idealne na letnie dni- lekkie, soczyste a co najważniejsze: bez pieczenia. Do jego użycia można użyć dowolnych ulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWiększość z Was zapewne już wie,że współpracuję ze Streetcom - spotkała mnie miła niespodzianka - zostałam Ambasadorką kawy Prima. Większość małych paczek rozdałam rodzinie i bliskim znajomym do testowania.Sama postanowiłam trochę poszaleć w kuchni - stąd dziś przepis na pyszne ciasto s Anastazji z moimi zmianami. To przepis specjalnie dla miłośników kawy. Obserwujcie mojego bloga - myślę,ze to pierwsza,ale nie ostatnia(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopt posypany mieloną kawą. Piec ok 30-40 min 1 180 st C. Masa: 1 kostka masła ok 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka sypanej kawy 3 żółtka dwie paczki delicji wiśniowych 2 wiśniowe galaretki Wodę,cukier,kakao,kawę,masło podgrzać do rozpuszczenia masła
Niespełnione zdolności kulinarnemoże być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis(...)łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant Mąki wymieszaj z drożdżami dodaj pozostałe składniki, wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, ciasto podziel na mniejsze porcje i z każdej uformuj równe kulki, ułóż na blaszce, natnij nożem i pozostaw
SMYKWKUCHNImnie tłusto, śmię dodać trochę zdrowiej bo na smalcu ale bardzo kalorycznie! Jakby nie było to tłusty czwartek. Raz do roku można sobie pozwolić. Pączki cynamonowe Składniki: na 20 pączków 300 ml podgrzanego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 650 g mąki 100 g masła 4 żółtka szczypta soli smales do smażenia 2 łyżki cynamonu + 100 g cukru(...)każdy) i zrób z nich okrągłe kule. Ułóż w odstępach na stolicy pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej smalec w wystarczająco dużym garnku do temperatury smażenia. Smaż pączki 5-6 minut odwracając je po połowie czasu. Wyjmij pączki łyżką cedzakową i jeszcze gorące obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem
codojedzeniaSłodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji. 7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka(...)czekoladowe batony Lion (po 50 g) II masa śmietanowa: 500 ml śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Wierzch: Sypkie kakao Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej
VioletoweKucharzeniemargaryny 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru
Słodkości i nie tylkowreszcie przypomniałam sobie o masie z mleka w proszku. A że nie miałam czasu piec biszkoptu to zamieniłam go na kakaowe herbatniki. I z takiego prostego pomysłu wyszło przepyszne ciasto, w którym każdy element pasuje idealnie. *foremka 23*23 cm Składniki: 2 paczki herbatników kakaowych 180 g masła 125 ml mleka + szklanka do nasączenia 2 szklanki mleka w proszku(...)Pół szklanki mleka i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i ucierając dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia. Herbatniki zamaczać w mleku i ułożyć warstwę w foremce. Rozsmarować połowę masy Przykryć kolejną warstwą nasączonych herbatników. Ułożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Przykryć herbatnikami i rozsmarować pozostałym kremem. Kilka herbatników
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietany kremówki 30% / 36 % 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki cukru Dodatkowo duża paczka okrągłych biszkoptów kakao do obsypania Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wodę, następnie nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, kakao dokładnie przesiewamy i porcjami dodajemy do jajecznej masy łącząc już dokładnie
W Moim Magicznym Domułyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Dodatkowo: duża paczka herbatników puszka brzoskwiń wódka (opcjonalnie) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka a na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie ale dokładnie łączymy. Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną tłuszczem
My simple kitchenposypania Przygotowanie: Serek ricotta ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilię ciągle ucierając wszystko mikserem. Powinna nam wyjść masa znacznie gęstsza niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron jak pączki w temperaturze nie zbyt wysokiej żeby zdążyły usmażyć się w środku. Przed podaniem
Życie zaczyna się w kuchnipączków na raz, pamiętając, że podczas smażenia podwoją one objętość. Pączki smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe, a następnie odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Karmelizowany bekon Plastry bekonu ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po ok. 10 minutach obróć je na drugą(...)obficie syropem klonowym. Piecz je jeszcze przez około 5 minut, aż staną się ciemno-brązowe. Odstaw do przestudzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki. Lukier Piwo wlej do rondelka i gotuj przez 10-15 minut, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Następnie wlewaj je powoli do cukru pudru, aż uzyskasz pożądaną gęstość lukru. Gotowe pączki zanurzaj w lukrze
Food Squarejajek 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 0,5 szklanki maku (suchego) 2 łyżki kakao (gorzkiego) 500g miękkiego masła (ewentualnie pół na pół z margaryną) duży słoik powideł śliwkowych ok. 250-300g lub ewentualnie innego dżemu duża paczka biszkoptów (mogą być podłużne lub okrągłe) ok. 250-300g Dekoracja: gotowa polewa
Mania WypiekaniaPrzy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru Przygotowanie
Ala piecze i gotujeTabbouleh to sławna bliskowschodnia sałatka z bulgurem i natką pietruszki, która znakomicie chłodzi w upalne lato. Ja postanowiłam przygotować jej jesienną wariację. Do swojej sałatki tabbouleh dodałam pieczoną dynię, jarmuż, pestki oraz odrobinę koziego sera. Powstał kolorowy, pełnowartościowy posiłek, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Moja kolekcja zachomikowanych w kuchni dyń powoli się kończy, a na pierwszy ogień(...)kostkę, skrop olejem i posyp szczyptą soli. Przemieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez ok. 20 minut w 200 stopniach C. Zioła drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Z jarmużu usuń twarde łodygi, pokrój na małe kawałki. Możesz też kupić pokrojony jarmuż w paczkach. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z ziołami, cebulą, jarmużem, kiełkami, pestkami dyni
Chilli Czosnek i Oliwapozostaje świeży. Ponoć gdyż osobiście tego jeszcze nie mogę stwierdzić, na razie wierzę na słowo autorce przepisu. Piekłam w 1 silkonowej formie, o wym.: 24x8cm Składniki: - 250g mąki gryczanej - 150g mąki ryżowej - 100g skrobi kukurydzianej, z tapioki lub ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli - paczka suchych drożdży (7g) - 1/2 szklanki ziaren: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - 2 łyżki nasion chia(...)Masę przykryć w misce i odstawić na ok.30-40 minut, w dość ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy przesmarowanej delikatnie olejem (metalową najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i odstawiamy pod przykryciem na ok.30 minut, aż wypełni formę (lub zdecydowanie urośnie). Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50-60
Smaczne Zdrowe