amerykańskich producentów, których naczynia kuchenne powstają prawie wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Jednak co najważniejsze - formy do pieczenia Nordic Ware mają nawet do 25 lat gwarancji. Przyznam się Wam w sekrecie, że ten prezent świąteczny od Favi.pl ucieszył mnie najbardziej, chociaż w paczce znalazła się też kratka do studzenia ciasta i przepiękna miseczka Sandrine, które widzicie na zdjęciach. Proste ciasto
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajkami, które dodajemy stopniowo po jednym. Przekładamy do szprycy do dekorowania ciast. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, który należy posmarować olejem. Na tak przygotowany papier wyciskamy koła z ciasta, ja wyciskałam po 2-3 warstwy, wtedy pączusie będą wyższe. Papier z pączkami delikatnie przenosimy na rozgrzany olej, zsuwamy z papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka
kulinarnyswiatdomiBłyskawiczna czekoladowa rolada bez pieczenia. W smaku idealna. Robię ją dość często, aż zdziwiłam się kiedy okazało się, że nie zawitała jeszcze na moim blogu ;-) Składniki (na 2 rolady) -paczka wafli -2 op. herbatników -1 galaretka (dowolna) -2 łyżki kakao -margaryna -szklanka cukru -2-3 banany (możliwie proste ;)) Przygotowanie Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę zagotować z cukrem
Zielona KuchniaBoże Narodzenie. Smakuję solo jak i z dodatkiem pieczywa i wędlin. Wypróbujcie. Polecamy! :) Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli. Składniki: 2 avocado pokrojone w kostkę 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków ½ paczki rukoli 1 szklanka prażonych pestek dyni ¾ szklanki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Sos: 2 łyżki oliwy
Moja Mama GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Donaty (doughnuts) to amerykańskie pączki z dziurką. Tradycyjne wykonane są na drożdżach, które smażymy w głębokim tłuszczu. Ja mam dla was dzisiaj wersję trochę mniej kaloryczną – donaty w wersji pieczonej. W zasadzie są to mini donaty, takie na jeden kęs Upiekłam je w specjalnej maszynce(...)donatów , którą możecie swobodnie dostać choćby w sklepach internetowych. Takie pieczone donaty w smaku nie przypominają jednak tych tradycyjnych, porównywałabym je ze smakiem pieczonych gofrów, ale mi to nie przeszkadza. Są smaczne i dużo lżejsze – doskonałe jako deser np. dla naszych dzieci. Możemy wierzch wzbogacić o kolorowy lukier
Marta GotujeSkładniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane są przyprawy, które potrzebne są do przepisu) 1/4 szklanki kaszy Kuskus firmy Kupiec (około 50g) sól, pieprz Sposób przygotowania (potrzebna będzie torebka do pieczenia): Do torebki wsypujemy kaszę, a na to wykładamy warzywa kurczaka kroimy w plastry, posypujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzyszła kolej na następne karnawałowe słodkości. Pączki hiszpańskie to nic innego jak ptysiowe gniazdka. Składniki (na ok 25 gniazdek): 100 g margaryny 1 i 1/3 szklanki mąki 1 szklanka wody szczypta soli 4 jajka Lukier: niepełna szklanka cukru pudru sok z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody + olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania: 1. W garnku gotujemy wodę, margarynę(...)masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. 3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem. 4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm. 5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka
Kuchnia domowa AniDziś proponuję rewelacyjne malutkie pączki z przepisu w którym,nie używa się drożdży. Dużą zaletą tych ciastek jest to, że są one malutkie i naprawdę bardzo pyszne. Składniki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany 30% 1 kieliszek(...)spirytusu olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać. Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Nie przestając miksować dodać połowę mąki, połowę śmietany, resztę mąki, resztę śmietany, a na koniec spirytus
Mama GotujeTemperatura pieczenia: 160 °C Wielkość formy : 12 cm x 40 cmSkładniki ciasta:3 szklanki mąki20 dag płynnego miodu20 dag masła1 szklanka cukru3 jajka1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki lodowatej wody1 łyżka kakao1 paczka przyprawy piernikowej1 łyżeczka sody Składniki polewy:1 czekolada (mleczna lub deserowa)4-5 łyżek śmietankiWykonanie:Mąkę, sodę kakao - przesiać(...)wodę, mieszankę mączną. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.Przełożyć do przygotowanej foremki o rozmiarach 12 cm x 40 cm (foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić.Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka szklanka cukru i mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu NA MASĘ KAWOWĄ 2 szklanki mleka po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki kawy zbożowej typu Inka po pół łyżeczki kawy(...)dałam vitanello z biedronki) DODATKOWO : paczka okrągłych biszkoptów słodzona kawa do nasączania WYKONANIE : Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy do nich cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dodajemy stopniowo do piany. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut
Pani na deserłyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju krem: 1 i 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka dodatkowo: szklanka mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania
na moim stole...poszukiwałam, ale za to zamknęłam pieczeń plasterkami boczku. Taką wersję Wam bardzo polecam. Pieczeń jest smaczna na ciepło i na zimno, a doskonałym uzupełnieniem może być odpowiednio sos pieczeniowy lub chranowy. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (może być już zmielone, ale nie z paczki) 1 polędwiczka , nieco dłuższa od długości foremki (u mnie 17 cm, 500 g) 1 duża cebula(...)wystawały poza krawędzie formy. Do przygotowanej foremki włożyć połowę mięsnej masy. Na środku zrobić lekkie wgłębienie i ułożyć w nim polędwiczkę. Przykryć pozostałym mięsem i "zamknąć" wystającymi plasterkami boczku. Piec w 180°C przez ok. godzinę. Po tym czasie mięso powinno odchodzić od brzegów foremki. Sok, który się zbierze w środku foremki, ostrożnie odlać (można go wykorzystać do przygotowania sosu
Pełny talerzzrobić ptysie, podkusiło mnie aby usmażyć na oleju i wyszły pyszne pączki, które są zniewalające w smaku, na drugi dzień zachowują swoją świeżość i miękkość, polecam !!! SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 8 łyżek cukru pudru, 3-4 łyżki gorącej wody Dodatkowo(...)oleju do smażenia, pergamin WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Pergamin tniemy w kwadraty
słodki brateksmak jest zupełnie inny, niż znanych Wam pączków. Wyraźnie czuć nutę cytrusów. Przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo, więc polecam Wam ten przepis nie tylko na tłusty czwartek. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 100 g cukru 250 g twarogu 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżka wódki 2 cytryny(...)oczkach. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier i pognieciony widelcem twaróg, po czym zmiksować. Następnie dodać skórkę z cytrusów i ponownie krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Wlać wódkę, dodać posiekane drobno zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto (będzie ono lepkie). Ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę. W szerokim garnku rozgrzać
Passions hobbies lifemakowej używam kupionego w paczce zmielonego maku (nie mylić z masą makową z puszki). Zmielony mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia i studzimy. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody przez gazę lub ręczniczek kuchenny *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę *** *** utartych żółtek dodajemy odciśnięty mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia *** *** Wszystko razem miksujemy do połączenia
Blog z Apetytem