smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min. Składniki: na około 30 pączków 250 gram mąki tortowej lub bezglutenowej 2 jajko 80 gram cukru 2 krople aromatu waniliowego kostka twarogu u mnie pół tłusty 200 gram szczypta soli 3 łyzeczki proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia 3 łyzki wody gazowanej Jajko ucieramy wraz z cukrem na puszysta masę
NaKońcuJęzykajaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru(...)upiekłam dodatkowo jeden biszkopt z porcji ciasta z 4 jajek: Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej miksując dodawać porcjami cukier puder. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, całość rozetrzeć. Gdy żółtka zbieleją ubić je. Do żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać składniki. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem
Mama GotujePączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się udają. Składniki(...)szprycy cukierniczej z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Pergamin do pieczenia rozłożyć na blacie kuchennym, szprycą wyciskać kółka ciasta o średnicy około 7 cm, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie, następnie nożyczkami wyciąć kwadraty z ciastem. Olej rozgrzać w szerokim rondlu do temp około 180*c, partiami wkładać pączki papierem do góry, po minucie papier usunąć (ładnie odchodzi i smażyć
Wanilia i Kardamonklik tym razem są przepyszne zawijaski drożdżowe które pieczemy wszystkie z jednego przepisu, ja dodatki troszkę zmieniła dałam żółty ser i szczypiorek, dzieci się nimi zajadały. Do spiralek podałam Remuladę duńską. Wyszły przepyszne i chrupiące. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 500 g mąki pszennej 1 paczka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli(...)pasy (długość dowolna). 5. Pasy zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masło, możesz jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu i posypać bazylią. Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły. 6. Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut
Sama słodycz i szczypta chiliciasta bez pieczenia. Tak właśnie było w tym przypadku. Czasu mało, a słodkiego się chce :) W większości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów(...)zgęstnieje. Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 250 g wiórek, wymieszać łyżką. Blachę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypać resztą wiórek. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce
Kuchnia w opałachmąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mleczny krem: 20 dag masła 82% 1 pełna łyżka cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 75 dag serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek kawy Inki mlecznej 350 ml wody Polewa: 10 dag białej czekolady 1/3 szklanki kremówki 30% Dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów 1 mały słoiczek(...)wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać-ciasto będzie dość gęste. Ubite białka dodawać partiami do masy , miksując na najniższych obrotach, całość delikatnie wymieszać , wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto z blaszką rzucić raz z około 50 cm na podłogę-zapobiegnie to opadaniu
Wanilia i Kardamontego chlebka . ...Przepis już mam i dzielę się nim z Wami :)Potrzebujemy 3 łyżki zakwasu ( najlepiej , gdy posiadamy taki zostawiony z poprzedniego pieczenia )Do zakwasu dodajemy 1 szklankę ciepłej wody , 1 szklankę mąki żytniej - żurkowej z otrębami. To mieszamy dobrze i pozostawiamy na minimum 8 godz., lub dłużej w ciepłym miejscu .Po upływie(...)mąki np. 3 szklanki mąki pszennej typu 650 , 3 szklanki mąki żytniej lub razowej .Następnie dodajemy 3 szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę soli , 2 łyżki oliwy z oliwek . 1/6 paczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników.Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika
Proste Potrawytłuszcz z foliowego woreczka z odciętym rogiem. Nie będą miały wówczas takiego ładnego kształtu obwarzanków tylko raczej nieregularnych ciasteczek, ale zupełnie nic nie stracą na smaku i chrupkości. Pączki hiszpańskie Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 250ml wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)rzędzie na papier do pieczenia okręgi o średnicy 8 cm, zostawiając około 3cm wolnej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi krążkami. Po zużyciu całego ciasta pociąć papier na kwadraty, tak aby na każdym kwadracie znajdował się jeden krążek ciasta. W dużym, płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 180°C. Powinno go być tyle aby pączki swobodnie w nim pływały
Wiem co jemdobrym składem! Serniki najlepiej piec w kąpieli wodnej, ja niestety mam problem z dużą tortownicą i wykładam ją papierem bo inaczej mi przecieka, ale serniki najładniej wyglądają jak są pieczone bez papieru, wtedy brzegi są równiutkie. PRZEPIS NA SERNIK Z BORÓWKAMI - 1 kg sera z wiaderka - 4 jajka - dwie łyżki proszku budyniowego z wanilią - łyżeczka skrobi ziemniaczanej(...)masa była kremowa. spód: - 150 g paczka ciasteczek typu digestive - 80 g masła Masło rozpuść w mikrofali, ciastka zblenduj na pył, wymieszaj z masłem i wylep dno formy. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika na 12 minut. Lekko przestudź spód i wylej masę sernikową. Dodaj DELIKATNIE na wierzch borówki. Pieczemy 1 godzinę i 30 minut. grzanie: dół
SMYKWKUCHNIrazem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła(...)nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia) Pieczemy w temp. 180 C 15 minut
Słodkości i nie tylkopączków hiszpańskich w domu. Użyłam margaryny bezmlecznej i samych żółtek, aby starszy synek także mógł je jeść. Jedyny minus to taki, że nie miałam szprycy do ciast i kształt pączków nie wyszedł rewelacyjny. Ale smak owszem! 1 szklanka wody 1/3 kostki margaryny bezmlecznej 1 szklanka mąki szczypta soli 5 żółtek (można dać 1-2 więcej, bo ciasto wyszło gęste(...)worka foliowego i odcięłam końcówkę). Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty i w każdym kwadracie wyciskać szprycą kółko z ciasta. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, a gdy będzie już dobrze nagrzany kłaść kółka z ciasta papierem do góry. Papier po chwili sam odejdzie od ciasta, można go spokojnie wyjąć. Pączki smażyć z każdej strony około 3-4 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKrótko: uwielbiam. Wilgotne, pachnące, słodkie, orzechowe, puszyste - idealne na zimowe wieczory. Jeden z łatwiejszych przepisów. Zbliża się Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić. Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki. Inspiracja z blogu(...)sobie przyspieszyć pracę i wrzuciłam je do malaksera, jednak były za drobno posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka
Na moim talerzuKrótko: uwielbiam. Wilgotne, pachnące, słodkie, orzechowe, puszyste - idealne na zimowe wieczory. Jeden z łatwiejszych przepisów. Zbliża się Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić. Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki. Inspiracja z blogu(...)sobie przyspieszyć pracę i wrzuciłam je do malaksera, jednak były za drobno posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka
NA MOIM TALERZUmnie typ750- 80g ksylitolu (lub cukru)- 1 łyżka ksylitolu z wanilią- 1 łyżka cukru trzcinowego- 60g oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) + 20g wody (zamiennie można dać 80g masła)- 1 paczka suchych drożdży- 1 szklanka przecieru z dyni*- 0,5 szklanki mleka owsianego lub ryżowego (+3 łyżki dodatkowo gdyby przecier dyniowy był zbyt gęsty)- szczypta soli- skórka pomarańczowa, u mnie gotowa(...)garnku do miękkości, trwa to chwilę. Następnie całość miksujemy na gładką masę.2. Dynię przekrawamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.200*C i pieczemy ok.50 minut (lub do miękkości). Następnie wydrążamy środek z pestkami a resztę miksujemy na gładką masę. Ja używam dyni Hokkaido, nie trzeba obierać jej ze skóry
Smaczne Zdrowe