Już od jakiegoś czasu robię mini pączki ale jakoś na blogu jeszcze ich nie zapisałam. Naprawiam swój błąd i oto przedstawiam mini pączki. Pyszne, wilgotne, a dla niektórych to kultowy deser robiony podczas zajęć ZPT w szkole podstawowej. Wystarczy zaledwie wymieszać kilka składników i już prawie gotowe. Składniki: 300 g sera białego najlepiej z wiaderka lub dwa małe(...)ubić lekko mikserem. Dodać cukier puder, serki, ekstrakt. Wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy uformowane łyżką kulki ciasta i smażymy na złoto-brązowy kolor. Pączki bardzo łatwo się obraca więc ładnie się smażą. Wyciągamy usmażone pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Dodaj
Pysznie & Pięknieśliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką? Ciasto: 250 mąki pszennej 4 g drożdży instant – 1/2 paczki 1 małe jajko 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: Śliwki (połówki) 1 łyżka cukru Kruszonka: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodstaw w ciągu 1 godziny. Jak przygotować pyszną drożdżówkę zawijaną z owocami? Ciasto: 250 mąki pszennej 4 g drożdży instant – 1/2 paczki 1 małe jajko 3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: domowy mus jabłkowy bez cukru borówki, poziomki cukier puder Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędosyć spora, więc mały zapasik będzie! Wprost idealnie nada się do nadziewania rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych
Rozpustne gotowanieŁosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama(...)brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 45 minut (czas dla małych ziemniaczków, średnie muszą się piec co najmniej godzinę). Duszony jarmuż: Jarmuż myjemy (chyba, że kupiliśmy już umyty w paczce), osuszamy i pozbywamy się grubych łodyg
Poezja smakuJutro ostatki. A jak ostatki, to może skusicie się na drożdżowe warkoczyki, jako alternatywę na ostatkowe pączki.... Choć bez nadzienia, są równie pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki: 200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało
Mia Cucina Sofietaminutę. Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 8 min w temp. 225st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościgryczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej 400 ml ciepłej wody paczka drożdży suszonych 4 łyżki oleju Łyżka cukru Łyżka...Dalej bezglutenowo. Bułeczki gryczano kukurydziane :) mało wyrośnięte ale pyszne is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłosamo jak mają i wady. Te smażone mają coś w sobie, aromat skórki, jej chrupkość, charakterystyczny smak.... pieczone tego nie mają. Choć odmówić im zapachu nie można, ale to ciągle bardziej zapach drożdżówki niż nawet średniej jakości pączka. Czytaj więcej
bistro mamaSkładniki: na biszkopt: 3 jajka po 3/4 szklanki cukru i mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę kawową: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kostka masła na wierzch: paczka herbatników kakaowych 600 g serka homogenizowanego 200 g czekolady deserowej 200 ml kremówki 30% 2,5 łyżki żelatyny Upiec biszkopt: białka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię to ciasto to już wiedziałam, że zniknie w momencie. Ostatnio częściej goszczą u nas ciasta bez pieczenia i jak się okazuje nie są wcale gorsze. Skoro można ułatwić sobie pracę, to dlaczego nie:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników maślanych 4 łyżki powideł śliwkowych 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 125 g masła 3 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodrobinę rozpusty.Składniki:*Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukrupół łyżki octu1 łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa:2 opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2 sztuki dobrej jakości białej czekolady*Dodatkowo:paczka płatków migdałowychWykonanie:Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku
Piekę, bo lubiętackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączusie ostygną, posypuję je cukrem pudrem. Następnie zrobiłam PĄCZKI SEROWE Składniki: 800 g mąki 800 g twarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek) Nadzienie według(...)mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. W głębokim rondlu rozgrzewam olej. Ciasto nakładam zwilżoną w oleju łyżką stołową i smażę na rumiany kolor z obu stron. Podczas smażenia pączki same przewracają się z jednej strony na drugą. Po usmażeniu wykładam je na tackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączki wystygną kroję je na pół, smaruję dżemem
Zdrowo i kolorowoChyba wszyscy znają pączki z serka homogenizowanego, ja przedstawiam je w wersji pikantnej. Szybkie pączki z papają i curry Składniki: - 125 g serka Apetina kremowy naturalny - 175 g serka Apetina India - papaja i curry - 1,5 szklanki mąki - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier puder(...)olej Przygotowanie: Serki wkładamy do miski i mieszamy z jajkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Olej grzejemy w płaskim garnku (można smażyć w frytkownicy). Niewielką łyżką nakładamy porcję ciasta na olej(można z dużej łyżki zdejmować małą). Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze
Kulinarne życieburaków 300 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego) 5 jajek średniej wielkości 275 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kakao 375 g brązowego cukru (można też użyć drobnego cukru do wypieków) 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka z 1 pomarańczy dodatkowo trochę tłuszczu do wysmarowania(...)pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować dokładnie blenderem. dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując (normalnym mikserem do ciast). w drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. dokłanie wymieszać. dodać zmiksowaną masę buraczaną, chipsy czekoladowe i skórkę pomarańczową. wymieszać szpatułką do połączenia składników. ciasto przełożyć do formy, wygładzić
w mojej kuchnicukru 1 cukier waniliowy 25 dag sera białego półtłustego 2 szklanki mąki tortowej 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe łyżeczki octu 2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wkruszamy ser i miksujemy
Izabelawkuchnisię z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci, uwielbiałam podglądać jak babcia(...)mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia? Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku a możemy się nim szybciej zajadać;)) Składniki
Z miłości do słodkości