Domowy chleb prosto z pieca nie ma porównania z tym kupnym. Wcale nie trzeba posiadać jakiś specjalnych urządzeń by go upiec, bo wystarczy piekarnik i albo dobry mikser do połączenia składników. Składniki: - 1/2 kg mąki orkiszowej - 250 g mąki pszennej - 2 paczki suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju - 1 i 1/2 szklanki
Zainspirowana w kuchniKolejne ciasto z serii "Moje ulubione" Czyli czas aby wam przedstawić ciasto cytrynowe :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka(...)pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: około 2 paczek herbatników Wykonanie: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej
W Moim Magicznym Domucukru wanilinowego (16 g);3/4 szklanki białego cukru;2 płaskie łyżki mąki pszennej;2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;500 ml mleka;250 g miekkiego masła;150 g wiórków kokosowych.Dodatkowo:2 paczki karkersów (po 180 g);50 g wiórków kokosowych.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić żółtka, dodać cukier wanilinowy, 1/2 szklanki cukru i utrzeć mikserem na puszystą(...)utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń. Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem.Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy kokosowej, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej.Wierzch ciasta posypać wiórkami
Gospodyni Miejskawody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%) Dodatkowo 2 paczki herbatników szkolnych 3/4 szklanki rumu (nie dałam) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połaczenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć
O kuchni z uczuciemTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast i lubię je przygotowywać na wiele sposobów składniki 3 paczki biszkoptów podłóżnych 50 dag serka mascarpone 3 opakowania śmietan fix 700ml kremówki 36 % 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomaranczowe kakao 4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w przegotowanej wodzie blszka wymiary 24 x 24 przygotowanie(...)kosteczkę. Śmietanę i śmietan fix-y ubić na sztywno, żółtka i cukier puder utrzeć mikserem a potem połączyć z ubitą śmietaną i odłożyć do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wszystkie biszkopty przed ułożeniem w blaszce maczamy w kawie śmietanę najlepiej jest podzielić 3 częsći tak samo pokrojone brzoskwinie i każdą z nich wymieszać żeby mieć równe warstwy, brzoskwinie wymieszać
Moje Wyrobywymagają wyrastania ani miksowania ciasta. Wierzch pączków to chrupiąca skorupka z mięciutkim i puszystym środkiem. Nie są tłuste, za to lekkie jak chmurka. PRZEPIS 🌿 mąka 200 g. 🌿 jajko 1 szt. 🌿 jogurt naturalny mały ( 180 g. ) 🌿 sok z połowy cytryny 🌿 księżycówka lub inny alkohol 5 łyżek 🌿 proszek do pieczenia 2 łyżeczki 🌿 szczypta soli 🌿 cukier puder(...)smażenia Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać jajko, jogurt, sok z cytryny, alkohol i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozgrzać olej. Na łyżkę nabrać ciasto i włożyć do oleju. Gaz lekko zmniejszyć i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Ostygnięte pączki można posypać cukrem pudrem
Kuchnia Paulettesopakowania zniewala zapachem) zieloną herbatę „Truskawki w szampanie” od CoZaHerbata.pl To wspaniała zielona herbata na bazie chińskiej Senchy z pysznymi i aromatycznymi dodatkami (truskawki, lawenda, pączki róży, rodzynki). Polecam! Ja uwielbiam ją pić od tak lub w towarzystwie czegoś tak pysznego jak dzisiejsze waniliowe babeczki z bananami Wszystkich wielbicieli dobrej herbaty zapraszam do sklepu CoZaHerbata.pl Dodatkowo(...)wysokości masą. Pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Babeczki najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznej herbaty. Ja polecam Wam zieloną herbatę „Truskawki w szampanie” od CoZaHerbata.pl Wspaniała, niezwykle aromatyczna zielona herbata z dodatkiem liofilizowanych truskawek, lawendy i pączków róży. Idealna od tak lub jako
Słodkie okruszkiNastępny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)sztuk: 60 g mąki (45 g mąki pszennej+15 g mączki kukurydzianej - Speisestärke) 2 jajka L 125 ml wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru (pominąć, jeśli budyń zawiera cukier) 0,5 l mleka 1 kostka masła (200 g) Masa kajmakowa: 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu) ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku(...)misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać przesiane i wymieszane składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Domowa Cookierenka Agijeśli wolicie inne tego typu słodkości zapraszam Was na przepis na faworki lub szybkie mini pączki waniliowe. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 małe jajka 1/3 szklanki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-Bio – produkt znajdziecie tu ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 2 1/2 – 3 szklanki mąki + do podsypania 1 łyżka alkoholu** cukier puder olej
Słodkie okruszkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lubię tą wersję pączków, ponieważ ich wykonanie nie pochłania mnóstwa czasu. Są lekkie, nie nasiąknięte tłuszczem i świetnie smakują bezpośrednio po usmażeniu - jeszcze cieplutkie. 300g serka homogenizowanego 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru cytrynowego 1 łyżka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Jajka roztrzepać z cukrem cytrynowym(...)mąką i proszkiem do pieczenia. (Masa jest gęsta i taka powinna być.) Ciasto - za pomocą małej łyżeczki (ja użyłam łyżki do lodów) - wrzucać na rozgrzany olej. (Warstwa oleju powinna wynosić około 4-5 cm, a jego idealna temperatura to 175 stopni. Łyżkę co jakiś czas maczać w gorącym oleju, aby ciasto do niej nie przywierało.) Pączki smażyć z obu stron
Di gotujejagód 30 g budyniu śmietankowego 2 łyżki oleju rzepakowego paczka biszkoptów Przygotowanie : Do serka dodać jogurt i cukier, wbić jajka, dokładnie utrzeć mikserem Wsypać budyń ( tj.połowa małej torebki na 500 ml mleka ), wlać olej i jeszcze raz dokładnie utrzeć Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm, na dnie ułożyć biszkopty Piekłam w prodiżu
Proste PotrawyCenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Tłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki ( pojemności 250 ml ) mąki pszennej – dałam po połowie różnych, jedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska(...)garnku podgrzewamy dobrze smalec i przygotowujemy talerze, bądź tacki i wkładamy na nie ręczniki papierowe . 14.Przygotowujemy jeszcze przed pieczeniem glazurę z cukru pudru i soku z pół pomarańczy. 15. Gdy już mamy nagrzany tłuszcz na początek wkładam jednego , zwykle najmniej udanego pączka, smażąc go, obserwuję jak się rumieni – w razie potrzeby zmniejszam albo zwiększam ogień pod naczyniem
Pysznosci Babci Basiłyżki oleju 2 łyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na masę brzoskwiniową: 1 opakowanie cytrynowej galaretki słoiczek dżemu brzoskwiniowego na galaretkę miętową: 2 opakowanie galaretki agrestowej 150 g miętowych landrynek na mus miętowo-czekoladowy: 200 g czekolady z miętowym nadzieniem 100 g czekolady gorzkiej 330 ml kremówki dodatkowo: paczka biszkoptów z kakaową plamką wiórki czekoladowe Przygotowanie ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka suchej kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki agrestowe 300 ml przegotowanej wody 1 krem tiramisu kawowy Delecty 300 ml mleka 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Milka 1 paczka nie cała wafelków chrups Cukry Nyskie około 1 szklanki
Sama słodycz i szczypta chili