Tłusty Czwartek nie może u mnie zabraknąć pączków. Tym razem usmażyłam tradycyjne pączki z nadzieniem z róży, lukrem i skórką pomarańczową. Mmmmmm.... palce lizać! ;) Ktoś kiedyś powiedział, że prawdziwy pączek musi mieć chrupiącą skórkę, być mięciutki w środku a po naciśnięciu wrócić do poprzedniego kształtu a do tego ma być lekki jak puch..... I moje takie są! Po prostu doskonałe
Smakołyki Asiutęsknieniem. Wiadomo bowiem, że oby cały rok był obfity i bogaty, nie można sobie w ten dzień odmawiać pączków, faworków, oponek i innych rarytasów. Oprócz pączków hiszpańskich, najbardziej lubię tradycyjne pączki z konfiturą z róży. Takie właśnie dzisiaj przygotowałam dla mojej rodziny. Wam też je polecam :) SKŁADNIKI: na 12 małych pączków lub 6 dużych 35 g cukru 25 g świeżych
Kuchnia w opałachwariatkowa. Nie trzeba się martwić o to, że ciałka przybędzie (choć patrząc w lustro poznaję kogoś, kto chciałby go trochę przygarnąć). Pączki pieczone! Niezbyt skomplikowane, nieociekające tłuszczem, mocno nadziane i wg mnie lepsze od tradycyjnych (ale, to już kwestia smaku). Można je wykonać w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Plusem jest to, że wchodząc do domu delektujemy się aromatem(...)produkty kosmetyczne Pączki są bardzo dobre w obu wersjach. Oczywiście jest różnica pomiędzy tradycyjnym, a tym nie zawierającym glutenu. Bg są nieco twardsze i bardziej kruche. Przypominają coś pomiędzy tradycyjnym pączkiem, a bułeczką. Polecam. Szybkie, proste i w moim skromnym odczuciu łasucha - bardzo dobre! Pączki pączkami, ale i inne propozycje czekają, m.in: OPONKI SEROWE - ( przepis
Wypisz Wymalujpączki z gotowanymi ziemniakami nadziane czekoladowym ganache. Dodatek tłuczonych ziemniaków nie jest przypadkowy. Ziemniaki odgrywają tutaj bardzo ważną rolę, mianowicie przedłużają świeżość i wilgotność pączków. Jeśli co roku smażycie tradycyjne pączki z marmoladą, zróbcie wyjątek i spróbujcie zrobić właśnie te! Serdecznie polecam :). Składniki: (na ok. 25 średnich pączków) Ciasto: 400 g ziemniaków 50 g miękkiego masła
Nastoletnie Wypiekaniezłoty lub jasnobrązowy kolor - gorące pączki odkładać na talerz przykryty grubą warstwą ręcznika papierowego - jeszcze ciepłe pączki nadziewać, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem Pączki ziemniaczane są cięższe od tradycyjnych pączków, jednak spora ilość drożdży sprawia, że są mocno wyrośnięte, co widać w przekroju pączka. Można je nadziewać w dowolny sposób, również przed smażeniem, jednak wpłynie to dodatkowo na ciężar
Smakołyki BerenikiTłusty Czwartek - tradycyjnie pączki, tym razem w nieco mniej tradycyjnej odsłonie... Bardzo szybkie w wykonaniu, nie powinny sprawić nikomu problemu :) Trochę "cięższe" niż klasyczne, delikatnie waniliowe, w mini wersji na jednego kęsa. Składniki: 400 ml serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio) 2 i 1/3 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli kieliszek wódki
Piąty grzech głównyMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)pszennej, ja dostosowałam go do mąki orkiszowej, stąd zmiany w ilościach mąki. Mój przepis to ok.1,5 porcji oryginału, który znalazłam tutaj.Co najważniejsze - smakują jak najzwyklejsze, smażone na tłuszczu pączki, są nie do odróżnienia, a jednak duuużo zdrowsze. U nas zagoszczą jeszcze nieraz. Polecam ;-)Składniki:- 630g mąki orkiszowej typ 750- 255g miękkiego masła- 70g świeżych drożdży- 4 jajka- 1 żółtko
Smaczne Zdrowepączki to moja propozycja na to święto. Polecam je szczególnie tym osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu i nabiału. Oczywiście, nie będę Was oszukiwać, to nie są tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem konfitury z róży. Ekspresowe, bezglutenowe pączki smakiem przypominają mini pączusie. Tak naprawdę, nie czuć w ogóle, że nie ma w nich mąki pszennej(...)jeszcze, gdybym dalej musiała Was przekonywać do ich przygotowania to mogę powiedzieć, że przygotowuje się je w dosłownie 30 minut A na te tradycyjne potrzebujecie przynajmniej 2-3 godzin To co? Smacznego Ekspresowe, bezglutenowe pączki przepis na 30 pączków 300 g mąki ryżowej 3 łyżki ksylitolu 100 ml mleka kokosowego jajko 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia laska wanilii
365 dni dookoła kuchnimisy i uruchamiamy raz jeszcze na minutę, na prędkości 7. Nóż do wyrabiania wyjmujemy, a ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w temp. 30 °C. Sposób przygotowania tradycyjny: Pączki: Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Jajka oraz żółtko ucieramy na pulchną masę z dodatkiem pozostałego cukru. Ser mielimy(...)pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smażymy z dwóch stron w rozgrzanym oleju z dodatkiem 2-3 kostek ziemniaka. Rumiane pączki przekładamy na papierowy ręcznik i studzimy. Nadzienie: Przygotowałam je tradycyjnie- na kuchence gazowej, bo nie chciało mi się brudzić misy na tak małą ilość ;) ¾ szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z żółtkiem
Kuchnia w czekoladzieMamy dziś tłusty czwartek, a więc na naszych stołach zawitają pączki faworki czy gniazdka. W mojej kuchni powstały tradycyjne pączki w polewie i posypce z kolorowej czekolady. Dla każdego coś pysznego. Postanowiłam zjeść dwa pączki dziś sobie odpuszczam . Składniki: mąka pszenna 600 g mleko ciepłe 250 ml drożdże sypkie 16 g cukier 50 g cukier waniliowy 32 g masło
Różowa kuchniaKwadrans - tyle wystarczy, aby zrobić paterę pysznych, choć nietypowych pączuszków. Są nietypowe, bo nie zawierają jajek ani drożdży. Nie smakują też jak tradycyjne pączki. Mają bardziej chrupiącą skórkę, w środku są mniej puszyste, nieco bardziej wilgotne. Ich ogromną zaletą jest to, że robi się je w mig i mam wrażenie, że każdy poradzi sobie z przygotowaniem takiej wersji pączków
Kulinarne InspiracjeTłusty czwartek już jutro! Więc najwyższa pora na smażenie pączków. Długo zastanawiałam się, nad tym czy zrobić tradycyjne pączki, czy może poszukać ich zdrowej wersji. Ale pączek i zdrowy, to jakoś nie pasuje do siebie :) Pączek to pączek, musi być słodki i musi być w maśle :) Nie ma moim zdaniem lepszych pączków niże te z konfiturą różaną, mięciutkich i polanych
DefinicjaSmakuPrzepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej
Kuchnia MagdaLenycenie. Od razu skusiłam się na kilka paczek i zabrałam za robienie wypieków. Zbliża się tłusty czwartek, więc najpierw upiekłam pączki. Ciasto ma nieco inną konsystencję niż w przypadku tradycyjnych pączków, ale myślę, że to bardzo smaczna alternatywa i zadowoli wegańskie podniebienia :) niewegańskie też! Czytaj więcej
Kasia SarnaPączki z dziurką, oponki, amerykańskie doughnuts (donuts), zaraz po tradycyjnych pączkach przez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu
Made By Mom And SonTegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek . To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i tradycyjne pączki . Ale innych rodzajów jest bardzo wiele a jedne smaczniejsze od drugich - jest w czym wybierać! Dzisiaj pokażę Wam przepis na takie mini pączusie, które robi się błyskawicznie. Z podanej ilości składników wyszła
Smaczna Pyza