zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga. Wydarzenie przyciągnęło sporą ilość turystów, więc pomiędzy stoiskami było dość ciasno. W pewnym momencie postanowiliśmy zasiąść w cieniu na piwem
Pasja Smakunajważniejsze jego pieczenie i wyrabianie zajmuje baardzo mało czasu:) Mam nadzieję, że takie połączenie zamakuje Wam równie mocno jak i nam, a za nadesłanie przepisu dziękujemy Pani Anecie:)) Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej -3 jajka -1.5 szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia
Smaczne ZdrowePtysie robiłam po raz pierwszy z niezawodnych przepisów pani Doroty /mojewypieki.pl / . Mogą być podawane z kremem karpatkowym lub po prostu z bitą śmietaną, myślę że w tym ich cały urok. Wykonane są z ciasta parzonego. Składniki: 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła lub magaryny do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka śmietana kremówka
Pudełko rozmaitościRecepturę na moje dzisiejsze wypieki zaczerpnęłam z książki pt. Kuchnia polska, autorstwa Hanny Szymanderskiej. Pani Hanna jest Guru kulinarnym, jeśli chodzi o kuchnię regionalną Polski. Na kartki papieru przelała już kilka tysięcy wspaniałych przepisów, a na półkach z książkami można znaleźć ponad 30 dzieł jej autorstwa. W każdej z nich mnóstwo niezliczonych przepisów, które podobno zawsze testuje na swoim mężu
Sajkofanka smakukolacje, a jeszcze bardziej wspólne jej przygotowywanie. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone sposoby i przyrządzam coś, co mój mężczyzna lubi najbardziej, i co w znaczący sposób poprawia mu humor. Drogie Panie - może też skusicie się i uraczycie swych lubych solidną porcją soczystego steka? Po takiej kolacji Wasi mężczyźni na pewno zadbają o najsłodszy na świecie deser. A może zamienicie
Sajkofanka smakusklepie wkładam... Naprawdę ciężko wymyślić pytania i znaleźć blogi bez nominacji, ale zrobiłam wszystko co w mojej mocy i nominuję dalej następujące smaczne blogi: 1. Małomiasteczkowa Pani Domu 2. Ej, masz coś do jedzenia? 3. Semadeni cooking 4. Symfonia smaków 5. Kuchnia pachnąca wanilią 6. Tartinki 365 7. Najlepsza kuchnia w mieście 8. Kuchnia - pasja Marysi 9. Moje
Sajkofanka smakuciasta o grudkowatej strukturze, sypanego wprost do formy z równie intrygującym wnętrzem. Przedstawiam wersję trochę bogatszą, bo zawierającą nadzienie z migdałów, ciasteczek amaretti i serka ricotty. Przepis dostałam od Pani Róży (Signora Rosa), której bardzo dziękuję :-) Tym super szybkim i prostym ciastem przyłączam się do akcji Ciasta Świata. Polecam) Kruszone ciasto z migdałami - Sbrisolona con mandorle e ricotta Składniki
Mia Cucina SofietaPrzyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała w ten sposób czy jest dojrzała, bo najlepsze są te bardzo mięciutkie. Trzeba przyznać, ze znała się na rzeczy)) Figi jedzone
Mia Cucina SofietaJuż ostatni dzwonek na dodanie przepisu na karnawałowe ostatki, może jeszcze ktoś skorzysta) Każda pani domu ma swój sprawdzony sposób na faworki, ja podaję przepis mojej Mamy. Faworki są delikatne i kruche, miekkie i jednocze śnie chrupiące. Delikatne i kruche faworki Składniki na tackę ( z górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki
Mia Cucina Sofietabudząca się do życia natura: malukie, jeszcze poskręcane liście i delikatne kwiaty na gołych gałęziach drzew, pierwsze stokrotki na łące, intensywnie zielona trawa, czy wesoły śpiew ptaków. Wiosna Panie Sierżancie) Jak zwykle nie mogłam się zdecydować, które zdjęcia opublikować, wszystkie były wyjątkowe, a limit trzech fotek byłJ Kontemplujmy więc wiosnę w kwiatach, na wiosnę
Mia Cucina Sofietajednym z odcinków programu "Ewa gotuje" pani ewa robiła bardzo fajne ciasteczka, przepis więc spisałam i ciasteczka zrobiłam:) Zawierają mnóstwo zdrowych składników, przede wszystkim mąkę pełnoziarnistą, orzechy włoskie, płatki owsiane, żurawinę i rozgrzewający cynamon:) Przy ich wykonaniu bardzo chętnie pomaga mi mój synek:) Właściwie do mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem
Z miłości do słodkościsposób powstało pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia... Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Ciasto kruche:250g mąki pszennej,2 żółtka,100g cukru,150g margaryny,łyżeczka proszku do pieczenia,4 łyżki śmietany 12%. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz
Z miłości do słodkościcoraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus z truskawek. Sernik wyszedł dzięki temu wilgotny, puszysty, o lekkim owocowym posmaku. Po prostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 łyżki tartych migdałów, 1/4 szklanki cukru, jajko, 100g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościmenu. Jedyna pewna rzecza sa mazurki. Wlasciwie gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem.Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu slodki prezent na Wielkanoc. A skoro obiecalam to musialam slowa dotrzymac.Jak co roku takim slodkiem prezentem sa mazurki, ktore pieke na kilka dni przed Wielkanoca. Poniewaz dzis dzieci
Przysmaki Karolkitarta.Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych i osuszonych owocow.Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.Po upieczenu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!zrodlo : Pani domu poleca - ciasta nr 6/2009Przepis dodaje w ramach konkursu "Owocowe love" ogloszonym na Mikserze kulinarnym
Przysmaki Karolki