Świąteczna kawa piernikowa z piankami Idealna na deser, idealna by obudzić się do życia i zacząć przygotowania do Świąt. Pracy jest mnóstwo, a czasu coraz
Słodkie okruszkizazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka rumu - skórka starta z 1 cytryny Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder(...)pieczenia, dodajemy sól i startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy
mojewypiekiinietylkozazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka rumu - skórka starta z 1 cytryny Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder(...)pieczenia, dodajemy sól i startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy
mojewypiekiinietylkoziołami prowansalskimi. Do skropienia mięsa i ziemniaków zastosowałam 100 % olej rzepakowy Rapso, który ostatnio dostałam w paczce od Świadome Odżywiane.Olej ten powstaje z wyselekcjonowanych upraw. Jest on , tłoczony na gorąco i nieekstrahowany chemicznie. Olej jest doskonały do pieczenia smażenia, gotowania, pieczenia, oraz do sałatek, gdyż doskonale zastępuje oliwę. Opakowanie jest szklane (0,75 l) o ciemnozielonym kolorze, co chroni(...)Rolady z indyka i ziemniaki piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączonym termoobiegiem przez 45 minut, w połowie tego czasu rolady obróciłam na drugą stronę, a ziemniaki również przemieszałam. Smacznego, polecam w ten sposób przygotowane rolady. Do rolad podałam sałatkę z roszponki, pomidorów i ogórków. The post Rolady z indyka pieczone z rozmarynem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstężała. Nic prostszego. Można ją udekorować świeżymi truskawkami, malinami czy jagodami. Polecam! 1 paczka krakersów lub berbatniki Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 200 g. masła 3/4 szklanki mąki 2 jajka0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć krakersy bardzo ściśle. Masa budyniowa: jedną szklankę mleka zmiksować z mąką i jajkami. Resztę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś kolejne szybkie ciasto bez pieczenia z moimi ulubionymi bananami. Można użyć maślanych lub kakaowych herbatników, wedle upodobana. Ciasto jest bardzo proste, pyszne i pięknie się prezentuje. Składniki: 5 paczek herbatników 6 bananów sok z cytryny do pokropienia bananów, aby nie ciemniały 2 galaretki pomarańczowe Składniki na krem: 750 ml mleka 1 cukier waniliowy 200g cukru 3 żółtka(...)cukrami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, dobrze ucierać na puszysty krem. Banany obrać, zgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny. Dodać do kremu budyniowego. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciastka układamy na papierze, wykładamy 1/3 masy. Przykryć kolejną warstwą herbatników i masą. Całość przykryć pozostałą częścią ciastek na którą wykładamy trzecią warstwę masy. Banany kroimy w plastry, kropimy
Słodki Zakątekcukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 duża butelka zielonego soku przecierowego (np. Pysia) 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa II: 0,5 l. śmietany kremówki 1 galaretka zielona (agrestowa/kiwi/gruszkowa) Dodatkowo: 2-3 paczki ciastek z galaretką (typu delicje) 2 galaretki zielone (agrestowe/kiwi/gruszkowe) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejeżeli macie szczelną blaszkę, można ominąć ten krok, ale zalecamy jednak wyściełać ją papierem do pieczenia. 2. PIEKARNIK: > w tym momencie można włączyć już piekarnik, aby się nagrzał – 180 stopni, opcja góra i dół. 3. KRUSZENIE HERBATNIKÓW (3 min): jeśli macie blender, zmiksujcie całą paczkę herbatników na drobny piasek. Jeśli nie, przerzućcie je do głębokiego naczynia i pokruszcie przyciskając kubkiem
Nerds KitchenPączki hiszpańskie Pączki te stanowią bardzo miłą odmianę od naszych rodowitych pączków, początkowo myślałam, że będą smakować jak ptysie, jednak ich smak jest całkowicie inny. Składniki: (na około 25 pączków) 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 100 g masła 4 jajka Dodatkowo: lukier olej do smażenia Przygotowanie: W garnku zagotować 1 szklankę wody, z masłem, cukrem(...)miksując. Powstanie gęsta, lśniąca masa, którą należy przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy). Na papier do pieczenia wycisnąć kółka o średnicy ok. 6-8 cm, zachowując odstępy pomiędzy. Papier porozcinać na kwadraty. Olej rozgrzać w rondlu. Do rozgrzanego oleju wkładać partiami pączki (wraz z papierem). Stroną bez papieru do dołu. Po chwili papier powinien swobodnie odchodzić od pączków. Smażyć
My sweet a lifeprzesłodzone i na pewno tysiąc razy lepsze od sklepowych. Zatem jeśli boicie się robienia tradycyjnych pączków, albo zwyczajnie nie macie czasu spróbujcie koniecznie tych. Składniki: ok 300 g serka homogenizowanego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę, ciasto powinno(...)wielkości orzecha włoskiego) i wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Pączusie się obracały i przy okazji nabierały kształtu. Smażymy je na złoty kolor (ok 6-7 minut) kontrolując temperaturę tłuszczu, by pączki się nie spaliły. Układamy na ręczniku papirowym, który wsiąknie nadmiar oleju. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Temperatura podczas smażenia nie może być też zbyt niska, bo pączki wchłoną
Cynamonowe szczęściewałkiem rozbijamy na małe kawalki, ale nie miał. Następnie sezam prażymy go i mielimy w młynku do kawy na drobny miał. Wyrabiamy ciasto: Do miski dajemy mąkę,proszek do pieczenia,sól cynamon i cukier Mieszamy bardzo energicznie Dodajemy sezam i pokruszone migdały. Następnie olej,nie wlewajmy wszytkiego na raz stopniowo bo ciasto za każdym razem może wyjśc inaczej,musimy uzyskać(...)formujemy je cały czas gniotąc a nie w zwykłe kuleczki które tworzymy bardzo często np. wyrabiając pączki muszą one być gładkie i nie mogą mieć widocznych połączeń. Na wschodzie mają wprawę,ale my dopiero się uczymy ;-) Więc na papier do pieczenia układamy nasze cisteczka. Nie będziemy smarować ich olejem wystarczająco są one tłuste. Pieczemy w tej temperaturze 25 min.(180C
Viola cooks with passionjajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy: 0,5 litra mleka pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru pasta lub cukier waniliowy ponadto: duża paczka herbatników duża paczka krakersów puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan fixu
Pysznie & Piękniechce mi się piec bardzo lubię sięgać po przepisy ciast bez pieczenia. Dawno nie jadłam sernika składniki 50 dag sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 kopiate łyżki cukru pudru 1 paczka herbatników pepitki 2 śnieżki 1 szklanka mleka 2 galaretki bursztynowe o smaku coli owoce – nektarynki 6 kostek czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej przygotowanie Blaszkę
Moje Wyrobykukurydzianą, dlatego zamieniłam ją na jaglaną. W efekcie powstały mega pyszne bułeczki, które jak dla mnie mogą zastąpić tradycyjne, karnawałowe pączki Bułeczki jaglane przepis na 10 bułeczek 250 g mąki jaglanej 100 g mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego 100 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu 30 g rodzynek
365 dni dookoła kuchniBrownie na niedzielę, choć wątpię, czy do niedzieli jeszcze będzie. U nas wszystko z czekoladą idzie w mig. Po pączkach już nie ma śladu. Brownie dopiero co upiekłam… To ciasto jest tak mocno czekoladowe i ciężkie, że zawsze piekę je w małych porcjach. Jak dla mnie jeden kawałek wystarczy…na parę godzin. Czekolada i maliny to idealne połączenie
codojedzeniaSkładniki: 4 serki homogenizowane (400 g) 4 jajka 3 łyżeczki cukru 1 proszek do pieczenia 3 szklanki mąki 1 łyżka octu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto nakładać łyżką … Czytaj dalej Pączki z serka
czarrna od kuchniJeżeli chodzi o pączki, to z sentymentem wspominam zwłaszcza te kładzione łyżką bezpośrednio na tłuszcz. Moja babcia potrafiła w okresie Tłustego Czwartku piec je codziennie, zaczynając już kilka dni przed a kończąc przed Środą Popielcową, lub dopóki każdy z nas nie miał ich dość :-) Może i nie są idealnie równiutkie, za to bardzo proste w wykonaniu i szczególnie powinny ucieszyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyokresie karnawału na naszych stołach królują głównie pączki, faworki, oponki itp. i nie jest to tradycja wg mnie oklepana, gdyż w innej porze roku mało kto piecze te pyszności. Ja na swoim stole również już gościłam w/w smakołyki. Dziś chciałam się podzielić z moim przepisem dzieciństwa na oponki pamietam jak pędziłam do sąsiadki i je tam zajadałam. Myśle, że każde
Kubki smakuśmietanki kremówki 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawykałaczkę . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano . Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na półmisku i posypujemy startym na tarce
Smakowite Daniaczasu mi starczy, i czy będzie komu jeść. Ostatnio sporo smakołyków przynoszę też ze szkoły, i choć robię C. duże paczki do pracy, ku uciesze jego kolegów, to i tak mamy więcej, niż dajemy radę zjeść. Nie wypada więc piec czegoś więcej... A dzisiaj, w temacie jeszcze z Wielkanocą niezwiązanym, mam dla Was przepis na idealne masło orzechowe. Na początku
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietankowa:2 opakowania serka Bielucha0,5 l śmietany 30%2 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudru6 białek2 łyżki cukru pudru2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i pod koniec dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia. Należy uważać, z ciastem
ciastkarnia na kruchym spodzie