna typ 500 Kłos- Pol 2 pełne szklanki gorąca woda- 160 ml oliwa z oliwek- 3 łyżki sól- 1/3 łyżeczki wilgotna ściereczka bawełniana Dodatkowo: papryka zielona papryka czerwona pieczarki 400 g gouda 400 g serek naturalny śmietankowy 300 g czosnek 4 ząbki sprasowane sól pieprz do smaku Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę(...)idealnie okrągła). Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu( ciasto bom-belkuje) znaczy że przewracamy je na druga stronę . Kładziemy na talerz przykrywając wilgotną ściereczką wtedy będzie akurat. Farsz: Obydwie papryki kroimy cieniutko w paseczki,pieczarki w plasterki i smażymy na patelni z odrobina soli i pieprzu. Serek przekładamy do miseczki dodajemy sól,pieprz czosnek sprawsowany. Tortille smarujemy serkiem i układamy
Różowa kuchniamrożoną, bo świeżą trzeba szybko zużyć po kupieniu, żeby nie uschła i nie zrobiła się łykowata. Składniki: 3 cebule pokrojone w piórka 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 3 papryki czerwone – oczyszczone i pokrojone na kawałki łyżka oliwy po pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy, tymianku i rozmarynu cukinia pokrojona w półplasterki 400 g mrożonej okry duże opakowanie passaty(...)pomidorowej Jak przygotować leczo z okrą? Podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i paprykę, szklankę wody i przyprawy. Po 15 minutach dodajemy cukinię i okrę, Gotujemy do miękkości i na koniec dodajemy passatę pomidorową. Artykuł Leczo z okrą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneDODATKOWO : 300 g żółtego sera 150 g sera mozzarella 150 g szynki 100 g salami kilka pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona(...)następnie dodajemy pomidory i bazylię, prużymy do momentu odparowania płynów. Kiedy sos zgęstnieje, blendujemy go i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Sery ścieramy na tarce i mieszamy, pieczarki, paprykę i cebulę drobno kroimy. Ciasto wykładamy na posypany blat mąką, lekko je zagniatamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienki placek odpowiadający blaszce na pizzę, brzegi ciasta smarujemy wodą
Kulinarne Fantazje Mariolizasmakuje, to jakże proste i aromatyczne danie. SKŁADNIKI: (2 porcje) 2 piersi z kurczaka, ok. 300 g 80 g orzeszków nerkowca 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka Szczypta sproszkowanego chilli/ płatków chilli/ lub połowa świeżej, czerwonej papryczki chilli - opcjonalnie 1,5 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka brązowego cukru 1-2 łyżki wody(...)pieprz sól olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno w kostkę, a paprykę w cienkie paski – odstawić. Fileta pokroić w nieduże paski lub kostkę i oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Na rozgrzaną mocno patelnię/wok wlać olej, wrzucić orzeszki i lekko przyrumienić przez ok. 3 minuty. Usmażone orzeszki wyjąć i przełożyć do miseczki. Na tę samą patelnię
Calzonella.compuszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 2-3 strąki czerwonego świeżego chilli ( w zależności jak ostre chcecie ) 1 czerwona papryka – najlepiej spiczasta , ma cienki miąższ 2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki – słodkiej sól do smaku Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę , jak się zezłoci(...)wsypujemy do niej wędzona paprykę i krótko przesmażamy ( dosłownie , tyle żeby się połączyła z cebulą ) . Dodajemy mięso mielone , wyciśnięty praską czosnek . Smażymy , co jakiś czas mieszając . Do zrumienionego mięsa dodajemy pomidory z puszki , kumin , posiekane chilli , cynamon , sól do smaku . Smażymy dalej , aż do momentu , kiedy pomidory się rozpadną , następnie dorzucamy odcedzoną fasolkę i kukurydzę . Dalej smażymy mieszając aż farsz
Ogrodnik w podróżywersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉 Składniki: burger: kasza jaglana pół woreczka, pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor(...)papryka żółta 1/4 szt ogórki konserwowe 3 szt, cebula czerwona pół szt, musztarda 3 łyżki, ketchup 3 łyżki, Sposób przygoto wania: Kasze jaglan ą gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki
kulinarne odsłony pati