pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy.Składniki:- 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki)- 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej, jest jeszcze lepsza)- 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej
Smaczne Zdrowelubię specjalnie pączków, tj. nie że nie lubię w sensie nienawidzę, ale nie jestem ich szczególną fanką. Odnośnie majonezu to mam zakodowane w głowie, że jedna łyżka ma 100 kcal i oczyma wyobraźni widzę jak od razu idzie mi w dupsko, na tyle, że równie dobrze mogłabym od razu sobie go wsmarować. Nawet nie jadłam tradycyjnej sałatki warzywnej, na święta
greenscarfdzieciństwem. Tradycyjny jabłecznik z budyniem Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka: 5-6 średniej wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe
Mania Gotowanialepszego przepisu na pączki... Dziś postawiłam jednak na coś innego: mini-pączuszki z ciasta drożdżowego przypominającego to, z jakiego robimy racuchy; smażone w głębokim tłuszczu; bez nadzienia za to posypane grubą warstwą cukru pudru. Malutkie, takie na jeden kęs, niezwykle mięciutkie, bardzo smaczne, nawet następnego dnia. Polecam zapracowanym, robi się je znacznie szybciej i łatwiej niż tradycyjne. Do nakładania ciasta
6niebotradycyjny świąteczny ciasteczkoludzik:) Kakemanna można dostać w każdy praktycznie sklepie spożywczym w różnych kształtach. Najczęściej taki gotowy ciastoludek nadaje się do spożycia od razu ale można go oczywiście odpowiednio udekorować i w tym cała frajda:) Co bardziej ambitna norweska mam czy babcia piecze takie przysmaki razem z pierniczkami w domu. W tym roku kupiłam paczkę kakeman
ciastkarnia na kruchym spodziesłoiczków. Tradycyjnie z dużą ilością cukru bez żadnych dodatków żelujących, poprzez kilkakrotne podgrzewanie i studzenie. Nie używam też wyjątkowo drylownicy tylko usuwam pestki ręcznie przy pomocy agrafki lub spinacza biurowego. Nie są wtedy tak bardzo okaleczone. Wybieram zawsze te najładniejsze i bardzo dojrzałe. Będą zimą doskonałym dodatkiem do herbatki, budyniu czekoladowego i owsianki. Będę także nadziewać nimi pączki w karnawale
Wiem co jempaczce, którą otrzymałam znalazły się: wege kiełbaski z papryką, wege kiełbaski curry, wege kiełbaski białe, kiełbaski sojowe wędzone , parówki sojowe śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili, wędlina sojowa o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu
breakfast of dreamsżadnego GMO, wyłącznie naturalnie. Polsoja jako pierwsza firma na polskim rynku rozpoczęła produkcję tofu i spopularyzowała żywność sojową. Obecnie w swojej ofercie mają ok. 20 produktów. W paczce, którą otrzymałam znalazły się: wege kiełbaski z papryką, wege kiełbaski curry, wege kiełbaski białe, kiełbaski sojowe wędzone , parówki sojowe śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili(...)smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska. Przy okazji chciałam ogłosić, że od dzisiaj chili&sugar
chili & sugarChruściki, chrusty, kreple... faworki, delikatne i kruche. Pyszne:) Tradycyjne, chrupiące ciastka o słodkim i aromatycznym smaku, w kształcie złożonej kokardki, posypywane cukrem pudrem. Są smażone na głębokim tłuszczu - oleju, smalcu lub na klarowanym maśle. Najczęściej spożywane są w czasie takich świąt jak: Karnawał, Tłusty Czwartek, Ostatki (czyli we wtorek przed Środą Popielcową). Wyrabiane są z ciasta z dodatkiem(...)śmietany oraz odrobiny spirytusu i smażone podobnie jak pączki. Dodanie spirytusu lub 6% octu pełni rolę spulchniacza, zapobiegającego nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu Mam szczęście, gdyż w moim domu przygotowywane były faworki, nie tylko od święta. Zresztą tak jak pączki czy oponki. Jestem za te kulinarne wspomnienia wdzięczna mojej Mamie i Babci. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne
Zasmakuj Kuchnisłodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód: 100g masła 200g kruchych ciasteczek Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C. Na masę serową: 2 kg twarogu sernikowego mielonego 14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka(...)kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy zmielony twaróg. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Z lasek wanilii wyjmujemy ziarenka i dorzucamy do sernika. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy
Sajkofanka smakutradycyjny ślub i pogrzeb, posłuchać muzyki, przekąsić co nieco, obejrzeć pokazy ogniowe (w tym roku, niestety, nieco rozczarowujące), pośmiać się na przedstawieniu kukiełkowym lub oglądając komediantów (grupa ze Szwecji o niewymawialnej nazwie przedstawieniem Królewny Śnieżki w najrozmaitszych rytmach zrobiła w tym roku furorę). Ale nie o tym chciałam! I książce ma być przecież. Zawsze gdy jedziemy do Polski, zamawiam paczkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetradycyjne wiec trochę mniejsze wyrzuty sumienia-Hihi :) Ale na pewnowarto wypróbować ten pomysł.Nadzienie może być dowolne,co lubicie-marmolada,dżem,nutella,ugotowany budyń. Spróbujcie koniecznie!! Składniki: (na ok.16 sztuk): CIASTO: 400g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 50g cukru, ½ szklanki mleka, 150g masła, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, 2 żółtka, DODATKOWO: 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków, Nadzienie
Swojskie jedzonkotego absolutne prawo. Dwa dni temu jednak przeszedł samego siebie, zakradł się podstępnie do sieni i pożarł ze smakiem 1/3 masy serowej z sernika... W tym roku postanowiłam zamiast tradycyjnego sernika z brzoskwiniami, upiec sernik kawowy i jak się okazało był to wielki błąd, bo Cynamon uwielbia kawę. Choć zatem miał do wyboru śledzie, pasztet i galaretkę, wybrał sernik(...)choć pozbawił mnie kilku kawałków serowej rozkoszy, zaskarbił sobie absolutnie caluteńkie moje serducho i dołączył do mojej osobistej Ligi Sernikowych Skrytożerców! Po takim krótkich wstępie przepis z zupełnie innej paczki, niejako kontynuacja poprzedniego, dotycząca pierników. Tym razem jednak pierniki zza naszej wschodniej granicy. Na wielu blogach widziałam zarówno w tym, jak i w tamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam
Przepysznik - BLW i nie tylkoKarnawał w pełni! W tym roku jest niestety nieco krótszy niż zwykle, dlatego należny z niego korzystać pełną gębą, w dosłownym tego słowa znaczeniu 😃. Dlatego dziś
Kulinarne przygody GatityMiałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa.Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia(...)Wielkość formy : 12 cm x 40 cmSkładniki ciasta:3 szklanki mąki20 dag płynnego miodu20 dag masła1 szklanka cukru3 jajka1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki lodowatej wody1 łyżka kakao1 paczka przyprawy piernikowej1 łyżeczka sody Składniki polewy:1 czekolada (mleczna lub deserowa)4-5 łyżek śmietankiWykonanie:Mąkę, sodę kakao - przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia