homogenizowanym ale wychodzą bardziej okrągłe. Świetna alternatywa dla zwykłych pączków, które niestety wymagają więcej pracy i czasu. składniki: 450 g białego sera 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 0,5 szklanki cukru (dałam trochę zwykłego i trochę waniliowego) 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu oraz tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder
Monia miesza i gotujewygląda. Jak dla mnie to takie połączenie faworków i pączków bo po upieczeniu jest chrupiące jak faworki a gdy wystygnie mięciutkie i puszyste jak pączusie.Ciasto na tłuszcz można wlewać na różne sposoby , jak radzi autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis. Ja robiłam to za pomocą woreczka do pieczenia mięsa i chruściki wyszły troszkę grubsze i bardziej puszyste
Monia miesza i gotujeryżowy po dzieciach dla poszukujących przepisu na proste ciasteczka Składniki: paczka kleiku ryżowego (160g) np. Nestle 250g margaryny szklanka cukru 4 jajka Wykonanie: Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać do tego kleik i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasteczka łyżeczką, formować małe kupki - ciasteczka mogą być nieregularne
Mania Wypiekaniaręce ten przepis? :) Ciacho pierwsza klasa. Nie trzeba go piec, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentuje, smakuje rewelacyjnie. Cóż więcej dodać? Polecam serdecznie, każdego wprawi w zachwyt. Składniki: 0,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 3-4 łyżki cukru pudru 100 g masła 2 łyżki kakao 4 paczki herbatników, 10 szt. w opak. (potrzebne 36 szt.) Użyłam pełnoziarnistych
Domowa Cookierenka AgiNajpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki drożdzy suszonych (wersja leniwa) 3/4 szklanki wody 0.5 łyżeczki soli łyżeczka miodu Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam
Lubczyk i Waniliawięc postanowiłam to dzisiaj zmienić. Uwielbiam sklepowe pieguski, zawsze jedna paczka zostaje pochłonięta w błyskawicznym tempie. Postanowiłam dzisiaj sama wykonać takie przysmaki. Powiem szczerze, że wyszły przepysznie. Składniki: - 250 g masła; - szklanka cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 2 jajka; - 6 łyżek mleka; - 45 dag mąki; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 25 dag czekolady gorzkiej; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać
dom-agi.plwaniliowegoolejek waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwki mrożone lub z słowikadwie paczki płatków migdałowych Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić na małym ogniu i należy uważać aby się nie zagotowało. wlać je na utarte jajka i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodziedała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek ..Jemy wspólne śniadanie..ale nikt nie wie co kto przyrządzi na to śniadanko.. .Ja co prawda piekłam bułeczki [ przepis wkrótce]..bo zabrakło chleba..ale miałam chleb tostowy i były tosty...o bardzo fajnej nazwie..a dlaczego taka nazwa? poczytajcie sobie tutaj ..Prosto ...a jak smacznie..Jestem ciekawa(...)Magdą z bloga Marder & Mader Manufacture Karina z bloga Jak pączek w maśle Marzena z bloga Zacisze kuchenne Małgosia z bloga Smaki Alzacji Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku Ala z bloga Alka piecze i gotuje Dobrawa z bloga Bona Apetita! Monika z bloga Niezapomniane smaki Marzena
Moje domowe kucharzenieletniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam: marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przesiać mąkę do większej miski. 2. Następnie należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży. Do garnuszka kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy(...)mleko i dodajemy do drożdży. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby rozczyn był jednolity. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Odkładamy rozczyn w ciepłe miejsce np. przy piecu, aby wyrosły. Wystarczy odłożyć rozczyn na 30 minut. 3. Do miski z mąką dodajemy resztę składników: mleko, jajka, żółtka, cukier, sok z cytryny oraz sól. 4. Po wyrośnięciu rozczynu
Serce zamknięte w formie pysznościczarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa . Zdrowe i smaczne , a do tego można troszkę pokombinować i dodać to i owo ,żeby było zdrowiej i ciekawiej ..;) Składniki: 5 szklanek maki pszennej 550 1,5 szklanka mleka 0,5 szklanki wody -ciepłej 2 paczki suszonych drożdży(...)bułce , kratce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> robimy nacięcia , sypiemy czarnuszkę i spryskujemy letnią wodą ( zwykłym spryskiwaczem ) . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy 10 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i trzymamy około 10 – 15 minut w zależności od piekarnika . Jak będą złociste z wierzchu , znaczy ,że są gotowe
Ogrodnik w podróżyPrzez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać supeł, podwinąć pod spód końce. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut. Jajko roztrzepać, posmarować wyrośnięte bułki. Posypać grubo posiekanymi pozostałymi orzechami. Piec w 200 st. C. 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Plany na weekend? U mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚmietanowiec z truskawkami to bardzo lekkie i pyszne ciasto bez pieczenia w sam raz na upały. Jest bardzo delikatne i nie za słodkie. Truskawki, śmietana, galaretki i biszkopty tworzą wyjątkowo udane zestawienie. Przy deserze w zasadzie nie ma dużo pracy, choć poskładanie całości zajmie kilka godzin, gdyż trzeba czekać, aż galaretki czy żelatyna stężeją. Efekt jednak jest olśniewający, więc warto(...)/FYlhZAViBXU[/embed] Składniki na śmietanowiec z truskawkami: 3 galaretki różnokolorowe (dałam truskawkową, brzoskwiniową i agrestową) 1 kg śmietany 18% około 350 g truskawek 100 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie Dwie galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody każda. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeją. Kiedy galaretki będą sztywne
e-PrzepisyKulinarneprzysmaków. Wybór padł na moje ulubione pączki hiszpańskie (in. gniazdka wiedeńskie). Pączki te są wykonanie na bazie ciasta parzonego, nie są nadziewane, ale oblewane pysznym lukrem. Ja uwielbiam te pączki ze względu na ich puszystą konsystencję i smak oczywiście. Ciasto wspaniale rośnie podczas smażenia. Z podanego przepisu otrzymałam 30 sztuk i już zostało zaledwie kilka z całej góry. Zatem(...)pieczenia gniazdka o średnicy 6-8 cm. Ja użyłam tylki w kształcie dużej gwiazdy. 4. Gniazdka wraz z papierem wrzucamy na gorący olej tak aby papier znajdował się na górze. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony tak aby gniazdka miały złoty kolor. 5. Przygotowujemy lukier. Ma mieć nieco rzadszą konsystencję by z łatwością spływał z pączków
vaniliowoczekoladowaproszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy ją w misce z makiem. Do tego ciasta mak nie musi być mielony. Bakalie – jeśli używamy tych kupnych, w gotowej mieszance, są one najczęściej już drobno pokrojone. Jeśli używacie własnych – pokrójcie je drobno. Bakalie dobrze zalać na chwilę wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączyć na sicie – i te z paczki, i te naszykowane samemu(...)sodę rozpuszczoną w mleku, miksujemy razem chwilkę, tylko do połączenia. Kończymy miksowanie i do ciasta drewnianą łyżką lub plastikową łopatką pora wmieszać bakalie. Ciasto przelewamy do naszykowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja sprawdzam zawsze w najwyższym miejscu ciasta. Po upływie połowy czasu pieczenia można
Karo in the Kitchenbardziej zachęcam. *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia