masło (kostka 20 dkg) * 1/2 l mleka * cukier wanilinowy 16 g * 1 szklanka cukru Dodatkowo: *duża paczka delicji * 2 galaretki pomarańczowe Zrobiłam biszkopt. Białka ubiłam na sztywną pianę z cukrem, dodałam żółtka. Wsypałam przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszałam i przelałam ciasto do formy 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam
Pieprzyć z Fantazjąwypróbowania. *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka 100 g cukru(...)orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki mleka 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 kieliszka spirytusu dodatkowo: duża paczka herbatników miękka polewa czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapostanowiłam je trochę odchudzić. Takie pączki mają o połowę mniej kalorii od tradycyjnych i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Osoby, które obowiązują restrykcje dietetyczne powinny się zdecydować na pieczoną wersję pączków. PIECZONE PĄCZKI Składniki na 12 pączków: 80 ml ciepłego mleka 300g mąki pszennej pełnoziarnistej przesianej przez drobne sito 40g drożdży 50g cukru 3 jajka duża szczypta soli(...)Piec 10-12 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wyciągnąć i ostudzić. Wykończyć za pomocą odrobiny cukru pudru lub własnoręcznie przygotowanego lukru – 100g cukru rozpuścić w soku z 1/2 cytryny i posmarować pączki. Świetnie smakują także saute, bez cukrowania/lukrowania. 1 pieczony pączek z lukrem to ok. 230kcal , 30g węglowodanów, 6g białka, 9g tłuszczu dla porównania tradycyjny, klasyczny paczek
DietologSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje(...)dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, dynię oraz żółtka. Kiedy się wymieszają dodajemy paczkę zmielonych migdałów i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem. Masę przekładamy do grubo wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdalami foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 50 minut w 160 stopniach na średniej półce piekarnika. Opcja: Jeśli mamy w domu palnik
Ugotowane pozamiatanestandardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie dobrze spisało się poukładanie ich na blaszce i wstawienie do pieca na najmniejszą możliwą temperaturę (ok. 40 stopni). W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć część
CiastkozercyTłusty czwartek już jutro. Prawie co roku piekę faworki (chruściki) jednak w tym roku mój mężuś zażyczył sobie również pączusie. A więc dzisiaj upiekłam faworki (dla moich szkrabów) a jutro pączki. Oczywiście przepis i fotki pączków pojawią się jutro. Dzisiaj zachęcam do przepisu na te faworki, ponieważ są bardzo kruche, wręcz rozpływają się w ustach :) Składniki
Amatorka kuchennaroku przybywa osób, które dostaną na święta pudełko wypełnione po brzegi słodkościami. I magią. Bo to ciasteczka Karolki. Dokładnie takie jakie piekła, takie na jakie wszyscy czekamy cały rok. Na kilka dni przed świętami listonosze roznoszą te paczki krętymi drogami w różne strony świata. Czasami zazdroszczę, że to nie ja dostanę jedną z nich, bo choć znam przecież cudowny zapach(...)jeść. Tym lepiej - bo większość z nich ponownie ozdobi nasze choinki, stoły lub trafi do pudełek z prezentami dla przyjaciół. I tak otacza nas magia babcinych pierniczków, wspólnego pieczenia, radości dekorowania i tego co takie piękne - dzielenia się z innymi. Nie będzie jaskrawych bombek, pulsujących jaskrawo oświetleń. Będzie to co łączy nas od zawsze - magia, bo wciąż wierzymy
KUCHARNIAmleka - sypkie kakao - 1 czekoladę - musli - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) + musli (ja dodaje 1/4 paczki) Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką
upichconaminut A na te tradycyjne potrzebujecie przynajmniej 2-3 godzin To co? Smacznego Ekspresowe, bezglutenowe pączki przepis na 30 pączków 300 g mąki ryżowej 3 łyżki ksylitolu 100 ml mleka kokosowego jajko 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia laska wanilii sok z cytryny łyżka rumu + olej do smażenia. Do miski wsyp ksylitol, dodaj jajko i całość ucieraj za pomocą trzepaczki(...)miksera. Dodaj ziarna wanilii, a następnie proszek do pieczenia wymieszany z mąkę ryżową (powoli, cały czas ucierając). Do tak przygotowanej mieszanki dodaj rum, sok z cytryny i mleko kokosowe, cały czas miksuj, tak aby uzyskać jednolite ciasto. Powinn być lekko płynne (ciasto najlepiej ocenić wlewając je na gorący olej – gdy się nie rozpada to jest idealne :)) w przeciwnym wypadku
365 dni dookoła kuchniminuty. Przesmażone udka przełóż do formy do pieczenia. 2. CEBULA (1 min) Cebulę obierz, przekrój na pół i w ćwiartki. Przełóż do formy do pieczenia. 3. MARYNATA (2 min) Składniki marynaty wymieszaj w misce i pokryj nią mięso oraz kawałki cebuli. Wszystko równomiernie rozłóż w formie do pieczenia. 4. PIECZENIE ETAP 1 (20 min) Formę włóż do rozgrzanego piekarnika(...)dwóch stron przez 3-4 minuty, przypraw ją odrobiną soli. 6. PIECZENIE ETAP 2 (5 min) Do brytfanki przełóż podsmażoną dynię, całość delikatnie polej utworzonym płynem – następnie przykryj formę folią aluminiową i piecz przez kolejne 30 min. Następnie zdejmij folię, podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 10 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Wyjmij formę
Nerds KitchenSkładniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia barwniki w proszku: żółty, różowy, niebieski łyżeczka naturalnego ekstraktu z pomarańczy na przełożenie: 250 g serka mascarpone 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny dodatkowo: paczka podłużnych biszkoptów 150 g cukierków lentilki Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagalaretki, użyłam wiśniowej + 300ml gorącej wody 2 pomarańczowe galaretki + 600ml gorącej wody około 180g delicji w ciemnej czekoladzie (dwie paczki, ale trochę ciastek zostanie) około 180g ciastek typu delicje w jasnej polewie Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle
Mała CukierenkaSkładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 500 g serka waniliowego 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 opakowania mleka w proszku 2 łyżki żelatyny 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych Poncz: 7 łyżek cappuccino 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny Sposób przygotowania: Białka ubić
Cukiernia Pychotkisposób na szybkie pączki. W sumie nie wyglądają jak te prawdziwe pączki, są znacznie mniejsze, ale smakują równie pysznie :) Przepis znaleziony w jakiejś gazecie przez mojego tatę lata temu. Składniki: 1,5 szklanki mąki 3 jajka 300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu + olej lub smalec(...)smażenia cukier puder po posypania Sposób przygotowania: 1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie. 2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Radzę sprawdzić, czy w pierwszej porcji pączki są usmażone w środku. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas smażenia. Pączki smażymy na małym ogniu. 3. Podczas
Kuchnia domowa Aniserka homogenizowanego waniliowego Poncz: 300 ml bardzo mocnej kawy 100 ml likieru kawowego + 1 duża paczka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką. Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy
Domowa cukiernia Ewyorzechów włoskich zmielonych 10 dag wiórków kokosowych 10 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki Krem 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 5 żółtek 1 kostka masła Ponadto 3 paczki delicji szampańskich 150 gram alkoholu 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka
kgwjanczewo