paczki tradycyjne - 617 przepisów (strona:33/42)

Smaki Portugalii – 3 pyszne desery 215

brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona. Będąc tam koniecznie spróbujcie pastéis de Belém, czyli tradycyjnych ciasteczek z budyniem (Belém to jedna z dzielnic Lizbony) przybierających zwykle postać małej tarty ze słodkim wnętrzem, posypanej cukrem i aromatycznym cynamonem. Deser po prostu rozpływa się w ustach(...)wchłonie mleko. Zdejmujemy go z ognia, dodajemy cukier i żółtka. Dobrze mieszamy i znów zagotowujemy. Przekładamy do naczynia, dekorujemy cynamonem. Smacznego Sonhos – czyli marzenia * coś na kształt naszych pączków Składniki: 1 kg marchwi 250g cukru 500g mąki 3 pomarańcze 1 cytryna (skórka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 kieliszek aguardente (bimber z winogron

Słodkie okruszki
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 152

historii pewnie tak, ale w życiu nie do końca. Jeśli bowiem nie piekliście jeszcze swoich, domowych croissants , to uwierzcie, wszystko co najlepsze dopiero przed Wami!  Miały być pączki, arabskie, rok temu albo jeszcze dawniej. Ale jakoś nam jednak nie było do nich po drodze. Dałyśmy sobie czas, bez pośpiechu, presji, tak jest najlepiej. Poczekałyśmy, aż nasze myśli pójdą(...)chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane rodzynki, których szczerze nie znoszę).  Zapytacie o smak. Brak mi słów - cudowny, maślany, czekoladowy. Ciasto chrupie z wierzchu, ciągnie się w środku. Pachnie, kusi, uzależnia. Już po pierwszym

KUCHARNIA
Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 125

brytfannę TOSCANA, którą otrzymałam w ramach smacznej współpracy z Florina.Marka Florina wchodzi w portoflio ofertowe firmy Florentyna - lidera rynku AGD w Polsce. Gdy kurier zapukał i wręczył mi paczkę, przyznam , że zatrzęsły mi się ręce z wrażenia .W swoich dłoniach trzymałam najwyższą jakość za rozsądną cenę! Ale pozwólcie, że przedstawię po krótce historię firmy.To ważne, ważne dla wszystkich tych , którzy(...)Brytfanna TOSCANA jest idealnym naczyniem kuchennym do pieczenia w piekarniku lub przyrządzaniu na kuchence potraw tak mięsnych jak wegetariańskich! Smak potraw przyrządzonych w ten sposob przewyższa te przyrządzone w tradycyjnych garnkach.  Specjalnie wyprofilowana pokrywa, pozwala skraplającej się parze wodnej w rónym stopniu utrzymać odpowiednie nawilżenie potrawy. Brytfanna TOSCANA ma oryginalny i elegancki design i można ją używać na wielu

Z Kuchni Do Kuchni
Kawa...zielona 146

było..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z Najlepszymi przyprawami świata(...)Skąd, więc przekonanie o właściwościach odchudzających zielonej kawy?To zawartość kwasu chlorogenowego, który stanowi ponad 10% zawartości w filiżance kawy, powoduje szybszą przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. W tradycyjnej kawie nie ma tego kwasu, ponieważ proces wypalania powoduje jego utratę. Kwas chlorogenowy ma silne działanie utleniające, prowadzące do zmniejszenia przyswajania cukrów w organizmie i przyśpieszenia metabolizmu. Zielona

Moje domowe kucharzenie
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 153

dorzucaniem 2 łyżeczek soli do sera z 2 ziemniaków!). Drugi najważniejszy składnik to podsmażona/zeszklona na oleju cebula. Wierzcie mi, bez cebuli, choćby dosypać do ziemniaków i pół paczki płatków drożdżowych, nie otrzyma się TEGO smaku, co najwyżej drożdże podane na zmiksowanych ziemniakach. Specjalnie próbowaliśmy kiedyś robić ser najpierw bez cebuli i nawet dosypując coraz więcej drożdży, to nie było(...)kartoflany i do dziś nie wiem czemu wtedy nie pomyślałam, że to prawie jak ser. Być może dlatego, że wtedy jeszcze nie byłam weganką i jadłam sery żółte w tradycyjnym wydaniu, no i sami przyznacie teraz, jak ten weganizm otwiera oczy na nowe rozwiązania... Olej - jeśli użyje się cebuli przygotowanej na oleju, nie ma potrzeby dodawania go jeszcze do składników

