przeciskamy przez prasę. Następnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni do grillowania na średnim ogniu. Sałatka. Składniki: -czerwona papryka -czerwona cebula -mix sałat -3 łyżki oliwy z oliwek -1 łyżka soku z cytryny -1/2 łyżeczki miodu -sól i pieprz Sposób przygotowania: Robimy dressing do sałatki mieszając ze sobą(...)oliwę z oliwek, cytrynę, miód, sól i pieprz. Sałatę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki, Cebule obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czerwoną paprykę kroimy w grubsze paski i grillujemy na patelni do grillowania. Na talerzu układamy sałatę i cebulę. Następnie polewamy dressingiem i na wierch układamy kurczaka i grillowaną paprykę. Smacznego
Magia jedzenia.łyżka oleju sezamowego sól, pieprz zimna woda (ok. 1/3-1/2 szklanki) DODATKOWO: pestki granatu, czerwona cebula, natka pietruszki, sezam, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oliwy, szczypta słodkiej czerwonej papryki, ćwiartka cytryny WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera lub malaksera i miksujemy, stopniowo dolewając zimną wodę, tak, aby uzyskać jasną pastę o konsystencji gęstej śmietany. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy(...)sokiem z cytryny. Wykładamy na talerz lub mały półmisek. Posypujemy około 1 łyżką pestek granatu, natką pietruszki, 1 łyżeczką nasion sezamu i cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku i pozostałym kminkiem. Skrapiamy oliwą. Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką oraz cząstką cytryny do wyciśnięcia
cool and mintymięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia * łyżka mąki pszennej * cebula * 2 ząbki czosnku * czerwona papryka * kilka pieczarek * łyżka koncentratu pomidorowego * słodka mielona papryka, sól, pieprz * śmietana Przygotowanie : Mięso pokroić w długie paski, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu(...)złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami
Magiczne Życie MartyMatyjasy w oleju – 4 0 dag ogórki konserwowe – 3 szt papryka żółta – 1 szt papryka czerwona – 1 szt cebula czerwona – 1 szt cytryna -1/2 szt Oliwa – 4 łyżeczki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki sól pieprz kolorowy Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kawałki 1-2 cm. Cebule obrać i pokroić w talarki, następnie przelać ją wrzątkiem i odsączyć. Papryki opłukać
Camilla w kuchniMakaronowe muffiny powstały w wyniku czyszczenia lodówki. Miałam sporo ugotowanego makaronu, trochę sera i lekko zwiędniętą paprykę i trzeba było to wykorzystać. Zamiast robić jedną dużą zapiekankę masę po porcjowałam i zrobiłam w formie na duże muffiny. Dzięki temu każdy miał już gotową porcję. składniki: 700 g ugotowanego cienkiego makaronu typu nitki, u mnie Malma 1 średnia czerwona papryka(...)natki sól,pieprz masło do posmarowania formy jajka lub ser żółty na wierzch Ugotowany makaron rozdrobnić aby łatwiej mieszał się z innymi składnikami, można pokroić nożem albo porwać palcami. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do makaronu. Dodać także posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser żółty. Wszystkie składniki wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami, dobrze doprawić solą i pieprzem. Dodać
Monia miesza i gotujejedna średnia cebula marynata: - 2 łyżki sosu worcestershire - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman - 2 łyżki miodu naturalnego, płynnego miodu - łyżeczka ostrej musztardy - 2 łyżki ketchupu pikantnego - łyżeczka wędzonej słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku Karkówkę kroimy w ok 2 cm plastry. Nacieramy posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie(...)cebulkę i zalewamy pozostałą marynatą. Naczynie/rękaw zamykamy szczelnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 2 godziny. Ja swoją karkówkę podałam z ziemniaczkami pieczonymi z tymiankiem, papryką wędzoną i solą morską. Smacznego
Cook&Loveciasta wchodzą ziemniaki, mąka pszenna, jajka. A najlepsze ziemniaki są takie z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg obranych surowych ziemniaków 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej papryka czerwona sól i pierz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, oczyszczoną czerwoną paprykę gotujemy i studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę, ewentualnie praskę. Ziemniaki i paprykę łączymy z mąką pszenną, jajkami, solą
Życie zaczyna się w kuchnipowrocie ze szkoły lub pracy. Ich przgotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki, doprawiłam solą, pieprzem i słodką papryką w proszku, a następnie przykryłam arkuszem folii spożywczej i lekko rozbiłam. Dzięki temu przyprawy dobrze przykleiły się do mięska i podczas smażenia panierka nie odeszła. Kotleciki podałam(...)oraz sałatą z sosem winegret. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaczki lub kasza bulgur smażona z warzywami . SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2 małe piersi kurczaka sól morska, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia / najlepiej kokosowy PANIERKA 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli 2 szklanki płatków kukurydzianych DIP Z SUSZONYCH POMIDORÓW 1 łyżka majonezu
