razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc
cucinaresię ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka
Ciastkozercyuprzyjemni nauki biofizyki, jak pachnące chrupkie gofry ;-) Składniki (na ok 20szt): -25 dag margaryny -6-7 jajek -6 łyżek cukru -2 paczki cukru wanilinowego -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. mąki ziemniaczanej -1 czubata łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie: Zmiksować składniki i piec w gofrownicy. Smacznego
Zielona Kuchniacukrze zmieszanym z cynamonem lub udekorować lukrem. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Mini pączki Składniki na 25-30 pączków: 3 jajka 300g homogenizowanego serka waniliowego 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jajka mieszamy z serkiem, aż powstanie gładka masa. Dodajemy mąkę
Smak mojej kuchniLatem, gdy mam ochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!! SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty
słodki bratekczekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić żeby ostygł. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce budyniu, ciągle mieszając. Następnie dodać masę toffi, dokładnie wymieszać
Kuchnia Pokoleńczęści. Każdy kawałek rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę dżemu lub marmolady. Boki sklejamy razem i formujemy kulkę. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 190st, aż zrobią się rumiane. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiCiasto z kaszy manny jest ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. L ubią je wszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody wiórki kokosowe
Darcia w kuchniProsty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy 2 płyty andruta Wykonanie: Margarynę zagotować z mlekiem i cukrami. Dodać mleko w proszku, połamane herbatniki i orzechy. Wymieszać energicznie dokładnie masę. Lekko przestudzoną masą przełożyć płyty andruta
Tradycyjna Kuchniasoczystości. Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc
cucinaredżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających. Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka 220 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (16 g) 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 4 czubate łyżki sezamu Wykonanie
Walijskie Pichceniecale jajko 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki ) pół szklanki mleka 1 paczka masła 1,5 szklanki mleka w proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść , formować
Malinowa Kawiarenkaszybko wyrosło i zdążyłam je upiec w sam raz na śniadanie. Zapach, który ulatniał się po domu szybko zbudził domowników. Buchty nie zdążyły nawet ostygnąć. Polecam!!! Składniki na buchty pieczone z jabłkami i cynamonem na 8 bułeczek: ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka(...)środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy
Rozpustne gotowaniemaleństwa, którym trudno się oprzeć. Mięciutkie, puszyste, smakowite… Posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie Składniki na około 20 małych pączków: 1 szklanka musu dyniowego (odpowiedź, jak zrobić mus dyniowy, znajdziesz tutaj ) 5 łyżek musu jabłkowego ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka wódki 1 szklanka mąki Olej do smażenia Wszystkie mokre składniki umieszczam w misce
Słodki sentymentrodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób
Różne smaki w kuchnirodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyzka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób
Słodkości i nie tylkoricotty. Pyszne. Takie na "jeden ząb". I do tego obtoczone w cynamonie lub w cukrze pudrze. Polecam. 'mini pączki z ricottą' Składniki: - 1 jajko - 1 łyżka cukru - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie sera ricotta (250g) - 1 łyżeczka skórki z cyrtyny - 1 litr oleju do smażenia - cynamon, cukier puder
CookYourselfoswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Któregoś dnia, najpewniej szlag ją trafił, bo listonosz objawił się z paczką, w środku był woreczek z zakwasem. Najpierw podejrzewałam, że to okrutna zemsta za to, że wysłałam jej „50 twarzy Graya” z rysunkami(...)niż króliki. Po trzech dniach zacznie pachnieć kwaskowato, oznacza to, że draniowi dobrze i pracuje. Będą pojawiać się nieśmiałe pęcherzyki i bąbelki na powierzchni. Jest pięknie! W piątym dniu pieczemy pierwszy podstawowy chleb. Przepis podaję na jedną keksówkę, standardowych rozmiarów. Jeśli macie większą rodzinę to pomnóżcie składniki razy dwa. Do chleba na zakwasie żytnim potrzebujemy: 150 g zakwasu
ladykitchenIdealny pączek jest mięciutki, puszysty, ma białą otoczkę i doskonałe nadzienie... Takie pączki to mój smak z dzieciństwa, bo moja Mama smażyła doskonałe! Nie wiem czemu już od kilku lat nie piekła, muszę się dowiedzieć :) Kiedy ja się podjęłam usmażyć po raz pierwszy wyszły mi... przerażająco paskudne :D za krótki czas wyrastania ciasta (bo prawie wcale, tak mi się spieszyło(...)wszystkie usmażone miały. Ale nie rozkleiły się podczas smażenia, czego nie byłam pewna i o co się obawiałam :) Trwa karnawał - czas, kiedy dogadzamy sobie kulinarnie. Może Ty też usmażysz pączki na śniadanie? :) smażenie na oleju rekompensuje super zdrowy, naturalny dżem od Łowicz :) znasz? :) Składniki: 4 szkl. mąki tortowej typ 450 (moja szklanka ma pojemność 235 ml) 50 g świeżych
Kolorowy Przepisownikcukier waniliowy 86 g mąki tortowej 2 łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino Do nasączenia ciasta(...)śmietanki Mała paczuszka biszkoptów Wykonanie ciasta jasnego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać olej i ocet delikatnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Wykonanie ciasta ciemnego : Żółtka utrzeć z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym . Następnie dodać olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i kakao . Blaszkę o wymiarach 25/30
Sama słodycz i szczypta chiligdzie kupowałam właśnie tego pączka. Co ciekawe wtedy w boczki mi nie szły, bo byłam bardzo szczupła ;-) Wam również polecam ten przepis, tym bardziej jeżeli nigdy nie jedliście tych pączków. Są przepyszne, a ich przygotowanie nie jest wbrew pozorom trudne. SKŁADNIKI 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru 200 g mąki pszennej tortowej 4 jajka(...)niewielkie koła zachowując odstępy, tak aby można było powycinać z papieru kwadraty. Gotowe koła wrzucać wraz z papierem do pieczenia ciastem w dół do gorącego oleju, odkleić papier i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone pączki zostawić do ostudzenia. Lukier: Do garnuszka wsypać około 150 g cukru pudru, po czym wlać łyżkę wrzątku. Dobrze wymieszać. Jeżeli lukier jest
Passions hobbies lifeuwielbiamy pączki? Znalazłam świetną alternatywę dla tradycyjnych pączków! Ciasto obi się w zaledwie 5 minut! Dosłownie! Smak niczym nie odbiega od tradycyjnych smażonych na głębokim oleju. Idealne dla gości! Składniki: 2 jaja 40 ml syropu z agawy/klonowego/daktylowego 250g (1 opakowanie) twarogu półtłustego 1 szklanka dowolnej mąki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski umieszczamy jaja, twaróg
Truskawkowa Fiesta