Świetny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku Składniki na masę czekoladową: ½ szklanki cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 3 paczki herbatników szkolnych 1 cukier waniliowy Wykonanie masy kokosowej: Masło utrzeć z margaryną, dodać cukier puder, sok z cytryny do smaku
Tradycyjna KuchniaMOJEJ DOBREJ KOLEŻANKI,CIASTO ZROBIŁAM WCZORAJ I OKAZAŁO SIĘ PYSZNE ,PROSTE BEZ PIECZENIA I JESZCZE TRZYMA SIĘ JE W LODÓWCE WIĘC NA TAKĄ POGODĘ IDEALNE,DZIĘKI DODANIU DŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 500 ML ŚMIETANY
Swojskie jedzonkomojego ulubionego bloga (klik) Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę
Malinowa Kawiarenkamąki pszennej - 1 opakowanie serka homogenizowanego (150g) - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - 1 łyżka spirytusu/octu - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieścić w misce i utrzeć gładką masę. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką, racuszki. Smażyć jak pączki. Po usmażeniu, układać racuszki na ręczniku papierowym, w celu odsączenia tłuszczu. Ciepłe posypać
CookYourselfJuż jest po Tłustym Czwartku, ale postanowiłam jeszcze upiec pączuśki serowe. Serowe dlatego, ponieważ głównym składnikiem jest serek homogenizowany. Nie piekę ich zbyt często, ponieważ zawsze
Amatorka kuchennanależy wróżba „pączkowa” . Składniki. 1,5 szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były przepieczone. Wyłowić swój „pączek-przepowiednię
Kulinarny karnet Christopheradodałam mąkę owsianą (a właściwie zmielone płatki) ograniczyłam ilość tłuszczu a przede wszystkim: upiekłam moje oponki, a nie smażyłam na głębokim oleju Boję się ciasta drożdżowego i rzadko kiedykolwiek piekę coś z użyciem drożdży. W tym roku postanowiłam jednak zrobić wyjątek i upiec coś ,,na próbę". I w związku z przeprowadzanym doświadczeniem podzieliłam moje ciasto na dwie części. Pierwsza część(...)Natomiast do drugiej części dodałam odrobinę więcej mleka, by uczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym. I ta partia wyszła 2x lepiej! Nie ma co się co oszukiwać, prawdziwe pączki to to nie są, ale mogą stanowić całkiem smaczną i zdrowszą alternatywę. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i trzeba to święto odpowiednio celebrować, ale na co dzień też można
Kuchnia EllieWpis archiwalny (z poprzedniej wersji bloga) Moi drodzy, dzięki uprzejmości Piekarni Galicyjskiej , która gości na wielu stołach już od 1993 roku, otrzymałam do przetestowania 2 paczki
Słodkie okruszkiteż bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bitą śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/ Składniki na ok. 25 pączków: 250 ml mleka 30 g drożdży 70 g cukru 500 g mąki sól skórka starta z cytryny 3 żółtka łyżka rumu 80 g masła olej do smażenia(...)wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie. Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy
Różne smaki w kuchnipiekarni Amber chleb gryczany. Dwie wersje: na drożdżach ( przepis Ani) i zakwasowy ( przepis Gucia ). Piekłam na zakwasie, chleb wyszedł bardzo smaczny, mimo że w trakcie pieczenia nieco siadł. Jak dla mnie trochę mało słony, ale to kwestia upodobań. Foremkę wysmarowałam olejem i obsypałam otrębami. Pominęłam miód, do ciasta dodałam kminek - kminek w chlebie uwielbiam. Być może mój(...)paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką drewnianą). Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec
Stare Garywanilinowego aromat waniliowy cukier puder olej Wykonanie: 1. Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy. Na koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego. 2. Na dobre rozgrzany olej wrzucić nabierane łyżeczką ciasto. 3. Usmażone pączki wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. 4. Podawać posypane cukrem pudrem
Pasja SmakuDzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w nocy. Wyszły boskie! Część zrobiłam z czarnuszką a drugą cześć z makiem! Polecam! SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej - 100 g mąki wrocławskiej - 250 ml ciepłego mleka - 3 łyżki masła roztopionego - 2 łyżeczki cukru - sól - drożdże świeże 1/3 paczki Robimy rozczyn: W kubku mieszamy drożdże(...)Pleciemy w warkocze i splatamy w kółeczka. Włączamy piekarnik. Bajgle układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem lub czarnuszką. Czekamy 15 minut jak troszkę podrosną. Wstawiamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIjajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów napar z herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników
Kuchnia domowa Animasła w temp. pokojowej 2 jajka w temp. pokojowej 1/2 paczki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, przygotować gładkie ciasto, a następnie pozostawić je na co najmniej 2 godziny w lodówce. Ciasto wałkować, formować, wycinać ciasteczka. Pieczemy ciasteczka w temp. 160 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez 10-12 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchnibułka tartą. Całość przykryć ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez termoobiegu . SŁODKOŚCI KARNAWAŁOWE WYPIEKAŁAM WSPÓ L NIE Z: ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Pączki wiedeńskie DI GOTUJE - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera
Grunt to przepis!