jedyny dzień w roku w którym pączki nie mają kalorii dlatego też z tej okazji przygotowałem przepis na mini pączki waniliowo-cynamonowe. Składniki : 400 gr serka waniliowego 2 szklanki mąki (ok 300 gr) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Zaczynamy od rozgrzewania oliwy w garnku Serek mieszamy z jajkami(...)ciasto odpoczywa ok 15 minut czekając w tym czasie na rozgrzany olej Ciasto w porcjach wielkości łyżeczki wrzucamy do rozgrzanego oleju Smażymy na brązowy kolor Obracać nie trzeba ponieważ pączki sprytnie robią to same Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy Cukier puder mieszamy z cynamonem i obtaczamy w nim pączki
Mechanik w kuchniUwielbiam je za prostotę, szybkość przygotowania i aromat, którym wypełniają całe mieszkanie Szybkie mini pączki z jabłkami 150 g sera białego półtłustego 150 g śmietany 18% 5 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka cynamonu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia duże jabłko + olej do smażenia + cukier puder do posypania Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę(...)dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Kolejno dosypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. Na koniec dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj. Z tak powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, układaj je na talerzu lub blacie. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż pączki ok. 3 minut. Po usmażeniu wykładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami
365 dni dookoła kuchnilitra śmietany kremówki 10 dag prażonych migdałów 1 paczka krakersów Wykonanie: W jednej szklance mleka rozprowadzamy budyń , cukier i dwa rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować, do dotującego mleka wlewamy rozprowadzony budyń, gotujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony budyń miksujemy z margaryną na gładką masę. Spód dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki, przykrywamy kremem budyniowym. Na krem położyć
kgwjanczewoCynamonowe pączki z karmelem i posypane orzeszkami – tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba, więc od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „zjem tylko jeden”. Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu – warto się skusić. Składniki (na 20 sztuk) 5 szklanek mąki(...)oprószony mąką blat i rozwałkować na wysokość 1 cm. Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki. Sos karmelowy – W rondelku rozpuścić cukier
Pink EnvelopeOdkrywam uroki Paczki ze wsi . Bardzo podoba mi się pomysł dowozu świeżych warzyw do domu. Nie dość, że świeże, to przede wszystkim nie produkowane hurtowo od linijki na potrzeby sieci handlowych, odpowiednio opryskiwanych. Pomidor smakuje i pachnie pomidorem, kapusta ma ślady konsumpcji przez małe stworzenia, a cukinia wygląda jak cukinia, a nie jej miniatura. Dziś rzecz właśnie o cukinii. Była(...)feta 1 duży pomidor 100 g komosy ryżowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól do smaku Cukinie kroimy wzdłuż na połówki, wydrążamy środek z pestkami, solimy, smarujemy olejem kokosowym i pieczemy w 160 st. C przez ok. 10 minut. Komosę ryżową gotujemy w wodzie w stosunku 1:1 (1/2 szklanki komosy na 1/2 szklanki wody). Po ugotowaniu dodajemy do niej pokrojone
Kucharzycabardzo przypominają typowe pączki. Możecie je po upieczeniu nadziać swoim ulubionym dżemem lub przy nakładaniu ciasta schować do środka mrożoną malinę i posypać zmielonym/zblendowanym ksylitolem lub odrobiną cukru pudru. Wykonanie Roztrzep jajka z ksylitolem. Dodaj serki homogenizowane i roztrzep wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, ziarenkami wanilii i proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę z dodatkami(...)będą miały złocisty, lekko brązowy kolor. Przy pomocą szprycy możesz gorące pączki nadziać odrobiną ulubionego dżemu. Jeszcze gorące posyp zmielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Składniki 300 g serka homogenizowanego naturalnego 1,5% tłuszczu 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 łyżki ksylitolu zmielony ksylitol do posypania
Eat me! Fit me!ulubionych pączków – serowe. Niesamowicie delikatne, miękkie i błyskawicznie do zrobienia. Robi się je tak samo szybko, jak szybko znikają! Najlepsze jeszcze gorące – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: ( ok. 30 szt ) * serek homo naturalny – 300 g * mąka pszenna – 2 szkl + do podsypywania * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia(...)olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ser mieszamy z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – wyrabiamy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej ( do głębokiego smażenia ), a z ciasta urywamy po kawałku i formujemy małe pączki. Smażymy na mocny rumiany kolor, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka. 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, 1 duża paczka herbatników, 2 kieliszki likieru czekoladowego, kakao do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną
Tradycyjna kuchnia Kasitortowej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 kostka masła 3 łyżki oliwy 1 cukier wanilinowy 1/2 paczki proszku 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao (nie dodawać do babki waniliowej) Masło, cukier i jajka utrzeć. Pozostałe składniki dodać do masy. Na koniec wmieszać mąkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut. Babka pierwsza - waniliowa z polewa
