Tegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek . To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i tradycyjne pączki . Ale innych rodzajów jest bardzo wiele a jedne smaczniejsze od drugich - jest w czym wybierać! Dzisiaj pokażę Wam przepis na takie mini pączusie, które robi się błyskawicznie. Z podanej ilości składników wyszła
Smaczna Pyzaodróżnienia tych pączków od prezentowanej wcześniej wersji bezglutenowej, którą nazwałam wenecką. Sam proces przygotowania jest identyczny, a same pączki jeszcze pyszniejsze i o wiele łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych pączków na drożdżach, które w tym karnawale również namiętnie smażę. Pracę można sobie ułatwić wyciskając ciasto bezpośrednio na tłuszcz z foliowego woreczka z odciętym rogiem. Nie będą miały wówczas takiego
Wiem co jemmyślałam. Przygotowanie ich nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Sprawdzą się również idealnie na tłustoczwartkowym stole Masa na pączki jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Oczywiście różnią się one od tradycyjnych pączków, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie. A przy okazji polecam Wam także zajrzeć na podobne (szybkie) przepisy na: szybkie oponki jogurtowe , mini pączki waniliowe , faworki (na jogurcie) Składniki
Słodkie okruszkiroku bezkarnie i w nieograniczonej ilości. W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem
Bon appetit mon amieKarnawał w pełni, więc czas na kolejny przepis na pączki. Pamiętacie przepis na najdelikatniejsze pączki które serwowałam w zeszłym karnawale? Dziś przedstawię Wam przepis na tradycyjne pączki z różą, a raczej ze smażonymi w syropie płatkami róży, które przygotowałam w czerwcu z myślą właśnie o tych pączkach. Stosowanie takiego nadzienia wyklucza użycie tylki i nadzianie ich po usmażeniu
Rozpustne gotowaniepączki czy chrusty. Dziś jednak nie będzie o pączkach ani faworkach, przedstawię Wam bowiem oponki serowe. Są to pączki z dziurką z ciasta z dodatkiem twarogu, różnią się od tradycyjnych pączków tym, że mają w składzie nie drożdże, a sodę oczyszczoną. Z poniższego przepisu wychodzi 18 sztuk o średnicy 6-7cm. Oponki seroweSkładniki:250g mąki pszennej + do podsypania250g twarogu
Smakołyki BerenikiPrzygotowanie tradycyjnych pączków wciąż przede mną. Tym razem wybrałam szybki przepis na pączki hiszpańskie z Moich Wypieków . Bo one tylko wyglądają tak poważnie, a tak naprawdę są łatwe w przygotowaniu. Także składników nie trzeba wiele. Polecam zrobić je jeszcze dziś :) Niech Wam pójdzie w cycki albo w mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta
Pasja SmakuJuż niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta drożdżowego to zachęcam do przyrządzenia bananowych pączusiów - puszystych, lekko wilgotnych i bardzo smacznych :) Ciasto nie zawiera ani grama cukru, ponieważ same banany dodają słodyczy. Przed podaniem, pączusie możecie posypać cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu
UgotowaćMięciutkie, puszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą
cool and mintymoże mniej popularne niż pączki i chrusty ale w niczym im nie ustępują. Te delikatne pączki serowe z dziurką są pulchne, delikatne i o wiele szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych pączków. Najpyszniejsze zaraz po usmażeniu koniecznie oprószone cukrem pudrem. Oponki 500 g białego sera ( u mnie nie zmielony) 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru cukier waniliowy(...)oponki. Smażyć z obu stron na głębszym, dobrze rozgrzanym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Usmażone, osączyć z tłuszczu i obficie oprószyć cukrem pudrem. źródło: Moje Wypieki Artykuł Oponki – tradycyjne serowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadzień. Jednak postanowiłam opublikować go dopiero dzisiaj, ponieważ "pączki" te nie są takimi normalnymi pączkami. Co prawda smaży się je na głębokim oleju i formuje je jak tradycyjne pączki, jednak w swojej konsystencji, pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż do puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób
CookYourselfkilka dni tłusty czwartek i wielkie, pączkowe obżarstwo. Od wielu lat sama piekę pączki bo takie domowe, z ulubionym nadzieniem, są najlepsze. Na blogu znajdziecie przepis na tradycyjne pączki z konfiturą i pączki lukrowane ze skórką pomarańczową TU. Dziś mam pączki na bogato-z czekoladowo karmelowym kremem z solą morską i orzechami włoskimi. Krem zakupiłam w Tesco, nie jest
Kasia i jej kobiecy światsumienia można mieć jedząc dietetyczne pączki , które Wam ostatnio przedstawiałam. Dzisiaj jednak przepis na mini pączki. Idealne na dwa kęsy, idealne do małych rączek i zawsze znacznie mniejsze od tradycyjnego pączka, więc można więcej zjeść. Ja ich nie nadziewałam, tak na prawdę z tego względu, że domownicy nie mogli się już doczekać jedzenia. Wyszły pyszne Składniki: - 30 g drożdży - szklanka
dom-agi.plDzisiaj zapraszamy na tradycyjne pączki z różą. Przepis pochodzi od naszej babci Składniki: - 350 g mąki - 35 g drożdży - 50 g cukru - 1/2 szklanki mleka - 4 żółtka - 50 g masła - szczypta soli - 1 łyżka spirytusu - konfitura z róży - cukier puder do posypania - olej do smażenia Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą
Kuchenne Wariacjezwykły pączek ma ok 350 kcal. Z tego przepisu jestem całkiem zadowolona. Pączki smakują jak pączki, a nie jak drożdżowe bułeczki, jedynie skórkę mają chrupiącą, co odróżnia je od pączków tradycyjnych. Zrobiłam nadzienie budyniowe, można je oczywiście zastąpić marmoladą czy dżemem. Składniki (na ok 12 pączków) : 250 g mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko
e-PrzepisyKulinarne