osłodę zostawiam Wam wybitnie wręcz letni serniczek. Banalnie prosty, bez pieczenia, bez cudowania. Klasyka, czyli kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna, kremowa masa serowa - cudownie lekka dzięki użyciu jogurtu, a na wierzchu owoce (użyjcie swoich ulubionych) zalane galaretką. I tutaj mały haczyk - bo galaretka nie jest z paczki, ale z domowego syropu z kwiatów czarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu dostałam słodką i pachnącą paczkę od Delecty. Były w niej same cuda dzięki którym jeszcze przez długi czas będę przygotowywać pachnące i zapewne pięknie wyglądające ciasta i desery. Ciasto które zaraz Wam przedstawię upiekłam także z myślą o konkursie PIECZ... OT TAK...PROSTO Z SERCA.... Jednak ciasto przede wszystkim powstało dla moich świątecznych gości. Chciałam
Radość kipiąca uśmiechem.Dzisiaj widziałam w TV pączki, moja córeczka poprosiła mnie bym zrobiła...więc zrobiłam Oponki Drożdżowe ciasto rozpływa się w ustach...bardzo delikatne. Dro ż d ż owe Oponki SKŁADNIKI: 3,5 szkl. mąki 25 g drożdży Babuni (sprawdzone i piekę na nich od lat) 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka spirytusu bądź rumu
Moje Słodkie Piekiełkopozwolić sobie na troszkę więcej słodyczy :) Karnawałowe wypieki nierozłącznie kojarzą się z pączkami . Na początek małe pączuszki na bazie serka mascarpone. Z delikatną nutką pomarańczy i cynamonową posypką. Delikatne i wilgotne . Składniki : 250 g serka mascarpone 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka z pomarańczy i sok z jej połowy 1 łyżeczka spirytusu , wódki
Malinowa KawiarenkaMLECZKO:2 galaretki truskawkowe0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%1 paczka rodzynek1 tabliczka czekolady mlecznejWYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki.Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia
Serce zamknięte w formie pysznościkażdy już kiedyś spotkał się z tym ciastem. Pysznym ciastem! Nie wymaga pieczenia, dość szybko się je robi i w błyskawicznym tempie znika z talerzy:) Jedno z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast w naszej rodzinie. Ale jak tu nie lubić takiego cuda... Inspiracja Składniki: 6-7 paczek herbatników, puszka masy krówkowej, 3 szklanki mleka, szklanka cukru
Z miłości do słodkościWierzę w wiosnę. Naprawdę. Pomimo deszczu za oknem, wiatru, który przenika do kości, chłodu w niedogrzanych mieszkaniach. W parku gałęzie pełne są nieśmiałych, maleńkich pączków, obietnic
Gotuj z Blue Ravenjeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops robi się prawie sam! Wystarczy wszystko odpowiednio doprawić, zmieszać, uformować i wstawić do pieca – czy to dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze bardziej. Klops z dzisiejszego przepisu to smakowa wariacja grillowa: wołowina(...)oscypki, sprawdzi się sprzedawany w paczkach na grilla serek zakopiański. Jeśli i o niego trudno – poszukajcie wędzonej rolady ustrzyckiej. Mięso przed robieniem klopsa powinno być doprowadzone do temperatury otoczenia – unikniemy wtedy możliwości niedopieczenia klopsa. Przed przystąpieniem do pracy szykujemy wszystkie składniki, rozgrzewamy piekarnik do 180 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blachę do pieczenia (głęboką, klops wypuści trochę płynu) wykładamy
Karo in the Kitchenjeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops robi się prawie sam! Wystarczy wszystko odpowiednio doprawić, zmieszać, uformować i wstawić do pieca – czy to dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze bardziej. Klops z dzisiejszego przepisu to smakowa wariacja grillowa: wołowina(...)oscypki, sprawdzi się sprzedawany w paczkach na grilla serek zakopiański. Jeśli i o niego trudno – poszukajcie wędzonej rolady ustrzyckiej. Mięso przed robieniem klopsa powinno być doprowadzone do temperatury otoczenia – unikniemy wtedy możliwości niedopieczenia klopsa. Przed przystąpieniem do pracy szykujemy wszystkie składniki, rozgrzewamy piekarnik do 180 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blachę do pieczenia (głęboką, klops wypuści trochę płynu) wykładamy
Karo in the Kitchenwspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą na grubej tarce - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1/2 cytryny(...)grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta razem w misce zgnieść i wyrobić ciasto zawinąć w folię włożyć na godzinę do lodówki 2. Ser - Ser przepuścić przez
W królestwie smaków Beatylodówce i oczywiście zawsze warto go w niej mieć ). Menu z kurczakiem i jarmużem Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej z frytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką(...)lodówce (należy do nich jarmuż), aby nic się nie zmarnowało. Tradycyjnie staraliśmy się też dobrze wykorzystać piekarnik – upiekliśmy wszystkie produkty, które wymagają pieczenia w niedzielę, za jednym razem. Dzięki temu w tygodniu już nie piekliśmy, oszczędzając energię elektryczną (nie wiemy jak wy, ale dostaliśmy niezłą dopłatę za 2016 r. i wyzwaniem na ten rok jest pilnowanie rachunków z elektrowni). Zakupy
Niedzielny kucharzoznacza, że pączków nie można zjeść? ;) Moje pączki powstały znowu niejako "przy okazji", bo pozostał mi twaróg w wiaderku, na który nie miałam pomysłu. Dawno już nie rozbiłam takich pączków. W zasadzie to nie pamiętam już, kiedy ostatnio je smażyłam. Wyszukałam przepis z zeszytu i tak oto powstałą wielka sterta pączusiów :) Nie lukrowałam ich, lecz jeszcze ciepłe obtoczyłam(...)cynamonowym cukrze pudrze. Po prosty pyyyycha :) Składniki: 50 dkg twarożku z wiaderka , 2 łyżki cukru , 4 jaja , szczypta soli , około 2,5 szklanki mąki pszennej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 1 łyżeczka sody , 1/2 laski wanilii , olej do smażenia , cukier puder i cynamon do obtoczenia . Wanilię przekroić wzdłuż, końcówką noża wyskrobać nasionka ze środka. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać serek
Codzienna kuchnia niecodziennaWaszej ulubionej cukierni zabrakło dziś dla Was pączków to znak, że musicie zrobić je sami ;) Na blogu jest kilka prostych przepisów, które Wam gorąco polecam. A jeśli lubicie pączki hiszpańskie zwane także wiedeńskimi zachęcam Was do przygotowania ich z tego przepisu. Wbrew pozorom wcale nie zajmie Wam to wiele czasu. Przepis znalazłam na blogu u Nikol [ klik ]. Składniki(...)następnie miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Gładką, klejącą masę nałożyć do szprycy bądź rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką. Olej dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wkładać pączki razem z papierem (papierem do góry), który po chwili sam odejdzie i będzie można go wyjąć. Pączki urosną więc
Ze smakiem i z pasjąsmak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka 10g drożdży skórka otarta z cytryny(...)części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki - formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut) - formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez 20-30 minut do zrumienienia - babeczki mocno
Smakołyki BerenikiKolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa budyniowa(...)posypania ciasta) i wymieszać. Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie warstwę krakersów, na to masę, na to kolejną warstwę krakersów, masa, krakersy i masa. Resztę wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie