przesłodzone i na pewno tysiąc razy lepsze od sklepowych. Zatem jeśli boicie się robienia tradycyjnych pączków, albo zwyczajnie nie macie czasu spróbujcie koniecznie tych. Składniki: ok 300 g serka homogenizowanego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę, ciasto powinno(...)wielkości orzecha włoskiego) i wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Pączusie się obracały i przy okazji nabierały kształtu. Smażymy je na złoty kolor (ok 6-7 minut) kontrolując temperaturę tłuszczu, by pączki się nie spaliły. Układamy na ręczniku papirowym, który wsiąknie nadmiar oleju. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Temperatura podczas smażenia nie może być też zbyt niska, bo pączki wchłoną
Cynamonowe szczęściewałkiem rozbijamy na małe kawalki, ale nie miał. Następnie sezam prażymy go i mielimy w młynku do kawy na drobny miał. Wyrabiamy ciasto: Do miski dajemy mąkę,proszek do pieczenia,sól cynamon i cukier Mieszamy bardzo energicznie Dodajemy sezam i pokruszone migdały. Następnie olej,nie wlewajmy wszytkiego na raz stopniowo bo ciasto za każdym razem może wyjśc inaczej,musimy uzyskać(...)formujemy je cały czas gniotąc a nie w zwykłe kuleczki które tworzymy bardzo często np. wyrabiając pączki muszą one być gładkie i nie mogą mieć widocznych połączeń. Na wschodzie mają wprawę,ale my dopiero się uczymy ;-) Więc na papier do pieczenia układamy nasze cisteczka. Nie będziemy smarować ich olejem wystarczająco są one tłuste. Pieczemy w tej temperaturze 25 min.(180C
Viola cooks with passionjajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy: 0,5 litra mleka pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru pasta lub cukier waniliowy ponadto: duża paczka herbatników duża paczka krakersów puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan fixu
Pysznie & Piękniechce mi się piec bardzo lubię sięgać po przepisy ciast bez pieczenia. Dawno nie jadłam sernika składniki 50 dag sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 kopiate łyżki cukru pudru 1 paczka herbatników pepitki 2 śnieżki 1 szklanka mleka 2 galaretki bursztynowe o smaku coli owoce – nektarynki 6 kostek czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej przygotowanie Blaszkę
Moje Wyrobykukurydzianą, dlatego zamieniłam ją na jaglaną. W efekcie powstały mega pyszne bułeczki, które jak dla mnie mogą zastąpić tradycyjne, karnawałowe pączki Bułeczki jaglane przepis na 10 bułeczek 250 g mąki jaglanej 100 g mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego 100 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu 30 g rodzynek
365 dni dookoła kuchniBrownie na niedzielę, choć wątpię, czy do niedzieli jeszcze będzie. U nas wszystko z czekoladą idzie w mig. Po pączkach już nie ma śladu. Brownie dopiero co upiekłam… To ciasto jest tak mocno czekoladowe i ciężkie, że zawsze piekę je w małych porcjach. Jak dla mnie jeden kawałek wystarczy…na parę godzin. Czekolada i maliny to idealne połączenie
codojedzeniaSkładniki: 4 serki homogenizowane (400 g) 4 jajka 3 łyżeczki cukru 1 proszek do pieczenia 3 szklanki mąki 1 łyżka octu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto nakładać łyżką … Czytaj dalej Pączki z serka
czarrna od kuchniJeżeli chodzi o pączki, to z sentymentem wspominam zwłaszcza te kładzione łyżką bezpośrednio na tłuszcz. Moja babcia potrafiła w okresie Tłustego Czwartku piec je codziennie, zaczynając już kilka dni przed a kończąc przed Środą Popielcową, lub dopóki każdy z nas nie miał ich dość :-) Może i nie są idealnie równiutkie, za to bardzo proste w wykonaniu i szczególnie powinny ucieszyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyokresie karnawału na naszych stołach królują głównie pączki, faworki, oponki itp. i nie jest to tradycja wg mnie oklepana, gdyż w innej porze roku mało kto piecze te pyszności. Ja na swoim stole również już gościłam w/w smakołyki. Dziś chciałam się podzielić z moim przepisem dzieciństwa na oponki pamietam jak pędziłam do sąsiadki i je tam zajadałam. Myśle, że każde
Kubki smakuśmietanki kremówki 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawykałaczkę . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano . Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na półmisku i posypujemy startym na tarce
Smakowite Daniaczasu mi starczy, i czy będzie komu jeść. Ostatnio sporo smakołyków przynoszę też ze szkoły, i choć robię C. duże paczki do pracy, ku uciesze jego kolegów, to i tak mamy więcej, niż dajemy radę zjeść. Nie wypada więc piec czegoś więcej... A dzisiaj, w temacie jeszcze z Wielkanocą niezwiązanym, mam dla Was przepis na idealne masło orzechowe. Na początku
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietankowa:2 opakowania serka Bielucha0,5 l śmietany 30%2 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudru6 białek2 łyżki cukru pudru2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i pod koniec dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia. Należy uważać, z ciastem
ciastkarnia na kruchym spodziemnożyć sobie pracy. Pamiętaj tylko, że jajka są płynne, więc forma do pieczenia nie może przeciekać, czyli np. forma do tarty nie może mieć wyjmowanego spodu. Składniki : pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby – umytego pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego mała cebula czerwona
Ugotowane pozamiatanekolor minipączków. Wystarczającej słodyczy doda posypanie ich cukrem pudrem. Minipączki z twarogu porcja starcza na około 24 pączki wielkości orzecha włoskiego Składniki: kostka twarogu (250 g) 1 jajko szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ok. 0,5 l oleju do smażenia Przygotowanie: 1. W rondelku rozgrzewamy olej. 2. W misce(...)Sprawdzamy temperaturę oleju, czyli wrzucamy mały kawałek ciasta do oleju i jeśli szybko wypływa i rumieni się, to znaczy, że olej jest gotowy. 7. Na rozgrzany olej wkładamy porcjami pączki i smażymy na rumiano przewracając po chwili. 8. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. 9. I gotowe! Smacznego! POBIERZ I WYDRUKUJ Stwórz swoją własną książkę kucharską z dobrą
dobra gospodyni dom wesołym czyni