Zaskoczono nas wielością niespodzianek, tradycyjnym pokazem kulinarnym szefa kuchni , zespołowym/konkursowym grillowaniem, spotkaniem z dietetykiem, zapoznano nas z nowym produktem marki Winiary, z serii Pomysł na… soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny. Zapoznano nas też z produktami firmy Indykpol, który dostarczył również wszystkie mięsne produkty wykorzystywane podczas spotkania, oraz zaopatrzył nas w paczki produktowe z ich nowościami: pasztetem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgościły w moim rodzinnym domu w okresie karnawału. Tak samo zresztą jak faworki, pączki czy oponki. Babcia i mama były mistrzyniami w tej dziedzinie. Teraz pałeczkę przejęła moja siostra Ula. Dzisiaj kończy się czas karnawału, nie może więc zabraknąć tego tradycyjnego akcentu. Tym razem róże karnawałowe wycinane są z foremek w kształcie kwiatków
To co kochamZbliża się Tłusty Czwartek, a więc pora pomyśleć o pączkach czy faworkach. Ja dzisiaj proponuję faworki dla zapracowanych czyli lany chrust. Przygotowuje się je błyskawicznie, nie wymagają zagniatania, wałkowania i wycinania, a smakują równie dobrze jak tradycyjne i są bardzo chrupiące. Podczas smażenia można wykazać niebywałą kreatywność rysując ciastem wzorki na gorącym oleju. Składniki
To co kochamzebrać wszystkie w jednym miejscu :-) a więc... Pączki Pączki z lodówki Szybkie pączki z ricottą Pączki z serka waniliowego Racuchy z mango Faworki z piwem Róże karnawałowe Oponki drożdżowe na jogurcie Oponki drożdżowe Oponki z sera No, to przepisy w prawdzie dość tradycyjne, ale mam nadzieję, że coś dla siebie wybierzecie :-) Ja korzystając z chwili, że dzieciaki śpią
Czary - gary w kuchnimiałam możliwości jedzenia tyle słodyczy co dziś jest dostępne. Ten blog zrobiłam zrobiłam tradycyjny bez orzechów, rodzynek w następnej wersji go rozbuduję ale o tym innym razem. SKŁADNIKI: mleko pełne w proszku 500 g woda 200 ml herbatniki (użyłam 3 paczki herbatników "Jutrzenka" masło 1 kostkę 3 łyżki kakao ciemnego cukier 3/4 szklanki SPOSÓB
Basia w kuchnibabcine metody sprawdzają się najlepiej. Powidła śliwkowe w moim wykonaniu opierają się co prawda na tradycyjnej recepturze, ale wykorzystałam tez kilka swoich pomysłów. Powidła śliwkowe w trzech smakach Do ich zrobienia będziemy potrzebować: 3 kg śliwek ok. 0,5 kg cukru dużą paczkę lub dwie mniejsze cukru waniliowego (u mnie była to paczuszka XXL - 43 g) 0,5 łyżeczki
Ratunku obiadTłusty czwartek tuż tuż, więc nie oszczędzamy się :). Jeżeli wd. Ciebie pączki to nie wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane
Kuchnia PROzdrowotnaWiem, że Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale może skusicie się dzisiaj na te małe, urocze pączusie z dziurką? Zrobiłam je na tradycyjnym pączkowym cieście, ALE : dodałam mąkę owsianą (a właściwie zmielone płatki) ograniczyłam ilość tłuszczu a przede wszystkim: upiekłam moje oponki, a nie smażyłam na głębokim oleju Boję się ciasta drożdżowego i rzadko kiedykolwiek piekę coś z użyciem(...)Natomiast do drugiej części dodałam odrobinę więcej mleka, by uczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym. I ta partia wyszła 2x lepiej! Nie ma co się co oszukiwać, prawdziwe pączki to to nie są, ale mogą stanowić całkiem smaczną i zdrowszą alternatywę. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i trzeba to święto odpowiednio celebrować, ale na co dzień też można
Kuchnia Elliesmaku, bardzo dobre. Postanowiłam spróbować znów; trochę, troszeczkę zmieniłam przepis. Placki wyszły świetne niby jak tradycyjne ziemniaczane, ale jednak inne... Podałam z jogurtem greckim, cukrem pudrem i pokrojonymi truskawkami, pycha! Jedyną ich wadą jest to, że dość mocno wchłaniają tłuszcz, może - jak w pączkach - następnym razem dodam do ciasta trochę spirytusu... składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml mleka
6nieboTradycyjny przepis na tradycyjny wafel. Tym razem z nadzieniem czekoladowo- bakaliowym, z rozkruszonymi petit beurre'ami. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka bakalii 4 paczki ciastek „petit beurre” 2 szt. płyt z andrutów Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na parze na gęsty krem. Następnie odstawić z ognia, wlać letnią rozpuszczoną margarynę , kakao oraz
Tradycyjna Kuchniaszklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo: 6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki- ja zazwyczaj wykorzystuję pospolicie dostępne Petit Beurre od Jutrzenki, przy czym najodpowiedniejsze są te czerwone tradycyjne, do tego wypieku wykorzystałam jednak niebieskie extra kruche, jednak wszystko jest ok gdy pasują idealnie na blachę
Kuchenne aromatyzielone włosy okalają radosne lica. Ziemię całą poruszyła, ptaki wdzięcznie rozśpiewała i na drzewach pączki wyczarowała. Nadał jej imię Paschanka. Czy wkrótce wybuchnie mocą swej miłości? Tak w mojej wyobraźni wygląda Pani Wiosna. A na deser najbardziej lubiłaby jeść wielkanocną paschę. Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki symbolizującej grób Jezusa
Bon Appetit MałgorzatyCzwartek. I już wiem, że pączki z cukierni na moim stole nie zagoszczą! Polecam ten sprawdzony przepis. Składniki :* pół kg mąki pszennej* 1/5 kostki świeżych drożdży* 3 żółtka * szklanka ciepłego mleka* 1/4 kostki masła * 4 łyżki cukru* łyżka cukru waniliowego * łyżka spirytusu * szczypta soli* tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec* marmolada z róży* lukier(...)ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą różaną. Ja nie miałam niestety dobrej szprycy i na jedno kółko układałam marmoladę a drugim zlepiałam
Magiczne Życie MartyKażda potrawa ma jakąś historię. A jaka jest historia faworków? Zacznijmy może od pierwowzoru chrustu, czyli pączków. Te swoją sławę zawdzięczają krakowskim przekupkom. Kobiety te, w
Życie zamknięte w smakuSkoro już poruszyłam temat pączuchów (w poprzednim przepisie) to może przybliżę nieco tę regionalną potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu
Tradycyjna Kuchnia