Co prawda pracochłonne, ale za to jakie pyszne bułeczki babuni z kapustą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag
Tradycyjna Kuchniapozostało nic innego jak pożyczyć od teściowej wiekowy elektryczny młynek do kawy (taki gdzie się dociskało górę i wtedy mielił) i solidnie zmielić to co producent zapakował w paczkę. Zrobił się świetny miał choć trochę był wilgotny wiec pozostawiłem rozsypany do osuszenia. Kiedy moja cierpliwość odnośnie oczekiwania na idealnie suche migdały osiągnęła moment krytyczny, zabrałem się ostro do roboty pełen(...)jest mikser Przyznam, że ostatnio całkiem nieźle się dogadujemy choć przez dłuższy czas nawet nie mieliśmy żadnych wspólnych tematów – jakoś był dla mnie taki obcy No więc zacząłem tradycyjnie od przygotowania ciasta czyli ubiłem białka ze szczyptą soli – pierwszy etap mój kolega mikser zaczął wolno ale później się rozkręcił i wskoczył na wysokie obroty Następnie dodałem po trochu
Kuchenne WariacjeTakie słodkości możecie przygotować na Walentynki jak i na Tłusty Czwartek. Delikatne i pachnące, po prostu pyszne! Jedni nazywają je wiedeńskimi inni hiszpańskimi. Tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczy, u mnie pieczone w piekarniku z dodatkiem przecieru z płatków róży. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka wody, 3 jaja, 125 g margaryny do pieczenia, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)okręgi - u mnie średnica 7 cm. Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia). Wyjąć i wystudzić. Przecier z płatków róży rozprowadzić w wodzie i polać nim pączki. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem
Nie tylko w kuchniczosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem(...)następnie pokrojone w ósemki ziemniaki, które doprawiłam solą morską prowansalską, obsypałam papryką i ziołami prowansalskimi. Do skropienia mięsa i ziemniaków zastosowałam 100 % olej rzepakowy Rapso, który ostatnio dostałam w paczce od Świadome Odżywiane.Olej ten powstaje z wyselekcjonowanych upraw. Jest on , tłoczony na gorąco i nieekstrahowany chemicznie. Olej jest doskonały do pieczenia smażenia, gotowania, pieczenia, oraz do sałatek, gdyż doskonale
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie i Was tam przeniesie :) Piątek, piątek! Ale zapowiada się ciężko... PRZEPIS /1 porcja/ ~70g lnu mielonego ~duży banan (ok. 120g po obraniu) ~cukier/stevia(...)przełożyć ciasto do kokilki. Piec ok. 30-37 minut w 190*C (piekłam z termoobiegiem przez ostatnie 10 minut). Smacznego :) ~~W środku ciasto nie jest suche, jak na tradycyjne ciasto przystało. Może się wydawać, że to po prostu surowa masa, ale tak nie jest, to po prostu charakterystyczna cecha tego wypieku :) Jednakże jest przepyszne i zachęcam do jego upieczenia
breakfast of dreamsbardzo słodkie tureckie pączki - hanım göbeği (kobiece pępki). Tym razem zapraszam Was na faworki w wydaniu toskańskim, tzw. cenci . Faworki lubię bardzo. Szczerze, to wolę je od pączków, jednak ich przygotowania podjęłam się po raz pierwszy. Zazdroszczę tym wszystkim, którzy mogli uczyć się tego od swoich mam i babć i mają w rodzinie sekretne przepisy. W moim domu niestety(...)użyjcie. Cieniutkie rozwałkowanie ciasta (1-2 mm.) jest bowiem kluczowe, dla uzyskania pysznych i chrupiących cenci . Jeżeli chodzi o ich smak, to są one zdecydowanie mniej słodkie od tradycyjnych faworków. Do ciasta nie dodaje się cukru, a cała słodycz pochodzi od dużej ilości cukru pudru, którym je posypiemy. Ja w każdym razie go nie szczędziłam :) P.s. Koniecznie zajrzyjcie również
Chilli Czosnek i Oliwachyba szybko nie odpuszczę. Co gorsza nie słyszę buntu innych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie spodziewać kolejnego przepisu an serniki. A nie, skłamałabym przecież zamierzam jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga.Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam(...)wszystkiego co zna bo ma takie widzimisię. Chyba, że się myślę i odwieczne pytanie jednak ma rację bytu? Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był. na prawdę bardzo bardzo pyszny. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru
ciastkarnia na kruchym spodziesobie kupił. A tak już nie muszę :) Czyżby czytali w moich myślach? Hmmm, mam nadzieję, że tak, bo mam jeszcze jedno marzenie do zrealizowania, może jak przyślą mi kolejną paczkę to znowu trafią :) Ale wróćmy do garnka... Otóż jest to bardzo ciekawe naczynie. Gliniane. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłem potraw z niego, ale sporo czytałem. Podobno smakują zupełnie inaczej. Teraz(...)ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i boków. Pokrywka zaś jest wykonana z porowatej gliny (bez glazury), dzięki czemu garnek ma wszelkie cechy tradycyjnego garnka rzymskiego - łączy więc w sobie unikalne cechy naczyń porowatych oraz glazurowanych. Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim nie wymagają dodatku tłuszczu. Dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche
Marder&Marder Manufacturegorzkie i cierpkie, a w miarę przechowywania owoc nabiera słonawego posmaku. Szperając w czeluściach Google odkryłam, iż cytryniec nazywany jest często jagodą wiecznej młodości. Podobno stosowany był w tradycyjnej medycynie chińskiej od czasów najwcześniejszych dynastii i niezwykle ceniony dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu. Chińczycy powiadają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei Zi, krew(...)wyciągów i nalewek. Przyznam się bez bicia, iż bakalii tej wcześniej nie znałam. Zmieniło się to dopiero za sprawą współpracy ze SKWORCU, od której to firmy otrzymałam paczkę kuchennych wspaniałości do kulinarnego przetestowania.To jednak już pewne, że cytryniec wejdzie na stałe do repertuaru moich ulubionych bakalii, po które sięgam gdy mam ochotę na nietypowe zestawienie smaków. Składniki na keksówkę
Grunt to przepis!Pierwszy sukces Natalki- 3 miejsce - W weekend halą na Globusie zawładnęli karatecy. Od przedszkolaków do studentów. Odbyły się tam jednocześnie dwie imprezy - XXI Turniej Mikołajkowy Dzieci w Karate Tradycyjnym i Akademicki Puchar Polski. Było to nie lada wyzwanie dla organizatorów, bo tylko w turnieju dziecięcym wystąpiło ponad 600 uczestników z województw: Mazowieckiego, Małopolskiego, Podkarpackiego i Lubelskiego. - Jestem bardzo zadowolony(...)musiał być też św. Mikołaj. W tym roku w tę rolę wcielił się... mistrz świata Daniel Iwanek. Trzeba przyznać, że spisał się znakomicie i był wyjątkowo hojny, bo bez paczki nikt do domu nie wrócił. - W tym momencie można powiedzieć, że historia zatoczyła koło - dodaje Andrzej Maciejewski. - Pamiętam, jak 21 lat temu w tej właśnie imprezie Daniel debiutował, jeszcze
kolorowotorcikowomielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao), drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 4 cl rumu - 1 łyżka ekstraktu z wanilii Tradycyjnie miałem braki w produktach więc sprincik do sklepu, który bardziej przypominał pełzanie, zaopatrzenie się w brakujące produkty i zaczynamy pierwsze podejście do makaroników Najpierw przygotowałem sobie wszystkie potrzebne składniki żeby znów(...)cukier puder (wcześniej przesiany) aż do momentu kiedy masa była taka szklista – no istne lodowisko Następnie dorzuciłem kakao (również przesiane) i na końcu mielone migdały (okazało się że paczka którą mam ma 100g a mnie potrzeba 125g więc starłem brakująca część na tarce gdyż często kupujemy takie całe do chrupania ). Masę, która wyszła ze wspomnianej mieszanki przełożyłem
Kuchenne WariacjeObdarowana skrzynką czarnej porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki(...)mikser, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łopatką i przelać na blachę o wymiarach około 25x25 cm. Piec 20 minut w 170 stopniach. Dwie paczki budyniu ugotować w 2 szklankach mleka, czyli w połowie (będzie bardzo gęsty). Jeszcze gorący budyń zmiksować z dżemem. Ciepłą masę wylać na zwilżony wodą biszkopt i wyrównać. Na masę porzeczkową
Jadło i czytadłoochlapałam brzuchola sosem, a że konkretny, to nie było takie trudne. Ostatecznie sterczałam nad garem dwie godziny. Ale mina Misia na widok klusek: bezcenna!!! I to uratowało mi dzień. Tradycyjnie rozpoczęłam od rozczynu: do letniego mleka dodałam cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Wymieszałam i odstawiłam, dając drożdżom czas na rozruch. Po 15min. rozczyn wlałam do miski z mąką(...)15min. Warto zostawić odstęp pomiędzy kluskami, ponieważ w trakcie parowania jeszcze delikatnie puchną. Na słodko: 1 duży jogurt naturalny paczuszka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 paczka truskawek (mrożonych)dżem truskawkowy (Rozmrożone) owoce rozdziabałam widelcem. Dodałam jogurt, cukry i wszystko razem zmiksowałam na gładki sos (można zblendować
bastalenaZawsze chciałam spróbować najdziwniejsze danie na świecie i chyba mi się to udało. Nie przychodzi mi do głowy żadne dziwniejsze danie. Gdy otworzyłam paczkę od Justyny zobaczyłam pudełeczko z karteczką “serek z rekina”. Serek z rekina?… hmm… ale jak? Nie pozostało nic innego jak otworzyć i sprawdzić co to takiego. Bez sprawdzania w sieci z czym mam do czynienia postanowiłam(...)jeśli mnie nic nie będzie, ale namówiłam go na degustację dopiero kilka dni później. Ale co to właściwie jest ten Hákarl? Hákarl znany również jako serek z rekina to tradycyjne islandzkie danie, które powstaje z suszonego fermentowanego rekina (przede wszystkim rekina polarnego). Mięso tego rekina przed fermentacją zawiera dużą ilość kwasu moczowego, co czyni go trującym. Zjedzenie świeżego kawałka
Mama Gotuje