wersję- pączki z bananów. Wiadomo nie smakują tak jak prawdziwe pączki, ale robi je się bardzo błyskawicznie, bez wyrastania i są bardzo bananowe :) Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 łyżka spirytusu lub wódki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Banany(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się obracać
Aga w kuchniTłusty Czwartek obowiązkowo domowy wypiek w postaci mini pączków. Posypka z cukru i cynamonu nadaje pączkom niezwykłego smaku. SKŁADNIKI 250 g twarogu, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy olej do smażenia cukier, cukier puder, cynamon WYKONANIE Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misie, mieszamy ze sobą
słodki bratektłusty, nastał już kilka godzin temu. Jak wspomniałam Wam, w którymś z postów, dzisiaj nie smażę pączków, nie wycinam faworków. Dzisiaj prawie nie będzie mnie w domu! warsztatuję! nim jednak udam się do CookUpu uczyć się nowych technik piekę zdrowe, owsiano-jabłkowe ciacha idealne wprost do śniadaniówki czy lunchboxu. Przepis znalazłam na stronie Kwestii Smaku . Zmodyfikowałam go jednak
Dzieje kuchennej Wiewióryciepłym miejscu. ( ja 3 godziny ) Przygotować kruszonkę : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, pól paczki cukru waniliowego ( pozostałego od ciasta) Po 2,5 -3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę .Położyć owoce i posypać kruszonką Piec ok. 45 min w temp. 180 -200 stopni C. na złoty kolor. Smacznego
Pysznosci Babci Basicukrem. Do powstałej masy dokładamy serki i miksujemy na małych obrotach, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na rozgrzany olej ( do głębokiego smażenia ) wrzucamy porcje masy (łyżeczka) i smażymy do zrumienienia, przewracając z jednej strony na drugą. Mini pączki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenczęści. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem formie (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) zlepieniem do dołu, mają być blisko siebie, by podczas pieczenia skleiły się. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, wyrośnięte bułeczki smarujemy połową porcji rozpuszczonego
Rozpustne gotowaniekontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500g serków homogenizowanych 500 g jogurtu naturalnego 10 sztuk pralinek kokosowych 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru
RAROSSAkontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500g serków homogenizowanych 500 g jogurtu naturalnego 10 sztuk pralinek kokosowych 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru
RAROSSAstwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjne babki pieczone na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy między sobą. Na pewno jeszcze nie raz upiekę tą prostą(...)wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem. Babki pieczemy około 60 – 80 minut w 180 ⁰ C. Z pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach , - ciasteczka komercyjne , - ciasteczka Enrike , - pączki
Smakowy RajSmarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok 25 - 30 min, aż tarta wyrośnie i ładnie się przyrumieni.Tartę zrobiłam z połowy porcji. Gotowe ciasto już rozwałkowane (paczka 275 g) zużyłam całe czyli więcej niż w 1/2 z przepisu, nieco więcej też dałam śmetany natomiast pozostałych
Stare Garybęde na nim eksperymentował może Sosik Miodowo-Musztardowy do jakiegoś fajnego Hamburgera hihi:).. Naprawdę jestem strasznie zadowolony z paczki i czekam na kolejną. a tutaj podaję przepis na babeczki z Gryszczeniówką: Składniki; Cukier 1/2 szklanki mąka 1 szklanka proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki mleko 3/4 szklanki jajka 2 sztuki masło 100 gr cukier wanilinowy 1 łyżeczka 1. Roztapiamy masło
pichcisztoupieczmy coś pysznego! SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 ósemki dyni - masło + olej kokosowy - cynamon - miód Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO: - 500 g mąki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 1/3 szkl. mleka - 2/5 paczki świeżych drożdży - 1/3 kostki masła(...)ciasto przez 20 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 35 do 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 8- 10 części, każdą osobno rozwałkuj na blat posmaruj masą z pieczonej dyni, posyp dodatkowo cynamonem. Każdy taki okręg zroluj na cienki wałeczek, zawiąż w supełek i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca
SMYKWKUCHNIRewelacyjne, szybkie pączki z serka ricotta (baci di ricotta) z przepisu Nigelli Lawson. Są puszyste i mięciutkie, a ich serowo - cynamonowy smak (i zapach !!!) sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :) SKŁADNIKI (około 60 pączusiów) 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej(...)Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko. Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto
Moje Kuchenne Rewelacjełyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy domowej roboty Lub krem na budyniach 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy
RAROSSAstrzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś
prawdziwe jedzenie