pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka(...)przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę. Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal "Istanbul" i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście możecie usmażyć je tradycyjnie, na małej ilości tłuszczu, instrukcje jak to zrobić, również znajdziecie poniżej. Tureckie pulchne placuszki z marchewki Havuç mücveri przepis z książki Rebecci Seal "Istanbul" Składniki (na 4 porcje): 1 łyżeczka
Chilli Czosnek i OliwaTen przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę
Tradycyjna KuchniaFaworki czy tradycyjny chrust robię raz, no może dwa razy w roku. Lubimy je, ale jednak smażone ciastka mają sporo kalorii. Jeśli też unikacie ich z powodu tłuszczu to mam dla Was dobrą wiadomość - mam przepis na faworki z piekarnika! Takie faworki są bardzo kruche , mimo braku spulchniacza ciasto ładnie rośnie podczas pieczenia i pojawiają się charakterystyczne bąbelki a unikamy(...)smażenia w głębokim tłuszczu. Koniecznie musicie spróbować tych faworków i powiedzieć mi czy Wam smakują. Nie jestem zwolenniczką odchudzania karnawałowych smakołyków a pączki pieczone , chociaż smaczne, mają dla mnie urok zwykłej, słodkiej bułki, ale w przypadku tego chrustu polubiłam wersją pieczoną. Specjalnie podaję składniki na niezbyt dużą ich ilość żeby nikt mi nie zarzucił, że zmarnował przeze mnie składniki. Pieczcie
Smaczna Pyzatruskawkowe 'smoothie bowl' z waniliową odżywką białkową, suszoną morwą białą , surowym ziarnem kakaowca i orzechami nerkowca~ Jeszcze przed wyjazdem do Norwegii otrzymałam od sklepu EMAKO.PL paczkę z dwoma naczyniami żaroodpornymi do przetestowania. Przez owy wyjazd właśnie mogłam wypróbować je dopiero niedawno. Naczynia, które otrzymałam są ceramiczne, mają po 500 i drugie 1050ml. Ceramiczne naczynie do zapiekania(...)piekarnika mogą trafiać już bezpośrednio na stół. Piękny design naczynia sprawia, że świetnie prezentuje się ono na stole i swym wyglądem zachwyci wszystkich gości. Naczynie wykonane zostało z tradycyjnej, grubej ceramiki dzięki czemu wysoka temperatura utrzymywana jest znacznie dłużej niż w przypadku szklanych naczyń. Najważniejsze cechy produktów: wykonane z tradycyjnej, grubej ceramiki, można używać zarówno w piekarniku
breakfast of dreamsdawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki. Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)Kociewiacy to społeczność, która bardzo pielęgnuje swoje dziedzictwo kulturowe, kulinarne i obyczaje. Członkinie prężnie działających Kół Gospodyń Wiejski z Kociewia biorą udział w festiwalach i konkursach kuchni regionalnych, prezentując tradycyjne potrawy tego regionu. Osobom zainteresowanym kuchnią kociewską polecam odwiedzenie tej strony ( klik ) oraz strony Poszukiwacze Samku . Po raz pierwszy Ruchanki przygotowałam z połowy składników podanych w przepisie i żałowałam
Codziennik Kuchennyposypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos, czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy (potaje de garbanzos), ryż na mleku(...)cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania.La confitería de Filella w Sewilli Postanowiłem przygotować kilka tradycyjnych przysmaków. Będą one się pojawiać w kolejnych dniach. Mam nadzieję, że przybliżą Wam one trochę hiszpańskie tradycje wielkanocne :). A jeśli kiedykolwiek będziecie w Sewilli, to zajrzyjcie koniecznie do La confitería
Food Square500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka 75g cukru paczka długich biszkoptów Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka z posłodzoną ciepłą wodą i gotujemy aż zmięknie. Przestudzony miksujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Robimy poncz- we wrzącej(...)Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia
les mirabellesŚwietny pomysł na zapiekankę mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym kalafiorem! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 30 dag mięsa wołowego mielonego, 1 duży kalafior, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2 białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże zioła(...)przygotować ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą
Tradycyjna KuchniaLangosze są specjalnością charakterystyczną dla kuchni węgierskiej. Można je dostać w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg
Tradycyjna KuchniaTacos to potrawa dla prawdziwych mężczyzn bo jest piekielnie ostra,niezbyt elegancka w jedzeniu i do tego kaloryczna.Proponuję zapiekankę zamiast tradycyjnego mekykańskiego tacos.Inna forma,smak jednak jest ten sam. Idealne zagrywka dla pań- podanie jej ukochanemu pod piwko gdy on z napięciem obserwuje podanie Lewnadowskiego na bramkę.W każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład(...)nożem i posiekane 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób 1 paczka chipsów tortilla (nacho) 100 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju arachodowego lub oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej
Sztuka gotowania w/g Samirybędzie trwało... Dlatego dziś, zanim kapituła przyzna mi Pokojowego Nobla, napiszę posta o tym co się dzieje w tym naszym uspokajającym ogrodzie. Jak może zauważyliście, nie pojawiły się tradycyjne posty o parapetach zadekowanych kiełkującymi roślinami. To niestety nie w tym roku. Zbyt wiele jest niewiadomych, żeby obsadzać grządki- smutne to, ale jeszcze smutniej byłoby wyrywać rośliny, albo wywalać wykiełkowane(...)prawie zmaltretowany przez psa, ale wciąż żyje. I cieszy niezmiernie! Pierwsze drgania już poczyniliśmy- trzeba było, bo z ziemi zaczęły wyglądać rabarbarowe mózgi, a na wielu gałązkach popękały już pączki. Ile radości kryje się w takim zielonym, wychylającym się z ziemi knypku. Od razu wszystkie te brzydoty spoza ogrodu przestają się aż tak bardzo liczyć. Czytałam kiedyś artykuł
les mirabellesłyżka żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki woduy Lukier: 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: około 2 paczek herbatników Wykonanie: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty ( woda + sok z cytryny) rozmieszamy pozostałą część cukru i budyń śmietankowy. Kiedy woda zacznie wrzeć jak do tradycyjnego budyniu wlewamy drugą część, w naszym przypadku wymieszany razem sok z cytryny, wodę, cukier i budyń. Wlewając mieszamy, przez chwilę zagotowujemy na małym ogniu i wyłączamy. Do gorącej masy dodajemy
W Moim Magicznym DomuPołączenie kukurydzy, białego i brązowego ryżu, przyprawione solą morską, to zdecydowany sukces smakowy! Polecam Wam je w 100%. Tym bardziej, że strasznie posmakowały mojej małej księżniczce. Nie chciała oddać paczki - "Mamo, to mooje" ;) Co uważam za dodatkowy, bardzo duży plus dla produktu. Idealna, zdrowa przekąska dla małych i dużych. Kolejną propozycją smakową są piramidki pełnoziarniste zbożowe . Idealne po treningu(...)sosami, dodatkami warzywnymi itp. Do produkcji piramidek BIO POPCROP używane są wyłącznie ziarna pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których nie stosuje się sztucznych nawozów czy środków ochrony roślin. Tradycyjny smak w zdrowej, ekologicznej odsłonie - połączenie białego ryżu, pszenicy, żyta, kaszy gryczanej białej, kaszy gryczanej prażonej i soli morskiej. Ostatnią zdrową propozycją od POPCROP są piramidki bezglutenowe . Wypiekane na osobnych
Słodkie okruszkipokazać moje szyszki. Zrobiłam je trochę inaczej niż zwykle, bo miałam masę krówkową i postanowiłam ją jakoś wykorzystać nie dokupując dodatkowych produktów :) I tak oto powstały :) Składniki :4 paczki ryżu preparowanegook 1,5 szkl płatków kukurydzianychgarść posiekanych orzechów1 kostka margaryny (ja użyłam Kasi, ale myślę że nie ma tu żadnej różnicy jaką weźmiemy)2 puszki masy krówkowej (u mnie orzechowa(...)wrzucamy najpierw płatki kukurydziane i mieszamy do czasu, aż przynajmniej trochę zmiękną. Następnie dodajemy ryż preparowany i posiekane drobno orzechy i dokładnie wszystko mieszamy.Formujemy kulki lub w kształt tradycyjnych szyszek i odkładamy w zimne miejsc, np. do lodówki. U mnie stały cały noc. No i gotowe ! :) Smacznego
charlotte gotujemiodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę wsypać do miski odpornej na wysoką temperaturę.Kakao, miód, cukier, masło i wodę zagotować. Wrzątkiem zaparzyć przygotowaną mąkę. Ciasto mieszamy łyżką(...)nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni C. około 15 min. Upieczone polukrować. Smacznego Artykuł Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-uk