coraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus z truskawek. Sernik wyszedł dzięki temu wilgotny, puszysty, o lekkim owocowym posmaku. Po prostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 łyżki tartych migdałów, 1/4 szklanki cukru, jajko, 100g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościmenu. Jedyna pewna rzecza sa mazurki. Wlasciwie gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem.Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu slodki prezent na Wielkanoc. A skoro obiecalam to musialam slowa dotrzymac.Jak co roku takim slodkiem prezentem sa mazurki, ktore pieke na kilka dni przed Wielkanoca. Poniewaz dzis dzieci
Przysmaki Karolkitarta.Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych i osuszonych owocow.Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.Po upieczenu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!zrodlo : Pani domu poleca - ciasta nr 6/2009Przepis dodaje w ramach konkursu "Owocowe love" ogloszonym na Mikserze kulinarnym
Przysmaki KarolkiChyba prawie każda pani domu ma swoją ulubioną, sprawdzoną sałatkę śledziową, którą serwuje na Święta Bożego Narodzenia. Mam wrażenie, że każda publikacja z przepisami świątecznymi zawiera choć jeden przepis tego typu. Nic w tym dziwnego, skoro śledzie to polska ryba. Pamiętam, że w moim rodzinnym domu, gdy byłam jeszcze dzieckiem, rodzice bardzo często je kupowali. Po latach to się
Przysmaki Karolkiokazję przygotowujemy dania, które według nas są wyjątkowe, odświętne, a ich jedzenie sprawia nam przyjemność. Gdy mieszkałam we Francji urozmaiciłam moje świąteczne menu o dania, którymi niejedna pani domu w Polsce nie zaprzątałaby sobie głowy. Jednym z nich jest boeuf bourguignon. Można by rzec: ot francuski gulasz, nic nadzwyczajnego. Jednak ci, którzy znają to danie wiedzą, że nie jest
Przysmaki KarolkiJuż jutro Dzień Kobiet, ciekawa jestem ile z Was świętuje? Kiedyś to święto było bardzo powszechne, dominowały wtedy czerwone goździki i tulipany. Doskonale pamiętam te czasy. Dziś niektóre z pań oburzają się na samo wspomnienie o tym dniu, ale ja lubię dostać bukiet nieśmiertelnych tulipanów. Choć przyznaje, że o wiele bardziej cieszą mnie kwiaty, które dostaje bez specjalnej okazji, szkoda
Przysmaki Karolkichyba nawet najstarsi górale nie wiedzą, która maczanka była pierwsza.. ot i wieczny spór Krakusów ze Ślązakami... a wy jak myślicie? A poniżej przedstawiam Wam przygotowaną maczankę wg Pani Hanny i powiem tylko ze była pyszna i nie ważne, kto ją wymyślił. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkupić na targu. Długo zastanawiałam się co upiec, w końcu padło na ciasto, które od dawna czekało na swoją kolej. Przepis pochodzi z gazetki z 2011 roku dodatku do Pani domu - "Ciasta z owocami i przetwory". Ciasto upiekłam w foremce na chałkę i wyszło mega pyszne, do wieczora nie został ani okruszek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprawdziwe śląskie kluski białe a szczególnie szare, które są już mniej popularne? Dlatego postanowiłam krok po kroku opisać i pokazać jak przyrządzić oba rodzaje klusek. Mam nadzieje ze niejednej pani domu się te wpisy przydadzą. Dodam ze kluski i to oba rodzaje zostały przygotowane przez męża. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktego dania niestety nie lubiłam nigdy, za to moja córka ostatnio poprosiła mnie o zrobienie marchewki z groszkiem, bo po nocach śniła jej się taka dobra jak robiły panie w przedszkolu. Córka tez człowiek, życzenia ma, wiec czasami warto je spełniać. I tak powstała znienawidzona przeze mnie potrawa... co prawda córce smakowała, zjadła dwie dokładki, jednak tej z przedszkola
Bernika - moj kulinarny pamietnikwzględu na kolorystykę i wygląd ale tak naprawdę to jest tort jaki przygotowałam jeszcze w styczniu na prośbę córki i jej klasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy fotografowaniu lekkiego uszkodzenia dekoracji, podobno bardzo dobrze smakował a ze wygląda na dzieło różowego bobasa
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloskaa w roli glownejSTROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzyUsmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka, I z grilowanej papryki, mozzarella
Smaki EdytyDziś święto wszystkich Pań - tych dużych i małych . Dlatego też w mojej "tortowej" galerii pojawia się dziś mała księżniczka :) Ulubienica wszystkich dziewczynek tym razem w słodkim wydaniu Polecam
Malinowa Kawiarenkaodkupić przecenioną bo kolejka głupio na mnie patrzyła , ale w sumie mam to w nosie. Skończyło się na tym , że dostałam 5 pęczków rzodkiewki za darmo bo Pani nie zgodziła się na to bym za nią płaciła. A teraz pokażę Wam ( a niektórym może tylko przypomnę co się robi jak nam rzodkiewka zwiędnie). Odświeżanie rzodkiewki: rzodkiewka ( u mnie
Buniabaje w kuchniPowiedział mi po prostu- klepiemy bo One na to pozwalają . Jak bym Ciebie klepnął to bym dostał w pysk, to po co się wygłupiać. Tak więc moje drogie Panie tak nas traktują jak na to pozwalamy . I w pracy i w domu i w polityce . A, że tegoroczny Dzień Kobiet spędzam w typowo babskim gronie ( Mama , suczka-Psotka
Buniabaje w kuchni