paczki tradycyjne - 617 przepisów (strona:21/42)

Orzechowe placuszki jaglane z piekarnika 250

wiecie, a jeśli należycie do grona osób, które jeszcze nie rozsmakowały się w jaglance, to mam nadzieję, że za sprawą dzisiejszego przepisu pomogę Wam to zmienić. Weekend tradycyjnie spędzam w kuchni. Z racji, że coraz bardziej brakuje mi na to czasu w ciągu tygodnia (co zresztą da się niestety zauważyć), staram się nadrabiać zaległości przez te dwa dni. Dzisiaj(...)między posiłkami.  Za ich pysznie orzechowy smak odpowiada masło orzechowe , które stanowiło część paczki od firmy  Myprotein . Dosłownie zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania!  Zostało wyprodukowane w 100% z orzechów z całymi łupinami przez co jest ciemniejsze niż inne.  Tradycyjnie wybrałam wersję crunchy, więc masło jest dodatkowo przyjemnie chrupiące. W kilogramowym opakowaniu prezentuje się imponująco

peanutbuttermonster
Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit 113

pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ?  Składniki :  1 opakowanie mrożonego szpianku  3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek

zdrowa vege kuchnia
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 189

Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku.  Prawie wszystko wykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty(...)Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek

królestwo garów
Gniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie 196

 Dziś moja propozycja na Tłusty Czwartek, zamiast tradycyjnych pączków proponuję Wam gniazdka wykonane z ciasta parzonego. Zrobiłam je pierwszy raz i powiem, że zachwyciła mnie

Cynamonowe szczęście
Andrutowy torcik 119

Prosty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z jabłkami 166

Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki

Smakowity Blog Kulinarny
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 174

ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować w garnku z wodą przez około 15 minut. Druga metoda jest bezpieczniejsza, ponieważ

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą 210

mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno

zdrowa vege kuchnia
PYSZNE MINI PĄCZUSIE 875

Chociaż do Tłustego Czwartku jeszcze zostało trochę czasu, to w moim domu już zagościły pączusie. Są mniejsze od tradycyjnych, pyszne, pulchne, miękkie, doskonałe w karnawale a także od tak do popołudniowej kawki. Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam i wcale nie muszą być czymś nadziane, wystarczy mi, że będą posypane cukrem pudrem ;)  Jeśli jeszcze ich nie jedliście(...)mąki pszennej tortowej * 250 ml mleka * 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży * 6 żółtek * 3 łyżki cukru * szczypta soli * 100 g masła Dodatkowo cukier puder do posypania, olej do smażenia pączków. Wykonanie: Do miski przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać ciepłe mleko, sól i żółtka, wymieszać ręką bądź drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut

Zrób to smacznie
DROBIOWE KĄSKI W CHIPSOWEJ PANIERCE 161

trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda? Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.  Polecam! Składniki: 500g drobiowego fileta przyprawa do gyrosa sól 2 jajka 2 łyżki mleka 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów) olej Wykonanie: Filet z piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy

Walijskie Pichcenie
Omlet białkowy z mąką gryczaną 217

Odżywka białkowa to ostatnimi czasy absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej(...)różnie bywa z dostawami międzynarodowymi, a tutaj wszystko przebiegło bezproblemowo, co jest ogromnym plusem.  Paczka została rozpakowana w mgnieniu oka i na pierwszy ogień poszła odżywka białkowa, a dokładniej izolat białka serwatki o smaku Chocolate Peanut Butter . Szczerze mówiąc, pierwsze dwa podejścia- tradycyjny shake i dodatek do owsianki, trochę mnie zniechęciły. Odżywka smakowała świetnie, ale była zdecydowanie za słodka

peanutbuttermonster
Kwadratowe mini pączki 184

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Ala piecze i gotuje.  Pączki są bardzo łatwe w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nimi poradzi. Smakują rewelacyjnie - szczególnie jeszcze ciepłe, a ich kształt i wygląd to zawsze jakaś odmiana dla tradycyjnych pączusiów.   350g mąki pszennej 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20g świeżych drożdży(...)Ciasto pokroić na paski 1,5-2 cm a następnie w kwadraty. W garnku (głębokiej patelni lub frytkownicy) rozgrzać olej (do około 170 stopni). (Pilnować, aby temperatura była stała.) Pączki smażyć z obu stron na słoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem (składniki na lukier dokładnie rozmieszać

Di gotuje
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 366

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku

Ciasta z tradycjami
Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej 161

Smak z dzieciństwa! Dziękuję Paulino za przepis! Zagoszczą u nas na dłużej. Tradycyjnie oprószone tylko cukrem pudrem. Więcej nie trzeba ;) Jak wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo

CookYourself
Zrazy z łopatki w sosie własnym 615

Zrazy z łopatki w sosie własnym Pyszne i kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że w chłodne dni , moje dzieciaki pochłaniają je jak by to były pączki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania