korzystając z naturalnego tłuszczu, który jest w orzechach. Te sklepowe, prażone i solone, to mają taki skład, że proszę podziwiać i zawartość tłuszczu wyższą niż najbardziej tłuste sny o pączkach i frytkach. Jeśli możecie, wybierajcie surową postać orzeszków. Jest zdrowiej i smaczniej. Na najlepsze masło orzechowe na świecie potrzebujemy: 1 kg surowych orzeszków ziemnych (możecie użyć dowolnej ilości, tylko wtedy(...)ułatwi puszczenie tłuszczu i łatwiej się zmieli. Kontrolujemy czas, bo może się okazać, że masło będzie gotowe szybciej lub trzeba będzie czas wydłużyć. Gotowe masło przekładamy do słoiczka. Przygotowanie tradycyjne: Orzechy małymi porcjami przekładamy do misy blendera i miksujemy do momentu, aż uzyskamy masło. Pamiętajmy, żeby orzechów nie było za dużo i żeby robić przerwy, bo inaczej możemy zarżnąć blender
ladykitchenkorzystając z naturalnego tłuszczu, który jest w orzechach. Te sklepowe, prażone i solone, to mają taki skład, że proszę podziwiać i zawartość tłuszczu wyższą niż najbardziej tłuste sny o pączkach i frytkach. Jeśli możecie, wybierajcie surową postać orzeszków. Jest zdrowiej i smaczniej. Na najlepsze masło orzechowe na świecie potrzebujemy: 1 kg surowych orzeszków ziemnych (możecie użyć dowolnej ilości, tylko wtedy(...)ułatwi puszczenie tłuszczu i łatwiej się zmieli. Kontrolujemy czas, bo może się okazać, że masło będzie gotowe szybciej lub trzeba będzie czas wydłużyć. Gotowe masło przekładamy do słoiczka. Przygotowanie tradycyjne: Orzechy małymi porcjami przekładamy do misy blendera i miksujemy do momentu, aż uzyskamy masło. Pamiętajmy, żeby orzechów nie było za dużo i żeby robić przerwy, bo inaczej możemy zarżnąć blender
ladykitchenbabki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjne babki pieczone na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy między sobą. Na pewno jeszcze nie raz upiekę tą prostą(...)tartą lub grysikiem. Babki pieczemy około 60 – 80 minut w 180 ⁰ C. Z pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach , - ciasteczka komercyjne , - ciasteczka Enrike , - pączki . R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajtego przepisu wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Są w miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki(...)wycinamy prostokąty o wymiarach 10x8 cm jeżeli chcemy większe faworki, lub 6x3 cm jeżeli mniejsze. Na środku każdego pasku robimy nacięcie i jeden koniec przewlekamy przez dziurkę, aby wyszła tradycyjna forma chruścika. Tak przygotowane ciasteczka smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (175 stopni) z obu stron na złoty kolor. Dzięki temu, że w przepisie jest spirytus nie będą wchłaniały tłuszczu
Kuchnia Łukaszaużyłam trzech szklanek wody i zupa wyszła nieco zbyt rzadka, w związku z czym proponuję zredukować jej ilość według indywidualnych upodobań. Zamiast wody i kostki użyć można oczywiście również tradycyjnego bulionu, musimy jednak pamiętać, by był dość słony, ze względu na groszek :)Składniki:- 3 puszki groszku konserwowego- 3 szklanki wody- 1 duży ząbek czosnku- 1 kostka warzywna- kubek śmietany(...)śmietany (ilość według uznania), po czym wlewamy go do zupy, dokładnie mieszając. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ja akurat miałam w szafce pół paczki tego pierwszego, więc wybór był prosty :) Z wierzchu możemy przyozdobić gotowe danie wzorkami i kleksami śmietany.Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaNiedawno nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się książka Magdy Gessler "Schronisko smaków". Książka to nie tylko przepisy, ale także piękny album o kulturze Podhala, widziana oczami autorki. Jest ona tradycyjna, pełna barw, kolorów, dźwięków. Niestety w dzisiejszych czasach jest to coraz rzadsze. Album to zapisana na starych fotografiach historia przystojnych i pełnych charakteru mężczyzn, oraz pięknych i nie mniej charakternych(...)brandy, na grzance, z czerwonym pesto i sałatą, łosoś marynowany w imbirze i chilli z orientalną sałatką z fenkułu i sosem mango. Nie zabrakło też deserów i tu mamy - pączki zbójnickie, diabelski mus czekoladowy i inne :-) Podsumowując - świetna pozycja z pięknymi zdjęciami Tatr, ich kulturą. Ja uwielbiam po prostu. Mogłabym tak jeździć cały czas, kocham ten klimat, góry, przyrodę, powietrze
kruche babeczkiPodgrzewamy, dodajemy czekoladę i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż gorąca czekolada będzie gładka i kremowa. 3. Złote mleko Piliście kiedyś złote mleko z kurkumą? To tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, więc na zimę jest idealny. Do tego cynamon i kardamon jak w szwedzkiej bułeczce. Czego można chcieć więcej. Zdrowe i szybkie jak zawsze. Składniki: szklanka ciepłego mleka(...)korzystając z ulubionych kupnych słodyczy! Składniki: łyżka masła orzechowego 200 g mrożonych truskawek banan kefir (tyle ile mieści się do Waszego słoika) kupny sos czekoladowy bita śmietana w sprayu pączek z dziurką (większy niż wlot słoika) wafelek czekoladowy słomka, słoik Kefir zmiksuj z masłem orzechowym, truskawkami i bananem. Słoik udekoruj zaciekami z sosu czekoladowego. Wlej do środka koktajl. Udekoruj bitą
Ugotowane pozamiataneporem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Sałatka w wędlinie Sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe(...)deser kremowy Wafelkowe kuleczki czekoladowe Szybki deser orzechowy z mascarpone Orzechowe kuleczki deserowe Kuleczki a la rafello Inne: Banany w delikatnie kokosowym cieście (smażone) Szybkie oponki jogurtowe Szybkie mini pączki waniliowe Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście Faworki na jogurcie Bezalkoholowy drink blue orange
Słodkie okruszkiproszku do pieczenia.Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka.Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie. Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę.Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie(...)następujący sposób:- ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto.Polewamy ulubioną polewą czekoladową.Smacznego!Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam w przedświątecznej paczce od firmy VOG, producenta marki Kresto. Bardzo dziękuję za przesyłkę
Codzienna kuchnia niecodziennawłaściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. I jest zasadotwócza! To bardzo ważne! Składniki papier ryżowy Skworcu paczka jarmużu 2 garście szpinaku duża szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Skworcu lub nawet 2 szklanki- ugotuj ja wcześniej, odstaw 3 cm świeżego kłącza imbiru 5 ząbków czosnku 5 suszonych pomidorów(...)około 2-4 minuty. Można podawać z sosem sojowym. Znikają szybciej niż się je robi. To danie lekkie, wykwintne i godne uwagi. Przygotowuje się je na pewno krócej o tradycyjnych krokietów z kapusty z mięsem i ryżem. Moja wersja jest wegetariańska, zdrowa i ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Idealne właśnie teraz zimową, ale deszczową rozchlapaną porą. Na kolację
Z Kuchni Do KuchniNadzwyczajna” z Melisą i Głogiem. Kolejna to kawa zbożowa rozpuszczalna „Oczyszczająca” z Karpackim Żeńszeniem! Kawa zbożowa rozpuszczalna „Życiodajna” z Echinaceą Kawa zbożowa rozpuszczalna Halicz Poranek. Paczka espresso Jak się domyślacie, siegnęłam rzecz jasna, najpierw, po ...espresso! Bardzo mnie zaciekawiło jak będzie smakowało espresso nie „italiano”, ale od największego ukraińskiego producenta kawy. Troszkę sobie o nich poczytałam(...)miodem. Miodem nie byle jakim bo ...słonecznikowym. Miód pochodzi od Skworcu Jest to najwyższej jakości produkt pszczeli pochodzący z ekologicznie czystych okolic Roztoczańskiego Parku Narodowego. Pozyskiwany jest metodą tradycyjną w gospodarstwie pasiecznym Pana T. Kozaka. Kawa mocna,aromatyczna i głęboka. Na pewno posmakuje tym, którzy zachwycają się...tureckim sposobem parzenia. Dla mnie idealna do moka i idealna do ekspresów
Z Kuchni Do Kuchnisłodkości, oleje, smarowidła, przyprawy, ale także produkty bezglutenowe, żywność dla dzieci i niemowląt oraz kosmetyki! Wow, ile tego jest :D W wolnej chwili zajrzyjcie do Naturalnej Spiżarni :) W swojej paczce znalazłam: mąkę orkiszową (aktualnie widzę, że nie ma jej w ofercie, dlatego link jest do mąki innej firmy, ale również orkiszowej) masło migdałowe olej kokosowy kostki wołowe BIO herbatkę(...)zauważyć odwarstwienie się tłuszczu na powierzchni masła, ale spokojnie, jest to całkowicie normalny proces :) Wystarczy porządnie zamieszać, a by całość dokładnie się połączyła :) Smak - delikatny, aksamitny, całkowicie inny od tradycyjnego masła orzechowego z fistaszków - lekko od niego "suchsze". Sól dodana w idealnych proporcjach. W składzie znajdziemy tylko migdały i wcześniej wspomnianą sól, dokładnie sól morską. Podsumowując - pychotka! Idealne do różnych
Zdrowie na języku :Pwraca do łóżka, na swoje wygrzane, wymoszczone miejsce. Zerkam za okno i doskonale rozumiem jej motywy; odkładamy spacer na później. Tylko co takiego to później nam przyniesie...? Z pączkami w tym roku zawiodłam przez choróbsko, które ciągle trzyma mnie w swych łapach, i jakbym nie kombinowała i się nie wierciła, nie chce puścić. Jutro grzecznie pójdę do pana doktora(...)pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone i podłużne biszkopty. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a efekt... Wyznanie miłości po spożyciu gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinne od tych, jakie znacie. Takie pierogi smażone z pieczarkami czy dowolnym innym nadzieniem, a nawet bez, doskonałe są w zimny dzień z barszczem czerwonym. Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami np. na Boże Narodzenie, to ten przepis bez wątpienia spełni Wasze oczekiwania. Smaku tych pierogów nie da się opisać. Dzięki sodzie, są puszyste, chrupiące. Przepis(...)makiem, serem i marmoladą. Zobaczymy co dobrego lub nie z tego wyniknie Ostatnio w jednej cukierni trafiłam na pierogi żydowskie. Zaskakujące smakiem. Było to ciasto drożdżowe, jak na pączki, wypełnione nadzieniem z ziemniaków, cebuli i sera – takie ruskie nadzienie. Całość usmażona. Niby dziwne zestawienie, a w smaku rewelacja Na pewno również zrobię takie pierogi z nadzieniem ruskim, też może
Mieszam w Garnkubardzo, jako lżejszą alternatywę dla tradycyjnych paczków. Przepis z tej strony: click Pączki ziemniaczane Składniki na ok. 30 średnich paczków: 1/2 kg mąki + mąka do podsypania( u mnie tradycyjnie manitoba) 1/2 kg ugotowanychh ziemniaków ( najlepsze sa sypkie) 2 jajka 100 g masła 40 g drożdży 6 płaskich łyżek cukru pudru 8 łyżek mleka 2 łyżki spirytusu domowe powidła(...)parę minut, obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków. Pączki wkładamy do tłuszczu, zlepieniem do dołu. Nie smażymy od razu dużej ilości paczków, ponieważ obniżymy tym temperaturę tłuszczu i paczki bardzo nim nasiąkną. Wyjmujemy i osączamy na papierze kuchennym. Lekko przestudzone oprószamy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofieta