paczki tradycyjne - 617 przepisów (strona:29/42)

Churros 205

Churros to hiszpańskie "pączki"  z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju. Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale  tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić(...)zagotować z masłem , cukrem i solą. Lekko wystudzić , wbijać po jednym jajku i utrzeć na jednolitą masę . Przy pomocy rękawa cukierniczego ( lub szprycy) wyciskać na rozgrzany olej  paski . Tradycyjnie są one o przekroju gwiazdy. U mnie z przyczyn technicznych okrągłe :) Smażyć do zrumienia, Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Kiszka ziemniaczana. 326

Kolejną propozycją tradycyjnej podlaskiej kuchni  jest kiszka ziemniaczana. Zazwyczaj robiona z grubszych jelit, jednak ta opcja nie do końca mnie przekonuje i osobiście preferuję cieknie ;). Tarte ziemniaki, dodatek skwarek, a to wszystko zapieczone w formie kiełbaski. Troszkę zabawy jest z przygotowaniem, ale efekt końcowy jest wart tego całego zachodu.  Osobiście nie jestem w stanie podać dokładnej ilości ziemniaków(...)mleka 1 jajkonajlepsze są zmielone w maszynce skwarkilub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone)2 łyżki mąki pszennejolej rzepakowysól, pieprz czarny Kamis jelita cienkieWykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków

Malinowe Pocałunki
Karkówka Z Szynkowara 209

Domowa wędlinka, z wynalazku który się zwie Szynkowarem. Pozwala on na przygotowanie mięsa w taki sposób aby nic nie traciło ze swego smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa. Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka 1 kg karkówki 2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej około 100 ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka(...)zaczynamy przyprawiać. dodajemy sól zwykłą bądź peklującą, wodę, żelatynę, majeranek, pieprz oraz czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. 4. Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają

Gotowanie...to proste !
Pizza domowa na ostatki. W końcu powróciła do Kuchni po mojemu .... 173

tymczasem ja zapraszam na domową pizzę. Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie - ze słodkim mi nie po drodze. Poza tym sprawdźcie sami co trzeba zrobić, żeby zrzucić jednego pączka ...Cóż niektóre propozycje są naprawdę kuszące, ale ja i tak wole słone niż słodkie. I jak mam coś spalać to niech będzie to boska domowa pizza 😉 Po jakże długiej(...)domowa pizzunia. Tym bardziej, że ostatki za pasem. Myślę, że to będzie bardzo dobra okazja do jej przyrządzenia. Tym razem było tradycyjnie, bez żadnych nowych kompozycji, więc wrzucam tylko parę fotek, a po przepis na ciasto i nie tylko zapraszam do wcześniejszych wpisów pizzowych , których akurat u mnie nie mało

Kuchnia po mojemu
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 189

wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu  2007-03-26 kategoria  Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo  woj. śląskie Ta potrawa jak i  poprzednie zapewne , przyciągną wiele osób ze względu na samą(...)zawsze daję do drożdżowych wypieków. Dawno temu sprzedała mi ten patent, pewna Pani. Doświadczona kucharka i prawdziwy mistrz w swoim fachu. Tak samo jak i to, że gdy włożymy pączki do tłuszczu i smażymy pierwszą stronę, robimy to pod przykryciem. Lepiej i szybciej wyrastają, czym zyskują na urodzie. Masło wtłaczamy w ciasto przez jakieś 2 - 3 minuty, przykrywamy ściereczką

Dieta moja pasja
Co zamiast chipsów ? 12650

lubicie chipsy ? Będąc na zakupach z markecie obserwowałam kosze z zakupami innym ludzi. W wielu z nich była przynajmniej jedna paczka chipsów. Mnóstwo osób sięga po nie w sklepie a potem chrupie podczas czytania książki, oglądania telewizji, na imprezach albo po prostu gdy zgłodnieją między posiłkami.Przyznam, że od dawna nie kupuję tego rodzaju przekąsek - nie żebym nie lubiła. Wręcz(...)pomysł zrobienia czegoś podobnego z makaronu - wyszedł makaronowy chrust. Nie wiem ile to ma kalorii, ale przynajmniej nie jest smażone w tłuszczu więc mam nadzieję, że jednak mniej niż tradycyjne chipsy... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
RECENZJE - ziołowe cukierki Evitta 212

Witajcie!, dziś powstaje nowy dział "recenzje', w którym to pokazywał Wam będę produkty spożywcze polskich producentów którzy wprowadzają na rynek ciekawe towary. Na pierwszy ogień idą

