osób. Składniki: 100g kosmosy ryżowej białej 170g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka) 170g kukurydzy (mała puszka) 100g sera żółtego 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone czerwona papryka 2 łyżki majonezu do białek2 łyżki majonezu do sera sól, pieprz Komosę gotujemy we wrzątku przez 8 minut, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka(...)białek i zostawiamy również do wystudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wystudzone białka jajek siekamy, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser mieszamy z pozostałymi dwoma łyżkami majonezu. Żółtka rozkruszamy tworząc z nich posypkę. W miseczce układamy sałatkę warstwowo: komosa kukurydza papryka białka
Gotowanie i blogowaniejako dodatek do obiadu, ale również do grilla. Można dodać szczypiorek, koperek lub ziła, kto co lubi albo ma pod ręką. Składniki: 1/2 główki średniej kapusty włoskiej 1 czerwona papryka kawałek pora (biała część) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz dodatkowo: szczypiorek lub zioła prowansalskie Liście kapusty drobno poszatkować, ja użyłam do tego tarki o jednym ostrzu. Paprykę umyć, oczyścić(...)gniazda nasiennego i pestek, drobno pokroić. Przekroiłam paprykę na osiem i również użyłam ostrza na tarce, aby wyszły cienkie paseczki. Pora oczyścić i drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Dodałam również zioła prowansalskie. Smacznego
talerz przyjemnościdania. Dziś polecam przepis na kolorowe pęczotto z kurczakiem. Składniki 100 g kaszy pęczak 200 g piersi z kurczaka 500 ml bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 1 szalotka ½ czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosou sojowego 1 łyżeczka kurkumy kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka gałązek świeżego koperku sól pieprz Pierś(...)kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w kurkumie, kolendrze, tymianku i szczypcie soli. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Czerwoną cebulę i szalotkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy. Można odłożyć łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego czerwoną cebulę i szalotkę
My Chcemy Jeśćziemniakami oraz oliwą z oliwek, ale opcjonalnie można ją wzbogacić pikantną kiełbaską chouriço (u Nas znane pod nazwą chorizo)- co też uczyniłam 😊 Od siebie dodałam tylko koncentrat pomidorowy oraz paprykę wędzoną dla jeszcze bogatszego smaku oraz aromatu i zupka wyszła pierwsza klasa! 👍 4 porcje: * woda- 1,5 litra * chorizo- 120 g* * jarmuż- 100 g * ziemniaki- 4 duże * cebula- 1 średniej(...)wielkości * czosnek- 4 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * oliwa z oliwek- 2 łyżki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * sól- do smaku Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć 4-5 minut, a następnie wlać wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 20 minut- a najlepiej do momentu
Kraina Miodem Płynącapotrawy i sałatki....Dzisiaj zapraszam do wypróbowania sałatki z warzywami, posypanej prażonym słonecznikiem, który dodaje rewelacyjnego zapachu. Składniki: kuskus 1 szklanka, brokuł mały 1 szt pomidor 1 szt, papryka czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki, ogórki konserwowe 4 szt, oliwki czarne 8 szt, słonecznik 2 łyżki, dressing: oliwa z oliwek 6 łyżek, sok z cytryny 1 łyżeczka, zioła prowansalskie(...)Kasze kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3 min w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i wkładamy brokuła do zimnej wody. Paprykę, pomidora i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. W misce układamy po ł ow ę kaszki kuskus. Następnie czerwon ą paprykę, ogórki konserwowe, oraz
kulinarne odsłony paticoś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem. Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek(...)oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka kukurydzy z puszki, odsączona puszka tuńczyka, odsączona pół małej czerwonej cebuli,drobno pokrojone pół czerwonej papryki, pokrojone na kawałki miękkie awokado, pokrojone na kawałki i skropione odrobną cytryny 3 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane pestki dyni do dekoracji Jak przygotować sałatkę warstwową z soczewicą
Ugotowane pozamiataneosób) 100 g ryżu parboiled z dzikim (1 woreczek) 2 puszki Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek Graal (2 x 160 g) 1/4 żółtej papryki 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 2 czubate łyżki słodkiej kukurydzy 2 łyżki posiekane zielonej pietruszki 1 garść mieszanki jarmużu i szpinaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie możemy(...)rozgotować). Żółtą paprykę kroimy w kostkę, zieloną pietruszkę siekamy (dość grubo). Na patelnię przekładamy zawartość dwóch puszek Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek, dodajemy do naszego tuńczyka pokrojoną żółtą paprykę, delikatnie mieszamy składniki. Włączamy mały gaz, dodajemy 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i delikatnie mieszając całość podgrzewamy wszystko (nasz tuńczyk z dodatkami ma być ciepły
Słodkie okruszkichrupiącymi ziemniaczkami paprykowymi i prażonymi ziarnami siemienia lnianego. Ziemniaczki paprykowe: 2 średnie ziemniaki obierki po jabłku 2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki po 1/2 łyżeczki soli, mielonej słodkiej papryki i kolendry ostra papryka (do smaku) Piekarnik rozgrzać do 190-200 o C(T). Ziemniaki pokroić w małą kosteczkę. Do roztopionego oleju dodać przyprawy
Even Better Foodwieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić(...)cebulę do zarumienienia – przełożyć do formy do zapiekania. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz- smażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron ( ja robiłam to w 2 turach), na koniec dosypać paprykę, szybko wymieszać i przełożyć mięso do cebuli. A patelnię wylać wino, zeskrobać pozostałości po smażeniu z patelni, poczekać chwilę aż alkohol odparuje, przelać do naczynia z mięsem. Dodać pęczak, śliwki
Cooking for Emilydodatkowo zamiast bułki czy płatków użyliśmy do tego pestek słonecznika, myślę że świetnie sprawdziłyby się też pestki dyni. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny papryka słodka ok 100 gram pestek słonecznika, ale nie ważyłam dokładnie 1 jajko Przygotowanie: Ziarna wsypujemy do miski. Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Każdą część doprawiamy solą(...)pieprzem cytrynowym, słodką papryką lub też pieczemy w całości doprawiając papryką, solą i pieprzem. Ja wybrałam wersję w całości. Jajko ubijamy z solą i pieprzem czarnym. Moczymy w jajku każdy kawałek mięsa a następnie obtaczamy w ziarnach słonecznika mocno dociskając panierkę. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 C, układamy filety na blaszce do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchniSKŁANIKI: 6 jajek 10 dag wędliny np z drobiu 1 papryka np zielona 1 /3 natki pietruszki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Jajka wbijam do odzielnej miseczki. Paprykę myje i kroję w kosteczkę. Szybkę kroję również w kosteczkę. Świeżą natkę drobno siekam. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej teflonową dodaję szynkę. Smażę na rumiano następnie dodaję paprykę. Smażę jeszcze kilka
Gotowanie PatkiDzisiaj mam dla was propozycję na sycące i smaczne danie dla miłośników dań z ryżem. W miksie warzyw na patelnie znalazły się takie warzywa jak: marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa. Całość dobrze doprawiona tworzy pyszne wegańskie danie. Przepis: Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 750 g warzyw mrożonych (marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa) lub świeżych(...)bulionu warzywnego 3 łyżki przecieru 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, Wykonanie: 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu zachowując proporcje 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) 2. Warzywa dusimy na głębokiej patelni do miękkości, dodajemy ugotowany ryż, całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 3 łyżki przecieru, sosu sojowego
Mój pomysł na