pani - 2050 przepisów (strona:110/137)

W dwóch odsłonach - KOKTAJL MALINOWY. 199

Bardzo rozsądnie ;] Na początek dnia potrzebuję pozytywnego kopniaka.Jeszcze lato nie powiedziało ostatniego słowa.Trzeba to wykorzystać, prawda?Na dodatek pogoda jaka jest, każdy widzi.W kratkę, niezdecydowana i nieprzewidywalna Pani Jesień płata figle.Masz parasol, świeci słońce,a kiedy go brak - leje jak z cebra.No, cóż. Jesień taka bywa... Kapryśna. KOKTAJL MALINOWO-MIODOWY Z MELISĄ /auorski;/ szklanka malin 500ml maślanki 6 listków

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 190

Temperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już pierwsze przepalanie w picu kaflowym, aby powietrze wwyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża

W kuchni Karmel-itki
BFG 2012 - relacja. 244

drużyna KRASNALI i ZUCHÓW zmierzyła się w bardzo emocjonującym meczu. Pomimowieczornej imprezy, mieli się naprawdę dobrze. Oczywiście nie zabrakło prelekcji. Poznałam osobiście Dorotę Zawadzką jak i Marię Czubaszek,obie panie wysłuchałam też podczas ich prelekcji. Przy Czubaszek uśmiałam się do łez.Po lunchu - szybki kurs fotografii kulinarnej.Niestety, nie zadowolił mnie. Fotograf poniżył mój aparat, który nie jest lustrzanką, ale hybrydąz

W kuchni Karmel-itki
Paradoks w kobiecej prasie. BANANOWY KREM KAKAOWY. 212

dokładkę cudowne sposoby na szczupłą sylwetkę, gdzie większość pyszności z poprzednich stron trzeba wybić sobie z głowy. Co więcej, przed łamem kulinarnym, są modne stylizacje dla pań właśnie o pięknych, nieskazitelnych kształtach - szczupły brzuch, proporcjonalne biodra i ramiona. Paradoksalne skrajności. Gdzie tu jakaś logika? Nie wiem. Nieważne. Idę coś zjeść. A czym się raczę? Dziś improwizacja zupełna. Na "brakczas

W kuchni Karmel-itki
BABCINY JABŁECZNIK. 242

Jestem właśnie u kochanej Babci. Najwspanialszej kobiety w moim życiu. Starsza Pani w kwiecistym fartuszku, o zaszronionej czuprynie, wiecznie uśmiechnięta z rumianymi wypiekami na twarzy. Właśnie robi kawę, pomimo tak wczesnej, przedpołudniowej pory. Krząta się po kuchni, stukając szklankami w plastikowych koszyczkach, jakie modne były w czasach PRL. Grzeje wodę w miedzianym garnuszku w wypłowiałe kwiatki z odbitym brzuszkiem. Zapach

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 195

samym, poniższa propozycja jest propozycją otwartą - może stanowić również obiad, deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL KIWI. 166

pakując puste skrzynki po warzywach czy owocach, śmiać się będą wspólniei plotkować, nie pamiętając o niczym.Docieram, z wielkim trudem, przedzierając się w gwarze i skwarze, do mojej ulubionej pani Jadzi, która ma niewielkiestoisko-warzywniak. Wspaniałe produkty, mam ochotę kupić wszystko. Ale wybieram tylko niezbędne składnikii.. małe co nie co, na potem. Tym razem okazało się nim kiwi. KOKTAJL KIWI

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 508

Odwiedziła mnie Babcia. Starsza Pani mojego wzrostu, o białych jak mleko włosach i bystrych oczach.Przytuliła mniedo siebie, a w spracowanych przez lata dłoniach, trzymała torbę ze świeżym rabarbarem. Zebranym specjalnie dla mnie.- Upieczmy coś, co Ty na to, Babciu?Nie pamiętam, kiedy ostatnio razem we dwie panowałyśmy w kuchni.Było to dawno temu, kiedy jeszcze miałam niewiele lat,siano

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 207

zapachami unąszącyminad budkami wystawców. Piękne słońce, które paliło niesamowicie, zmusiło mnie do ochłodzenia się, kupiłam lody. Kremowe,nie za słodkie, z kawałkami ciasteczek z jednej wrocławskiej kawiarenki. O mój Panie, jakie one były rozkoszne! Musiałam je uwiecznić. fot.: Karmel-itka. Na Jarmarku Dobrego Smaku od samego początku królowały sery. Chyba większość wystawców spożywczych je oferowało właśnie.Kozie, krowie, owcze. Twarożki

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI W OCCIE MOJEJ MAMY. 186

Confetti sypie się z góry, okrywa tańczących kolorami tęczy, po czym spada na ziemię. A z ziemi wzbija się znów wzwyż, gdy długie suknie urodziwych pań kręcą się na parkiecie. Migają światła, muzyka wybrzmiewa, a uśmiechy nie znikają z twarzy bawiących się ludzi.Gorące powietrze wypełniło salę, duszno jest. Lecz ta duszność należy do przyjemności, kiedy w tańcu można wirować

W kuchni Karmel-itki
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 214

Smutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego tęsknotą miasta. Panie w eleganckich płaszczach uskakują w bok, aby nie zostać ochlapaną przez pędzące auto. Kap, kap, kap, słyszę jak uderzają krople w parapet. Zimno na samą myśl. Zimno i tęskno za słońcem

W kuchni Karmel-itki
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 208

tłuszcze nienasycone i nasycone. Obfitują w witaminę A, niektóre witaminy z grupy B i kwas foliowy.Moje jajka pochodzą ze sprawdzonego źródła -  od Babci bądź od zaprzyjaźnionej Pani, która posiada własne kurki. JAK GOTOWAĆ?Czas gotowania zależy przede wszystkim od tego, jakie jajka chcemy uzyskać.Poza tym, jest kilka zasad, która sprawią, że nasze jajka będą idealne.Jajka należy umyć przed

W kuchni Karmel-itki
Biscotti z migdałami i morelą 141

Biscotti - mmm dawno dawno temu miałam okazję spróbować oryginalnych we Włoszech, tęskniłam za ich smakiem. Dziś, a raczej wczoraj zrobiłam sobie sama. Przepis pochodzi ze strony Pani Doroty Moje Wypieki . Wczoraj upiekłam też czekoladowe z innego przepisu - napiszę go jutro. Obiecuję:)Składniki: 1 duże jajko 90 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Blondynka Gotuje
Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert 198

mną dłuugo:) Znalazłam ją podczas mojego szperania na jednej z moich ulubionych stron internetowych Kwestia Smaku . Zrobiłam i po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese ! Składniki: 9 płatów

Blondynka Gotuje
Wiśniowa Konfitura dla Leniwych 177

Dziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w końcu użyłam spinacza do papieru, naprawdę dużo lepiej, szybciej, wiśnie mniej pryskają sokiem i co najważniejsze pozostają mniej naruszone :) Sposób na czyste palce przy drylowaniu możecie zobaczyć na Fan Page`u Blondynka Gotuje

Blondynka Gotuje