pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:80/244)

Ptysie z pianką 200

Następny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)sztuk: 60 g mąki (45 g mąki pszennej+15 g mączki kukurydzianej - Speisestärke) 2 jajka L 125 ml wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny   Wykonanie:  wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przekładaniec Agi 129

czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa budyniowa:  2 budynie śmietankowe  3 łyżki cukru (pominąć, jeśli budyń zawiera cukier) 0,5 l mleka  1 kostka masła (200 g) Masa kajmakowa: 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu) ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku(...)misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać przesiane i wymieszane składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników.  Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
Szybkie oponki jogurtowe 173

jeśli wolicie inne tego typu słodkości zapraszam Was na przepis na faworki lub szybkie mini pączki waniliowe. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 małe jajka 1/3 szklanki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-Bio – produkt znajdziecie tu ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 2 1/2 – 3 szklanki mąki + do podsypania 1 łyżka alkoholu** cukier puder olej

Słodkie okruszki
Pączki z serka homogenizowanego (z cytrynową nutą) 165

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Lubię tą wersję pączków, ponieważ ich wykonanie nie pochłania mnóstwa czasu. Są lekkie, nie nasiąknięte tłuszczem i świetnie smakują bezpośrednio po usmażeniu - jeszcze cieplutkie. 300g serka homogenizowanego 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru cytrynowego 1 łyżka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Jajka roztrzepać z cukrem cytrynowym(...)mąką i proszkiem do pieczenia. (Masa jest gęsta i taka powinna być.) Ciasto - za pomocą małej łyżeczki (ja użyłam łyżki do lodów) - wrzucać na rozgrzany olej. (Warstwa oleju powinna wynosić około 4-5 cm, a jego idealna temperatura to 175 stopni. Łyżkę co jakiś czas maczać w gorącym oleju, aby ciasto do niej nie przywierało.) Pączki smażyć z obu stron

Di gotuje
Szybki sernik z jagodami 133

jagód 30 g budyniu śmietankowego  2 łyżki oleju rzepakowego paczka biszkoptów Przygotowanie : Do serka dodać jogurt i cukier, wbić jajka,  dokładnie utrzeć mikserem Wsypać budyń ( tj.połowa małej torebki na 500 ml mleka ), wlać olej i jeszcze raz dokładnie utrzeć Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm, na dnie ułożyć biszkopty Piekłam w prodiżu

Proste Potrawy
Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 189

Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Tłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki ( pojemności 250 ml ) mąki pszennej – dałam po połowie różnych, jedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska(...)garnku podgrzewamy dobrze smalec i przygotowujemy talerze, bądź tacki i wkładamy na nie ręczniki papierowe . 14.Przygotowujemy jeszcze przed pieczeniem glazurę z cukru pudru i soku z pół pomarańczy. 15. Gdy już mamy nagrzany tłuszcz na początek wkładam jednego , zwykle najmniej udanego pączka, smażąc go, obserwuję jak się rumieni – w razie potrzeby zmniejszam albo zwiększam ogień pod naczyniem

Pysznosci Babci Basi
ciasto miętowo-czekoladowe 130

łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na masę brzoskwiniową: 1 opakowanie cytrynowej galaretki słoiczek dżemu brzoskwiniowego na galaretkę miętową: 2 opakowanie galaretki agrestowej 150 g miętowych landrynek na mus miętowo-czekoladowy: 200 g czekolady z miętowym nadzieniem 100 g czekolady gorzkiej 330 ml kremówki  dodatkowo: paczka biszkoptów z kakaową plamką wiórki czekoladowe  Przygotowanie ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śmietanowiec warstwowy z wafelkami i nutką kawy 133

łyżka suchej kawy rozpuszczalnej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki agrestowe 300 ml przegotowanej wody 1 krem tiramisu kawowy Delecty 300 ml mleka 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Milka 1 paczka nie cała  wafelków chrups Cukry Nyskie około 1 szklanki

Sama słodycz i szczypta chili
Pączki (racuchy) z bananów 171

wersję- pączki z bananów. Wiadomo nie smakują tak jak prawdziwe pączki, ale robi je się bardzo błyskawicznie, bez wyrastania i są bardzo bananowe :) Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. 1 szklanka mąki, 1 jajko,  1 łyżka spirytusu lub wódki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:  Banany(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się obracać

Aga w kuchni
SEREOWE MINI PĄCZKI Z CYNAMONEM 150

Tłusty Czwartek obowiązkowo domowy wypiek w postaci mini pączków.  Posypka z cukru i cynamonu nadaje pączkom niezwykłego smaku. SKŁADNIKI 250 g twarogu, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy olej do smażenia cukier, cukier puder, cynamon WYKONANIE Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misie, mieszamy ze sobą

słodki bratek
Owsiane ciastka z jablkiem i cynamonem czyli Slodki Czwartek odc.145 147

tłusty, nastał już kilka godzin temu.  Jak wspomniałam Wam, w którymś z postów, dzisiaj nie smażę pączków, nie wycinam faworków. Dzisiaj prawie nie będzie mnie w domu! warsztatuję! nim jednak udam się do CookUpu uczyć się nowych technik piekę zdrowe, owsiano-jabłkowe ciacha idealne wprost do śniadaniówki czy lunchboxu. Przepis znalazłam na stronie  Kwestii Smaku . Zmodyfikowałam go jednak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sypany drożdżowiec – wersja III babci Basi 143

ciepłym miejscu. ( ja 3 godziny ) Przygotować kruszonkę : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, pól paczki cukru waniliowego ( pozostałego od ciasta) Po 2,5 -3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę .Położyć owoce i posypać kruszonką Piec ok. 45 min w temp. 180 -200 stopni C. na złoty kolor. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Mini pączki 85

cukrem. Do powstałej masy dokładamy serki i miksujemy na małych obrotach, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na rozgrzany olej ( do głębokiego smażenia ) wrzucamy porcje masy (łyżeczka) i smażymy do zrumienienia, przewracając z jednej strony na drugą. Mini pączki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Buchty z rabarbarem. 118

części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem formie (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) zlepieniem do dołu, mają być blisko siebie, by podczas pieczenia skleiły się. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, wyrośnięte bułeczki smarujemy połową porcji rozpuszczonego

Rozpustne gotowanie
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 195

kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500g serków homogenizowanych 500 g jogurtu naturalnego 10 sztuk pralinek kokosowych 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru

RAROSSA