razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc
cucinaredżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających. Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka 220 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (16 g) 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 4 czubate łyżki sezamu Wykonanie
Walijskie Pichceniecale jajko 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki ) pół szklanki mleka 1 paczka masła 1,5 szklanki mleka w proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść , formować
Malinowa Kawiarenkaszybko wyrosło i zdążyłam je upiec w sam raz na śniadanie. Zapach, który ulatniał się po domu szybko zbudził domowników. Buchty nie zdążyły nawet ostygnąć. Polecam!!! Składniki na buchty pieczone z jabłkami i cynamonem na 8 bułeczek: ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka(...)środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy
Rozpustne gotowaniemaleństwa, którym trudno się oprzeć. Mięciutkie, puszyste, smakowite… Posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie Składniki na około 20 małych pączków: 1 szklanka musu dyniowego (odpowiedź, jak zrobić mus dyniowy, znajdziesz tutaj ) 5 łyżek musu jabłkowego ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka wódki 1 szklanka mąki Olej do smażenia Wszystkie mokre składniki umieszczam w misce
Słodki sentymentrodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób
Różne smaki w kuchnirodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyzka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób
Słodkości i nie tylkoricotty. Pyszne. Takie na "jeden ząb". I do tego obtoczone w cynamonie lub w cukrze pudrze. Polecam. 'mini pączki z ricottą' Składniki: - 1 jajko - 1 łyżka cukru - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie sera ricotta (250g) - 1 łyżeczka skórki z cyrtyny - 1 litr oleju do smażenia - cynamon, cukier puder
CookYourselfoswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Któregoś dnia, najpewniej szlag ją trafił, bo listonosz objawił się z paczką, w środku był woreczek z zakwasem. Najpierw podejrzewałam, że to okrutna zemsta za to, że wysłałam jej „50 twarzy Graya” z rysunkami(...)niż króliki. Po trzech dniach zacznie pachnieć kwaskowato, oznacza to, że draniowi dobrze i pracuje. Będą pojawiać się nieśmiałe pęcherzyki i bąbelki na powierzchni. Jest pięknie! W piątym dniu pieczemy pierwszy podstawowy chleb. Przepis podaję na jedną keksówkę, standardowych rozmiarów. Jeśli macie większą rodzinę to pomnóżcie składniki razy dwa. Do chleba na zakwasie żytnim potrzebujemy: 150 g zakwasu
ladykitchenIdealny pączek jest mięciutki, puszysty, ma białą otoczkę i doskonałe nadzienie... Takie pączki to mój smak z dzieciństwa, bo moja Mama smażyła doskonałe! Nie wiem czemu już od kilku lat nie piekła, muszę się dowiedzieć :) Kiedy ja się podjęłam usmażyć po raz pierwszy wyszły mi... przerażająco paskudne :D za krótki czas wyrastania ciasta (bo prawie wcale, tak mi się spieszyło(...)wszystkie usmażone miały. Ale nie rozkleiły się podczas smażenia, czego nie byłam pewna i o co się obawiałam :) Trwa karnawał - czas, kiedy dogadzamy sobie kulinarnie. Może Ty też usmażysz pączki na śniadanie? :) smażenie na oleju rekompensuje super zdrowy, naturalny dżem od Łowicz :) znasz? :) Składniki: 4 szkl. mąki tortowej typ 450 (moja szklanka ma pojemność 235 ml) 50 g świeżych
Kolorowy Przepisownikcukier waniliowy 86 g mąki tortowej 2 łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino Do nasączenia ciasta(...)śmietanki Mała paczuszka biszkoptów Wykonanie ciasta jasnego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać olej i ocet delikatnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Wykonanie ciasta ciemnego : Żółtka utrzeć z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym . Następnie dodać olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i kakao . Blaszkę o wymiarach 25/30
Sama słodycz i szczypta chiligdzie kupowałam właśnie tego pączka. Co ciekawe wtedy w boczki mi nie szły, bo byłam bardzo szczupła ;-) Wam również polecam ten przepis, tym bardziej jeżeli nigdy nie jedliście tych pączków. Są przepyszne, a ich przygotowanie nie jest wbrew pozorom trudne. SKŁADNIKI 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru 200 g mąki pszennej tortowej 4 jajka(...)niewielkie koła zachowując odstępy, tak aby można było powycinać z papieru kwadraty. Gotowe koła wrzucać wraz z papierem do pieczenia ciastem w dół do gorącego oleju, odkleić papier i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone pączki zostawić do ostudzenia. Lukier: Do garnuszka wsypać około 150 g cukru pudru, po czym wlać łyżkę wrzątku. Dobrze wymieszać. Jeżeli lukier jest
Passions hobbies lifeuwielbiamy pączki? Znalazłam świetną alternatywę dla tradycyjnych pączków! Ciasto obi się w zaledwie 5 minut! Dosłownie! Smak niczym nie odbiega od tradycyjnych smażonych na głębokim oleju. Idealne dla gości! Składniki: 2 jaja 40 ml syropu z agawy/klonowego/daktylowego 250g (1 opakowanie) twarogu półtłustego 1 szklanka dowolnej mąki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski umieszczamy jaja, twaróg
Truskawkowa Fiestazagościły w mojej kuchni w ramach świątecznej współpracy z Helio. Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na Facebook moją słodką paczkę niespodziankę. Składniki: (na 4 sztuki) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1/3 szklanki oleju 1 jajko 4 czubate łyżeczki masy krówkowej
Słodkie okruszkistopni), spirytus (dzięki niemu pączki będą mniej nasiąkały tłuszczem) i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w żadnym razie nie wolno dodawać maki,bo pączki wyjdą twarde. Do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejnych 5 min. Tak przygotowane ciasto wykładamy do czystej misy, posmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem na 2 godz(...)czynność do wyczerpania ciasta. Kółka układamy na posmarowanej olejem powierzchni (nie posypujemy mąką, bo będzie paliła się podczas pieczenia) i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Muszą podwoić swą objętość. Woreczek cukierniczy z długą tylką do nadziewania pączków/muffinek napełniamy dżemem. Rozgrzewamy olej do 170 stopni (w takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć
Kuchnia Łukasza