pani - 2050 przepisów (strona:102/137)

Tarta na kruchym spodzie (Pâte Sablée) 243

dnia w parku, ani nie pójdę szaleć przez całą noc na mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem. Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto.     Potrzebujesz:   NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki

Matka Żywicielka
88. Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów - nasz udział w nim i relacja barrdzo fotograficzna! 189

ciasteczkowym spodzie. Pasta z twarogu wędzonego z rukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem. No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz

Symfonia Smaków
Minipizze z tortilli 261

znowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno. Składniki (dla  dwóch osób): 2 placki tortilli 100 ml pomidorowej passaty 1 kulka mozzarelli  2 plasterki żółtego sera 2 plastry szynki gotowanej 2 pieczarki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz

My Culinary Art
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 325

rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę.  Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego

My Culinary Art
Filet z kurczaka w pesto 340

Przepis dostałam od znajomej Pani Agnieszki, ona też pewnie dostała go od znajomej...:) Składniki: 1 pierś z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawa typu vegeta brokuł mała, młoda cukinia 10 dag pieczarek 1 spory por ( część biała ) 1 łyżka sosu pesto - gotowego ze słoiczka sól, pieprz makaron - ilość dowolna Wykonanie : Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i zalać w miseczce

Proste Potrawy
Proste Potrawy na spotkaniu Dietetyczne Rewolucje 166

została zaproszona przez firmę Oleofarm do Dietetycznych Rewolucji ze względu na swoją kuchnie, która stawia na zdrowe , świeże produkty i wysoką jakość oferowanych potraw.Na początek wysłuchałyśmy krótkiego wprowadzenia przez panią dietetyk M. Czarnotę. Lista produktów Oleofarmu  jest zaskakująco duża. Skosztowałyśmy soków Oleofarm-u, żaden z nich nie zawierał cukru

Proste Potrawy
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 223

osób za pancakes szpinakowe z serkiem -Anny J. z Pleszewa za zupę ze szpinakiem i pokrzywą- Agnieszki B. z Jeżówki Najbardziej rozbawił mnie oryginalny "przepis" nadesłany przez Panią Adrianę W. z Rzeszowa I ją też nagradzam :) Chcesz mieć figurę jak Joanna Krupa to wystarczy Ci Brotzupa  w której listki szpinaku będą pływały a jej smak jest doskonały .Brotzupę

Proste Potrawy
Sałatka z selera naciowego 429

Przepis znalazłam na blogu Małomiasteczkowej Pani Domu. Wydał mi się prosty i smaczny. I taki  był :) Składniki : 5 łodyg selera naciowego 2 łyżki chrzanu tartego i majonezu cukier i sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte łodygi selera pokroić dość drobno Majonez i chrzan połączyć razem i dodać do selera - wymieszać Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem

Proste Potrawy
Zupa z zielonych ogórków 197

doprawiam solą, pieprzem świeżo utłuczonym w  moździerzu oraz sokiem z cytryny. Na miseczce można doprawić jogurtem lub śmietaną. Przepis ten znalazłam w "Przepisach na zdrowie"- przesłała go pani D. ZygmuntTam podano, że można ją ugotować w wersji na żeberkach, moja jest w wersji bezmięsnej, letniej :)  Oryginalna w smaku, delikatniejsza od tradycyjnej ogórkowej, mnie pasuje ten smak

Proste Potrawy
Roladki z mięsa dzika 197

Roladki i przepis na ich wykonanie dostałam od Pani, która często robi takie specjały z mięsa dzika.                Uwierzcie na słowo, roladki były pyszne :)               A ja jak tylko będę mieć okazję - zrobię je sama.              Warto zrobić

Proste Potrawy
Pychota Inaczej 8193

Mogę śmiało stwierdzić, że większość z nas już robiło nie raz nie dwa tradycyjną Pychotkę, zwaną również Panią Walewską. Ciasto jest przepyszne i obiecuję, że niebawem zagości na blogu. Tymczasem mam dla Was jej lżejszą, delikatniejszą ale smakiem równie zachwycającą wersję. Zarówno jak tradycyjną Pychotkę tak i to ciasto możemy piec przez okrągły rok, niezależnie od pory roku. Pychotka inaczej

Made By Mom And Son
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 252

które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie bardzo jak my, bo przecież ta wspaniała Pani smakuje zarówno na słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej

Symfonia Smaków
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 190

Nadal jej zazdroszczę, ale teraz tak serdecznie i szczerze.  Ona ma stajla. Lajfstajla ;)  Coraz lepiej się ją czyta.  I ogląda.  I z nią gotuje.  Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe. Pasta tuńczykowa. Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także

bastalena
Strudel jabłkowy z orzechami 180

Strudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.  Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie

wyzwania kuchenne
Praliny czekoladowo-rumowe 161

Świąteczne mocno-czekoladowe pralinki z dodatkiem rumu. Przepis od pani Ady z Wiednia :) Składniki na około 25 sztuk: 100 g masła 200 g ciemnej czekolady 100 g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżeczki kakao 2-3 łyżeczki rumu Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie już gładka, dodać pozostałe składniki

wyzwania kuchenne