paczki tradycyjne - 617 przepisów (strona:21/42)

Najlepsze domowe faworki 169

wstecz.Przygotowuje się je w szczególności na karnawał, jednak to nie jest reguła.My przeważnie jemy je w towarzystwie pączków w Tłusty Czwartek, który już za kilka dni!Wracając jeszcze do faworków... Wiecie jaki jest ich największy sekret? :)Przepis tradycyjnie z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Racuchy drożdżowe jak pączki 156

smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki.     Składniki: - 410g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60g świeżych drożdży

mojewypiekiinietylko
Ulubieńcy maja i czerwca 112

czasie podroży do domu. :) Od niedawna w każdy czwartek w  Galerii wypieków Lubaszka  dostępny jest wegański pączek i jagodzianka. Jak na razie udało mi się kupić tylko jagodziankę, która jest pyszna  i niczym nie odbiega od tej tradycyjnej.  Polecam!  Kolejnym ulubieńcem jest wegańska wuzetka dostępna w warszawskim Lokalu Dela Krem. Kilka razy próbowałam

wegujemy
Testowanie produktów - Streetcom Perlux 168

ceny itp. Dzięki stronie Streetcom mam okazję testować perły piorące Perlux. Nigdy wcześniej nie używałam takiego typu produktów, zawsze tradycyjnie kupowałam proszek do białego, do kolorów itp. Kapsułki Perlux pozwalają Nam niewątpliwie zaoszczędzić miejsce, proszki zajmują dużo więcej miejsca niż paczka Perlux, a oszczędność miejsca w małym mieszkaniu jest niewątpliwie bardzo ważna. Nie musimy się także przejmować ile proszku wsypać

Ptasia Kuchnia
Testowanie produktów - Streetcom -Perlux 168

ceny itp. Dzięki stronie Streetcom mam okazję testować perły piorące Perlux. Nigdy wcześniej nie używałam takiego typu produktów, zawsze tradycyjnie kupowałam proszek do białego, do kolorów itp. Kapsułki Perlux pozwalają Nam niewątpliwie zaoszczędzić miejsce, proszki zajmują dużo więcej miejsca niż paczka Perlux, a oszczędność miejsca w małym mieszkaniu jest niewątpliwie bardzo ważna. Nie musimy się także przejmować ile proszku wsypać

Ptasia Kuchnia
Chrust czyli faworki 176

Faworki... tego smakołyku, obok pączków nie może zabraknąć na polskim karnawałowym stole ! Przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia polska", z której bardzo często korzystam przy tradycyjnych polskich daniach. A lubię ją tym bardziej, że ma ona  swoją historię.  Została upolowana na corocznym Festynie Trybuny Ludu, odbywającym się

Kulinarne przygody Gatity
Babka piaskowa, cytrynowa 350

Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru 4 duże jaja sok z 1/2 cytryny 20 g skórki pomarańczowej 20 g rodzynków (pominęłam) 1/2 paczki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki) 3-4 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowe placuszki jaglane z piekarnika 246

wiecie, a jeśli należycie do grona osób, które jeszcze nie rozsmakowały się w jaglance, to mam nadzieję, że za sprawą dzisiejszego przepisu pomogę Wam to zmienić. Weekend tradycyjnie spędzam w kuchni. Z racji, że coraz bardziej brakuje mi na to czasu w ciągu tygodnia (co zresztą da się niestety zauważyć), staram się nadrabiać zaległości przez te dwa dni. Dzisiaj(...)między posiłkami.  Za ich pysznie orzechowy smak odpowiada masło orzechowe , które stanowiło część paczki od firmy  Myprotein . Dosłownie zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania!  Zostało wyprodukowane w 100% z orzechów z całymi łupinami przez co jest ciemniejsze niż inne.  Tradycyjnie wybrałam wersję crunchy, więc masło jest dodatkowo przyjemnie chrupiące. W kilogramowym opakowaniu prezentuje się imponująco

peanutbuttermonster
Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit 97

pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ?  Składniki :  1 opakowanie mrożonego szpianku  3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek

zdrowa vege kuchnia
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 176

Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku.  Prawie wszystko wykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty(...)Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek

królestwo garów
Gniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie 180

 Dziś moja propozycja na Tłusty Czwartek, zamiast tradycyjnych pączków proponuję Wam gniazdka wykonane z ciasta parzonego. Zrobiłam je pierwszy raz i powiem, że zachwyciła mnie

Cynamonowe szczęście
Andrutowy torcik 108

Prosty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z jabłkami 157

Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki

Smakowity Blog Kulinarny
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 160

ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować w garnku z wodą przez około 15 minut. Druga metoda jest bezpieczniejsza, ponieważ

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą 196

mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania