dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek ..Jemy wspólne śniadanie..ale nikt nie wie co kto przyrządzi na to śniadanko.. .Ja co prawda piekłam bułeczki [ przepis wkrótce]..bo zabrakło chleba..ale miałam chleb tostowy i były tosty...o bardzo fajnej nazwie..a dlaczego taka nazwa? poczytajcie sobie tutaj ..Prosto ...a jak smacznie..Jestem ciekawa(...)Magdą z bloga Marder & Mader Manufacture Karina z bloga Jak pączek w maśle Marzena z bloga Zacisze kuchenne Małgosia z bloga Smaki Alzacji Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku Ala z bloga Alka piecze i gotuje Dobrawa z bloga Bona Apetita! Monika z bloga Niezapomniane smaki Marzena
Moje domowe kucharzenieletniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam: marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przesiać mąkę do większej miski. 2. Następnie należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży. Do garnuszka kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy(...)mleko i dodajemy do drożdży. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby rozczyn był jednolity. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Odkładamy rozczyn w ciepłe miejsce np. przy piecu, aby wyrosły. Wystarczy odłożyć rozczyn na 30 minut. 3. Do miski z mąką dodajemy resztę składników: mleko, jajka, żółtka, cukier, sok z cytryny oraz sól. 4. Po wyrośnięciu rozczynu
Serce zamknięte w formie pysznościczarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa . Zdrowe i smaczne , a do tego można troszkę pokombinować i dodać to i owo ,żeby było zdrowiej i ciekawiej ..;) Składniki: 5 szklanek maki pszennej 550 1,5 szklanka mleka 0,5 szklanki wody -ciepłej 2 paczki suszonych drożdży(...)bułce , kratce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> robimy nacięcia , sypiemy czarnuszkę i spryskujemy letnią wodą ( zwykłym spryskiwaczem ) . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy 10 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i trzymamy około 10 – 15 minut w zależności od piekarnika . Jak będą złociste z wierzchu , znaczy ,że są gotowe
Ogrodnik w podróżyPrzez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać supeł, podwinąć pod spód końce. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut. Jajko roztrzepać, posmarować wyrośnięte bułki. Posypać grubo posiekanymi pozostałymi orzechami. Piec w 200 st. C. 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Plany na weekend? U mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚmietanowiec z truskawkami to bardzo lekkie i pyszne ciasto bez pieczenia w sam raz na upały. Jest bardzo delikatne i nie za słodkie. Truskawki, śmietana, galaretki i biszkopty tworzą wyjątkowo udane zestawienie. Przy deserze w zasadzie nie ma dużo pracy, choć poskładanie całości zajmie kilka godzin, gdyż trzeba czekać, aż galaretki czy żelatyna stężeją. Efekt jednak jest olśniewający, więc warto(...)/FYlhZAViBXU[/embed] Składniki na śmietanowiec z truskawkami: 3 galaretki różnokolorowe (dałam truskawkową, brzoskwiniową i agrestową) 1 kg śmietany 18% około 350 g truskawek 100 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie Dwie galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody każda. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeją. Kiedy galaretki będą sztywne
e-PrzepisyKulinarneprzysmaków. Wybór padł na moje ulubione pączki hiszpańskie (in. gniazdka wiedeńskie). Pączki te są wykonanie na bazie ciasta parzonego, nie są nadziewane, ale oblewane pysznym lukrem. Ja uwielbiam te pączki ze względu na ich puszystą konsystencję i smak oczywiście. Ciasto wspaniale rośnie podczas smażenia. Z podanego przepisu otrzymałam 30 sztuk i już zostało zaledwie kilka z całej góry. Zatem(...)pieczenia gniazdka o średnicy 6-8 cm. Ja użyłam tylki w kształcie dużej gwiazdy. 4. Gniazdka wraz z papierem wrzucamy na gorący olej tak aby papier znajdował się na górze. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony tak aby gniazdka miały złoty kolor. 5. Przygotowujemy lukier. Ma mieć nieco rzadszą konsystencję by z łatwością spływał z pączków
vaniliowoczekoladowaproszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy ją w misce z makiem. Do tego ciasta mak nie musi być mielony. Bakalie – jeśli używamy tych kupnych, w gotowej mieszance, są one najczęściej już drobno pokrojone. Jeśli używacie własnych – pokrójcie je drobno. Bakalie dobrze zalać na chwilę wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączyć na sicie – i te z paczki, i te naszykowane samemu(...)sodę rozpuszczoną w mleku, miksujemy razem chwilkę, tylko do połączenia. Kończymy miksowanie i do ciasta drewnianą łyżką lub plastikową łopatką pora wmieszać bakalie. Ciasto przelewamy do naszykowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja sprawdzam zawsze w najwyższym miejscu ciasta. Po upływie połowy czasu pieczenia można
Karo in the Kitchenbardziej zachęcam. *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy
Kuchnia od dwojgawyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody 200g czekolady białej 800 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru + 1 paczka herbatników wiórki kokosowe do dekoracji Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia
Domowa cukiernia Ewywedług przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu ciacho, bez pieczenia i naprawdę smaczne! Wymiary blaszki: 25x20 ale wielkość blaszki ma znaczenie tylko jeżeli chcemy osiągnąć wysokie ciasto. Jeśli niższe lub nie ma to dla nas znaczenia, wtedy możemy użyć większej blaszki lub taką jaką mamy w domu. Składniki: 2 paczki krakersów po 200 g 100 g płatków migdałowych puszka kajmaku
Życie zaczyna się w kuchniforemka 25*34 cm Składniki: 1,5 dużej paczki krakersów słoiczek dżemu porzeczkowego puszka kajmaku 700 ml śmietanki kremówki 3 szklanki mleka 40 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 30 g mąki pszennej 2 łyżki cukru kostka masła 70 g płatków migdalowych 2 łyżeczki żelatyny opakowanie śnieżki Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Dwie szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybkie i łatwe do zrobienia pączki,cudownie puszyste w środku z delikatnym posmakiem wanilii.Wyśmienite!!!.Jeśli macie ochotę coś upiec na tłusty czwartek ,to wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni. 2 szkl. białego sera 2 szkl.mąki 4 jajka 1/2szkl.mleka 2 łyżeczki z proszku do pieczenia 1 op.cukru waniliowego szczypta soli olej do głębokiego smażenia cukier puder
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest pyszne, robi się je bardzo szybko, bez pieczenia. Polecam gorąco :-) SKŁADNIKI * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ MASA -5 szklanek mleka -2/3 szklanki cukru -2 łyżki cukru waniliowego -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -4 żółtka -3/4 szklanki mąki -250g masła lub margaryny -1,5 paczki herbatników kakaowych (np Bonitki) CZEKOLADOWA PIANKA -2 kubeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutrochę i postanowiłam zrobić kilka pyszności z tych smakowitych pączków :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów (obgotowanych) 10 plasterków salami 1 mała papryka Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na równe kwadraty. Obgotowane szparagi i paprykę pociętą w paski zawinąć w plasterki salami, układać na cieście, zlepiać brzegi w kopertkę. Piec w 180'C około 15 minut
Cakes By Kejt