Kuchnia PROzdrowotna
Praga – przewodnik kulinarny 193

kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło zaczyna wyglądać bardzo zdrowo. Przykładem może być tatar, który u nas podaje się z warzywami, a w Czechach ze smażonymi w głębokim tłuszczu grzankami (topinky). Z typowo czeskich(...)obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić na każdej turystycznej ulicy i pachnie

Ugotowane pozamiatane
Cannelloni z jarmużem 178

były tak smaczne (przepis tutaj ),że postanowiłam wykorzystać je również w innej potrawie.Myślałam o pierogach,na pewno byłyby pyszne,ale wybór padł na cannelloni,także jarmuż wylądował w tradycyjnym włoskim daniu.Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw tak przygotowany jak do bolognese,rurki makaronowe z jarmużowo-serowo-orzechowym nadzieniem,beszamel z oregano to istne bogactwo smaków.Zapraszam zatem na prawdziwą ucztę(...)Składniki na sos beszamelowy: 30 g masła - 2płaskie łyżki 30 g mąki - 2 łyżki 500 ml mleka sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano Dodatkowo: parmezan,2 garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek Wykonanie: obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek .Poddusić na rozgrzanym maśle.W tzm czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży) 122

lepiej funkcjonował. Po drugie - przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 min., bo nie musimy czekać aż ciasto wyroście, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek płatków gryczanych dr Gaja 6 łyżek płatków jaglanych(...)rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy

Kuchnia MagdaLeny
Lody bananowe na śmietanie z nerkowców 155

Najprostsze lody wegańskie, tym razem dwuskładnikowe - z banana i śmietanki z nerkowców ( przepis tutaj ). Bazą tradycyjnych lodów jest śmietanka kremówka zaparzana żółtkami, w wegańskich zastąpi ją śmietanka z nerkowców. Nerkowce ze względu na swój orginalny, delikatny słodki smak są znakomitą bazą deserów. Warto je jeść, ponieważ pod względem zawartości magnezu, fosforu, cynku i żelaza wygrywaja ze wszystkimi innymi orzechami.Te lody(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Orzechy nerkowca (Cashews) lepiej kupowac w paczkach, a nie te sprzedawane luzem na wagę. Te w paczkach są chronione przed światłem, wilgocią i powietrzem, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania. Uważj na nerkowce, które  mają pleśniowy, stęchły smak. W takich orzechach moga znajdować się pleśnie zw. aflatoksynami, bedące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galaretka drobiowa 231

przygotowaną przez moją mamę. Jest pyszna i lekka :) 6 ćwiartek kurczaka 4-5 marchewek 1-2 pietruszki 4-5 jajek 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 selera 2 paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem(...)natkę, jajka, groszek, marchewkę i pietruszkę). Delikatnie zalać wywarem. Zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia i przełożyć do lodówki. Jak galaretka się zetnie podawać skropioną sokiem z cytryny lub tradycyjnie octem. Spotkałam się też z wersją z pokrojoną w kostkę cebulą

Jemy Pijemy
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 179

Rogale marcińskie to specjał poznański , wypiekany tradycyjnie na 11 listopada, opatentowany podobnie jak kołocz śląski . Według mnie to są najpyszniejsze rogale na świecie i warto się trochę natrudzić, by móc to cudo wyczarować w swoim piekarniku, a w przypadku wypieku bezglutenowego , trzeba się natrudzić trochę bardziej, aby móc potem rozkoszować się tymi wspaniałościami. Zwykle unikam gotowych kupnych mieszanek mąk bezglutenowych(...)robię wyjątek i korzystam z gotowej mieszanki , ponieważ boję się, że moja autorska mieszanka mogłaby nie podołać temu przedsięwzięciu. Zostało mi trochę tej mąki i zużyję ją do pączków. Następny kilogram kupię dokładnie za rok, gdy będę wypiekać kolejne rogale marcińskie, które jak potrawy wigilijne, wytwarza się raz w roku. I raz w roku można dopieścić swoje podniebienie nawet

Kawa z mlekiem
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 189

ważne zadanie dla Synka - on sam ma zamienić się w Mikołaja i zapełnić wielkie pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy do zbliżającej się coraz bardziej krainy świątecznej radości. I nie ważne, czy spadnie śnieg czy nie; czy jesteśmy duzi czy mali, czy odwiedzi(...)cierpię rodzynek, a w cieście są już absolutnie nie do zaakceptowania. Odliczam więc dni piernikowym kalendarzem, a smak Świąt przywołuję pyszną fińską chałką kardamonową. Pulla wypiekana jest tradycyjnie w Finlandii w okresie przedświątecznym i różni się od typowej chałki dodatkiem sporej ilości kardamonu, za którym przepadam i który dodaje wypiekowi niezwykłego aromatu. Moje ciasto podzieliłam na dwie części. Z jednej

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania