ostatni jesienno zimowy "niedoczas" postawiłam tym razem na ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta wykorzystałam masę orzechową od Helio , herbatniki kakaowe od Cukry Nyskie , mascarpone i orzechy arachidowe. Szybki, prosty ale jakże smaczny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 1 puszka 560 g masy orzechowej od Helio 2 paczki 200 g herbatników kakaowych od Cukry Nyskie 1 opakowanie
Życie zaczyna się w kuchniminut do lekkiego przestudzenia. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki - folią spożywczą, co ułatwi wyciąganie i krojenie. Wylewam połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam, aż tortownica z gorącej, zrobi się letnia. Wtedy dekoruję malinami i wkładam do lodówki. galaretka: dwie paczki galaretki cytrynowej / malinowej / jagodowej 2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Galaretki rozpuszczam
W kuchni Karmel-itkiZbliża się weekend. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka Składniki (na formę ok 20x30 cm): herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) 1 puszka masy krówkowej 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan
Cukiernia Pychotkiprzez sitko może być użyta do przygotowania naleśników, kotletów, pasztetu, pieczenia ciasteczek. Nic się nie marnuje. ZAKUP SOJOWIRÓWKI Urządzenie możesz kupić na stronie MOJA SOJA lub na ALLEGRO . Dostawy są realizowane w bardzo szybkim czasie. Najczęściej sprzęt dostajesz już na drugi dzień od dnia wysłania. JAK WYGLĄDAŁA PACZKA Urządzenie zostało zapakowane bardzo dobrze, zabezpieczone w folię i styropian
Zdrowie na języku :Porzeźwiające. *blaszka 23*28 cm (16 porcji) Składniki: duża paczka krakersów solonych (32 sztuki) 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej puszka ananasa 3 kiwi 3 mandarynki wiśnie kandyzowane Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę krakersów. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoczenia w herbacie. Składniki: 1 kg mąki 8 jaj 2,5 paczki przyprawy do piernika 2 łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób
Kuchenne aromatytrzeba go piec. Dodatkowo raczej nie można się nim objadać, że względu na to, że jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie. źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104.Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu(...)budyń połączyć z masłem, aż do powstania jednolitej masy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Formę wyłoży papierem do pieczenia, na nim ułożyć warstwę krakersów, następnie masę budyniową, znów krakersy, na nie karmel z mleka z puszki i znów krakersy i na wierzchu bita śmietana i posypać ją płatkami migdałowymi
Pasja Smakukreta był wyśmienity, serio. Czasami mam wrażenie, że ona to się z powołaniem minęła. Powinna jakimś cukiernikiem zostać. Albo chociaż kucharzem. W dodatku coraz częściej zaczyna mi przeszkadzać w pieczeniu chleba, więc pewnie niedługo i ten bastion stracę, i tym pewnie będzie się zajmowała. W sumie spoko, ja mogę siedzieć przed telewizorem (tutaj mnie trochę fantazja poniosła, bo nie oglądam(...)pasuje mi. Więc jak macie parę wolnych chwil to polecam ten przepis. Właśnie teraz gdy to piszę, w tym momencie, dostałem maila, że zamówiona wczoraj przeze mnie paczka wyruszyła w drogę do mnie. Więc jutro pewnie będzie. A w paczce parę rzeczy, które przydadzą mi się do produkcji nalewek. Heh, od jutra biorę się za robienie nalewek, nareszcie :) Wzbogacimy naszego
Marder&Marder Manufacturekolor. Nadzienie z pieczonej dyni, masła, i masła orzechowego, było strzałem w dziesiątkę. Polecam na jesienne poranki. Dobry humor gwarantowany! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA ROGALIKI DYNIOWE: - 1 kg mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 3 białka - szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - kostka masła - 1/2 szklanki puree z dyni green - 1/2 łyżeczki cynamonu - paczka drożdży świeżych(...)miejscu gdzie nikt nie chodzi, nie ma przeciągów itd. Ma sobie spokojnie rosnąć przez 40 minut. NADZIENIE DYNIOWO - ORZECHOWE DO ROGALIKÓW DROŻDŻOWYCH: - 4 czubate łyżki puree z pieczonej dyni Green - 2 łyżki masła roztopionego gorącego - 1/3 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka miodu - 4 łyżki masła orzechowego, ja użyłam marki Primavika masło orzechowe bez konserwantów i ulepszaczy jest idealne
SMYKWKUCHNIzjadanie pieczonych z radością ciasteczek. Dzisiaj podzielę się przepisem na portugalskie babeczki z budyniowym kremem. Tradycyjne, od wielu wieków wypiekane w Lizbonie pasteis de nata, pasteis de Belen. Słodziutkie i delikatne. Dla dorosłych doskonałe w towarzystwie czarnej kawy, dla dzieci świetny podwieczorek ze szklanką zimnego mleka. Do ich przygotowania potrzeba: * 1 paczka XXL ciasta francuskiego maślanego * 200g cukru drobnego(...)średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Na koniec niewielkim strumieniem wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia wnętrze napęcznieje i podniesie się jak suflet. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piekę 12 minut, najlepiej, żeby wierzch nabrał lekko brązowego koloru, można z nawiewem. Lekko przestudzone
I tu będę miała takie teOstatnio opanowała mnie mania sernikowa. Piekę już 3 sernik pod rząd i jakoś nie mogę się nimi znudzić. Ciągle w głowie pojawiają się nowe pomysły. Ten konkretny upiekłam specjalnie dla mojej ukochanej mamy z okazji urodzin. Ponieważ lubi tiramisu postanowiłam przygotować jej ulubiony deser w nieco innej formie. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będzie aż tak bardzo przypominał(...)kieliszek likieru Amaretto 1 paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao Przygotowanie:Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem
Mania Gotowaniapiekła, więc kupowała różne wynalazki, które w najlepszym przypadku tylko szczypały w język, a że jestem dzieckiem „komuny” to uwierzcie mi trauma do niektórych potraw jest do dziś. Kto pamięta niemieckie babki takie w złotku i dwoma kolorowymi kropkami w środku, które podobno były owocem, albo spody biszkoptowe na które zaradne panie domu robiły krem z paczki(...)brzoskwinie z puszki i galaretka (a jakże z paczki)? Tyle z wspominek… Blachę dopadłam w Lidlu za 25 zł i szczerze polecam kupowanie własnie tam blach, są niezawodne, moja do tortownicy służy mi już 7 lat! Ta babka jest wyjątkowa, bo nie dość że tłuszcz zastąpiłam avocado to do tego nasączyłam ją tak konkretnie sokiem z limetki, jest ciężka
greenscarfmożna dodać zamiast róży inną konfiturę czy owoce, byle nie bardzo mokre. A.. dlaczego inne pączki ? bo dzięki róży i kolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie. Muffiny z różą ( 12 sztuk ) suche składniki 140 gram cukru 200 gram mąki ( u mnie mieszanka maki pszennej, żytnej i pełnoziarnistej(...)muffinek smarujemy masłem. Do każdego gniazdka z formy dajemy łyżkę ciasta, potem łyżeczkę nadzienia i znowu łyżkę ciasta. Wstawiamy formę do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy muffiny przez 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny, odstawiamy w formie do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe. * nie jestem w stanie podać w jakich proporcjach miałam
Kuchnia na wzgórzuPrzepis jest bardzo prosty i łatwy, tym przepisem znikam na 2 tygodnie i widzimy się ponownie po urlopie we wrześniu. składniki 1 paczka biszkoptów 500 g
Moje WyrobyJagodzianki..... a kto ich nie lubi. W moim otoczeniu wszyscy kochają te bułeczki. Ja też bardzo lubię, jedynie za czym nie przepadam to za pieczenie jagodzianek
Blondynka Gotuje