Tradycyjna polska konfitura, którą można było spotkać w ciastach i ciasteczkach, ale przede wszystkim w pączkach. Prosta i szybka do zrobienia. Ma jednak jedną wadę - dzika róża kwitnie raz w roku i coraz ciężej znaleźć taką, która nie rośnie bezpośrednio przy ruchliwej ulicy
Milion Smakówzobacz TUTAJ" , warto się zarejestrować się, wypełniać ankiety i zostać wybranym na Ambasadora dla produktu, marki która bierze udział w kampanii - otrzymałam paczkę Ambasadora z zawartością reklamówek, torebek do porcjowania płatków na próbki smakowe, 3 opakowania płatków tradycyjnych, 3 opakowania płatków z cynamonem, każda po 400 gram, pełna oferta Nestle Cheerios Oats jest "zobacz TUTAJ" na spotkaniu ze znajomymi poczęstowałam
W Mojej Kuchni Lubięjakiegoś czasu miałam w lodówce paczkę buraczków i zastanawiałam się co z nich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego
Codzienne GotowaniePrzepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Składniki herbatniki 5 paczek cukier - 1/2 szkl Kakao - 2 łyżki czubate dżem śliwkowy -1 słoik margaryna - 1/2 kostki woda
Tradycyjna Kuchnianadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego ciasta kołacz bo zamorduje! Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikdrodzy, dzięki uprzejmości Piekarni Galicyjskiej , która gości na wielu stołach już od 1993 roku, otrzymałam do przetestowania 2 paczki wspaniałych "Chrupaków" . Czym jest "Chrupak"? To bardzo smaczne pieczywo, które powstaje z naturalnego zakwasu za pomocą tradycyjnych metod wypieku. Każda kromka i snack jest doskonałym źródłem błonnika, białka, węglowodanów złożonych, NNKT, soli mineralnych i witamin. Osobiści już wcześniej miałam okazję(...)dwóch opakowaniach: Na blogu będziecie mogli znaleźć przepisy i recenzje z Chrupakami w roli głównej. Już dziś mogę Wam z czystym sumieniem polecić te wspaniałe chrupkie snaki i chlebki. Paczka snaków o smaku sera i cebuli znikła w moim domu w jednej chwili. Wszyscy domownicy byli zachwyceni ich smakiem. A ja ... zajadałam się ocalałymi resztkami podczas przeszukiwania książki kulinarnej
Słodkie okruszkiŁacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, we Francji, Portugalii i Turcji. Jeśli miałabym do czegoś porównać to danie, to byłby nasz pączek tylko bez cukru w środku i delikatnie słony. Churosy czesto zjada się na śniadanie oraz tradycyjnie rano, w pierwszy dzień nowego roku. Generalnie trzeba powiedzieć że W Hiszpanii je się śniadania na słodko. Zawartość śniadaniowek niektórych dzieci
Lubczyk i Waniliaspróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :) Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła w wypiekach) 1 szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 łyżki cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pszennej 2 jaja 1 litr oleju rzepakowego Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż się połączą. Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Uwaga: oddzielamy porcje ciasta przy pomocy dwóch małych łyżeczek. Łyżeczki wcześniej zanurzamy w zimnym oleju. Szybkie pączki Wykonanie w TM5: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - 4 min / interwał. Smażymy na głębokim
peggiwkuchniJagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnylatach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju:) Zajęcia praktyczno-techniczne (ZPT) trwały dwie godziny lekcyjne pod rząd i były dzielone na chłopców i dziewczyny. Ja lubię tradycyjne smaki, więc sałatkę jarzynową przyrządzam dość często, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Wtedy raz na tydzień lub dwa gotuję rosół
Posadzone i zjedzonejeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz WymalujJuż jutro tłusty czwartek , dzień rozpusty :) Pączki , pączuszki , chrusty , faworki i inne pyszności będą nas kusić . Moja dzisiejsza propozycja to nieco delikatniejsze niż tradycyjne pączuszki z serkiem waniliowym. Proste , szybkie i co najważniejsze smaczne . Składniki : 1 op serka waniliowego ,np Danio 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu
Malinowa Kawiarenkazjadłam dwa, wiem, że to nie zdrowo, ale nie mogłam się powstrzymać. Zrobiłam takie tradycyjne i nasze ulubione z nadzieniem z róży i obficie posypane cukrem pudrem. A jak jest u Was? Smażycie sami, czy kupujecie? Miłego dnia i smacznego:) A tutaj sprawdzone linki na pączki: http://izabelawkuchni.blogspot.com/2017/01/paczki-z-kajmakiem-i-polewa.html http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/02/paczki-z-lukrem-i-kandyzowanymi-owocami.html http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/01/domowe-paczki.html Smacznego
Izabelawkuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pączki są szybkie, proste i przy tym - bardzo smaczne. Posiadają mięciutkie wnętrze o wyczuwalnym bananowym smaku. Co prawda - różnią się od tych tradycyjnych, ale uwielbiam je i często smażę - właśnie z tego przepisu. 3 duże banany 1 jajko 1,5 -1 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku(...)składniki sypkie. (Powinna wyjść dość gęsta, jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą łyżki (stołowej - do zupy) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem
Di gotujeręcznikami, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia. Tak przygotowane pączki można posypać cukrem pudrem, albo… zaszaleć jeszcze bardziej i zrobić… GLAZURA POMARAŃCZOWA 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 łyżeczka soli himalajskiej (bądź zwykłej) skórka otarta z jednej pomarańczy Tradycyjnie pomarańczę sparzyć, umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć. Obierakiem zetrzeć skórkę. Z pomarańczy
gutfut