Święta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zainspirowana w kuchniminut na środkowym poziomie piekarnika (u mnie bez termo obiegu). Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło (jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!). Panie Mężu! – a masz, zapchaj się! :P Ponieważ Pan Mąż ciasto pożarł lotem błyskawicy, nie pozostało nic innego jak powtórnie wziąć się za pieczenie.Tu wersja z jabłkami z kompotu (mamusine weki domowe
Grunt to przepis!którą można się najeść Alarmujące wyniki badań zmusiły mnie ostatnio do bacznego przyglądania się mojemu poziomowi cukru we krwi, a co za tym idzie, konieczności wizytacji dietetyka (Pozdrawiam serdecznie, Pani Moniko) i ustaleniu dopasowanego dla mnie harmonogramu żywienia. Efekt - podporządkowanie się kompletnie diecie. Początkowo obawiałam się mikroskopijnych porcji jedzeniowych i sałaty jako głównego źródła posiłków – nic bardziej mylnego
Grunt to przepis!niekwestionowanym liderem, pomimo, że innych pyszności nie brakowało. Ciocia jest taką kulinarną czarodziejką (zresztą, nie tylko kulinarną, z powodzeniem mogła by zastąpić p. Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu!) i praktycznie ze wszystkiego potrafi wyczarować perfekcyjne smaki.Przepis zdobyłam - dziś serwowałam - mam niedostyt, że takie pyszne jak cioci jednak mi nie wyszły, niemniej wszyscy zajadali z apetytem do ostatniej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaktóre oceniam swoim subiektywnym rzecz jasna postrzeganiem świata i otaczającej nas rzeczywistości jako interesujące i warte przeczytania. Ciekawa jestem, czy podzielicie moją opinię:) Talerz dla babci Pewna starsza pani mieszkała za miastem wraz z córką i wnuczkiem. Mijały lata, a jej ręce stawały się coraz słabsze i słabsze, podobnie jak jej wzrok i słuch. Bardzo
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapaterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier. Ubijamy kremówkę (bez cukru) i wykładamy ją na górę Pavlovej. Dekorujemy owocami ( borówki, maliny, truskawki,granat itd.) /na podstawie przepisu Pani Doroty "moje wypieki"/ Bon Appetit
Pudełko rozmaitościrozpoczęciu dnia od kawy. Natomiast dzień 21 marca nastraja mnie zawsze jakoś tak pozytywnie, może dlatego, że nie znoszę zimy i bardzo oczekuję ciepłych dni, więc na przywitanie Pani Wiosny proponuję Wam pizzę z zielonym akcentem w postaci rukoli. Spód lekko uzdrowiłam, dodając do niej mąkę razową pszenną oraz otręby pszenne. Na wierzch wymyśliłam już jakiś czas temu, że dodatkami
Fabryka pomysłówRobiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży
Pudełko rozmaitościzajmie a póki co będę nadganiać blogowe zaległości w smakołykach :) Dzisiaj prezentuję Wielkanocne przepisy (wiem wiem trochę mi to zajęło :P ). Pierwsza będzia pascha waniliowa /przepis od Pani Doroty: mojewypieki.com/ Składniki: 1 kg zmielonego twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (twaróg tylko w kostce) 8 żółtek (białka wykorzystałam do zrobienia bezy 20 dag masła, w temperaturze pokojowej
Pudełko rozmaitościTego ciasta nie mogło zabraknąć tutaj, bo to jedno z moich ulubionych. Stary przepis, znany chyba wszystkim. Ale trudno ja nie mogę się oprzeć kruchemu spodowi
Cynamonowe szczęście