ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często tak właśnie robię, wkładam białka do pudełeczka z zamknięciem lub słoiczka i gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość rozmrażam je i piekę ciasto Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm Składniki
Blog z Apetytemznam pączków, które są tak proste i szybkie w przygotowaniu, może do prawdziwych pączków im daleko, ale jak dla mnie są równie smaczne i z pewnością ładnie mogą prezentować się wśród karnawałowych przekąsek. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru 3 jajka szczypta soli Dodatkowo: olej
My sweet a lifeMój ostatni pomysł na pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Wykorzystałam herbatniki, gotową roladę, słoiczek smażonych jabłek. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie
Pani na deserdobrodziejstwo ziaren. Piramidki od POPCROP , to samo zdrowie: bez konserwantów, aromatów i barwników, pieczone bez tłuszczu wysoka zawartość błonnika smaczne i zdrowe Piramidki dostępne w czterech wariantach: PIRAMIDKI KUKURYDZIANE, BIO PIRAMIDKI POPCROP, PEŁNOZIARNISTE PIRAMIDKI ZBOŻOWE oraz PIRAMIDKI BEZGLUTENOWE. Gdy tylko otworzyłam otrzymaną od POPCROP paczkę nie mogłam się wprost oprzeć, by nie spróbować kusząco wyglądających piramidek kukurydzianych . Uwielbiam
Słodkie okruszkiwymieszaj z jajkami i cukrem i połącz z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu
Wielki apetytwypłynie podczas pieczenia. Dzięki stelażowi, babeczki/muffinki będą miały taki sam kształt, jakby były pieczone w formie. Należy pamiętać, że papilotki w stelażu mają większą pojemność, niż te, które umieszczamy w formie. Ja, przyznam się szczerze, od zawsze korzystałam z formy. Dopiero po otrzymaniu (mega:)) paczki od firmy Papilart , mogłam sprawdzić i porównać obie formy wypieku. Z obu jestem
CookYourselfsuszone pomidory z zalewy 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek bazylii ½ szklanki mielonych migdałów (w paczce), oraz kilka orzechów pinii (u mnie migdały i orz. piniowe)2 łyżki kaparówsól i pieprz2-4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku tymianku)suszone oreganoPaprykę pieczemy w piekarniku w 200 stopniach aż pomarszczy się skórka. Następnie upieczoną paprykę studzimy i obieramy ze skórki
Bon Appetit Małgorzatyproszkiem i wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min. Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała Masło utrzeć, dodawać stopniowo
Anioły w kuchni450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka w biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki) 330ml śmietany kremówki 70g masła 170g serka mascarpone 5 bananów 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy
Kolizje Smakówproponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity 8 jaj szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier : 200 g cukru pudru 4-5 łyżek soku z cytryny Na samym początku przygotowujemy sobie kwadraty z papieru do pieczenia o boku(...)przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego. Na każdy papierek wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder
Malinowe Pocałunkismaki -klik). Ciasto to nie wymaga pieczenia, robi się dość szybko a przechowywane w lodówce jest długo świeże (oczywiście trzeba zwracać uwagę na owoce, które pierwsze mogą się popsuć). Myślę, że do letniej kawki na tarasie będzie jak znalazł, zwłaszcza w upalny dzień. *foremka 23*23 cm Składniki: duża paczka maślanych herbatników 500 ml mleka 5 łyżek żelatyny(...)sztywną pianę i wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao, do drugiej wystudzoną porzeczkową galaretkę. Foremkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę z galaretką. Przykryć kolejną warstwą herbatników i wyłożyć masę kakaową. Na nią położyć pokrojone ptasie mleczko, banana i ananasa. Zalać tężejącą truskawkową galaretką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoże robić panna cottę czy tiramisu itp. więc istnienie takich "proszkowych smakołyków" jestem w stanie zrozumieć (pomijam aspekty zdrowotne) ale po co w sumie robić z proszku ciasto bez pieczenia skoro jego przygotowanie samemu zajmuje dokładnie tyle samo czasu? no przynajmniej wiem co mam w środku. No i najważniejsze, nie czarujmy się nawet totalny laik kuchenny i beztalencie(...)paczki herbatników 0.5 l mleka 2 budynie waniliowe 200 g rodzynek 4 łyżki rumu 200 ml śmietany 30% fix do śmietany tabliczka mlecznej czekolady do dekoracji: czekoladowe ciasteczka wiórki czekoladowe Wykonanie: Rodzynki przesypujemy do miseczki i zalewamy je rumem. W tym czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy zestawiamy go z pieca
ciastkarnia na kruchym spodziecukru 1 szkl maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl oleju rzepakowego ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju rzepakowego 2 łyżki kakao krem 500 ml mleka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiego masła(...)żółtka polewa 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 paczka biszkoptów 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, następnie ocet a na końcu olej. Ciasto odstawiamy na bok i przygotowujemy drugie. 2. Jajka, żółtka i cukier ucieramy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytabliczki czekolady karmelowej E.Wedel 2 duże paczki herbatników (zbożowych lub maślanych jakich chcecie) 1 tabliczka mlecznej czekolady ( albo 2 dla lepszego efektu) 1 szklanka pszenicy w miodzie ( np. płatki śniadaniowe Kangus) Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm (duża blacha) wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Czekoladę karmelową rozpuszczamy w kąpieli wodnej
W kuchennej krainiepączki bez glutenu i laktozy a tym razem dzielę się z Wami pomysłem na oponki serowe, które możecie zrobić także w formie małych pączuszków Są naprawdę przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne Palce lizać! Składniki: 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 25-30 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)można z wałkować rulonik i kształtować oponkę. Można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, jeśli robicie większe oponki. Najłatwiejsza opcja to po prostu małe pączki Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka by oponki nie paliły się w tłuszczu. W trakcie smażenia należy odwracać
Ola la LCHF