smakować. Wystarczy podgrzać je krótko w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, a uzyskamy znów mięciutkie pączki. Z poniższego przepisu można przygotować 10 sztuk, nieco mniejszych od tradycyjnych. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mrożone purée z dyni. Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 140g purée z dyni 80ml mleka (u mnie pół na pół z wodą) 20g masła
Smakołyki BerenikiDonaty - pączki z dziurką, ale nie tradycyjnie smażone, tylko z piekarnika. Mniej tłusta wersja, ale również smaczna. Powiem szczerze, że ja osobiście wolę te smażone :) Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakują. Nie ma co sobie żałować w końcu mamy karnawał :) Składniki: 500 g. maki 5 żółtek ( białka zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany
Agusiowe smakołykifaworków. Są mega pyszne :) Nie nazwę tego zdrowym przepisem, bądź co bądź mamy tu do czynienia z głębokim smażeniem, jednak jest to na pewno wersja zdrowsza niż tradycyjne. Zdecydowanie też zdrowsza niż pączki, które będzie można jutro kupić w sklepach. Najgorsze są te marketowe - zrobione będzie z najgorszej mieszanki mąki z dodatkiem wielu "E" i innych substancji o dziwnych nawach
pyszne zdrowościsalaterek i do każdej dodaj barwnik. Ciepłe jeszcze pączki ozdabiaj lukrem wg upodobań. Możesz je dodatkowo posypać kolorowymi cukierkami. Oczywiście pomysł z barwieniem nie jest konieczny, bo pączki równie dobrze smakują z tradycyjnym białym lukrem
Food SquarePączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach
potrawyregionalnepowoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku. 5. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 6. Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie cukru
Tradycyjna KuchniaPostanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :) Składniki: 400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 2 jajka 250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce
Smakowy RajTradycyjnie w okresie "tłustego czwartku" pojawiają sie na naszych stołach większe ilości słodkich wypieków . A już szczególnie trudno nam się oprzeć tego dnia pączkom... Ja polecam przepis już niejednokrotnie przeze mnie wypróbowany. Składniki :1 kg mąki6 łyżek cukru2 szklanki ciepłego mleka10 dkg drożdży6 żółtek2 całe jajka15 dkg margaryny rozpuszczonej4 łyżki oleju2 łyżki spirytusu lub octuskórka otarta
Malinowa Kawiarenkarazem przepis na pączki pieczone. Są one doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych. Oblane lukrem i nadziane różaną marmoladą smakują niemal identycznie jak te wyciągnięte z tłuszczu, a mają znacznie mniej kalorii. :-) Pączki można również nadziać budyniem, kremem czekoladowym, kajmakiem lub czymś wytrawnym. W końcu klasycznie pączki były słoną przekąską wypełnioną słoniną i mięsem. Koniecznie musicie je wypróbować! SKŁADNIKI
Kuchnia od dwojgamnóstwo zabawy i pyszności, których głównymi bohaterami stają się pączki wszelakie. U mnie swoją premierę mają pierwsze pączki, jakie w ogóle smażyłam :D Papanasi, czyli rumuńskie pączki serowe to pyszne oponki wypełnione tradycyjnie kwaśną śmietaną i wiśniową konfiturą, a na ich wierzchach dumnie prezentują się, także usmażone, oponkowe środki oprószone cukrem pudrem. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa papa(...)Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5cm i wycinaj oponki, np: szklanką, a dziurki kieliszkiem. 5. Oponki i kuleczki smaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175*C. 6. Usmażone pączki odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 7. Podawaj oponki wypełnione śmietaną i konfiturą wiśniową z kulką na wierzchu i oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Papanasi - Romanian donuts for about
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec
PaleoSMAKPączki- faworki dyniowe to moje tegoroczne kulinarne odkrycie :) Składniki: 30 dag dyni 25 dag mąki 4 jajka 3 kieliszki czerwonego słodkiego wina 5 dag startej skórki
Tradycyjna KuchniaDzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć tutaj pączków. Co prawda nie są to tradycyjne, drożdżowe, nadziane konfiturą z róży, ale malutkie pączusie z nadzieniem budyniowym. Mimo to myślę, że zachęcą do ich wypróbowania, bo są łatwe, szybkie w przygotowaniu i ze składników, które zawsze mamy w lodowce. Zapraszam. Przepis znalazłam tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczwartek. Jak powszechnie wiadomo jest to jedyny dzień w roku kiedy można jeść co się chce i ile się i na pewno nie pójdzie "w boczki" (: Tradycyjnie w tym dniu wszyscy jedzą pączki jednak jak zwykle ja muszę się wyłamać i zaproponować Wam "Oponki serowe", domowej roboty których smak na pewno pamiętacie z dzieciństwa. Składniki
Mechanik w kuchni