została zaproszona przez firmę Oleofarm do Dietetycznych Rewolucji ze względu na swoją kuchnie, która stawia na zdrowe , świeże produkty i wysoką jakość oferowanych potraw.Na początek wysłuchałyśmy krótkiego wprowadzenia przez panią dietetyk M. Czarnotę. Lista produktów Oleofarmu jest zaskakująco duża. Skosztowałyśmy soków Oleofarm-u, żaden z nich nie zawierał cukru
Proste Potrawyosób za pancakes szpinakowe z serkiem -Anny J. z Pleszewa za zupę ze szpinakiem i pokrzywą- Agnieszki B. z Jeżówki Najbardziej rozbawił mnie oryginalny "przepis" nadesłany przez Panią Adrianę W. z Rzeszowa I ją też nagradzam :) Chcesz mieć figurę jak Joanna Krupa to wystarczy Ci Brotzupa w której listki szpinaku będą pływały a jej smak jest doskonały .Brotzupę
Proste PotrawyPrzepis znalazłam na blogu Małomiasteczkowej Pani Domu. Wydał mi się prosty i smaczny. I taki był :) Składniki : 5 łodyg selera naciowego 2 łyżki chrzanu tartego i majonezu cukier i sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte łodygi selera pokroić dość drobno Majonez i chrzan połączyć razem i dodać do selera - wymieszać Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem
Proste Potrawydoprawiam solą, pieprzem świeżo utłuczonym w moździerzu oraz sokiem z cytryny. Na miseczce można doprawić jogurtem lub śmietaną. Przepis ten znalazłam w "Przepisach na zdrowie"- przesłała go pani D. ZygmuntTam podano, że można ją ugotować w wersji na żeberkach, moja jest w wersji bezmięsnej, letniej :) Oryginalna w smaku, delikatniejsza od tradycyjnej ogórkowej, mnie pasuje ten smak
Proste PotrawyRoladki i przepis na ich wykonanie dostałam od Pani, która często robi takie specjały z mięsa dzika. Uwierzcie na słowo, roladki były pyszne :) A ja jak tylko będę mieć okazję - zrobię je sama. Warto zrobić
Proste PotrawyMogę śmiało stwierdzić, że większość z nas już robiło nie raz nie dwa tradycyjną Pychotkę, zwaną również Panią Walewską. Ciasto jest przepyszne i obiecuję, że niebawem zagości na blogu. Tymczasem mam dla Was jej lżejszą, delikatniejszą ale smakiem równie zachwycającą wersję. Zarówno jak tradycyjną Pychotkę tak i to ciasto możemy piec przez okrągły rok, niezależnie od pory roku. Pychotka inaczej
Made By Mom And Sonktóre można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie bardzo jak my, bo przecież ta wspaniała Pani smakuje zarówno na słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej
Symfonia SmakówNadal jej zazdroszczę, ale teraz tak serdecznie i szczerze. Ona ma stajla. Lajfstajla ;) Coraz lepiej się ją czyta. I ogląda. I z nią gotuje. Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe. Pasta tuńczykowa. Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także
bastalenaStrudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie
wyzwania kuchenneŚwiąteczne mocno-czekoladowe pralinki z dodatkiem rumu. Przepis od pani Ady z Wiednia :) Składniki na około 25 sztuk: 100 g masła 200 g ciemnej czekolady 100 g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżeczki kakao 2-3 łyżeczki rumu Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie już gładka, dodać pozostałe składniki
wyzwania kuchennechoć ja robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który
Z miłości do słodkościlubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki:250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka
Z miłości do słodkościCiasto, do którego mam szczególny sentyment, bo zostało wyróżnione przez panią Ewę Wachowicz i miałam okazję wystąpić w Jej programie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach... Ciasto:150 g mąki pszennej
Z miłości do słodkościpracy odwiedzić wszystkie sklepy mięsne w Piasecznie. Sklepów po drodze miałam cztery. Niestety w żadnym z nich nie mieli królika i nie wiem, co bym zrobiła, gdyby nie Pani w ostatnim sklepie: - Dzień dobry. Czy dostanę mięso królika?- Co?- Mięso królika.- A, nie, nie mamy. Ale chyba widziałam królika w Biedronce...Wybrałam się więc do Biedronki i rzeczywiście udało
Chilli Czosnek i Oliwa