blachy - jedną bezglutenową, a drugą "ludzką" (nasze domowe nazewnictwo wszystkiego co "zakazane" aby oswoić nietolerancję) :) Uciekają równie szybko, smakują równie dobrze - po prostu idą łeb w łeb.Tak więc Panie i Panowie, zapraszamy na Pizzę domową w wersji "ludzkiej" i bezglutenowej. SKŁADNIKI NA FARSZ:- duży ser żółty (400g)- opakowanie pieczarek,- papryka: żółta, zielona, czerwona,- kukurydza - puszka,- wędlina lub tuńczyk
Wypisz Wymalujprzebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie nam rację, że te są najlepsze!Tak więc Panie i Panowie przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe! SKŁADNIKI FARSZ:- ziemniaki około 3kg,- cebula około
Wypisz Wymalujlubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki (ciasta kokosowe bez mąki). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same, to efekt końcowy jest zupełnie inny
Wypisz Wymalujdoczekać) sprawić sobie musimy bluzy z napisem: "piękna, mądra, skromna" - no bo to przecież my, wypisz-wymaluj, prawda? A nie... za dużo amaretto, za dużo likieru, za dużo pyszności! :)Panie i Panowie, jeśli chcecie za sprawą naszych przepisów wprowadzić się w podobny nastrój:Odwiedzajcie nas częściej i... zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce
Wypisz Wymalujzanim przejechaliśmy 1/4 drogi. Lata temu produkowałyśmy je razem z najlepszą sąsiadką, która spełniała w naszym domu funkcję dodatkowej babci/cioci/kogoś bliskiego... Dziś paszteciki robiłyśmy (chyba pierwszy raz) bez Pani M. popijającej obok herbatkę, ale smak i zapach przyciągnął tu jej osobę za sprawą pięknych wspomnień, które chyba dopiero teraz doceniamy...Zapraszamy na kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe.SK
Wypisz Wymalujrazem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-)A potrzebujemy na nie:opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręczniebudyń śmietankowy na 0.5l mleka0.5l mleka3 łyżki cukrułyżeczka masłakilka kropel aromatu cytrynowegoodrobina cukru waniliowego do posypania rurek1 jajkoWykonanie: Ciasto francuskie
Walijskie Pichceniebardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. Ja gotuję w następujący sposób:Składniki:1 młoda kapusta2 laski chudej kiełbasy200g pieczarek2 cebulesólpieprzliść laurowyziele angielskiekoncentrat pomidorowyolej do podsmażenia kiełbasykoperekWykonanie:Kapustę szatkujemy, wrzucamy
Walijskie PichcenieNaleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się bardzo dokładnie gramatury, gdyż wszystko zależy od gatunku użytej mąki. Czasem wystarcza mi szklanka mleka, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Naleśniki jem najchętniej ... posypane tylko cukrem :-) Dopuszczam jeszcze serek waniliowy i zwykłe
Walijskie Pichceniezawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bo tradycyjne gołąbki, są jakby nie patrzeć trochę pracochłonne. To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-)Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka
Walijskie PichcenieRosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-) Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos), ale schemat przyrządzania jest u wszystkich podobny. Można przyrządzić rosół typowo drobiowy (kura, kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy). Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności
Walijskie Pichcenieblogu BERENIKI TUTAJ. Jest delikatne i wilgotne, a niewielka ilość cynamonu, którą dodałam do ciasta wzbogaciła jego smak. Ciasto robi się dosłownie 15 minut, co dla współczesnych, zabieganych pań domu jest dodatkowym walorem :) Składniki: 2 szkl. mąki 3/4szkl. cukru (w oryginale jest 1szkl) 0.5 op. cukru waniliowego 150g masła 0.5szkl (zimnego)mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka
Walijskie Pichceniewłaściwie "jego zarys" otrzymałam od jednej z klientek w sklepie. Okazało się, że do pasztetu wcale nie ma obowiązku dodawania wątróbki, praktycznie nadaje ona tylko koloru pasztetowi. Pani Danusia robi pasztet wg tego przepisu od 20 lat ... :) Skłoniło mnie to do wypróbowania jej przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca
Walijskie Pichceniedodajmy go do naszych warzyw i kurczaka. Potrawa jest syta i w sumie szybka do przygotowania, a jej stopień trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią bez problemu. Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego 250 g piersi z kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka
Walijskie PichceniePewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :)) U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny. Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szponder wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz
Walijskie Pichcenieoliwę oraz ciasteczka cantuccini, których kilka opakowań przywiozłam do Polski jako prezent, a które zostały upieczone dzień przed naszym wyjazdem! Dodam, że gospodynią agroturystyki Cetine Vecchie jest energiczna Polka, Pani Danusia. Nie prowadzi ona restauracji na terenie agroturystyki, ale na zamówienie gości przygotowuje lokalne posiłki. Ponadto raz w tygodniu organizuje dla gości kolację toskańską, gdzie obok licznych przystawek oraz deseru
Chilli Czosnek i Oliwa