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 198

zwykle ok. 9%), są używane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba . Mąka Manitoba Nazwa ta jest(...)się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati. Mąka Manitoba jest podstawą produkcji Seitanu , składnika szeroko stosowanego w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako źródła roślinnego białka. Jest dostępna w sklepach włoskich, zwłaszcza tych, które

mojewypiekiinietylko
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 103

powidła śliwkowe sprzed dwóch lat. No i tak jakoś... Późno już, a to przecież tak długo gotować trzeba... Eee, może jednak innym razem.Poszłam dalej, wzięłam melona, dwie paczki malin, włożyłam do koszyka kremówkę i snuję się po tym sklepie, myśląc sama nie wiem o czym. Aż w końcu zrobiłam koło, i wróciłam do truskawek. Hmm... No pięć koron tylko(...)osiągnięcia pożądanej konsystencji.Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, ewentualnie zapasteryzować.Smacznego!Oczywiście można użyć cukru żelującego - wtedy znacznie skróci się proces gotowania. Jednak według mnie, taka tradycyjna metoda tylko intensyfikuje smak.Przy ostatnim gotowaniu trzeba masę mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka. Gotujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji - ja lubię dżemy gęste, bo nadają się też, na przykład

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe rogaliki z różą 133

się że będzie gorzka, bo nie obcinałam tak dokładnie tych białych końcówek, ale nic takiego! W rogalikach smakuje super i już żałuję, że zrobiłam jej tak mało, bo do pączków chyba jej braknie... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)był pod spodem, a boki dobrze skręcone. Rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C na złoty kolor (ok 15 minut).  Sposób przygotowania tradycyjny: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników. Ponownie siekamy i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Herman - ciasto szczęścia 356

się zastosowałam. Jeśli nie macie zaczynu, można przygotować go samodzielnie - na Interii wyczytałam, że wystarczy do tego 100 g mąki, łyżka cukru, 200 ml ciepłej wody i pół paczki suszonych drożdży - wszystko to razem mieszamy, odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce w zamkniętym pojemniku, od czasu do czasu mieszając, a następnie na 24 godziny do lodówki. Oczywiście fajniej jest(...)puszyste, aż miło mieszać :D Dzień 5Powiadają, iż cukrzyca nie bierze się z powietrza. Pora to sprawdzić ;) Kolejne 250 g cukru ląduje w, a raczej na naszym cieście, bo tradycyjnie już - nie mieszamy. Dzień 6Mieszamy. Rozdzielamy gotowe ciasto na cztery części - z jednej już jutro powstanie nasz "chlebek", trzy zgodnie z tradycją powinniśmy rozdać ludziom, którym dobrze życzymy ;)Dzień

Kulinarne zapędy Kokosa
Formy do pieczenia - wielkie testowanie z Przyjemne Gotowanie 136

Pieczenie ciast to dla mnie wielka frajda, a raczej pasja bez której trudno się obejść. Zawsze do czynienia miałam z tradycyjnymi metalowymi blachami, jednak dzięki sklepowi z akcesoriami kuchennymi  przyjemnegotowanie.pl miałam przyjemność spróbować swoich sił w wypiekach jednak w formie silikonowej Smart Cook. Forma idealnie nadaje się do pieczenia ciast łatwych oraz tych bardziej skomplikowanych. W formie bez znaczenia(...)ciastka ale też wytrawne miniaturowe przystawki. Jeżeli interesuje was ta forma to zapraszam tutaj . Z czystym sumieniem polecam sklep przyjemnegotowanie.pl bardzo szybki kontakt z sprzedającym i rzetelność. Co najważniejsze paczka w moim wypadku była już na drugi dzień, co bardzo cenię. Zamówienia można składać bez rejestracji po prostu dzwoniąc do sklepu a na prawdę warto gdyż jakość testowanych produktów mówi

