pączki nie należą do najtańszych, ale warto je zrobić, bo to chyba najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam. Są bardzo delikatne i co ważne nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne pączki. Zdjęcia robione są na szybko, część pączków była lukrowana a część posypana cukrem pudrem. Śpieszyłam się bo miały być jeszcze dzisiaj rozwiezione gdyż rodzina czekała już na przed czwartkową dostawę
Na słodko lub wytrawniewyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek ma swoje prawa i trzeba je szanować, więc dziś nie liczą się
Wędrówki po kuchniroku ubiegłam moją mamę i sama usmażyłam tradycyjne pączki. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona, są piękne i puszyste. Składniki: 600g mąki pszennej 20g drożdży 250ml mleka (letniego) 100g roztopionego masła 3 jajka 70g cukru 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli 1l oleju rzepakowego cukier puder + ulubione nadzienie
DiteczMałe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak . Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą. O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie w tej chwili tylko pomarzyć, a więc również w tym roku mini pączusie z kremem /lub bez muszą mi wystarczyć. Smażone na głębokim tłuszczu, posypane cukrem lub nasączone likierem np. Alchermes
Zakamarki mojej kuchniTakie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecam... Składni ki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek rumowy, olej do smażenia, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier
Anioły w kuchnijakiegoś czasu przygotowywałam się do zrobienia tradycyjnych pączków ale ten czas tak szybko przeleciał że w końcu nie zrobiłam Rozmawiałam dziś z koleżanką i ona podesłała mi przepis na szybkie pączusie serowe. Marta wielkie dzięki Wracając do domu kupiłam wszystko co trzeba i zabrałam się za ich zrobienie Składniki: - 200 g serka homogenizowanego waniliowego - 1 szklanka mąki - 1 jajko
Kuchenne WariacjeTakie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecamy... Składniki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek rumowy, olej do smażenia, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie;Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy
Anioły w kuchnidobrego...Oto zestawienie sześciu przepisów na tłusty czwartek, na pewno każdy znajdzie coś dobrego dla siebie :) Ps. wystarczy kliknąć na zdjęcie i od razu zostaniecie przeniesieni do przepisu ;) 1. Pączki Tradycyjne Krok Po Kroku 2. Faworki Pieczone 3. Mini Oponki Serowo - Drożdżowe 4. Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku 5. Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 6. Najsmaczniejsze Pączki Pieczone
Gotowanie...to proste !Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie. Miłego ucztowania Wam życzę
Smakowity Blog Kulinarnypączki :) Owszem, nie da się ukryć, że to nie to samo i nie da się ukryć, że sto razy bardziej wolałabym do końca karnawału zajadać się codziennie tradycyjnymi pączkami smażonymi na głębokim tłuszczu. Niestety po pierwsze nie wytrzymałby tego mój zmysł powonienia, gdyż kiepsko znosi dom pachnący… Czytaj dalej Pączki pieczone z nadzieniem czekoladowym
brunetkawkuchnijedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą. Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem pudrem ja wolałam te lukrowane. Wg mnie
Dzieje kuchennej Wiewiórymiękkie, idealne dla najmłodszych, choć zyskały też swoje grono fanów wśród dorosłych. Ich mini rozmiary sprawiają, że świetnie sprawdzają się na wynos, do pracy, czy szkoły. Zdecydowanie lepsza wersja, tradycyjnych pączków. Składniki na pączki: 270 g mąki 200 g białego sera 3 łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka
NiePieprz.pltysiąc razy, inaczej będą niedobre . No i jak tu z tym dyskutować...? No nie da się. Na Tłusty Czwartek, który w tym roku wypada wyjątkowo wcześnie, przygotuję z Mamunią tradycyjne pączki (mamy plan). Zanim jednak to nastąpi, postanowiłam poeksperymentować nieco we własnej kuchni. Tym sposobem mam dla Was dwa naprawdę wyjątkowe przepisy. A zaczniemy od pączków czekoladowych... Z tymi pączkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarnawał , karnawał , karnawał ... Czas zabawy , rozpusty i szaleństwa .... Także tego kulinarnego . No to ja też dziś zaszalałam i zamiast tradycyjnych pączków .... słodkich , lepkich , nadzianych marmoladą , pieczonych w głębokim tłuszczu zrobiłam takie pieczone w piekarniku z soczystymi jabłkami. Ktoś powie ,że to podróbka ,że profanacja ... ale czasami warto skusić się na nieco zdrowszą wersję , szczególnie gdy jest
Malinowa Kawiarenka