zagościły w mojej kuchni w ramach świątecznej współpracy z Helio. Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na Facebook moją słodką paczkę niespodziankę. Składniki: (na 4 sztuki) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1/3 szklanki oleju 1 jajko 4 czubate łyżeczki masy krówkowej
Słodkie okruszkistopni), spirytus (dzięki niemu pączki będą mniej nasiąkały tłuszczem) i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w żadnym razie nie wolno dodawać maki,bo pączki wyjdą twarde. Do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejnych 5 min. Tak przygotowane ciasto wykładamy do czystej misy, posmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem na 2 godz(...)czynność do wyczerpania ciasta. Kółka układamy na posmarowanej olejem powierzchni (nie posypujemy mąką, bo będzie paliła się podczas pieczenia) i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Muszą podwoić swą objętość. Woreczek cukierniczy z długą tylką do nadziewania pączków/muffinek napełniamy dżemem. Rozgrzewamy olej do 170 stopni (w takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć
Kuchnia Łukaszaręce paczka szpinaku typu baby. Ogólnie szpinak najczęściej ląduje w moim zielonym koktajlu, albo jako sos szpinakowy do makaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał...Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłojajek ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ szklanki mąki krupczatki 1 ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu barwniki spożywcze w proszku: czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy krem: zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 1 paczka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny dodatkowo: mocna herbata z cytryną powidła 300 g cukierków
Mama Gotujetorebka cukru waniliowego Składniki na galaretkowy wierzch ciasta: 2 galaretki pomarańczowe 2 małe lub 1 duża paczka delicji o smaku pomarańczowym Wykonanie biszkoptu: Ubij białka na sztywną pianę, dodaj rozbełtane żółtka wraz z cukrem. Następnie dosyp delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Wykonanie ciasta makowo-kokosowego: Białka ubij
Mania Wypiekaniagalaretki (świetnie sprawdzą się takie o smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych) 3 paczki herbatników czekolada deserowa + kilka łyżek mleka rozpuszczone w kąpieli wodnej orzechy włoskie na posypkę Najpierw należy upiec biszkopt. Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez
Simply FoodChlebek bardzo pyszny, im starszy tym lepszy. Trzeba pieczenie zaplanować conajmniej na 3 dni przed, ze względu na zakwas. Zakwas możemy przechowywać w lodówce dłużej, więc
gotuj ze mnąW Lidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na ciasto: * 4 szklanki mąki pszennej * 5 żółtek * pół szklanki cukru * 1 kostka masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki ciemnego kakao * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% Składniki na piankę bezową: * 5 białek * 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce(...)pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na końcu zetrzeć na tarce, na wierzch jasną, mniejszą część ciasta z zamrażalnika. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec je około 50 minut. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieJutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były to moje ulubione. Delikatne w smaku, puszyste w środku i z dużą ilością lukru. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nazywają się hiszpańskie? Bo przecież w Hiszpanii próżno ich szukać. Jak ktoś zna odpowiedź, to proszę(...)razem z jajami, dodając je jedno po drugim. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką. Na papierze do pieczenia, zawczasu posmarowanym olejem, wyciskać okręgi z ciasta o średnicy 6-8 cm. Wyciąć kwadraty z papieru z naszymi pączkami. Olej rozgrzać w rondlu do 180 stopni. Wrzucać na niego po kilka pączków z papierem do góry. Gdy po zanurzeniu
Food Squarewspaniały smakowo miks, spróbujcie efekt - zapewniamy zawsze udany! Składniki: 2,5 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy nadzienie 1 słoik dżemu z wiśni 1 paczka biszkoptów okrągłych polewa 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 1/2 kostki masła Wykonanie: Mikserem
kgwjanczewoserka homogenizowanego waniliowego łyżka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder olej Przygotowanie Wszystkie składniki (prócz oleju i cukru pudru) wkładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto odrywamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które wkładamy na rozgrzany w rondlu olej. Pączki smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Usmażone układamy na talerzu wyłożonym
e-PrzepisyKulinarnezeszłym roku były pączki z jogurtem, tak w tym roku będą z kefirem. Pączki są mega puszyste i bardzo smaczne. Kompletnie nie czuć, że zrobione z kefirem. Składniki : 2 jaja 180 g kefir 200 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie : mokre składniki wymieszaj razem do mąki(...)dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól - wymieszaj powoli dodaj suche składniki do mokrych w niedużym garnku podgrzej olej łyżeczką nakładaj niewielkie porcje (niewielką ilość ciasta wrzuć delikatnie na olej , jeśli szybko odejdzie od dna to oznacza że temperatura jest odpowiednia ) smażymy pączki na złoty kolor z obu stron dokładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym tak aby odsączyć tłuszcz
Gotowanie z pasjąszklanka cukru 1 szklanka oleju 140 g mąki ryżowej 140 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kakao 1 paczka cukru wanilinowego (16g) 3-4 marchewki garść posiekanych orzechów włoskich i kilka sztuk całych do dekoracji 1 szklanka cukru pudru(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 4. Następnie stopniowo wlewamy olej dalej miksując na najwolniejszych obrotach. 5. Następnie dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, sodą i solą i dalej miksujemy na najwolniejszych obrotach. 6. Następnie dodajemy cynamon, kakao i przyprawę do piernika, miksujemy. 7. Następnie stopniowo dodajemy startą marchew i miksujemy. 8. Na końcu dodajemy
Kawa z mlekiemtych co mają ciut więcej doby pomysł na ekspresowe pączusie. Tego nie robi się godzinami. Jedna porcja pączków zabrała mi ok. 25 minut od wymieszania po usmażenie. Składniki: * 380 g serka homogenizowanego waniliowego * 1,5 szklanki mąki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 3 jajka * olej do smażenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam i dodałam pozostałe składniki
Pieprzyć z Fantazją