Pychotkaaa
Pączki wiedeńskie bez glutenu 689

pączek bezglutenowy może  smakować dokładnie jak ten tradycyjny z mąki pszennej? Może! Specjalnie dla wszystkich, którzy nie tolerują lub unikają glutenu zrobiłam wiedeńskie pączki bez glutenu. Są pyszne nawet drugiego dnia! Powstały metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji, bez gotowych mieszanek, tylko z naturalnych łatwo dostępnych mąk, bez dodatku gumy ksantanowej i innych polepszaczy. Przetestowane(...)rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka.   Smacznego! :-) var file = "http://2.bp.blogspot.com/-GXSgY7J6UT8/VqydfiQ4Q1I/AAAAAAAACdw/gwnjeRwp5AQ/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_bez_glutenu_01_maniapieczenia.com.jpg"; var title = "Paczki wiedenskie bez glutenu maniapieczenia.com"; var type = "6"; var size = "width:35px;height:33px;"; var current= window.src == location.href ? document.referrer || location.href : location.href; var url ='http://zszywka.pl/widget.html?type='+(type)+'&title='+(encodeURIComponent(title))+'&source_file_url='+(encodeURIComponent(file))+'&source_url='+(encodeURIComponent(current)); document.write

maniapieczenia
Restauracja Bazyliszek zaprasza. Klimatycznie, smacznie, gościnnie, czyli opinia po mojemu. Cz. I. 154

W ubiegły czwartek mieliśmy okazję wraz z moim M wziąć udział w kolacji, na którą zaprosiła nas warszawska Restauracja Bazyliszek . Lokal mieści się w samym sercu

Kuchnia po mojemu
Testuję herbaty Richmont 128

herbata w różnych smakach. herbatki, która by mi nie smakowała. Każda ma coś takiego w sobie, że jest na swój sposób wyjątkowa ;)   Saszetki tych herbatek różnią się od tradycyjnych, zawierają od 4 do 6 g, gdzie w zwykłej herbacie mamy  saszetkę o masie 2 g. Ponadto z jednej saszetki zrobimy ok. 4 mocnych herbatek, a ich smaku(...)najlepszych chińskich białych herbat zwana również Białą Piwonią z Fujianu. 11. Darjeeling SFTGFOP1   Czarna herbata indyjska dojrzewająca w rejonie Darjeeling, bogata w złote tipsy, czyli koniuszki złocistożółtych pączków. 12. Ginger Paradise Oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Kompozycja łączy orzeźwiającą nutę trawy cytrynowej z intensywnym bukietem cynamonu i kardamonu. Napar

Aga w kuchni
Czekolada i pomarańcze 180

Dzięki temu to naprawdę wspaniałe ciasto. Konsystencję ma wyjątkową, a smak przypomina jedne z moich ulubionych cukierków - trufle! Na dodatek jego przygotowanie jest dość proste i znacznie szybsze niż tradycyjnego sernika. Warto spróbować! Oszukane miniserniczki czekoladowo-pomarańczowe przepis na 12 foremek do babeczek Potrzebujemy: 100 ml słodkiej śmietanki 30% 90 g czekolady o zawartości 70% kakao ze skórką pomarańczową(...)również polecam próbować i eksperymentować, bo - jak widać - nigdy nie wiadomo, kiedy posmakuje nam coś, na co wcześniej kręciliśmy nosem ;) PS  Jakiś czas temu dostałam słodką paczkę od BLOGmedia i Terravita i muszę przyznać, że trafili w 10! W przesyłce znalazłam rozmaite czekolady - zwykłe, z nadzieniem owocowym i miętowym, a także ze skórką pomarańczową i chrupkimi dodatkami - a wszystkie

Ratunku obiad
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 121

Niedawno pisałam o pysznym paprykarzu z kaszą jaglaną . Dziś kilka słow o drugim produkcie z paczki od firmy Primavika - maśle sezamowym:) Masło sezamowe słodzone syropem z agawy , bo o nim mowa, producent opisuje jako wyborne w smaku, słodkie i wartościowe, a do tego bogate w tłuszcze wielonienasycone, błonnik oraz żelazo, wapń i magnez. Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku(...)nią przerzucam omleta i tak dosmażam drugą stronę). Mimo obaw, iż przez dodatek ciężkiego masła sezamowego omlet może opaść zaryzykowałam i opłaciło się - masło nadało fajnego posmaku tradycyjnemu omletowi:) Koktajlu owocowego: 1 dojrzały banan 1/2 awokado 3 gruszki sok z 1 dużej pomarańczy 1 łyżka masła sezamowego 1 łyżeczka sporoszkowanego młodego jęczmienia Rafex Tu również maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego

Kto ugości moich gości?