Humanistka w kuchnirazem, mam coś fajnego dla tych, którzy nie czują się dobrze w pieczeniu. Pyszne ciasto, zrobione na gotowcach. Przepis dostałam od koleżanki. Przy okazji, bardzo dziękuję Aniu. Oczywiście, coś tam zrobiłam po swojemu. Nie wiele, po prostu namieszałam z mascarpone, ale i tak wyszło fajnie :) Wracając do ciasta, to muszę przyznać że jest smaczne. Do tego, bardzo ładnie się prezentuje(...)serek mascarpone 250 g. Nasączenie biszkoptów: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżeczki cukru 3/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów kakao Wykonanie: Kawę zalać gorącą wodą. Posłodzić i zostawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty moczyć w kawie i układać w przygotowanej tortownicy. Sernik na zimno wsypać do naczynia. Wlać 500 ml. mleka i zmiksować
Agusiowe smakołykiSkładniki 3 paczki biszkoptów powinny być podłużne, ja miałam okrągłe 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej krem do przekładania 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone lub rikotta 200 g sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % śmietan fix 2 opakowania 1 puszka mandarynek 1 puszka truskawek blaszka o wymiarach 24 x 24 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia potem biszkoptami
Moje Wyrobyszybki karnawałowy przysmak dla poszukujących łatwego przepisu dla tych, którzy nie mają nerwów do pączków rosnących na drożdżach Składniki na ciasto: 300g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) 220-230g mąki pszennej (1,5 szklanki) 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Składniki na posypkę cukrowo-cynamonową: 50g cukru kryształu 1 łyżeczka cynamonu Składniki(...)homo wymieszać z jajkami. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać. W płaskim płaskim garnku/rondlu rozgrzać olej (do temperatury 175 stopni). Nakładać ciasto na rozgrzany olej za pomocą małej łyżeczki. By ciasto nie przyklejało się do łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki na złoty kolor. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy lub bibułkę
Mania Wypiekaniaśmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 1 duża paczka Delicji wiśniowych 1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym 2 galaretki wiśniowe 1. Biszkopt: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec
Kto ugości moich gości?małe co nieco. Więcej przepisów na pączki, faworki i inne słodkości karnawałowe znajdziecie na blogu w zakładce CIASTKA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Źródło mojewypieki.com Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka wódki olej do głębokiego smażenia cukier(...)puder do oprószenia Serek wymieszać z jajkami i wódką, a następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W rondlu rozgrzać olej i nakładać łyżeczką ciasto. Smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wyciągnąć na papierowy ręcznik. Oprószyć cukrem pudrem. pączki na serku homogenizowanym
O kuchni z uczuciemrazem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc
cucinaresię ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka
Ciastkozercyuprzyjemni nauki biofizyki, jak pachnące chrupkie gofry ;-) Składniki (na ok 20szt): -25 dag margaryny -6-7 jajek -6 łyżek cukru -2 paczki cukru wanilinowego -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. mąki ziemniaczanej -1 czubata łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie: Zmiksować składniki i piec w gofrownicy. Smacznego
Zielona Kuchniacukrze zmieszanym z cynamonem lub udekorować lukrem. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Mini pączki Składniki na 25-30 pączków: 3 jajka 300g homogenizowanego serka waniliowego 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jajka mieszamy z serkiem, aż powstanie gładka masa. Dodajemy mąkę
Smak mojej kuchniLatem, gdy mam ochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!! SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty
słodki bratekczekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić żeby ostygł. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce budyniu, ciągle mieszając. Następnie dodać masę toffi, dokładnie wymieszać
Kuchnia Pokoleńczęści. Każdy kawałek rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę dżemu lub marmolady. Boki sklejamy razem i formujemy kulkę. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 190st, aż zrobią się rumiane. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiCiasto z kaszy manny jest ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. L ubią je wszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody wiórki kokosowe
Darcia w kuchniProsty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy 2 płyty andruta Wykonanie: Margarynę zagotować z mlekiem i cukrami. Dodać mleko w proszku, połamane herbatniki i orzechy. Wymieszać energicznie dokładnie masę. Lekko przestudzoną masą przełożyć płyty andruta
Tradycyjna Kuchniasoczystości. Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc
cucinaredżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających. Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka 220 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (16 g) 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 4 czubate łyżki sezamu Wykonanie
Walijskie Pichcenie