cool and mintyporcje: podwójny filet z kurczaka - duży sól, pieprz przyprawa do kurczaka - 1 łyżka 2 małe ząbki czosnku ok. 350 g makaronu Penne (krótkie) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki - do sosu szczypta ostrej papryki - do sosu 400 ml śmietanki 18% do sosów 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki oliwa z oliwek - do smażenia Przygotowanie: Filety umyj(...)wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę - smaż kawałki fileta z obu stron na złoty kolor - odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku podgrzej śmietankę - dodaj ser i paprykę (słodką i ostrą), wymieszaj. Do sosu wrzuć kurczaka, dosyp pietruszkę i dobrze wymieszaj - pozostaw na minimalnym ogniu. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze. Penne polej sosem
Alutka-Gotujecebuli (ok. 50 g) 1 ząbek czosnku (ok. 5 g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 20 g) 1/2 szklanki wody 400 g różyczek brokułu zioła prowansalskie ostra i słodka papryka sól, pieprz 1. Koncentrat pomidorowy rozrobiłam w 1/2 szklanki wody, wylałam na patelnię. Dodałam pomidory z puszki, soczewicę i przyprawy (ok. 1 łyżeczkę ziół, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, odrobina(...)następnie przykryłam pokrywką (jeśli masz parowar możesz go wykorzystać). Gotowałam około 15-20 min. 4. Piersi z kurczaka przekroiłam na pół, lekko rozbiłam, oprószyłam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie smażyłam na rozgrzanej patelni na średnim ogniu pod przykryciem. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 295 kcal 33,3 g białka 8,6 g tłuszczów
Vroblewska-fitlifeporcje: 80 g ryżu brązowego 40 g soczewicy czarnej 1 średnia marchewka sok z pół limonki 1 duża pierś kurczaka 1 papryczka chilli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 żółtej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju kokosowego Ryż mieszamy z soczewicą, zalewamy wodą tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Marchew ścieramy na tarce o drobnych(...)oczkach, dodajemy do ryżu w połowie gotowania. Doprawiamy solą, połową wyciśniętego z limonki soku i łyżką koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy olej. Paprykę chilli siekamy drobno, smażymy na oleju kokosowym. Paprykę żółą i łodygi selera kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do smażonych warzyw. Dusimy przez chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z limonki
Kucharzycaaromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności. 250 g kiełbasy chorizo 200g ryżu 3 jajka 2 czerwone papryki 2 cebule 100g zielonych oliwek 1 puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki(...)kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat
Szefowa kuchniPrzepyszny, lekko pikantny, aromatyczny. W połączeniu z dynią całość smakowała cudownie :) Składniki (2 porcje): dynia piżmowa 120 g komosy ryżowej (u mnie trójkolorowa) 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól himalajska, piecz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, mieszanka ziołowa (Elena), pietruszka(...)oprósz dynie solą i polej oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez ok. 1h, aż będzie miękka. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną paprykę i pomidory (polecam je sparzyć i obrać ze skórki). Duś 30 minut. Po tym czasie dodaj sól i przyprawy, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Komosę ryżową opłucz
Zdrowie na języku :Ppiersi indyczej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ostrego sosu chilli szczypta pieprzu 4 krążki ananasa z puszki 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 kostka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka chińskiej przyprawy do potraw 3 łyżki oleju grubo posiekany szczypior Przygotowanie Umyte mięso pokroiłem na nieduże kawałki, zalałem(...)sosem sojowym i chilli, dodałem zmielony pieprzem, dokładnie wszystko wymieszałem. Owoce z puszki pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie półplasterki. Paprykę umyłem, usunąłem z niej gniazda nasienne, pokroiłem w cienkie paski. Kostkę bulionową rozpuściłem w 250 ml wrzątku, wystudziłem, wymieszałem z mąką ziemniaczaną, doprawiłem chińską przyprawą. Na rozgrzanym na dużej patelni usmażyłem mięso ok. 5-8 minut
R'n'G Kitchenwędzony (ilość wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania) 2 cebule 3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 20g grzybów suszonych (u mnie borowiki - Targroch ) koncentrat pomidorowy papryka słodka papryka ostra majeranek, kminek sól, pieprz cukier (opcjonalnie) Dodatkowo: smalec/olej do smażenia (u mnie olej rzepakowy - Woj-Len ) Ugotować (w osolonej wodzie) wywar z kości lub żeberek(...)jeśli jest kwaśna) opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z uprzednio przygotowanym wywarem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*). Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu. Całość dusić
Di gotuje